Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_saffraankrokus_een_opvallende_verschijning_in_de_herfst

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 30 juni 2022

De saffraankrokus, een opvallende verschijning in de herfst

Wist je dat het dure specerij saffraan afkomstig is van de saffraankrokus (Crocus sativus) ? Namelijk van de bloedrode stampers en de stijlen van de krokus. De saffraankrokus is een soort die niet in het voorjaar bloeit maar in de herfst. De paarsblauwe bloemen zijn een prachtige verschijning tussen de vallende bladeren en kunnen ook in onze eigen tuin worden geplant. 

Saffraan kweken en oogsten in Iran

Het grootste deel van de wereldproductie komt uit Iran maar ook in een aantal Europese landen zoals Griekenland en Frankrijk en zelfs in België en Nederland wordt er op een kleinere schaal saffraan geteeld. Als je weet dat voor 1 kg saffraan tot wel 150.000 bloemen en heel veel arbeidsuren nodig zijn, dan kan je wel begrijpen dat hier een prijskaartje aanhangt. 

Saffraan heeft op zich een bittere smaak en geeft een typische aromatische touch aan gerechten. Het wordt vooral gebruikt bij de bereiding van rijstpap en is onmisbaar in paella. In Italïe gebruiken ze saffraan voornamelijk in risotto waardoor de rijst een gele kleur krijgt. Deze kleur wordt veroorzaakt door de chemische stof crocine, een soort caroteen. De stampers zelf zijn rood van kleur maar geven uiteindelijk een gele kleur aan het eten. In de handel kan je het specerij kopen in de vorm van poeder of in draadjes die je vooraf laat weken in warm water. 

Medicinale kracht van saffraan

Medicinale kracht

Saffraan heeft een grote medicinale kracht en wordt oa ingezet bij menstruatieproblemen zoals bij het uitblijven van de menstruatie of om pijn bij de menstruatie te verzachten. Saffraan is rijk aan ijzer, mangaan, magnesium, fosfor en koper en bevat ook veel vitamine C en B6 maar omdat er heel weinig van wordt gebruikt heeft deze voedingswaarde weinig invloed. Een kleine hoeveelheid kan wel een geneeskrachtige werking hebben maar als je meer dan 1.5 gram per dag gebruikt kan dit akelige gevolgen hebben. Meer dan 5 gram per dag kan zelfs tot inwendige bloedingen leiden met alle gevolgen van dien. Gelukkig eten we niet zoveel saffraan, gezien de dure prijs.  

Saffraankrokus in onze tuin

De saffraankrokus is een knolgewas behorende tot de lissenfamilie en wordt al sinds de oudheid geteeld. De bloem heeft een mooie paarsblauwe kleur, heeft drie bloedrode lange stampers en drie gele meeldraden. Hij kent zijn oorsprong in Griekenland en Zuidwest-Azië. 

Ook bij ons kan je saffraankrokus telen. De bollen plant je bij voorkeur op een licht, goed gedraineerde humusrijke bodem op een beschut plekje in de zon. Het oogsten van de stampers kan van eind september tot eind november op een zonnige dag en bij voorkeur ’s morgens. Zodra de bloem zich voor het eerst ontvouwt, kan je de bloem afknippen. De opvallende stampers worden verwijderd en vervolgens gedroogd. 

 

#5493Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon