menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 20 mei 2024

De beste bladhoudende hagen

Bloemen verwelken, bomen worden kaal... Het knusse gevoel dat niemand in jouw tuin kan kijken, verdwijnt stilaan met het afvallen van de bladeren. Gelukkig zorgt een bladhoudende haag rondom rond ook in de winter voor beschutting en afscherming voor blikken van buitenaf. Je kan kiezen voor een traditionele Thuja plicata (Levensboom) of de Ilex. Maar wist je dat er nog meer mooie soorten bestaan? Samen met hun plus- en minpunten, zetten we hieronder een aantal leuke groenblijvers voor je op een rijtje.

Stadstuin met omgeven met hagen

Groen van bij ons

Olijfwilg

Met z’n grijsgroen, leerachtig blad met zilveren onderkant, z’n zoetgeurende witte herfstbloempjes en olijfachtige vruchtjes is Elaeagnus x ebbingei een erg mooie haagplant. Na een tiental jaar groeit hij vlotjes 3 à 4 meter hoog, en vormt hij een compacte haag. Doet het ook prima op zand en leent zich er perfect voor een kusttuin. Heeft de neiging om flink breed te worden, toom hem wat in. Een keer per jaar snoeien is voldoende.    

De beste bladhoudende hagen olijfwilg en hulst

Hulst

We herkennen de hulst aan zijn typische bladeren en rode bessen, die we met kerst in heel wat bloemstukken verwerken De inheemse Ilex aquifolium is een ijzersterke plant en kan ook heel oud worden. Als je hem niet snoeit wordt hij (aan een rustig tempo) een boomstruik van 10 meter. Als haag is hij door z’n stekelig blad ondoordringbaar. Hoeft maar een keer per jaar te worden gesnoeid. Plant niet op droge of te natte ondergrond; vochthoudende bodem is best. In de herfst geven de vrouwelijke planten en cultivars zoals 'J.C. van Tol' decoratieve bessen, die licht giftig zijn. Geschikt voor gebruik als hagen van 2 meter en hoger.

Portugese laurierkers

Prunus lusitanica is een decoratieve struik die het prima als haag doet en probleemloos tot 5 meter hoog kan groeien. Mooie rode scheuten lopen in de lente uit, gevolgd met witte geurende bloemen en kleine zwarte vruchtjes. Het blad is glanzend. Goed voor vochthoudende tot normale bodem, maar uit de noordoostenwind (gevoelig voor koude wind). Een keer snoeien per jaar volstaat.

Taxus

Net als hulst is Taxus baccata inheems en kan hij uitgroeien tot een indrukwekkende struikboom van honderden jaren uit. Hij is ideaal voor heel compacte, hoge hagen in strakke tuinen, dik of dun. Kan goed tegen droogte maar houdt niet van te natte bodem. Groeit langzaam; moet maar een keer per jaar worden geschoren. Het snoeisel is giftig en soms heeft de plant last van taxuskevers.

De beste bladhoudende hagen Portugese laurierkers en taxus

Half groen, half bladverliezend

Liguster

Ligustrum ovalifolium is half-bladverliezend: in zachte winters met maar een paar graden vorst houdt hij mooi z’n blad. Zonder twijfel een van de goedkoopste, sterkste en snelst groeiende hagen voor de tuin. Snoei je hem niet vroeg, dan geniet je nog van de geurende witte bloemen, die vlinders aantrekken. Inheems, vrij snelle groeier, wordt makkelijk tot 4 meter hoog. Je snoeit hem tot 2 keer per jaar. Onterecht oubollig imago.

Beukenhaag

Je hoeft niet altijd een groenblijvende haag te planten om in de winter afgeschermd te zijn. Fagus sylvatica houdt de hele winter lang z’n (weliswaar verdorde) blad en laat dat pas laat in de lente los, wanneer het jonge blad al bijna schiet. Ook ’s winters geniet je dus van de nodige privacy. Niet te verwarren met haagbeuk.

De beste bladhoudende hagen liguster en beukenhaag

Atypische ‘hagen’

Klimop tegen een afrastering of een strook bamboe vormen ook ‘groene winterhagen'. Ze groeien snel, zijn ijzersterk en blijven het jaar rond mooi groen. Let wel op met klimop, die gedraagt zich op termijn behoorlijk invasief. Plant zeker geen woekerbamboe als Phyllostachys; Fargesia is wel geschikt.

Liever niet

Naaldhagen als x Cuprocyparis leylandii, Chamaecyparis of Thuja groeien razendsnel, worden makkelijk 4 tot 10 meter hoog, zijn niet duur in aankoop en blijven 's winters groen. Helaas heb je er ook een pak snoeiwerk aan, tot drie keer per jaar, en massa’s afval dat je thuis niet gecomposteerd krijgt. Niet zo ecologisch en ook geen oplossing voor de lange termijn.

Tip: Groenblijvende hagen snoei je in de maanden zonder ‘r’, al wacht je best tot 15 mei, wanneer de laatste nachtvorst het land uit is, en kan het ook nog wel tot 15 september.

De beste bladhoudende hagen klimop en levensboom

#5057Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon