Bloemen en bessen in de winter
De meeste planten in de vrije natuur en de tuin houden winterrust. Buiten een paar silhouetten valt er weinig te beleven, maar er zijn uitzonderingen. Sommige vaste planten, heesters en bomen trekken nu de aandacht en brengen kleur in het stille winterlandschap.
Winterbloeiende planten
1. Chimonanthus praecox
De naam winterzoet of meloenboompje verraadt al dat deze struik meer doet dan alleen mooi zijn. Deze langzaam groeiende heester, die tot 150 cm hoog wordt, bloeit al vroeg in het voorjaar. Vanaf januari sieren zacht strogele bloemen met een warmrood hartje de kale takken. Maar het meest betoverend is de geur: een zoete wolk die je al van meters afstand tegemoetkomt en je tuin vult met charme.
2. Daphne odora 'Aureomarginata'
Het bontbladig peperboompje is een compacte, bladhoudende struik die zo’n 120 cm hoog wordt. De donkergroene bladeren hebben een opvallend roomgeel randje. Vanaf eind januari bloeien de eerste lichtroze bloemen, die tot maart een heerlijke, krachtige geur verspreiden. In de zomer kunnen er soms rode bessen verschijnen.
3. Erica x darleyensis
De hele winter en een deel van het voorjaar schittert deze struik met roze, klokvormige bloemen. Dit snelgroeiende, compacte heestertje zorgt bij ideale omstandigheden maandenlang voor plezier. Erica x darleyensis gedijt het best op een droge, zure bodem. Snoei na de bloei in het voorjaar om de plant mooi en gezond te houden. Voor een spectaculair effect komt de bloemenpracht het beste tot zijn recht in grote groepen.
4. Hamamelis x intermedia 'Pallida'
De toverhazelaar komt het best tot zijn recht als solitaire heester. Hij heeft ruimte nodig om te groeien en verdraagt nauwelijks snoei. In de herfst kleuren zijn brede, ovale bladeren prachtig oranjebruin, maar het opvallendst zijn de zwavelgele bloemen die vanaf januari op de kale takken verschijnen. De bloei doet denken aan die van Chimonanthus praecox, en ook de bloemen van de toverhazelaar verspreiden een aangename geur.
5. Helleborus orientalis 'Red Lady'
Deze plant siert de wintertuin met prachtige bordeauxrode bloemen en opvallende goudgele meeldraden. Voor een uitbundige bloei is de juiste standplaats cruciaal: ze houdt niet van natte voeten in de winter of een winderige plek. De bloeitijd van Helleborus orientalis loopt van januari tot april. Een absolute must-have voor elke wintertuin!
6. Jasminum nudiflorum
Winterjasmijn is een nonchalant groeiende klimplant of heester die van december tot maart schittert met felgele bloemetjes op het kale hout. De bloemen doen denken aan de forsythia en brengen kleur in de wintermaanden. Geef de plant een beschutte, zonnige plek voor optimale groei. Winterjasmijn wordt vooral gewaardeerd om zijn uitbundige winterbloei. De bloemen verschijnen op hout van het voorgaande jaar, dus snoei zorgvuldig om de bloei niet te verstoren.
7. Lonicera fragrantissima
Winterkamperfoelie is een compact, langzaam groeiende struik die ongeveer 150 cm hoog wordt. Van december tot maart verspreiden de crèmekleurige bloemen een heerlijk zoete geur die de lente alvast aankondigt. Na de bloei verschijnen rode bessen, een ware traktatie voor vogels.
8. Mahonia japonica
Een wintergroene, breed opgaande struik met een exotische uitstraling. De stekelige, leerachtige bladeren hebben een geveerde vorm en kleuren in het najaar warmrood. Van december tot januari bloeit hij met hangende trossen lichtgele, heerlijk zoet geurende bloemen die al van verre te ruiken zijn. Daarna verschijnen sierlijke blauwzwarte bessen. Mahonia japonica is een prachtige keuze als solitaire heester.
9. Malus red sentinel
Deze sierappelboom behoort zonder twijfel tot de mooiste in zijn soort. Na de bloei verschijnen aan de sierlijk afhangende takken talloze kleine, kersachtige appeltjes. Ze blijven de hele winter hangen en geven de tuin een warme rode gloed. Na een paar dagen vorst worden de appeltjes zachter, waardoor ze een onweerstaanbare trekpleister worden voor lijsters en merels. De bloesems trekken op hun beurt bijen en vlinders aan. Een schitterende boom die elke tuin verfraait!
10. Parrotia persica
Deze boom, afkomstig uit het Midden-Oosten, groeit bij ons langzaam uit tot een kleine boom of meerstammige struik van zo’n 7 meter hoog. Het blad van Parotia persica is bijzonder decoratief, met een schilderachtige herfstverkleuring. De feloranje tot dieprode bladeren blijven tot ver in de herfst hangen. Vanaf eind januari bloeit de boom met bolvormige rode bloemen. Een schitterende solitaire plant voor grotere tuinen of parken.