menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 17 april 2024

Bloembollenkalender: zomerbloeiers

Voorbereidingen bij de aanplant van bloembollen

Van planten tot bloeien

Om tijdens de zomer te kunnen genieten van een kleurrijke tuin vol bloemen, dien je in het voorjaar zomerbloembollen aan te planten. Hoe jouw tuin er ook uitziet, voor elke stijl bestaat er wel een passende soort. Ben je op zoek naar een laagblijvende bloem of net eentje dat hoog en opvallend boven jouw border uitspringt? Wat jouw voorkeur ook is, het aanbod aan kleuren en variëteiten is groot. Je kan ze planten in het gras of in een bloemenborder. Zelfs in een pot op het balkon doen ze het goed. 

Het kiezen van de juiste soorten is al een hele opgave. Daarom helpen we jou graag verder met een overzicht van de plantperiode en in welke maanden van het jaar de zomerbloeiers zullen bloeien. Maak er een bij- en vlindervriendelijke tuin van en kies voor een combinatie van verschillende soorten.

Bloembollenkalender: zomerbloeiers


Tips bij de aanplant

  • Hark de aarde goed los en luchtig. Verwijder onkruid en kleine steentjes, en zorg voor voldoende voedingsstoffen door het toevoegen van universele potgrond.
  • Strooi de bloembollen willekeurig uit op de plaats waar ze gaan komen. Zo krijg je een natuurlijk effect. Maak een put in de grond waar de bloembol is terechtgekomen. Doe dit met een schop of een bollenplanter. Maak het gat zo diep als is aangegeven. Zorg ervoor dat het gat niet te puntig is, waardoor de bloembol blijft steken. Anders kan de bol onderaan geen wortels maken doordat er geen contact met de aarde is.
  • Hou de puntige kant van de bol steeds omhoog bij het planten. Dek het gat terug toe met aarde en druk goed aan.
  • Markeer de plaatsen waar je al bollen hebt geplant met kleine stokjes, zodat je niet opnieuw een gat graaft waar je reeds een bloembol hebt geplant.
  • Plant bloembollen in groepjes en niet alleen. Zo komen ze het best tot hun recht.
  • Plant de lage soorten steeds voor de hoge soorten. Zo kan je van elke bloem genieten.

Dahlia's in een mand


#5847Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon