menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 25 juli 2024

Bloembollen voor gelukkige bijen

Anemonen

Februari is de bloembollenmaand, de maand waarin bloembollen in de kijker staan en we jullie willen overtuigen om er zoveel mogelijk te planten. Want bloembollen die veel nectar geven, helpen bijen en vlinders om te overleven en zich voort te planten.

Zowel honingbijen als solitaire bijen hebben het de laatste jaren hard te verduren, dat weten we intussen allemaal. Aangezien het de belangrijkste bestuivers zijn van planten, willen we toch nog even de nadruk leggen op het belang van deze kleine helden voor onze samenleving. Ze zijn de schakel tussen natuur en landbouw en dus onmisbaar voor onze voedselproductie en het behoud van wilde planten. Er is geen leven op aarde denkbaar zonder insecten. Het is nu aan ons om ze te helpen beschermen.

Plant bloembollen

Hommel in krokusEen gevarieerde bloemborder met veel nectarrijke bloemen levert talrijke insecten, dagelijks voedsel op. Bloemen van bloembollen zijn hiervoor uitermate geschikt. De eerste hommels vliegen al uit in februari wanneer de temperatuur ongeveer 9° C is. Ze gaan dan meteen op zoek naar voedsel maar op dat moment valt er nog niet veel te rapen in de natuur. Daarom kunnen lentebloeiende bloembollen in jouw tuin hen helpen want ze leveren al vroeg in het voorjaar nectar en stuifmeel op. Ze zijn ook een teken van nieuw leven in een tuin die nog in winterrust is. Ze geven ons een hoopvol en gelukzalig gevoel, net als het gevoel van de eerste zonnestralen op onze huid.

Bij het planten van lentebloeiers hoef je ook geen rekening te houden met de hoogte van vaste planten. Je kan ze dus makkelijk overal tussen planten, zelfs in het gazon of in bloembakken en ze zijn perfect om te laten verwilderen. Elk jaar opnieuw brengen ze de lente naar jouw tuin. Telkens iets om naar uit te kijken!

Als het goed is, zitten de krokussen, blauwe druifjes en hyacinten al in de grond, klaar om uit te komen want nu is het te laat om ze te planten. Lentebloeiers plant je namelijk in het najaar. In het voorjaar moeten we denken aan de volgende fase.


Zomerbloeiers

Border met vaste planten in combinatie Crocosmia en Dahlia.Nu is het tijd om zomerbloeiers te bestellen om ze vanaf maart, of van zodra de kans op nachtvorst voorbij is, volop te planten. Leg een bloembollenweide aan of combineer ze met vaste planten in de border. Denk maar aan verschillende Gladiolen, Irissen, Lilium en Dahlia’s of ga voor een fleurige mix. Deze laatste soort bieden we ook aan in een assortiment biologische bloembollen.

Plant ze bij voorkeur op een zonnige plek in jouw tuin want daar zullen ze het best gedijen. In de zon maken ze meer stuifmeel aan en zullen ze bijgevolg ook meer vlinders en bijen lokken. Weet je niet goed welke bloemen te combineren, kies dan voor één van onze mixen die specifiek geselecteerd zijn om vlinders en bijen te lokken.

Plant de mix ‘blije bijen bollenmix’ en je wordt beloond met een hele zwerm gelukkige bijen! Het is een selectie van 5 soorten: Anemone Mr. Fokker, Coreopsis Moonbeam, Dahlia Sneezy, Liatris Spicata en Lilium Late Morning. Gevarieerde soorten met een bloeihoogte tussen 25 en 100 cm, goed voor maanden lang bloeiplezier. 

Elke bloem is een voedselbron voor insecten. Hoe meer bloemen in de tuin, hoe meer bijen en vlinders jouw tuin zullen bezoeken. Je kan dus nooit teveel bloembollen planten!


Neem een kijkje in onze webshop en maak jouw keuze

Bloembollenweide met Dahlia's#5842Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).