menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 15 juli 2024

Eerste hulp bij het voorzaaien binnen

Kriebelt het al om weer lekker in de moestuin bezig te zijn? Wat het weer ook doet, je kunt eind deze maand alvast beginnen met voorzaaien en zo een voorsprong nemen op het aankomende moestuinseizoen. Een tuinkas is daarbij handig, maar zelfs binnenshuis kun je ruimte maken voor een aantal zaaitrays of kweekkasjes. Een tafel of vensterbank bij een raam op het zuiden is hiervoor perfect! Want om buiten te zaaien is het voor de tere plantjes nog te koud en te nat, daarvoor moeten we nog wat geduld oefenen.

voorzaaien in januari

Wat is voorzaaien?

Zaaien kun je op twee manieren aanpakken: direct in de volle grond op de plek waar je uiteindelijk je groenten wilt oogsten, of in zaaitrays binnenshuis of in een tuinkas. De laatste methode biedt heel wat voordelen! Het grootste pluspunt is dat je eerder kunt beginnen, waardoor je uiteindelijk ook eerder kunt genieten van je eigen kweek. Je kunt de zaden laten ontkiemen onder optimale omstandigheden en ze buiten planten zodra het risico op vorst is geweken. Op die manier zijn de jonge plantjes beter gewapend tegen onkruid en slakken. En als je te veel zaailingen hebt, kun je ze ruilen met andere enthousiaste moestuinliefhebbers.

Als je een tuinkas hebt, opent dit ook de mogelijkheid om gewassen te kweken die het in ons klimaat wat lastiger hebben, zoals meloenen en paprika's. Het biedt dus niet alleen een voorsprong, maar ook een breder scala aan kweekmogelijkheden.

Binnen voorzaaien

Zaaien in zaaitraysMet behulp van een vensterbankkas, zaaitrays of kweekbakjes kom je al snel een stap verder. Ze creëren het ideale klimaat voor ontkieming en zorgen voor een efficiënte afwatering. Dankzij de gestructureerde indeling behoud je een duidelijk overzicht en zie je precies wat er tevoorschijn komt. Je kan uiteraard ook zelf jouw potjes maken met een pottenpers! Plaats de bakjes en trays op een verwarmde plek met voldoende licht totdat de zaailingen sterk en groot genoeg zijn om buiten uit te planten. Gebruik altijd luchtige zaai- en stekgrond, omdat reguliere potgrond vaak te voedzaam is voor de kiemende zaden.

Om te voorkomen dat je plantjes scheef groeien op de vensterbank, is het essentieel om ze elke dag een kwartslag te draaien. Zaailingen hebben ook de neiging om uit te groeien tot "lange slungels" wanneer de balans tussen licht en warmte niet optimaal is. Voldoende licht is cruciaal voor kiemende zaden. Bij gebrek, zoals in de winter, gaan ze zelf op zoek naar licht wat resulteert in een ongewenste hoogtegroei. Een groeilamp vormt een mogelijke oplossing aangezien deze het hele jaar door het volledige lichtspectrum uitstraalt, zelfs op de donkerste winterdagen en op de meest schaduwrijke plekken in huis. Zowel binnenshuis als in de tuinkas kan je er op die manier voor zorgen dat de plantjes goed en mooi recht groeien. Is het toch mis gegaan, kun je bij het verplanten jouw "lange slungels" dieper in de grond steken in de hoop op een goed herstel. 

Elk type zaad vereist een specifieke kiemtemperatuur. Voor paprika en peper ligt deze temperatuur rond 25°C. Om dit te bereiken is het aan te raden de stekgrond van tevoren binnen te leggen, zodat de grond kan opwarmen. Anders kan het langer duren voordat de zaden ontkiemen. Na het zaaien plaats je de zaaitray best in een verwarmde ruimte. Je kan ook gebruik maken van een elektrische vensterbankkas voorzien van een verwarmde bodem. Na een week zullen de eerste zaden ontkiemen, maar wees niet ongerust als het langer duurt. Bepaalde zaden doen er gewoon langer over. 

Je hebt ook koudekiemers zoals bieslook en spruitjes, zaden die ontkiemen bij koudere temperaturen. Deze soorten kan je best zaaien in het najaar, in een koude kas of in een onverwarmede ruimte. Voor het zaaien is het dus belangrijk om te controleren welke kiemtemperatuur de zaden nodig hebben. Deze informatie vind je doorgaans terug op het zakje.

Stappenplan: 

  • Stel een moestuinplan op en bestel de benodigde zaden.
  • Volg nauwgezet de instructies op de verpakking. Hier vind je informatie over het ideale zaaitijdstip, de benodigde hoeveelheid licht en de juiste zaaidiepte. Over het algemeen zaai je het zaadje drie keer zo diep als de grootte van het zaadje zelf. Hele kleine zaadjes hoef je maar net onder te duwen.
  • Vul de zaaibakjes met zaai- en stekgrond, druk stevig aan en benevel de grond met een plantenspuit of een fijne gieter.
  • Maak in elk celletje of vakje een gaatje (met bijvoorbeeld een potlood) volgens de voorgeschreven diepte, en leg in elk gat een zaadje. Bedek ze met een laagje grond.
  • Druk de grond goed aan en strooi eventueel een dun laagje wit zand over de aarde om ziektekiemen te voorkomen.
  • Maak gebruik van plantenlabels om de naam van de plant en de zaaidatum te noteren. Zo heb je altijd een duidelijk overzicht van wat je hebt gezaaid en wanneer.
  • Tenzij je een hele grote moestuin hebt, zaai je best niet een heel zakje in één keer. Kleine plantjes worden groot en hebben ruimte nodig om te groeien. Start voorzichtig, bijzaaien kan altijd!

Wat kan je nu voorzaaien?

In januari kan je al beginnen met het voorzaaien van bloemkool, raapstelen, radijs, pluksla spinazie,.... Zodra februari aanbreekt, opent er een wereld van mogelijkheden en begint het echte werk! Je kunt dan ook kervel, komkommer, verschillende soorten kolen, koolrabi, prei, selder, knolselder en kropsla zaaien. En ook het nieuwe pootgoedseizoen is van start gegaan!

#6067Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).