Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bakken_met_notenmeel_appelcake

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 25 oktober 2020

Bakken met notenmeel: appelcake

ingrediënten appelcakeEen heerlijk en gezond recept wanneer je niet veel tijd hebt. Deze cake is makkelijk te maken in het weekend en kan voor een paar dagen bewaard worden in de frigo. Ook perfect in plakjes in te vriezen voor later. 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 appels
  • 140 g notenmeel naar keuze
  • 2 eieren
  • 80 g boter
  • 40 g suiker
  • bakpapier
  • bakvorm voor cake

Bereidingstijd:
30 minuten

Bereidingswijze appelcake:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snij twee appels, met of zonder schil, in blokjes en verwijder het klokhuis. Stoof de blokjes appel tot appelmoes. Voeg hieraan een glas water toe zodat de appelstukjes niet aanbranden en het stoofproces versnelt. Smelt ondertussen de boter. Voeg bij het notenmeel de gesmolten boter met de suiker en de eieren. Meng het deeg goed door elkaar tot er een egaal beslag ontstaat. Breng de cake op smaak naar eigen wens (zie tips).

Prak de gestoofde appels met een vork tot moes en meng doorheen het beslag. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en giet hierin het deeg. Snij de overige appels in plakjes en schik ze over het beslag. Werk af met wat suiker en besprenkel met twee à drie eetlepels gesmolten boter. Bak de appelcake een 30 à 35 minuten in de oven en laat hem daarna afkoelen om op te stijven.


Tips:

gebakken appelcake

  • Notenmeel is geen echt meel maar tot poeder geblende noten. Notenmeel kan je tegenwoordig in heel wat warenhuizen vinden. Heb je echter geen notenmeel in huis, blend dan je lievelingsnoten tot poeder.
  • Kruid de cake naar eigen smaak. Kruiden die hier goed bij passen zijn bv. speculaaskruiden, kaneel, gember of kardemon. Ook rozijnen kunnen aan de cake worden toegevoegd.
  • Allergisch aan appels? Vervang het fruit door een andere vrucht zoals peren.
  • Allergisch aan bepaalde noten? Notenmeel kan vervangen worden door speltmeel, volkorenmeel, kokosmeel, havermeel, boekweitmeel... Let er wel op dat elke vervanger een ander resultaat zal geven. Zowel de smaak als de structuur kan anders zijn.
  • Hou rekening met een kortere baktijd bij een kleinere hoeveelheid. Grotere hoeveelheden vragen een langere baktijd.


#5745

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte