menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 19 juli 2024

De artisjok: een eetbare veredelde distel

De artisjok: een eetbare veredelde distel

Distels zijn vaak niet zo graag geziene planten in de tuin, behalve de artisjok dan want deze groente is een ware delicatesse! De artisjok is de grote bloemknop afkomstig van een distelsoort die groeit in het Middellands Zeegebied. Van juni tot eind oktober zijn ze vers in de handel verkrijgbaar. Van de bloemknop zijn de vlezige delen aan de onderkant van de schutbladen eetbaar alsook het hart van de knop. Na het koken kan je de bladeren één voor één uitzuigen en het hart van de bloem verwerken in oa. salades.
Als je artisjokken koopt let er dan op dat ze goed stevig zijn en de bladeren geen bruine vlekken hebben. De bloemknop moet ook goed gesloten zijn. Bij oudere artisjokken vallen de bladeren open. In een vochtige theedoek kan je de groente een vijftal dagen bewaren in de koelkast.

Geneeskrachtige werking

De groente werd reeds door de Oude Grieken gekweekt om de spijsvertering te bevorderen. Door kruisingen ontstond in de 15e eeuw in Europa de artisjok zoals we ze nu kennen. De dag van vandaag wordt het eten van artisjokken vooral aangeraden bij diabetespatiënten omdat het de bloedsuikerspiegel verlaagt, en dit vooral bij ouderdomsdiabetes. Omdat het ook vochtafdrijvend is en zorgt voor leverdrainage heeft het ook een positieve werking tijdens een afslankingskuur.

Verder bevat de groente ook heel wat vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen waaronder 17% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid foliumzuur of vitamine B11. Deze vitamine helpt om het DNA in ons lichaam op te bouwen.

Zoete smaak

De artisjok heeft een lekkere zoete smaak. Daar is de cynarine verantwoordelijk voor. Deze stof blokkeert de receptoren voor zoet in de smaakpapillen op onze tong. Als we een volgende hap nemen, verdwijnt de stof en gaan de receptoren weer aan het werk en zo merken we het contrast. De groente misvormt dus de smaak van andere voedingsmiddelen. Het wordt daarom afgeraden om wijn te serveren bij gerechten met artisjok.

Artisjokken met vinaigrette

De artisjok: een eetbare veredelde distel

Ingrediënten:

 • 4 verse artisjokken
 • sap van halve citroen
 • olijfolie, extra vierge
 • 2 gekookte eieren
 • 1 sjalotje, fijn gesnipperd
 • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
 • peper en zout

Bereiding:

 1. Verwijder de harde buitenste bladeren en de steel van de artisjokken. De steel zorgt voor een bittere smaak.
 2. Leg de artisjokken in ruim kokend water met wat citroen en laat ze ongeveer 45 minuten koken. Als je met een vork in de onderkant prikt en je kunt er gemakkelijk door, dan zijn ze klaar.
 3. Haal ze uit het water en laat ze uitlekken.
 4. Snijd de gekookte eieren in kleine stukjes en meng ze met wat citroensap, olijfolie, sjalot en peterselie tot een vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout.
#4479Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).