Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb vandaag de eerste rijpe moerbeibessen gegeten van mijn zwarte moerbei gegeten, heel lekker! ze waren wel wat klein, hoe groot worden die bessen normaal?
Als je nu reeds bessen gegeten hebt dan heb je het over de "witte moerbei" of morus alba" (die heeft zowel witte, violette als zwarte vruchten: de naam "witte" moerbei is dus eigenlijk wel wat misleidend...). Vruchtjes van de "witte" moerbei hebben altijd een steeltje van +/- 1 cm. De bessen van de "zwarte moerbei" of Morus nigra zijn altijd zwart en kunnen ten vroegste pas rijpen in juli (tot augustus) , deze vruchten hebben (zo goed als)geen steeltje en zijn véél intenser van smaak maar zeer moeilijk te plukken. Ze worden bij de goed dragende soorten tot 4 cm groot. Er is ook nog de "rode moerbei" of morus rubra uit de VS en ook deze heeft zwarte vruchten met een steeltje maar wel wat intenser van smaak dan de "witte" moerbei [afbeelding verwijderd niet-https][afbeelding verwijderd niet-https][afbeelding verwijderd niet-https]
hier bij foto's van Morus alba, Morus nigra en nog andere soorten...
Als dit een gestekte plant is dan zou je normaal gezien toch wel al wat vruchtjes moeten hebben of toch zeker volgend jaar.Als het een gezaaide moerbei is dan kan dat toch wel vele jaren duren en is het ook lang niet zeker of je ooit wel vruchten van enig formaat krijgt. In de plantentuin in Gent staat bvb een gezaaid exemplaar dat slechts wat minuscule vruchtjes vormt die het eten niet waard zijn terwijl er ook zeer goed dragende exemplaren bestaan die enorm rijk dragen en vruchten hebben tot 4 cm lang en 2 cm dik, deze worden door stekken verder gekweekt . Het moet ook gezegd dat je pas echt grote vruchten krijgt op volwassen bomen.....jonge boompjes geven altijd ook wel kleinere vruchtjes.
Ik wens je in elk geval veel plukgenot in de toekomst want de moerbei is toch wel de allerlekkerste bes die er bestaat... Dithmar
Het is een zwarte moerbei en het waren wel degelijk al rijpe vruchtjes, ze zijn wel heel klein hoor, niet zoals op die foto's! ze zijn misschien iets meer dan een halve cm lang, donkerpaars en smaken heel lekker en zoet.
de zwarte moerbei smaakt iets zuurder hoor,als het enkel zoet was is het toch echt de witte(ik heb al heel wat bijgeleerd over de moerbei!!) heb je anders geen foto?? ook aan het blad is te zien om welke soort het gaat....
De vruchtjes op de bovenste foto zijn van de "morus alba" een varieteit die ik zelf heb geselecteerd uit vele honderden zaailingen en die ik "lavendel" heb gedoopt (wegens de kleur). Dit zijn nu grote vruchten met een witte/licht paarse kleur, maar de morus alba vormt op andere exemplaren net zo goed zwarte als spierwitte vruchten. Hoe dan ook, de smaak van de morus alba is altijd redelijk flets tot lekker zoet afhankelijk van de boom ( of varieteit). Ook de treurmoerbei is een morus alba maar dan één met zwarte vruchten, deze kleine vruchtjes zijn lekker zoet. De onrijpe vruchtjes van een morus alba zijn flets van smaak en lichtjes zuur. De morus nigra of zwarte moerbei is heel wat anders. De bladeren zijn om te beginnen veel ruwer en de vruchten zijn in onrijpe (rode) toestand niet te eten want ze zijn nog zuurder dan een citroen. De rijpe vruchten bestaan net zoals bij de witte moerbei uit kleine opgezwollen blaasjes die rond de zaadjes zitten maar bij de zwarte moerbei zijn die ongeveer 3 maal zo groot (zie foto). Nog ter info: de vruchten van alle moerbeien zijn zéér gezond en uitermate goed voor de spijsvertering!!!
ben dus wel geen expert,maar de vruchtjes staan (hangen) aan steelkes.en die van de nigra hangen aan de takken om het maar zo te zeggen,ik gok dus op alab,maar kan het natuurlijk mis hebben.... er zullen wel experts zijn die het met zekerheid kunnen zeggen!
Zekerste manier om zwarte van witte moerbei te onderscheiden is de beharing van het blad. Het blad van de zwarte moerbei voelt ruw aan vanwege de beharing. Dit van de witte moerbei is glad. De bladvorm kan erg verschillen van individu tot individu (vaak worden deze dan gestekt en als ras verdergekweekt). Let wel er komt ook nog een rode moerbei voor en er zijn heel wat kruisingen in omloop (uit zaad opgekweekte exemplaren)...
Ik heb deze variëteit "selection" ook reeds gezien in een tuincentrum en dit is eigenlijk wel bedrieglijk want de moerbei op het begeleidende labeltje is inderdaad een morus nigra of zwarte moerbei terwijl de plant die verkocht wordt wel degelijk een morus alba of witte moerbei is. het gaat hier om één van de vele ondersoorten van de witte moerbei namelijk "Morus accidosa", in mijn verzameling heb ik deze staan onder de variëteitsnaam "mulle". Deze is zéér winterhard en rijpt zijn bessen erg vroeg maar deze zijn ook maar klein vele vallen ook vroegtijdig af. verder is het wel een prachtige boom die ook zéér stevig groeit.