menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Water geven bomen

Ga naar meest recente reactie

dries944

Dries944

Hoeveel water heeft een recent aangeplante boom wekelijks nodig op warme zomerdagen ?
Dit voor bomen met maatje 8-10 die in zandgrond staan met een laagje compost als mulch.
Betreffende de noorse esdoorn,perzisch ijzerhout,fruitbomen,...
zondag 2 augustus 2020 - 20:57
Plantadvies

Tekst aangepast

Plantadvies

Om de boom goed van water te voorzien is het aan te raden de boom van een gietrand te voorzien. Een gietrand voorkomt het afvloeien van het water en zorgt ervoor dat het water in de kluit of tussen wortels terecht komt, daar waar het nodig is. Geef zo water dat de kluit niet uitdroogt. Men hanteert ongeveer het geven van water op de onderstaande schema.

Kleigrond Zandgrond

Diepte plantgat - mm water Diepte plantgat - mm water

30 cm 30mm 30 cm 65 mm

60cm 70mm 60 cm 150mm

90cm 100mm 90 cm 210 mm

120cm 130mm 120 cm 280mm
maandag 3 augustus 2020 - 04:47
dries944

Dries944

Dit is gewoon gekopieerd van het internet. Zou graag de mening/ervaring eens weten van boomverzorgers ed. zoals er hier een paar op dit forum zitten.
maandag 3 augustus 2020 - 14:31
WiPe

WiPe

Er zijn nogal wat variabelen: boomsoort, grondsoort, verdamping, grootte van de boom. Je kan die egevens samenbrenge in een excell sheet en op basis daarvan de dagelijkse waterbehoefte inschatten. Maar dat is vooral interessant wanneer je grotere bomen moet monitoren in functie va een bemaling.
De laatste tijd wordt dat meer en eer gedaan door een Pf-curve van het bodemsubstraat op te laten stellen en met sensoren de bodemvochtigheid op te volgen.

Voor kleinere bomen kun je veel gemakkelijk manueel voelen hoe vochtig de bodem is en water geven als de bodem droger wordt.
dinsdag 4 augustus 2020 - 09:42
dries944

Dries944

Ok merci wipe, Zou 100 liter per week genoeg zijn om de grond tot een bepaalde diepte goed vochtig te maken zodat je de wortels stimuleert naar beneden te groeien?
Men zegt ook wel eens dat het waterverbruik van een boom afhangt van de grootte van het blad maar voor een wilg gaat dit natuurlijk niet op aangezien die klein blad heeft en hopen water drinkt.
Zijn noorse esdoorns ook grote drinkers of valt dit mee?
dinsdag 4 augustus 2020 - 13:02
Wannus

Wannus

Amai , dit kan ik bijna niet meer volgen . Vanaf eind jaren 70 hebben we veel jonge bomen en struiken geplant in allerlei gronden . De formule was enkele dagen goed bewateren en dan vonden ze hun weg . Nu lees ik hoeveel bewatering een bepaalde boom moet krijgen . Kan misschien wel met de droogte te maken hebben en ik die oud wordt !!
dinsdag 4 augustus 2020 - 20:01
WiPe

WiPe

Wannus,
we hebben de laatste paar jaar ineens te maken met een situatie waarin we continu met een neerslagtekort zitten. Als we nu bomen willen planten, moeten we dat minstens het eerste jaar steeds beter opvolgen. Bovendien planten we steeds vaker bomen in de verharding, ook in privétuinen. Dat levert heel veel nieuwe problemen op. Verharding zal voor bomen altijd een groot probleem blijven. Niet alleen maar omwille van de slechtere beschikbaarheid van water.
woensdag 5 augustus 2020 - 09:51
WiPe

WiPe

De grootte van het blad is een goede indicator voor de waterbehoefte, maar het is niet de enige. Neem nu bv de Oosterse plataan. Die groeit van nature op vochtige plaatsen. Maar wel in een warmer klimaat dan het onze. Die heeft dus groot blad waarmee hij veel water kan verdampen. Maar het blad is behaard, waardoor verdamping wordt verminderd. En het blad is vrij hard, waardoor dat ook beschermt is tegen verbranding. Dus zolang die voldoende water heeft, kan die veel verdampen, maar bij droogte is die in staat om de verdamping sterk te verminderen. Wilgen hebben een veel zachter blad dat continu water verdampt. Ze hebben dus door de aard van het blad een veel kleinere bladoppervlakte nodig om een gelijkaardige hoeveelheid water te verdampen. Maar daar tegenover staat dat ze veel gevoeliger zijn voor verdroging dan een aantal andere soorten met veel groter blad.

De hoeveelheid water die je moet geven op een week hangt onder andere van de grootte van de grootte van de boom, de bodem, de boomsoort en de verdampingscoëfficiënt af. Ik heb er geen flauw idee van hoeveel water jouw boom nodig heeft.

Geef de boom gewoon water wanneer de bodem droger wordt. Met een gietrand moet het water door de kluit, waardoor de wortels water krijgen. Maar zorg er voor dat de bodem niet continu kletsnat is, dat is eerder slecht dan goed. Wortels hebben zuurstof nodig.

Wanneer het regent worden in eerste instantie de bovenste cm van de bodem vochtig. In de bovenste cm van de bodem is er ook meer lucht beschikbaar (zeer belangrijk) en als blad of ander organisch materiaal op de bodem valt, dat ter plaatse verteert, dan gaat de toplaag eerst aangerijkt worden door de mineralen die daarbij vrij komen. Een boom zal dus het grootste deel van zijn fijne wortels die instaan voor de opname, in de bovenste cm van de bodem vormen. (Dat is een van de redenen waarom gras en bomen zo'n slechte combinatie zijn, om van verharding nog maar te zwijgen.)

Wat diepere wortels betreft: bomen maken relatief weinig diepe wortels. En dan nog alleen als de omstandigheden het toelaten. Concreet heeft een boom diepere wortels omwille van de stabiliteit (Maar dat is niet noodzakelijk.) of om mineralen of water te zoeken. De capillariteit, de doorlaatbaarheid van de bodem en de diepte van de watertafel zijn daarbij heel erg belangrijk. Wanneer door de capillariteit het grondwater omhoog kruipt, zullen de wortels dat zelf wel opmerken en naar dat water toe groeien, tenzij de wortels er niet in slagen om de bodem te doorwortelen of wanneer de grondwatertafel vrij hoog staat. Omwille van de capillariteit is het ook erg zinvol om de bodem te mulchen. Opstijgend grondwater gaat dan condenseren aan de onderkant van die mulchlaag in plaats van te verdampen. Daardoor kan dat water opgenomen worden door het grote pakket aan fijne wortels in de toplaag. Een organische mulchlaag is ook heel erg belangrijk voor de schimmels die bomen absoluut nodig hebben.

Wanneer het voor een boom noodzakelijk en mogelijk is om diepere wortels te maken, dan zal die dat zelf wel doen. Het enige dat je kan doen om de boom te helpen wat dat betreft is dat je de bodem wat losser maakt wanneer uit een bodemonderzoekje blijkt dat die te hard is en daardoor het grondwater niet zou kunnen bereiken.

En voor de rest moeten we er mee stoppen om te denken dat we beter weten dan de boom wat goed voor hem is, terwijl we nauwelijks lijken te beseffen hoe en onder welke omstandigheden bomen optimaal groeien.

woensdag 5 augustus 2020 - 10:31
Wannus

Wannus

WiPe
Ik moet je volkomen gelijk geven . De weersomstandigheden hebben een heel andere aanpak genomen . Vroeger stak men een tak in de grond en het werd een boom . Nu hoor ik het trouwens ook hier en der problemen met jonge aanplantingen .
woensdag 5 augustus 2020 - 10:41
dries944

Dries944

Bedankt voor de uitgebreide uitleg Wipe.
Klopt het met de tropische dagen in het vooruitzicht dat de groei van de boom stilvalt en hoe zit het dan met de verdamping?
Heb gemerkt dat het nieuw gevormd blad slap hangt van m'n acer pl. royal red in de hete zon terwijl de bodem toch vochtig is. Is dit een manier van de boom om de verdamping te beperken? Als het een week zo heet is lijkt bladverbranding onvermijdelijk,de ene soort meer dan de andere.
woensdag 5 augustus 2020 - 11:58
WiPe

Tekst aangepast

WiPe

Wat betreft verdamping. Om daar iets over te zeggen moet je naar het transport kijken. Een belangrijk aspect van dat transport dat vaak over het hoofd gezien wordt is de cohesie. Door de cohesie blijven moleculen van eenzelfde soort aan mekaar plakken. In de houtvaten kun je dan een waterkolom krijgen die puur uit zichzelf aan mekaar blijft hangen. Je hebt dan heel weinig kracht nodig om die kolom in beweging te krijgen.

Jammer genoeg zijn daar ook nadelen aan verbonden. De waterkolom staat constant onder spanning. Hoe hoger de bom, hoe groter die spanning. Op hete dagen is de verdamping erg groot. De verdamping gaat dan heel sterk trekken aan de waterkolom. wanneer het dan droog is, de aanvoer van water onvoldoende groot. De waterkolom kan dan breken, waardoor het transport in dat houtvat weg valt. Omdat bij grotere bomen de spanning groter is, is het risico op breken van de waterkolom bij grotere bomen ook het grootst.

Om zich daartegen te beschermen zal de boom de verdamping beperken. In eerste instantie gebeurt dat door de huidmondjes, de stomata, te sluiten. Wanneer dan niet voldoet, gaat de boom de turgor, de celspannning, in het blad verminderen. Het blad komt dan slap te hangen. Wanneer dat niet volstaat zal de boom de bladoppervlakte beperken. Eerst door de bladeren te verkleinen. De bladrand verdroogt dan, nadien gaat het hele blad verdrogen.

Omdat de spanning op de waterkolom het grootst is in de top, start dat proces het eerste in de top. Droogte zie je dus doorgaans van boven naar beneden. Maar daar stopt het verhaal niet.
De bladeren net onder de top, krijgen minder licht en kunnen dus minder efficient aan fotosynthese doen. Te weinig licht en die bladeren sterven af, waardoor de tak topzwaar wordt, maar dat is dan weer een ander verhaal. In deze context is het belangrijk om te weten dat deze bladeren in de schaduw zitten van de buitenste, waardoor die minder licht krijgen, maar ook minder water verdampen. wanneer de huidmondjes in de buitenste bladeren dan sluiten, kan de fotosynthese hier dus nog doorgaan. Of met andere woorden, de fotosynthese vermindert, maar valt niet stil.

De groei is dan weer wat anders. Als je groei verengt tot de lengtegroei, dan is die bij de meeste boomsoorten het grootst in het voorjaar. Bij sommige soorten is er en tweede of derde groeischeut. Bij bv populieren blijft die groei de hele zomer doorgaan. aan het einde van de zomer gaat de groei verminderen en zelfs stilvallen en gaan de jonge twijgen afrijpen, ic er wordt een secundaire laag gevormd in de cellen, waardoor de jonge twijgen beschermd zijn tegen de winterkoude. Of met andere woorden, te lang doorgroeien is ook niet ideaal. Dat de groei stilvalt is dus op zich geen probleem.

Wat die Acer platanoides 'Royal Red' betreft: Ik ga er van uit dat dat een jonge boom is die pas aangeplant is. Die is dus een hoop wortels en dus opnamecapaciteit kwijt. Daardoor kan het dus dat die meer water verdampt dan dat die kan opnamen. Zeker wanneer het heet is. De boom gaat zich dan proberen beschermen op de manieren die ik hierboven al beschreven heb.
Je kan nu twee dingen doen: Je kan de verdamping beperken door blad weg te nemen. Bij kleine bomen ben ik geneigd om het blad uit te dunnen. Om de verdamping te beperken moet je geen takken wegknippen. Blad weghalen volstaat.
Een andere optie is dat je de kruin natspuit. Op die manier ga je de verdamping beperken zodat de bladeren niet gaan verdrogen.
En wat de verbranding van het blad betreft: dat is onder andere afhankelijk van de soort, de blootstelling aan zonlicht en wind en de bladkleur.
Rood blad bevat anthocyanen die beschermen tegen verbranding. De Royal Red zal dus minder snel verbranden dan geelbladige of witbonte soorten. Je kan dus niet zomaar zeggen dat bladverbranding onvermijdelijk is. Bij sommige soorten zal dat zeker gebeuren. Andere zullen geen kik geven.

donderdag 6 augustus 2020 - 00:57
dries944

Dries944

Merci voor de duidelijk uitleg Wipe. Wat de Acer betreft is dit een beveerde vorm die in pot stond. Van de dubbele top is een tak al afgesnoeid en de kroon is al wat opgesnoeid. Denk voldoende om verdroging te voorkomen. Zal zien want ben nu in vakantie.
vrijdag 7 augustus 2020 - 10:54
WiPe

WiPe

Om verdamping te voorkomen, moet je blad wegnemen. Het is niet nodig om daarvoor takken weg te snoeien. Beter niet zelfs.

Ik zou nog heel wat kunnen zeggen over het weg snoeien van dubbele toppen. Maar het belangrijkste is dat niet alle boomsoorten een doorgaande stam vormen door de topscheut ieder jaar te verlengen. Noorse esdoorns gaan bv na een aantal jaren hun eindknop laten afsterven om dan met twee toppen op te schieten. Een van de twee gaat zich wat plater leggen terwijl de andere de hoogte in gaat.
vrijdag 7 augustus 2020 - 12:30

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon