Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/2/bloemen-planten/39684/verwelkingsziekte-clematis

menu
Tuinadvies
0

Verwelkingsziekte clematis

Ga naar meest recente reactie

Cetinel

een van mijn nog niet zo lang geleden gekochte en in een grote pot geplante clematissen(de dr ruppel) heeft volgens mij de verwelkingsziekte
sinds gisteren zijn de blaadjes beginnen hangen alsof hij te droog staat ,maar heeft nochthans genoeg water...
ik dacht dat ze verwelkingsziekte konden krijgen door iets dat in de grond zat,maar nieuwe potgrond maakt dus ook geen verschil...
als ik deze eruit smijt,kan ik de grond(zit nogal veel in,in zo een grote pot)dan nog wel gebruiken voor iets anders?? of is het echt weggooien geblazen en hoe groot is de kans dat degenen ernaast(in ander potten welteverstaan) het ook krijgen,zal ik als voorzorg deze zover mogelijk van de overige 2 zetten,of toch maar gewoon afwachten??

zaterdag 16 april 2011 - 12:20

Gehenna

Verwelkingsziekte zou natuurlijk ook kunnen
zaterdag 16 april 2011 - 13:00

Cetinel

nou,hij is gegroeid en heeft bloemknoppen aangemaakt na aanplant en deed het prima,om dan opeens te gaan hangen,dus heb er een hard hoofd in
maar ik vroeg me dus af of ik de potgrond kon hergebruiken voor ander planten?
zaterdag 16 april 2011 - 13:16

Printemps

Volgen mij kan je de grond terug gebruiken maar natuurlijk niet voor clematis
Jammer van je plant
zaterdag 16 april 2011 - 14:54

Hanninkj

Alle stengels afknippen tot ca. 30 cm en de plant zal gewoon weer uitlopen. Het is niet zeker dat de ziekte terugkomt maar ZEKER de plant niet weggooien want je kunt niet zomaar zien dat het de verwelkingsziekte is. Je moet dan een knoop voorzichtig met een scalpeer mesje in de lengte doorsnijden en wanneer er bruine ringen zijn dan is het de verwelkingsziekte.
Tonj

zaterdag 16 april 2011 - 18:39

Cetinel

ik heb wel geen scalpel,maar met een heel scherp mes doorgesneden.
ik zie niet echt ringen,het donkere is van de kleur van de bloemblaadjes,verder zie ik eigenlijk niks op de doorsnee(maar ik ben dan ook een leek)

zaterdag 16 april 2011 - 19:15
zaterdag 16 april 2011 - 19:15

Hanninkj

Met een knoop bedoel ik waar uit de stengel 2 bladeren komen.
zaterdag 16 april 2011 - 19:21

Cetinel

ooo haha ik dacht een bloemknop,zal ook daar es even naar kijken....

zaterdag 16 april 2011 - 19:28

Cetinel

heb een stuk of vier van die "knopen" heel voorzichtig doorgesneden,maar ik zie niks?
dus gewoon kort afknippen en afwachten dan??
zaterdag 16 april 2011 - 19:34

Hanninkj

Ja, dat is het beste.
zaterdag 16 april 2011 - 19:46

Kiptaro

Ik heb precies hetzelfde, alleen mijne maakt uit zichzelf al weer een scheut vanuit de grond die het wel goed doet :/
zaterdag 16 april 2011 - 19:58

Marero

bij mij hebben er verleden jaar ook 2 die ziekte gehad en ik heb ze gewoon tot tegen de grond afgeknipt en heel veel water gegeven een paar keer om de grond zowat te spoelen, had dat ergens gelezen, en nu staan ze terug alletwee te blinken
zaterdag 16 april 2011 - 21:22

ERWIN52

Beste,
Het antwoord dat Marero gaf is het meest correcte. Ik heb ook verschillende climatissen in mijn tuin staan en af en toe is er ook eens eentje met de verwelkingsziekte. Ik weet van een ervaren gespecialiseerde climatuskwekerij, waarmee ik bevriend ben, dat : het beste is de climatisvolledig tot tegen de grond weg knippen. De grond er omheen licht vochtig houden, eventueel een weinig voeding (organisch) bijgeven en dan wachten maar tot de plant terug zin heeft om de gaan groeien. Het is WEL mogelijk dat hij het dit jaar niet meer zal doen. Mocht u 3 jaar na elkaar geen groei hebben dan pas is hij verloren. Geduld dus ... zoals Bredero zei 'het kan verkeren'.
Veel succes, Erwin
zondag 17 april 2011 - 15:59

Cetinel

nou,heb er dus de schaar in gezet,hopelijk gaat ie de feniks toer op en zal herrijzen(liefst zonder eerst te ontbranden )
maandag 18 april 2011 - 21:17

Daucus

Als de clematis er nog niet zo lang staat, kun je proberen om hem opnieuw te planten maar dan 15 cm dieper. Ik las een keer die tip en heb het geprobeerd en ik heb nooit meer last gehad van de verwelkingsziekte
dinsdag 19 april 2011 - 03:56

ERWIN52

Het is inderdaad aangewezen de climatis 15 tot 30 cm dieper te planten, zo dat dus, voor alle duidelijkheid, de plant een deel in de grond verdwijnt. Dit zal de extra wortelvorming aanmoedigen. Een sterkere plant dus. Verwelkingsziekte komt bijna alleen voor bij de grootbloemige soorten, uw dr Ruppel. Bij mij heeft hij reeds 2 maal de geest gegeven en elkens weer herrezen. De viticella-soorten zijn daar veel sterker in. Maar ja, je hebt ook niet zo'n grote bloemen maar wel méér bloemen.
Opspattend vocht is ook néfast want in de grond, of da nu potgrond is of gewone tuingrond is, zit een bacterie die er voor zorgt da via het blad deze ziekte wordt opgenomen. De plant op voorhand behandelen met een fungicide kan helpen maar lukt niet altijd.
Plant ook een lege fles met uitgesneden bodem naast de plant zo voorkom je meer het opspattend water. Je voorziet je plant via deze fles van water. Een bodembedekker voor je plant zetten wordt ook gedaan. Clematissen houden NIET van warme voeten. Liefst schaduw dmv een dakpan bijvb.
Succes verder, Erwin
dinsdag 19 april 2011 - 09:08

Cetinel

ik heb meerdere clematissen staan en geeneen heeft een dakpan aan de voet,sommigen wel een laag mulch in de vorm van stro om vocht niet te snel te laten verdampen,ze krijgen met dit droge weer ook regelmatig een gieterke water(12 liter-gieter) dit is de enige die problemen heeft(afkloppen!)dus ik denk(en hoop) dat birdwatcher gelijk heeft en het gewoon door het geforceerd zijn is,deze is nl niet in najaar geplant zoals de meesten,maar een paar weekjes geleden aangekocht en geplant...
dinsdag 19 april 2011 - 11:30

Hanninkj

In mijn lezingen over Clematissen is een van de belangrijkste dingen die ik vertel is dat een Clematis veel water en mest nodig heeft en dat een struik of dakpan uit den boze is! Wanneer gaat dit fabeltje eindelijk eens uit de wereld.
Zelf heb ik zeer veel clematissen in potten staan voor kruisingen en staan op zuid in de warme zon maar ze krijgen wel veel water en mest en de planten blijven gezond.
@Cetinel, jij doet precies wat een Clematis nodig heeft en ook het in de tuin zetten in het voorjaar en niet de herfst want zo hoort het!

Ton
dinsdag 19 april 2011 - 13:16

Cetinel

de dokter heeft 1 scheut met een bloem
aan de basis verschijnen nieuwe groeipunten....

woensdag 11 mei 2011 - 13:49

Willy cr.

Zelf heb ik een 2tal maanden geleden de C. My Darling gekocht, hij stond slechts enkele weken en het was al prijs : hangende bloemknoppen en blaadjes die bruin werden.
De enige mogelijkheid was afknippen en afwachten, dan opnieuw enkele bloemen en daarna weer van hetzelfde :hangende bloemknoppen en bruine bladeren. Nu weer afgeknipt en afwachten. Blijkbaar een plant die niet gemakkelijk bloeit zonder ziek te worden.
In afwachting ontvang ik na klacht aan de verkoper een nieuwe welke ik niet meer in een pot ga planten maar in de volle grond.
dinsdag 20 augustus 2019 - 18:08

Tuinprins

In de volle grond kunnen ze ook verwelkingsziekte krijgen.

Ga voor soorten die niet of weinig gevoelig zijn voor verwelkingsziekte. Dit zijn veelal de kleinbloemige hybriden (o.a. cultivars van Clematis viticella).


Gegroet, de tuinprins
woensdag 21 augustus 2019 - 06:43

Willy cr.

Zelfs de kleinbloemige soorten zijn niet ziekteresistent.
Ik heb reeds een 40 tal Clematis van diverse soorten gehad waar er slechts enkele het hebben volgehouden.
Een stuk dieper planten is inderdaad aangewezen en dan nog geluk hebben dat de slakken geen stengels doorbijten, blijkbaar zijn er dol op.
Zelfs met de aangewezen meststoffen en verzorging is Clematis een moeilijke plant en de grootbloemige soorten koop ik niet meer. (Willen toch niet groeien en bloeien)
De beste is nog altijd de Montana die het gewoon schitterend doet, deze snoei ik alleen beetje zodat hij niet te ver gaat en voor de rest blijf ik er van af.
donderdag 22 augustus 2019 - 10:15

Hanninkj

Willy cr, Hier geef je juist het probleem aan bij de meeste Clematissen. Er zijn vele grootbloemigen die last hebben van verwelkingsziekte maar ook sommige kleinbloemigen zijn vaak ook niet gezond(geen verwelkingsziekte). Voor mijn kruisingswerk heb ik in de twee voorgaande jaren Clematissen gekocht en de helft heeft al het loodje gelegd. Bij mijn eigen kruisingen(ca. 2000) heb ik nauwelijks uitval maar ik gebruik altijd een wilde Clematis als 1 ouder. Jammer dat er zoveel matige Clematissen in de handel zijn.

Ton
donderdag 22 augustus 2019 - 19:36

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken