menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 juli 2024

Zelf perspotten maken

pottenpers om perspotten te makenMen moet weten dat het plantje, tot op het 2-bladen-stadium het noodzakelijkste van haar voeding in het zaad vindt.  Hoe armer het groeimedium, des te beter zullen de plantenwortels zich ontwikkelen, wat de verdere groei ten goede komt.

Om goed te kunnen groeien zal de plant met haar wortels op zoek gaan naar voeding in de bodem. 

Indien er te veel voedsel in de bodem zit zullen de jonge plantjes te snel groeien waardoor ze tenger zijn en ontvankelijk zijn voor schimmelziektes. Zit er veel te veel voedsel in de potgrond, dan zullen de wortels verbranden en afsterven. 

Het teeltsubstraat is dan ook van groot belang. Vandaar dat er in de handel speciale potgrondmengsels bestaan om in te zaaien en te stekken met een laag voedingsgehalte.

De perspotjes moeten niet enkel gemaakt worden van een grond met een juist voedingsgehalte maar moeten ook beantwoorden aan de behoeftes en eisen van de jonge planten. 

De grond voor een pottenpers moet:

 • Soepel blijven ondanks de ondergane druk bij hun vorming.
 • Een goede stabiliteit hebben die de zorg, het vervoer en het inplanten zonder schade mogelijk maakt. 

Om aan deze criteria te voldoen kun je zelf zaaigrond samenstellen met turf, compost, tuinaarde en zand.


Verhouding van het zaaigrondmengsel:

De volgende formule wordt ter indicatie gegeven. Deze samenstelling kan veranderen naargelang de specifieke eigenschappen van de verscheidene componenten:

 • 20 liter blonde turf
 • 10 liter compost (meer dan 1 jaar oud)
 • 10 liter tuingrond
 • 2 tot 3 liter zand
 • 2 tot 3 handen gesteentemeel
 • 2 tot 3 handen zeewierkalk

planten opkweken in perspotjes

De aarde voor pottenpersen van de speciaalzaak:

De meeste bedrijven die potgrond verdelen, beschikken over een zaai- en stekgrond voor pottenpersen in hun assortiment. Deze is gewoonlijk op turfbasis gemaakt. 

Zelf maken van perspotten, met om het even welke teeltaarde:

  • Zeven
   Gebruik een zeef met mazen van ca. 4mm. 
  • Mengsel
   De onderlinge bestanddelen goed mengen in een grote bak om een homogeen mengsel te bekomen.
  • Bevochtigen
   De potgrond voldoende nat maken. Om te weten of de grond voldoende nat is om er perspotjes mee te kunnen maken nemen we een handvol van de nat gemaakte grond in een hand. We knijpen vervolgens de hand zachtjes dicht. De ideale vochtigheidsgraad is behaald wanneer er waterdruppels tussen de vingers druipen.
  • Vullen van de pottenpers
   Doe de nat gemaakte potgrond in een kuip. Druk de pers meerdere malen verticaal in het vochtige mengsel. Bij voorkeur de wanden tot op de bodem van de kuip volgen.  De pers is vol als er aarde of water tevoorschijn komt aan de bovenste tussenruimten. Op dat ogenblik wordt het overtollige materiaal afgevlakt op de rand van het bakje.
  • Uitstuwen van de potten
   Plaats de pottenpers in de teeltbak. Druk op de handvaten en trek de pottenpers zachtjes naar boven. De perspotjes zullen gescheiden van elkaar uit de pottenpers los komen.  Het kan voorvallen dat potten elkaar raken. Om te voorkomen dat de plantenwortels doorheen verschillende perspotten groeien kun je de perspotjes best iets los van elkaar plaatsen.

  • Zaaien
   Er is geen enkele moeilijkheid om met de hand de dikke zaden in de uithollingen van de perspotten te leggen. Voor de kleine zaden (tot formaat van radijzenzaadjes) of zeer fijne zaden (begonia tot 100000 granen per gram) gebruikt men een potlood of pootstokje uit een verspeenset:
   • Plaats de zaadjes in een kommetje of op een blad papier.
   • Het uiteinde van de pootstok lichtjes nat maken.
   • Raak de zaadjes aan zodat ze er aan kleven.
   • Plaats het zaadje in de uitholling en druk lichtjes om een goed contact met de aarde te verkrijgen.

Pottenpers - 5 x 38 mm

Deze methode werkt voortreffelijk. Plaats de perspotjes in een ruimte die voldoende warm en licht is en zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft. 

Verzorging

 • Om sterke planten te verkrijgen moet men op volgende factoren letten:

  • Water:
   Indien de perspotten onmiddellijk na het maken ervan al worden bezaaid, is hun watergehalte voldoende voor de daaropvolgende dagen. Het gieten gebeurt onmiddellijk op de potten met een nevelspuit of een fijne gietbroes. Gieten met een gieter met grove besproeiing doet de perspot verbrokkelen en het zaad wegspoelen.

  • Optimale kiemtemperatuur:
   Voor een goed kiempercentage is het belangrijk zich aan als optimale kiemtemperaturen van de betreffende planten te houden. Tomaten, paprika's, pepers,... en andere planten die hoge kiemtermperaturen nodig hebben kiemen prima in elektrisch verwarmde kweekkasjes.

  • Licht:
   Te vroeg op het jaar zaaien met korte dagen zullen ervoor zorgen dat de zaailingen lang en slap groeien en veel meer vatbaar zijn voor schimmels en andere ziektes. Als je vroeg wil starten plaats de zaailingen dan onder een groeilicht.

Zelf perspotjes maken kan met onderstaande pottenpersen: 

Papieren potjesmaker - hout
Papieren potjesmaker - hout
Pottenpers - 5 x 38 mm
Pottenpers - 5 x 38 mm
Pottenpers geel
Pottenpers geel
pottenpers - 4 x 50 mm
pottenpers - 4 x 50 mm
#5074
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).