menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 20 juli 2024

Zelf je tuin beplanten

Boek 'Zelf je tuin beplanten' van Modeste HerwigDe beplanting in de tuin begint met een idee, een inspiratie. Eerste ga je op zoek naar de sfeer die jij wilt gaan creëren. Naaste de vormgeving en de harde materialen kun je naar mijn idee het karakter van je tuin toch vooral met planten bepalen. Daarom maak je het beste beplantingsplan zelf.

Zelf beplanting ontwerpen

De beplanting kan helemaal worden zoals jij wilt, uniek en heel persoonlijk. Waar word jij blij van? Misschien een oase met bomen, groene bladplanten en sierlijke grassen. Een natuurlijk ogende mix van bloembollen en zomerbloeiers. Of je kiest voor Engelse borders vol vaste planten die bloeien in je favoriete kleurencombinatie. 
Na de aanleg ga je de beplanting begeleiden. Je zet nieuwe planten in de grond, zaait, knipt en maakt steeds weer nieuwe planten. Elke keer kun je wat nieuws ontdekken in je tuin, zoals een bloemknop die bijna opengaat of een spontane zaailing die eigenlijk fantastisch kleurt bij de buurplant. Je beleeft de seizoenen omdat er elke maand andere planten in bloei komen. 's Winters kun je vast nieuwe tuinplanten kiezen uit catalogi, in februari komen de eerste sneeuwklokjes boven de grond en gaan de kerstrozen bloeien. Je zult merken dat de plantenverslaving snel toe gaat slaan!

Een beetje lef

Bloeiende borderHet is spannend om een beplantingsplan zelf te bedenken, te ontwerpen en uit te voeren. Je hebt wel wat lef nodig, maar iedereen kan het en gelukkig gaat het nooit echt mis met borders en plantvakken. Vaste planten, bollen en eenjarigen zijn namelijk makkelijk te verzetten en opnieuw te rangschikken. Ben je niet tevreden over het resultaat? Dan verander je de beplanting gewoon. Een border is geen statisch geheel, de veranderlijkheid vind ik juist de charme. Bomen, struiken en hagen zijn niet zo eenvoudig te verplaatsen, daar moet je dus extra goed over nadenken. 

Planten bepalen de sfeer

In een geslaagd tuinontwerp sluit de beplanting goed aan bij de vormgeving. Bij een formele tuin met strakke vakken horen heel andere planten dan bij een romantische tuin in Engelse stijl of bij een natuurlijke tuin. Probeer daarom eerst een duidelijk beeld in je hoofd te krijgen van de sfeer die jouw beplanting moet uitstralen. Een moodboard maken helpt daarbij. In boeken, tijdschriften en op websites kun je veel inspirende foto's van beplanting vinden. Maar het leukst is het om ideeën op te doen in tuinen van familie of vrienden en in opengestelde tuinen. 


De stijl van je tuin

Genieten van plantenEenheid van stijl in de hele tuin vind ik heel krachtig werken. Herhaling van materialen, planten, vormen en kleuren verbindt en geeft je het gevoel dat alles bij elkaar hoort. Je voorkomt een rommelig en onsamenhangend geheel door herhaling en door een tuinstijl te kiezen. De stijl die je kiest, kan aansluiten bij de omgeving en het type woning. Maar dat hoeft niet beslist. Voor een kleine patiotuin in de stad kun je best een 'jungle sfeer' met veel bladplanten kiezen. Maar woon je aan de bosrand, dan past een bostuin met inheemse planten wel heel goed. Bij een moderne villa sluiten strakke, met één soort gevulde vakken goed aan, maar naar mijn mening ook weelderige mixborders met siergrassen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het is een uitdaging om vooral je eigen stempel op je beplantingsplan te drukken.

Modeste Herwig is groenauteur, tuinfotograaf en beplantingsdeskundige. Zij geeft al meer dan 20 jaar workshops over het maken van beplantingsplannen. Vanuit deze ervaring heeft zij dit praktische en inspirerende boek gemaakt, vol tips en advies voor elke tuinliefhebber.


Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).