- Belgique - Français
- Nederland
- France
- Deutschland
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/welke_kastanjes_zijn_eetbaar
Het is een top notenjaar, kastanjes vind je momenteel op heel wat plaatsen in België en Nederland zo maar voor het rapen.
Kastanjes zijn heel lekker maar het is goed om weten dat niet alle kastanjes eetbaar zijn. De tamme kastanje is dat wel maar de wilde kastanje die ook wel paardenkastanje wordt genoemd is niet voor consumptie geschikt, althans niet voor de mens.
Hoe je ze van elkaar kan onderscheiden:
1. Wilde kastanje (Aesculus hippocastanum):
De wilde kastanje is een grote forse boom die tot wel 30 meter hoog kan worden. De bladeren zijn samengesteld handvormig en de grote ronde kastanjes zitten verpakt in een bolster met korte dikke stekels.
Zowel de kastanjes van de witte als de rode paardenkastanje zijn bitter en niet eetbaar voor de mens.
Ze zijn wel eetbaar voor herten, schapen, geiten en varkens en worden gebruikt als geneeskrachtig middel voor paarden met hoest en longaandoeningen, vandaar de naam paardenkastanje. Dit middel werd reeds in de middeleeuwen gebruikt.
2. Tamme kastanje (Castanea sativa):
De tamme kastanje behoort tot de familie van de beuken. De bladeren van de tamme kastanje hebben een andere vorm als die van de wilde. Ze zijn langwerpig en grof gezaagd en niet samengesteld zoals bij de wilde kastanje. Hieraan kan je de boom dus in één oogopslag herkennen.
De boom bloeit rond juni/juli met geurende bloesems waarvan de nectar een lekkere honing oplevert, vooral in Italië. Het is een donkerbruine vloeibare honing die door het hoge gehalte fructose niet snel kristalliseert. De honing heeft een specifieke krachtige smaak en bevat veel pollen en enzymen die goed zijn voor de doorbloeding van ons lichaam.
In oktober vallen de bolsters met daarin de lekkere noten van de boom. De groene bolsters zijn bezet met talrijke lange stekels die een afweermiddel vormen tegen vogels en eekhoorns. Eenmaal de bolsters afgevallen zijn gaan ze door gebrek aan water spontaan open en komen de kastanjes tevoorschijn. Bij de tamme kastanje zitten meerdere noten in 1 bolster. Rauw smaken ze wat bitter maar gepoft of verwerkt in puree hebben ze een lekkere zoete smaak.
De Grieken noemden de noten in de oudheid “eikels van Zeus” en in de middeleeuwen vermaalde men kastanjes tot meel die als vervanging diende voor tarwemeel als de oogst schaars was. Tegenwoordig worden ze in de herfst en in de winter als delicatesse geserveerd bij wildschotels.
Maak zelf kastanjesoep
Kastanjes zijn heel gezond en helpen ons tegen algemene vermoeidheid en zwakte. Nu ze volop te vinden zijn is het dus het moment om ze te gebruiken in de keuken. Je kan ze poffen, je kan er puree van maken, ze verwerken in een cake maar je kan er ook heerlijke soep van maken.
Ga op zoek naar een goede plek waar je ze volop kan rapen. Daarna is het belangrijk na te gaan welke exemplaren goed zijn en welke niet. Een makkelijke manier om dit te ontdekken is door ze in een kom water te leggen. De kastanjes die naar de bodem zakken zijn goed, de kastanjes die boven drijven zijn aangetast en mag je weggooien.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
Hoe maak je de soep klaar?
Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies
Zoeken op...: compost - kippenhok - serre - tunnelserre - regenton - bonen - edialux - klimplanten - kippen - zonnebloemen - bamboe - kruiwagen - bodemverbeteraar - zichtbreeknet - rozenboog