menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 26 juni 2024

Wasnoten: een 100% natuurlijk wasmiddel

Moeder natuur heeft echt aan alles gedacht. Zelfs voor de dagelijkse was heeft ze een oplossing bedacht. Wist je dat er een boom bestaat waarvan de noten gebruikt kunnen worden om onze vuile was weer proper te maken?

De zeepnotenboom

De zeepnotenboom

De Sapindus Mukorossi of zeepnotenboom voelt zich thuis in de tropen en komt voor in India, Afghanistan en het westen van China. Er bestaat een grote en kleine zeepnotenboom, die voorkomt afhankelijk van het klimaat. De grote soort kan tot wel 25 meter hoog worden en tot wel 90 jaar oud. Hij levert een grote hoeveelheid noten en dit gedurende vele jaren.

De vruchten van de grote zeepnotenboom worden al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk wasmiddel. In de schaal van de noten zit de waardevolle stof ‘saponine’. Een stof die een reinigende en antibacteriële werking heeft en werkt als zeep in contact met water. De noten zijn goudkleurig en kleverig en worden in de zon gedroogd.De voordelen van wasnoten

Wasnoten 100% plantaardig

  • Wasnoten zijn 100% plantaardig: gewone wasmiddelen en wasverzachters bevatten chemicaliën en kunnen allergische reacties van de huid veroorzaken. Kleine restanten van parfums die in traditionele middelen worden gebruikt blijven achter in onze kleding en kunnen bijgevolg schadelijk zijn voor onze huid. Wasnoten zijn huidvriendelijk en uiterst geschikt voor mensen met huidaandoedingen en ook beter voor het wassen van kinderkleding.
  • Omdat ze geen chemicaliën bevatten zijn ze ook beter voor het milieu. Via jouw wasmachine komen chemische stoffen uit traditionele wasmiddelen in het afvalwater terecht. Dit is schadelijk voor het milieu. Wasnoten zijn natuurlijk en hebben een veel lagere impact op het milieu. Gebruikte wasnoten kunnen bovendien gewoon op de composthoop.
  • Door de aankoop van wasnoten help je de Nepalese schillenboeren en worden de waardevolle Sapindus bomen niet gekapt voor brandhout of plantages. Het verbouwen van wasnoten is duurzaam en bodembeschermend. De voordelen wegen op tegen het transport naar onze contreien.
  • Geen grote plastiek flacons meer: wasnoten worden meestal verpakt in een katoenen zak of kartonnen doos wat betekent dat u minder afval hebt. 
  • De was is zachter en dit zonder het gebruik van een chemische wasverzachter. Een propere, soepele was is het resultaat.
  • Wasnoten hebben een vrij neutrale geur. Heb je liever een geurtje dan kan je naar wens een paar druppels natuurlijke etherische olie toevoegen, bijvoorbeeld lavendelolie.
  • Gebruiksvriendelijk: voor een gewone was gebruik je 4 volledige of 8 halve wasnoten die je in een katoenen zakje stopt bij de was. In het vakje van de wasverzachter doe je een tiental druppels etherische olie en de wasmachine kan draaien. 
  • Wasverzachter is in vele gevallen niet goed voor jouw kleding. Zeker bij delicate kledij, synthetische stoffen, linnen en zijde. Bij donkere stoffen kan wasverzachter witte pluisjes veroorzaken. Dit heb je niet bij het gebruik van wasnoten in combinatie met etherische olie. Ze tasten geen vezels aan en de kleur blijft langer behouden.
  • Wasnoten zijn ook te gebruiken als reinigingsmiddel in het huishouden maar ook als huidverzorgingsproduct.

Wasnoten hebben dus heel wat voordelen en zijn het proberen waard! 

#5675Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).