menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 30 september 2023

De vroegste groente…

vroege groenten zaaienMet deze temperaturen is het onvermijdelijk: de zadenzakjes worden woest opengescheurd om het winterseizoen voor goed uit ons geheugen te bannen.
Maar zal ons ongeduld worden beloond bij het vervroegen van het zaaiseizoen. Ik denk het wel, in sommige gevallen althans…

Bij sommige gewassen duurt de weg naar volwassenheid wat langer dus een vroege start en het bieden van de correcte omgevingsomstandigheden is in deze gevallen zeker een bonus!

Gewassen die snel groeien en goed resistent zijn kunnen bij een vroege opstart een extra oogstronde opleveren wanneer andere oogsten nog schaars zijn.


Met de volgende top vijf kan je alvast mooi opstarten:

Ajuinen en prei

vroege ajuin en prei zaaienHet is natuurlijk niet gemakkelijk om uit zaad ajuinen te kweken. In feite is het veel gemakkelijker om kleine plantuitjes te planten in de lente of de herfst. Maar het vroeg zaaien van speciale uien kan in het najaar resulteren in een prachtige opbrengst.
Dit kan je trouwens ook doen met prei uit zaad. Het belangrijkste hierbij is dat het zaad zich ontwikkelt bij een constante temperatuur zonder extreme dalingen.
Dalingen zorgen voor doorschieten waardoor er minder bol (ajuin) wordt gevormd. Maak dus gebruik van een kweekbak met verwarmde bodemplaat.

Deze planten horen wel in de serre te blijven tot pakweg half mei naargelang de weersomstandigheden. Nadien kan je ze uitplanten op een daarvoor voorzien onkruid plantbed. Ajuinen verdienen in de groeiperiode en stikstofrijke voeding zodat je in de herfst met mooie vruchten kan pronken.

Kiemgroente

kiemgroenten op het bordIs de honger naar vers groen heel groot dan kan je alvast aan de slag met verschillende kiemgroente. Dit kan je doen met erwten, radijsjes, waterkers, sojascheuten, mosterd, broccoli, basilicum, selder, prei, luzerne en racketsla. Op een week tijd kweek je op de juiste manier de lekkerste verse scheuten van al deze groenten. Ideaal voor in een lekkere salade of tussen een ovenverse boterham. 

Alles wat je nodig hebt is een zaaitray met doorschijnend deksel, een vensterbank en een beetje vochtige compost of keukenrol. Je legt de zaden behoorlijk dik op de vochtige ondergrond en  plaats het deksel op de schaal. Geef water indien het geheel te droog wordt en knip… en eet.
Dit is ook een ideale manier om van zaadoverschotten of oude zaden af te raken en bovendien een heerlijk gegeven in de keuken.

Tuinbonen

Je hebt waarschijnlijk reeds bonen uit blik gekocht of de ingevroren versie ervan? Natuurlijk is dit lang geen concurrentie voor zelfgekweekte tuinbonen. Tuinbonen ontkiemen reeds bij een bodemtemperatuur van 2-3°C. Indien je een beschut plekje hebt met een goed gedraineerde bodem kan je nu reeds riskeren ze buiten te zaaien. Bonen hebben een hekel aan doornatte grond dus indien je geen geschikte plaats vindt kan je ze zo’n twee cm diep zaaien in trays of potjes in een koude bak, onder een cloche of in een niet verwarmde serre of kas om ze later uit te harden. Einde februari, begin maart kan je een tweede lading buiten zaaien. Op die manier heb je verse bonen in de lente en in de vroege zomer.

Chilipepers zelf kweken

Chilipepers

Fenomenaal populair, zeer productief, makkelijk uit zaad te kweken en magnifiek ogende planten…
je zou bijna gek zijn om geen chilipepers te kweken. Milde types zoals ‘Atris’, ‘Reina’ of ‘Palladio’ kunnen midden maart gezaaid worden bij een temperatuur van ca 20°C.

Hete soorten zoals ‘Jalapeño’ en ‘Mme Jeanette’ kan je best nu reeds laten kiemen in een verwarmde propagator bij zo’n 24°C. Ze kunnen tot een maand nodig hebben om te kiemen dus ze kunnen elke dag voorsprong gebruiken.

Raar maar waar…pikantere soorten overwinteren nadien dikwijls beter dan milde soorten.

Baby wortelen

Vingerdikke wortelen vanonder het glas oogsten nog voordat de buiten gezaaide zaden kiemen is uiteraard pure verwennerij. Sterke soorten zoals ‘Nantes’ en ‘Amsterdam’ kan je nu reeds in diepe containers zaaien. Neem containers van een 30- tal cm diep en vul ze met goede potgrond met daar bovenop een 5 tal cm zaaigrond. Maak het geheel goed vochtig en zaai de wortelen heel dun op het oppervlak. Dek af met een dun laagje vermiculite en zoek een lichte standplaats van om en bij de 12°C. Op die manier kan je begin mei reeds worteltjes oogsten die bovendien vrij zijn van de vervelende wortelvlieg.

Hopla, werk aan de winkel tuinvrienden!

babywortelen

Terug naar boven icoon