menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 5 maart 2024

Vijverkalender: de vijver in maart

Organisch materiaal vijver

Na de stormen van de afgelopen maand, zijn er heel wat bladeren en takjes in de vijver beland. Dit organisch afval zorgt voor een verzuurde bodem wat later in het jaar voor een hogere algengroei zorgt. Gelukkig ziet maart er iets rustiger uit en blijven de zachte temperaturen overdag aanhouden. Hou de nachten nog in de gaten want het kan nog zakken tot rond het vriespunt.

Ruim de vijver op

Net zoals vorige maand zijn er nog een aantal aandachtpuntjes om rekening met te houden:

 • Begin de vissen pas te voeren met een vitaminerijk voer als de watertemperatuur tot een waarde rond de 10 °C is gestegen. Licht verteerbaar voedsel op basis van tarwekiemen is in deze tijd het best geschikt. Gebruik geen visvoer dat te lang heeft gelegen of waarvan de datum is vervallen.
   
 • Druk de waterplanten, die door het hevig stormweer zijn losgekomen, weer vast.
   
 • Controleer de vissen op parasieten als ze aan de oppervlakte zwemmen.
   
 • Dode vissen kunnen nu boven drijven, neem deze weg voor dat ze naar de bodem zakken om daar te gaan verrotten.
   
 • Centraal staat nu het controleren van de waterkwaliteit. Met een eenvoudige test-set kunt u de zuurgraad (pH) en de hardheid van het water (gH) en de carbonaat hardheid (kH) meten.
   
 • Wees nog steeds alert voor reigers die het op kikkers, salamanders en vissen hebben gemunt. Zeker met de uitzonderlijk vroege paddentrek dit jaar, zijn ze massaal opzoek naar een geschikte broedplaats. Neem zonodig maatregelen.
   
 • Als de dotterbloemen zijn uitgebloeid, snij dan niet alle zaaddoosjes af. Probeer zaad te winnen om dit later weer uit te zaaien.

Neem ook zeker een kijk in onze shop van vijverzorg.

Caltha (Dotterbloem)


#390Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon