menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 14 juni 2024

Viburnum tinus als dankbare wintergroene, bloeiende sierheester

Viburnum tinus: een wintergroene sierheester met een lange bloeiperiode.

Latijnse naam : Viburnum tinus
Nederlandse naam : Sneeuwbal

Viburnum tinus verzorging
Een blikvanger voor de tuin.
 

Familie : Caprifoliaceae (Kamperfoeliefamilie)
Bloeikleur : roze bloemknoppen en witte bloemen
Bloeiperiode : november, december, januari, februari, maart, april
Bladkleur : Groen
Hoogte : 1,5 m tot 2 m
Wintergroen : Bladhoudend / wintergroen
Winterhardheid : Matig winterhard
Standplaats : Zon tot halfschaduw
Soort gewas : sierheester / struik
Speciale kenmerken : Geurende bloemen
Habitat : Normale bodem

Een heester met licht glanzend ovaal blad.
Winterbloeiend met roze tot wit verkleurende bloei en heel licht geurend. Na de bloei verschijnen zwarte bessen.
Ze verlangen een normale, goed bemeste grond, niet te nat in de winter en enigszins beschut tegen vorst.

Ze kunnen op beschutte plaatsen ook als haag dienen of ook op het terras in potten. Bij het planten in haag wordt een plantafstand van 2 tot 3 planten per lopende meter aangehouden.
Viburnum tinus snoeien is enkel nodig om de struik op vorm te houden. Bij het snoeien worden uitstekende takken verwijderd.

Winterbloeiende, dichtvertakte sierstruik met witte of roze-witte bloemen afhankelijk van de variëteit. Het is een van de weinige sierheesters die lang en rijkelijk bloeien gedurende de winterperiode. Elke bloem bestaat uit vijf bloemblaadjes en evenveel meeldraden.

Viburnum tinus verplanten kan in het vroege voorjaar.
Viburnum tinus bloeit met heerlijk geurende platte bloemschermen.

Deze groenblijvende, compacte Viburnum is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en gedijt goed in ons land. Bij lange, zware vorstperiodes kan de plant wel schade oplopen waardoor je in het voorjaar met dode takken zit die je vanaf april mag snoeien. Toch lopen de meeste planten daarna terug uit met nieuwe takken en herstelt de sierstruik zich goed. Indien mogelijk plant je Viburnum tinus best op een beschutte plaats zodat de winterse oostenwinden de bladhoudende plant niet kan droogvriezen. Plant deze Viburnum bij voorkeur op een plaats waar er geen ochtendzon aankan. Deze zorgt in de winter eveneens voor bladverbranding.

Viburnum tinus plantafstand = 2 - 3 planten per lopende meter
Na de bloei verschijnen er glimmende blauwzwarte besjes aan de struik.

Viburnum tinus variëteiten:

  • Viburnum tinus 'Gwenllian' heeft mooie roze bloemknoppen in overvloed. De roze-witte bloemen vormen vrij gemakkelijk vruchten die de takken sieren in de zomer en herfst.
  • Viburnum tinus 'Lucidum'wordt iets breder en hoger dan de vorige cultivar. De bloemen hebben een diameter van ruim 1cm. Heester met zeer donkergroene, glimmende bladeren.
  • Viburnum tinus 'Eve Price' heeft mooie rode knoppen, waaruit lichtroze, kleine bloemen verschijnen.
  • Viburnum tinus 'Pink Prelude' blijft lager en is een compacte, zeer gesloten struik met kleinere bladeren. Na het openen van de bloemknoppen zijn de bloemen wit, maar na verloop van tijd kleuren ze meer roze.
  • Viburnum tinus 'Purpureum' is weinig verschillend van andere cultivars, behalve bij het uitlopen van de nieuwe takken in het voorjaar. In die periode zijn de bladeren op de uitlopers opvallend roodpaars gekleurd.
  • Viburnum tinus 'Variegatum' is een variëteit die je minder zal aantreffen in een tuincentrum daar deze te vorstgevoelig is voor onze regio. De bladeren hebben een mooi goudkleurige of witte bladrand. De bloemknoppen zijn diep roze en de bloemen ontluiken wit.
  • Viburnum tinus 'Spirit' is een compacte, gesloten struik met rood-paarse bloemknoppen waaruit witte bloemen verschijnen.
  • Viburnum 'Compactum' heeft eveneens roze knoppen waaruit witte bloemen te voorschijn komen.

Enkele andere variëteiten die minder vaak voorkomen: 'Bewley's Variegated', 'Clyne Castle', 'Exbury Form', 'French White', 'Froebelii', 'Grandiflorum', 'Israël', 'Ladybird', 'Little Bognor', 'Lucidum Variegatum', 'Nutsy', 'Pink Perfection', 'Robustum', 'Spectrum', Spring Bouquet' en 'Vivon'.

#2855Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon