Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/soorten_duiven

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 18 september 2021

Dier in de tuin: soorten duiven herkennen

Het koerend geluid van duiven kennen we allemaal. Maar vaak worden de meest voorkomende duiven foutief benaamd. Er zijn 5-tal veel voorkomende soorten duiven, die toch onderling wel wat verschillen hebben. Ze allemaal “bosduif” noemen klopt dus niet, vandaar dat we hieronder de 5 meest voorkomende duivensoorten van dichterbij bekijken.

Houtduif (Columba palumbus)

Houtduif (Columba palumbus)

De houtduif is een duif die veel voorkomt in België en Nederland. Het zijn duiven met een vrij groot gewicht van ongeveer 500 gram die toch zeer snel kunnen vliegen. Een kenmerk is dat deze duif vrij goed wendbaar is.
Deze duiven komen veel voor in parken, bossen of grote tuinen waar ze graag wilde en slordig uitziende nesten maken. Soms gaan ze hun nest ook gaan bouwen op of rond gebouwen. De houtduiven leggen meestal slechts 2 à 3 eieren, waarvan er niet zelden eentje sneuvelt omdat hun nest slecht is gemaakt.
Kenmerkend voor deze duif is de witte vlek in de hals. Hun borst kleurt grijs-roodachtig en wanneer de duif rondvliegt zijn de witte tekeningen op de vleugels goed waarneembaar.
Wanneer houtduiven landen en hun staart gaat eerst hoger om daarna te laten zakken, dan wil dat zeggen dat ze er van uit gaan dat ze eventjes op die plaats zullen blijven.
Ze voeden zich voornamelijk met allerhande zaden, bessen, insecten (wormen), bladeren van kolen, …

Holenduif (Columba oenas)

Holenduif (Columba oenas)

Deze duif is met zijn 33cm kleiner dan de houtduif (ongeveer 41 cm) en is voornamelijk donkerder grijsachtig gekleurd. De duif van middelzwaar gewicht (ngeveer 280-320 gram) heeft een groen-paarse vlek in de hals die deze duif echt wel typeert. Ze hebben ook geen witte strepen zoals bij houtduiven goed te zien is.
Deze duif is het jaar door in België en Nederland te zien in de buurt van akkers en parken. Deze duif wordt wel eens verward met de rotsduif of stadsduif.
De naam holenduif is afkomstig van de manier waarop deze soort zijn nest maakt (namelijk in boomholtes, rotsgaten, verlaten nesten van spechten, …

Rotsduif of stadsduif (Columba livia)

Rotsduif of stadsduif (Columba livia)

Deze duif word took wel de tamme duif genoemd, aangezien deze soort al jarenlang als huisduif wordt gehouden, voor zowel te mesten en te eten, als lokduif voor de jacht of als postduif. De halfwilde stadsduif is ontstaan uit de oorspronkelijke rotsduiven met verwilderde tamme duiven.
De rotsduif is niet erg zwaar en groot. Met een gewicht van 200 tot 280 gram en ongeveer 32 cm is deze duif een volwassen exemplaar.
De echt soort rotsduif komt echter minder vaak voor bij ons, meer algemeen zijn de stadsduiven. Deze soort leeft voornamelijk op steile kliffen, zijn afstammeling de stadsduif is in de Benelux wel vaker te zien.

Turkse tortel (Streptopelia decaocto) 

Turkse tortel (Streptopelia decaocto) 

Deze soort verblijft nog niet erg lang in onze streken. De eerste waarneming in Nederland dateert vanuit eind de jaren 40. Pas enkele jaren later werden ze in Belgie waargenomen en dit in Knokke.
Deze vrij lichte duif (ongeveer 200 gram) heeft een grijs- en bruinachtige kleur. Kenmerkend is het donkere streepje met wit wat in de nek te vinden is. Dit streepje komt pas op latere leeftijd tevoorschijn. De staart van de duif is vrij slank maar wel eerder lang, hierdoor komt deze duif elegant over.
De Turkse tortel komt ondertussen voor in vrijwel geheel Europa.

Zomertortel of tortelduif (Streptopelia turtur)

Zomertortel of tortelduif (Streptopelia turtur)

De zomertortel is een vrij kleine duif in vergelijking met de andere. Met zijn 25 cm is deze duif volwassen. De zomertortel is voornamelijk te herkennen dankzij zijn mooi schubbenpatroon op de vleugels. Daarnaast valt de zwart-blauwe tekening in de nek goed op. Hoewel het dier vrij schuw is verraadt hij zijn locatie door de tamelijk herkenbare roep.
Deze trekvogels overwintert in zuidelijke streken maar in de zomer zijn deze duiven te vinden in België en Nederland. Echter het aantal neemt sterk af, er zijn naar schatting een 10000 broedparen in Nederland. Vandaar dat deze soort ook op de lijst van bedreigde diersoorten staat in België en Nederland.
De zomertortel wordt wel eens verward met de Turkse tortel, mede omdat deze duif in de jaren ’50 ook gewoon tortelduif heette.

 

#3277