Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/schadelijke_kevers_in_huis

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 1 maart 2021

Schadelijke kevers in huis (graanklander, broodkever, tapijtkever en piepschuimkever)

We delen onze woning dagelijks met heel wat kleine dieren. Elk huis wordt, zonder dat we het beseffen, bewoond door miljoenen kleine wezentjes, de één als iets meer gewenst dan de andere. De meesten denken dan onmiddellijk aan spinnen en ook bij mezelf breekt het angstzweet uit bij het zien van dit achtpotig beestje. Nochtans is de spin heel nuttig omdat hij tal van kleine insecten aanvalt en opeet. Vooral in het najaar trekken spinnen massaal naar binnen op zoek naar een donker plekje ergens in de woonkamer. Hoe akelig ook, we laten ze dus beter gewoon zitten.

Kevers zien er dan weer heel wat minder akelig uit maar in sommige gevallen kunnen ze veel schade aanrichten. Er bestaan heel veel verschillende soorten die in ons huis kunnen voorkomen. De meeste zijn ongevaarlijk en zelfs nuttig omdat ze zowel plantaardig als dierlijk afval opruimen. Bepaalde soorten heb je dan weer liever niet in huis, neem nu maar de houtkever of boktor die de meeste onder ons wel kennen. Deze diertjes kunnen houten meubelen volledig vernielen en zelfs de houten draagconstructie van jouw woning aantasten.

Zie je een kever in huis dan is het handig te weten om welke soort het gaat. Zo kan je beter inschatten als het om een onschuldig diertje gaat of om een schadelijke soort.

Hebben jullie al gehoord van de Graanklander, Broodkever, Tapijtkever en de Piepschuimkever?

Graanklander

De graanklander wordt ook wel korenworm genoemd en is een snuitkevertje van ongeveer 3 à 5 mm. Ondanks zijn schattig uiterlijk kan je maar best zo snel mogelijk op zoek gaan naar de bron als je er eentje aantreft in jouw woning. Hij tast namelijk voedselvoorraden aan en komt voor in zaden van planten. Het vrouwtje legt haar eitjes in een graankorrel. De larve vreet vervolgens de graankorrel leeg en verpopt zich in het omhulsel. Vooral voor landbouwers is de graanklander een gevreesde parasiet. De diertjes kunnen ook in onze woning of berging terecht komen via aangetast honden- of kippenvoer of vogelzaad. Ook voorraden pasta en erwten vormen een mogelijke bron van aantasting.

Graanklander

Bij het kleine diertje zijn beide dekschilden aan elkaar gegroeid waardoor hij niet kan vliegen. Zijn lichaam is bruin-zwart en het voorstuk van de kop loopt uit tot een soort slurf met aan het uiteinde van de snuit twee geknikte antennen. Graanklanders kan je bestrijden door eerst en vooral op zoek te gaan naar de bron waar ze hun eitjes inleggen en deze zo snel mogelijk te vernietigen. Daarna de ruimte grondig reinigen en stofzuigen. Berg voorraden voedsel goed op zodat nieuwe aantasting niet meer mogelijk is.

Broodkever

De broodkever komt vrij algemeen voor en voedt zich, net zoals de graanklander, vooral met zetmeelhoudende producten zoals pasta, noten, brood, en koekjes maar ook met chocolade en dierenvoeding zoals honden- of kattenbrokken. Hij kan zich snel doorheen onze voorraadkast verspreiden.

Broodkever

De broodkever heeft veel weg van de houtkever maar hij is iets kleiner. Een volwassen exemplaar is ca. 2 tot 4 mm lang. Zijn schild is bruin tot roodbruin met een fijne beharing.

Zetmeelhoudende producten kunnen reeds eitjes bevatten voordat wij ze aankopen. Zie je verpakkingen met ronde kleine gaatjes dan is de kans groot dat dit van de broodkever is. Het zijn uitvliegopeningen waarlangs de volwassen kever uit de doos ontsnapt. Hun cocon blijft achter in de verpakking, vaak onderaan of aan de zijkanten. Bewaar voedingsmiddelen dus steeds in een droge en koele ruimte in goed afsluitbare potten of bewaardoosjes. Broodkevers vermenigvuldigen zich het snelst in warme en vochtige ruimtes.

Tapijtkever

Een gast die voor de meeste mensen onbekend is. Hij is familie van de museumkever en huisvest zich vooral in tapijten en andere textielproducten zoals kledij en zelfs leder. Bij deze kever zijn het vooral de larven, die grote schade aanrichten. De kever zelf voedt zich met nectar en stuifmeel.

tapijtkever

Het zijn kleurrijke kevertjes die zo een 2 à 5 mm lang kunnen worden. Hun dekschilden zijn bedekt met schubben en kleurrijke tekeningen. Ze eten al het dierlijk materiaal op dat ze kunnen aantreffen en hebben daardoor ook een nuttige functie. Het zijn ook opruimers van dode insecten en ingedroogde voedselresten en lusten zelfs oude nesten van bijen en wespen. Je kan tapijtkevers in jouw woning voorkomen of bestrijden door het huis regelmatig schoon te maken, het tapijt goed te stofzuigen, kledij op hoge temperatuur te wassen of zelfs in te vriezen. Ook hier is het natuurlijk belangrijk de bron van ellende op te zoeken. Bij een hardnekkige plaag kan het nodig zijn om contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijder.

Piepschuimkever

De piepschuimkever is vooral ’s nachts actief en komt vooral voor in kippen -en varkensstallen. Ze ontwikkelen zich het best bij temperaturen rond de 25°. Ze zoeken plekken op waar het stil is zoals in isolatiemateriaal maar ook in mest of in de grond kunnen ze voorkomen. Ze kunnen grote schade aanrichten aan het gebouw en verspreiden ook ziektes in de stallen, waaronder vogelgriep. In tuinen vinden we hem vooral in afval en composthopen.

piepschuimkever

In volwassen vorm is de piepschuimkever ca. 6 mm lang en ze zijn zwart van kleur. Je kan de piepschuimkever voorkomen door de mestvoorraden zoveel mogelijk in één keer af te voeren en daarna de stal grondig te reinigen. Gebruik isolatiematerialen met een harde toplaag. Aangetaste platen dienen zo snel mogelijk verwijderd en vervangen te worden.

Wees dus altijd alert als je ergens een kevertje aantreft in jouw woning, ook al zien ze er klein en schattig uit!

#5213

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies