menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 29 maart 2024

Noten en hun vijanden

Niet alleen de eekhoorns, muizen en onze tuinvogels gaan met onze noten lopen! Naast eekhoorns, gaaien, eksters en kauwen zijn er ook andere -weliswaar minder in het oogspringende- kapers op de kust.

De hazelaar (Corylus avellana)

De hazelaar (Corylus avellana)Het is volop hazelnoten seizoen...en geef nu zelf toe, verse hazelnoten...heerlijk toch! Maar wat als de schaaltjes van deze energierijke lekkernijen leeg zijn?

Een klein gaatje verraadt de aanwezigheid of de passage van de hazelnootboorder (Balaninus nucum ). Deze bruingele, enigszins gespikkelde snuitkever zet haar eitje af in de jonge noten waarna de larven de vruchten volledig leeg eten, nadien verlaten de larven de noot via een gaatje van 1 tot 2 mm. De aangetaste noten worden het best verzameld en vernield en scharrelkippen rondom de struiken kunnen de overwinterende larven in de grond verorberen. Ook bepaalde aaltjes of nematoden (type Heterorhabditis bacteriophora) kunnen ingezet worden om de larven uit te schakelen eenmaal ze in de grond zitten. Dikschalige rassen zijn minder gevoelig voor de aanvallen van de hazelnootboorder.


De okkernoot (Juglans regia)

De okkernoot (Juglans regia)De grootste bedreiging voor onze okkernoten zijn bacteriebrand en de brandvlekkenziekte. Het zijn vooral de oudere rassen die gevoelig zijn voor deze twee schimmelziekten. Bij een vroege bacteriebrand infectie kan het voorkomen dat de inhoud van de walnoten volledig rot is (natrot), ook dunschaligheid kan voorkomen. Op de bladeren verschijnen kleine bruine vlekken en bij zware aantasting kan vervroegde bladval voorkomen. Ook de bolsters worden aangetast met zwarte slijmerige rotte vlekken. Zieke aangetaste bolsters of bladeren moeten verzameld en afgevoerd worden om de kans op verdere aantasting te voorkomen. Bij de bladvlakkenziekte verschijnen er vrij grote hoekige zwarte vlekken op de bladeren die vroegtijdig vergelen en afvallen. Ook scheuten en bolsters vertonen bruine vlekken en de noten kunnen binnenin bruin worden en verdrogen (droogrot). Ook hier moeten we de afgevallen bladeren en vruchten die zijn aangetast opruimen en afvoeren.

Tamme kastanje (Castanea sativa)

Tamme kastanje (Castanea sativa)Ook bij de tamme kastanje kunnen we wel eens lege bolsters aantreffen. De oorzaken hiervan kunnen verschillend zijn. Veelal heeft het met de weersomstandigheden van het voorjaar te maken te maken. Strenge voorjaarsvorst is nefast voor de vruchtzetting van deze notenbomen en ook lage temperaturen of langdurige regen tijdens de bloei kunnen ervoor zorgen dat de de boom lege bolsters afwerpt in het najaar. Ook te jonge bomen leveren niet de gewenste vruchten en het ontbreken van een gepaste bestuiver kan ook een oorzaak van lege bolsters zijn. Ook de rups van de fruitmot (Laspeyresia pomonella) kan in warme zomers voor wormstekigheid in de vruchten van de tamme kastanje zorgen. Ook hiervoor kunnen we beroep doen op natuurlijke vijanden zoals mezen, vleermuizen en sluipwespen om de migrerende larven aan te pakken. Vangbanden rond de stammen van fruitbomen zijn ook een efficiënte afvangmethode.

Terug naar boven icoon