menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 22 juni 2024

Tips bij het kweken van reuze pompoenen

Om reuze pompoenen te kweken moeten een aantal factoren goed ingevuld raken.
Zo is er speciale aandacht nodig voor: de bodem, de selectie van het zaad, de manier van zaaien, verzorging tijdens de groei, …

De bodem

Eerst en vooral moet de grond in goede conditie zijn. Aangezien pompoenen niet diep in de bodem groeien is het belangrijk dat de voedingsstoffen ook niet erg diep omgespit worden.
Een ideale Ph moet ergens tussen 6.5 en 7 liggen.

Voeding

Voor de voeding kan gebruik gemaakt worden van koemestkorrels. Ze zijn goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en het is bovendien organisch. De korrels maken een grond ook war ruller als de boel verteerd is.  De koemest is ook te gebruiken wanneer de grond al humusrijk en vruchtbaar is.

Reuzenpompoen kweken
Greener - lid van het Tuinadvies Forum met een reuzenpompoen

Reuzenpompoenzaden

Het zaad waaruit de reuze pompoenen gekweekt worden moet de juiste genetische eigenschappen bezitten. In de handel zijn deze zaden te koop (vaak onder de noemer “Giant”). Maar helaas haalt men hier zelden de grote monsters die men verwacht. Veel beter is zaad zoeken die geselecteerd zijn door clubs of kenners.


Zaaien

Alvorens de zaden gezaaid kunnen worden, bewerkt men het zaad met een vijltje. Doe dit heel voorzichtig aan de zijkanten. (maar niet op de punt van het zaad). Laat daarna het zaad enkele uurtjes week worden in warm water.
Om te zaaien (rond het midden van april) wordt liefst zaai- en stekgrond gebruikt. Ook met gewone potgrond kunnen goede resultaten behaald worden, echter dan bestaat er wel de kans dat het zaad te vochtig blijft liggen en bestaat de kans op rotting.
Het zaaien moet in voldoende grote potten gebeuren. Zorg ervoor dat de grond op kamertemperatuur staat en plaats de pot daarna tegen een warmtebron. (pompoenzaad kiemt het best bij een temperatuur van ongeveer 25°C.) Je kan ook gebruik maken van een thermostatische kweekbak of andere elektrische zaaibakken.
Eenmaal de zaden kiemen (na een 5-tal dagen) en ze hun eerste echte blaadje krijgen, kunnen de plantjes naar buiten gebracht worden. Ze kunnen in de volle grond gezet worden of eerste nog in de serre of kas.

Gewicht bepalen van een reuzenpompoen

Het gewicht van een pompoen kan bij benadering op voorhand al bepaald worden. Het wegen van de pompoen tijdens de groei zou nefast kunnen zijn voor de vrucht. De kans op schade is te groot, vandaar dat er een eenvoudige rekening wordt gemaakt, die het gewicht van de pompoen goed benaderd.

  1. Meet de omtrek horizontaal tov de grond (langs het breedste punt) 
  2. Meet van grond tot grond over de breedte (recht naar beneden meten; niet de contouren v/d vrucht volgen)" 
  3. Meet van grond tot grond over de lengte (recht naar beneden meten; niet de contouren v/d vrucht volgen)" ovenzijde meet werkelijk gewicht. 
  4. Tel de 3 waarden op en vergelijk in de tabel. Het gevonden gewicht wijkt 5 à 10 % af van het werkelijk gewicht. 

Bepalen van het gewicht van een pompoen


#3190
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).