Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kleine_stadstuin_plant_minis

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 24 september 2020

Kleine stadstuin? Plant mini's!

Hoezo, lijken alle planten te groot voor jouw kleine stadstuin? Met deze mooie mini's wordt je groenplekje wél een volwaardige tuin. Ook als er maar weinig licht binnenvalt.

Kleine stadstuin? Plant mini's!

Niets zo frustrerend voor een kleine tuinbezitter als een kwekerij of tuincentrum vol weelderige planten. Want met één hortensia, rozelaar en siergras barst jouw zakdoektuin al uit z'n voegen. Gelukkig bestaat er van de meest populaire tuinplanten wel een miniversie, die minstens even mooi zijn als hun grote zussen. Speciaal voor jouw kleine (stads)tuin kozen wij de mooiste uit.  

Dwerghortensia
Een doorsnee hortensia past natuurlijk niet in een kleine stadstuin maar de rozerode ‘Pia’ kan er met haar ruim halve meter hoog wellicht wel in. En ideaal voor een stadstuin, want deze dwerghortensia wil 's namiddags schaduw, en houdt van normale tot vochtige, rijke grond. In tegenstelling tot een pak andere roze hortensia's verkleurt deze niet gauw blauw.

Siergrasje
Is het een gras of een jaren zestig pruik? Een ding is zeker: de voorjaarszegge Carex 'The Beatles' is een echte showplant. Dit wintergroene gras, amper 15 cm hoog, is ideaal voor een koele stadstuin met een streepje zon, waar hij als solitair het best tot z'n recht komt. Ook erg mooi is Pennisetum alopecuroidesLittle Bunny’ (35 cm in bloei), met grappige konijnenstaartjes.

Minihosta
Hosta's staan bekend om hun enorme bladeren maar de schattige muizenoortjes van de Mouse Ears-reeks, in vijf verschillende tinten groen, met lichtblauwe tot paarse, elegante klokjesbloemen, passen met hun 15 cm in de kleinste tuin. ‘Blue Mouse Ears’ is de mooiste. Maar als je een beetje zoekt, vind je nog wel meer minihosta’s. Plant ze op een plek in lichte schaduw met niet te droge grond.

Kleine stadstuin? Plant mini's!

Geranium in ‘t klein
Wat is een tuin zonder een toefje Geranium? Op een plek waar elke centimeter telt, past precies één ‘Ballerina’, met haar roze, geaderde bloemen die netjes onder de 15 cm blijven. Je kan ze in volle zon of in halfschaduw kwijt, in normale tot droge grond. Geef elke drie weken extra vloeibare voeding, dan geniet je van bloemen van juni tot september. Combineer met de roze dwergsering 'Palibin', die al bloeit in mei, dus net voor je Geranium.

Vrouwenmanteltje
Voor de klassieke vrouwenmantel is je stadstuin wellicht te klein maar de dwergversie Alchemilla alpina (15 cm) biedt een mooi alternatief. Plant een paar toefjes op een zonnige plek waar het niet te droog wordt; na verloop van tijd vormt hij een prachtig tapijt. Graag nog wat meer geel? Combineer met de miniforsythia ‘Marée d'Or’ (of ‘Courtasol’): die bloeit al midden februari.

Miniatuurroos
Geen plaats voor een volwaardige rozenstruik? Miniatuurrozen zoals ‘Bluesette’,
‘Shine On’, ‘Stars ’n Stripes’, … worden niet hoger en breder dan 35 cm maar geven wel maandenlang bloemen. ‘Flirt’ en ‘Queen Mother’ worden ongeveer een halve meter. Plant ze in volle zon, laat ze nooit uitdrogen en verwen ze met vloeibare mest tussen maart en juli. Miniatuurrozen zijn een tikje minder winterhard dan hun grote zussen: geef ze vanaf -10°C een winterdek.

Vlinderplanten
Ook vlinders hebben recht op een plek in jouw groenparadijsje. De moderne vlinderstruiken ‘Argus White’ en ‘Argus Velvet’ blijven onder de 1 meter en zaaien zich ook niet uit, in tegenstelling tot veel van hun soortgenoten. De Nanho-reeks (in blauw, paars of wit) wordt anderhalve meter hoog en bloeit nog imposanter. Voor een niet te natte stadstuin in de zon en plant aan de voet wat minilavendel als ‘Nana Alba’ (30 cm) of 'Nana Atropurpurea'.

#5111

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist