menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 20 juli 2024

Kamperfoelie of Lonicera

Lonicera als klimplant kent iedereen, het is een sterke, gemakkelijke plant die zich al rankend nadrukkelijk onderscheidt van de struikkamperfoelie. Er zijn bladhoudende en bladverliezende Kamperfoelies. In onze streken zijn alle klimmers nagenoeg bladverliezend. Een gekende, sterk woekerende bladhoudende soort is Lonicera henryi.

Kamperfoelie

Een slingerplant die van elke tuin een beetje wildernis maakt, opnieuw een must in onze tuinen al staat deze plant in teken van verwildering en kan de kamperfoelie met gemak bomen en heesters verstikken. De geur van de bloemen is ronduit overweldigend en heeft een grote aantrekkingskracht op vooral nachtvlinders omdat de geur 's avonds nadrukkelijker wordt verspreid dan overdag. Bovendien bloeit de plant bijzonder lang en zijn er verschillende variëteiten in tal van kleuren: geel, roze, wit, rood, oranje en paars tot zelf enkele gecombineerde kleurvariëteiten.

Niet alle variëteiten hebben geurende bloemen, één van mijn favorieten, Lonicera x brownie 'Dropmore Scarlet', bloeit uitbundig in fijne rood-oranje doch geurloze kelken. Een unieke prachtige soort, dat wel.


Net als clematis- soorten heeft de plant graag wat schaduw aan de wortels om op die manier uitbundig naar de zon te groeien. Hoe meer zon, hoe meer bloemen maar dit neemt niet weg dat deze plant ook schaduw of halfschaduw verdraagt. Kamperfoelie houdt van een beschutte muur of klimwand met een bodem van vochtige, goed doorlatende humusrijke grond. Eenmaal op de juiste plaats kent de plant een geweldige groei in combinatie met een uitbundige bloei die in het najaar resulteert in voor de mens giftige rode of zwarte bessen. De vogels zijn er natuurlijk dol op.

Rond half maart kunnen we eraan denken om deze slingerplant eens goed terug te snoeien. Oude lange ranken kunnen een flink stuk worden weggesneden. Dit bevordert de aangroei van jonge scheuten en zorgt voor een overvloed aan bloemen. De slingerplanten zijn gevoelig voor bladluis en meeldauw, twee gekende tuinplagen doe tegenwoordig al met heel wat biologische middelen bestreden kunnen worden.

De best geurende kamperfoelie is nog steeds de wilde - of boskamperfoelie, waarvan de variëteit Serotina een rijke rood – witte bloei heeft die in de avond een heerlijke geur verspreidt. Bij de variëteit Belgica zijn de bloemen purper en geel, ook hier geuren de bloemen meer dan heerlijk. Beide slingerplanten kennen een gemiddelde groeihoogte van 350 cm terwijl de eigenlijke soort houten slingers kan vormen tot 10 meter lang.

De meeste lonicera soorten kunnen worden vermeerderd via afleggers of via zomer- of najaarsstek. Stekken neem je van bijna net afgerijpte jonge scheuten en slaan het best aan met een hieltje. De stekken gaan het best onmiddellijk in een goed vochtige zaai – en stekgrond waarna de stek met een plastiek zakje wordt overdekt om de luchtvochtigheid te bewaren. Het geheel kan nadien rusten op een schaduwrijke plaats met voldoende licht, een vensterbank op de noordzijde is uitermate geschikt.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).