Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kamerplant_van_de_week:_syngonium_arrow


https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 17 mei 2022

Kamerplant van de week: Syngonium 'Arrow'

Syngonium Deze week is het de beurt aan de pijlplant, ook bekend met haar wetenschappelijke naam Syngonium 'Arrow'. De pijlplant is van nature een echte klimmer maar in de woonkamer straalt ze als een mooie bladplant met karakter. De plant kan je zowel als hangplant of gewone kamerplant plaatse. Mits de nodige steun van kokos plantstokken doet Syngonium het ook goed als klimplant en als dit nog niet genoeg was, is ze ook nog eens geschikt voor hydrocultuur of als aquariumplant.

De bladeren zijn heel typerend en geven de plant extra karakter. Elk blad heeft een geaderd patroon in lichtgroene tinten, dit in contrast met het donkergroen in de rest van het blad valt de pijlplant overal op. Naarmate het blad ouder wordt, krijgt het de vorm van een pijl. Aan de steel wordt de uitsnijding dieper en de bladpunt wordt fijner. Zowel sobere, donkere als fel gekleurde bloempotten doen de pijlplant opfleuren. Haar grote bladeren zijn sterk in het zuiveren van de lucht, wat haar tot één van onze favoriete kamerplanten maakt die zeker niet mag ontbreken in jouw botanische collectie.

Als lid van de familie aronskelkachtigen is deze soort een apart exemplaar. Van nature leeft Syngonium als klimplant in de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Overschaduwt door de grotere bomen en planten, baant ze zich een weg omhoog met haar luchtwortels. Het is een sterke plant die snel groeit maar even snel terug kan herstellen. Vergeet je de plant een tijdje aandacht te geven, dan kan de pijlplant dit aan. Van zodra ze voldoende water of voedingsstoffen krijgt, wordt de kamerplant snel terug de oude. Eentje om te houden toch?

 

Pijlplant: verzorgingstipsHoe verzorg je de Pijlplant?

  • Standplaats: De pijlplant houdt van schaduw maar kan een standplaats met indirect licht ook aan. Een plaatsje 2 of 3 meter van het raam is ideaal. Krijgen de bladeren een lichter kleur dan normaal, dan wijst dit op te veel zonlicht. Verplaats de plant iets verder van het raam of naar een iets minder lichtrijke ruimte. Maar vergeet niet dat voldoende licht zorgt voor mooie groene bladeren.
  • Water geven: Net zoals zijn vochtige schaduwplaats in het regenwoud, houdt hij ook hier van een natte ondergrond die niet snel uitdroogt. Geef tijdens de zomer, afhankelijk van de temperatuur, ongeveer 1 à 2 keer per week wat water. Voel vooraf aan de aarde hoe droog de plant staat. Geef sneller water bij als de aarde vroeger terug droog is. Verkleuren de bladeren geel, dan wijst dit op te veel water. Verminder de watergift en/of verplant de Pijlplant in nieuwe, drogere aarde.
  • Luchtzuiverend: Door haar grote bladeren is Syngonium een luchtzuiverende plant. Ze zuivert uit de lucht o.a. verontreinigende stoffen zoals benzeen, formaldehyde en xyleen.
  • Luchtvochtigheid: Een droge lucht kan de kamerplant goed verdragen, maar een voorkeur gaat toch naar een wat vochtigere leefomgeving. Sproei in de zomer extra water op de bladeren en vooral de luchtwortels om de luchtvochtigheid te verhogen. 
  • Voeding: Geef tijdens de bloeiperiode eens per twee weken extra plantenvoeding om de groei van de plant te stimuleren. In de winter gaat de plant in rust en mag de frequentie naar beneden.
  • Temperatuur: De pijlplant is gewoon aan warmere temperaturen en doet het bij ons dan ook goed bij 30 graden. Overdag kan ze een minimumtemperatuur aan van 15 graden, 's nachts tot 12 graden.
  • Giftig: Opgepast met kinderen en huisdieren in de buurt. De bladeren van de Syngonium 'Arrow' zijn licht giftig. Raadpleeg bij inname altijd de (dieren)arts.
#5964Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon