Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/houtwal_of_groensingel

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 27 september 2022

Extra groen: Kies voor een houtwal of groensingel

Een houtwal, het woord zegt het in feite zelf, is een verhoogde berm die beplant is met kreupelhout.  Of het stuk dat we beplanten in dit artikel nu verhoogd moet zijn dat laat ik tussenbeide, vandaar het woord groensingel. Met deze term willen we eigenlijk een gemengd plantsoen beschrijven die zowel nootdragende, besdragende en bloeiende soorten bevatten. Sterke soorten ook die tegen wat gezonde concurrentie kunnen en als het enigszins mogelijk is wat brandhout voor de winter opleveren.

houtwal of groensingel

We onderscheiden dit gegeven duidelijk van een haag. Een haag is per definitie een groenscherm, veelal bestaande uit één soort, dat jaarlijks twee maal strak wordt geschoren. Een houtwal of groensingel is zoveel meer maar vraagt dan ook wat meer ruimte en is niet overal toepasbaar op privéterreinen.Aanplanten van bosgoed zoals de hazelaarAls planttype gebruiken we meestal bosgoed planten. Dit zijn planten die uit zaad zijn gekweekt en al dan niet al enkele malen in de kwekerij zijn verplant. Ze worden doorgaans verkocht op twee- of driejarige leeftijd met blote wortel en hebben slechts 1 tot 3 takken. Alle bosgoed soorten kunnen over het algemeen goed snoei verdragen.

Een groensingel geeft een absolute meerwaarde aan het landschap. Het is een uitermate geschikt biotoop voor tal van Europese zangvogels . Het fungeert als windscherm en geluidsbreker in het landschap en ook kleine zoogdieren en tal van insecten vinden er voedsel en schuilplaatsen, bovendien gebruikt onze Europese fauna deze floralinten als corridors en rustplaatsen om doorheen het landschap te migreren.

Een groensingel of houtwal kan een mooie combinatie zijn van hoog opgaand groen, hier en daar een hoogstam- of knotboom afgewisseld met een licht onderhouden gemengde al dan niet bloeiende haag. Opgaande soorten zoals de hazelaar (Corylus avellana) en de zwarte els (Alnus glutinosa) vormen met hun noten en propjes een leuke voedingsbron voor vogels en kleine zoogdieren. Bovendien zijn het uitermate geschikte houtleveranciers die eens om de 5 jaar tot op de grond kunnen worden afgezet.

meidoorn gebruiken in groensingelBloeiende soorten die de rand van de singel inpalmen zijn onder meer hondsrozen (Roza canina), Gelderse roos (Viburnum opulus) en spierstruiken (Spiraea x vanhouttei). Ook het Amerikaanse krentenboomje (Amelanchier lamarckii), de wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) en verschillende kornoeljes (Cornus- soorten) zijn mooie verrijkingen voor het plantenschema van de groensingel.

Essen (Fraxinus excelsior), lindes (Tilia cordata), wilgen (Salix alba) en eiken (Quercus robur) kunnen als bomen doorgroeien. Ook de es en de wild zijn bovendien een interessante houtleveranciers.

Haagplanten zoals haagbeuk (Carpinus betulus), meidoorn (Crataegus monogyna), liguster (Ligustrum ovalifolium), sleedoorn (Prunus spinosa) en veldesdoorn (Acer campestre) kunnen in een houtwal of groensingel worden toegepast en geven de aangeplante zone een mooie structuur die op sommige plaatsten eventueel ook als haag kan worden onderhouden.

Wintergroene soorten groeien doorgaans trager dan loofhout en krijgen het vaak moeilijk in deze plantengroepen. Maar een goed geplaatste hulst (Ilex aquifolium) her en der maakt het plaatje compleet en brengt een mooi contrast in het groenscherm.

Voor het aanplanten van een houtwal of groenscherm worden vaak subsidies voorzien door de bevoegde overheidsinstanties. Het is dus zeker niet onbelangrijk eens navraag te doen op de milieudienst van jouw gemeente alvorens aan de slag te gaan.

We geven ook graag nog even mee dat je voortaan ook in de webshop van Tuinadvies de planten voor houtwal of groensingel kan bestellen.

Terug naar boven icoon