menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 3 december 2024

Extra groen: kies voor een houtwal of groensingel

GroensingelEen houtwal, zoals de naam al zegt, is een verhoogde berm beplant met kreupelhout. Het is een lijnvormig landschapselement, oorspronkelijk aangelegd rond akkers om vee en wild te weren, en rond weides om het vee net binnen te houden.

Of het stuk dat we beplanten in dit artikel nu verhoogd moet zijn, dat laat ik in het midden. Daarom gebruik ik de term "groensingel". Dit verwijst naar een gemengde aanplanting met inheemse noot- en besdragende soorten en bloeiend plantsoen. Soorten die sterk genoeg zijn om wat gezonde concurrentie aan te kunnen en, waar mogelijk, zelfs brandhout voor de winter op te leveren.

Een groensingel verschilt duidelijk van een haag. Een haag is een strak groenscherm, vaak van één soort, dat meestal twee keer per jaar wordt gesnoeid. Een houtwal of groensingel is veelzijdiger, maar vraagt wel meer ruimte en is daardoor niet altijd geschikt voor particuliere tuinen.

Dankzij de diversiteit aan beplanting zijn houtwallen of groensingels bovendien erg nuttig voor dieren die er voedsel en beschutting in vinden.


De voordelen van een groensingel

Een groensingel is zeer waardevol voor het landschap. Het is een uitstekende leefomgeving voor tal van Europese zangvogels. Daarnaast fungeert het als windscherm en geluidsbreker. Kleine zoogdieren en verschillende insecten vinden er voedsel en schuilplaatsen. Bovendien gebruikt onze Europese fauna deze floralinten als corridors en rustplaatsen om door het landschap te migreren.

Houtwal

Geschikte planten voor een groensingel

Voor een groensingel gebruiken we meestal bosgoed. Dit zijn planten die uit zaad zijn gekweekt en vaak al enkele keren in de kwekerij zijn verplant. Ze worden doorgaans verkocht als ze twee of drie jaar oud zijn, met blote wortel en meestal met 1 tot 3 takken. Alle bosgoedsoorten kunnen over het algemeen goed tegen snoei. Een volgroeide houtwal is minstens 4 tot 6 meter breed, met 3 plantrijen. Heb je meer ruimte dan kunnen meer plantrijen worden voorzien.

Een groensingel of houtwal kan een prachtige combinatie zijn van hoog opgaand groen, afgewisseld met hier en daar een hoogstam- of knotboom en een licht onderhouden, gemengde haag die al dan niet bloeit. Opgaande soorten zoals de hazelaar (Corylus avellana) en de zwarte els (Alnus glutinosa) bieden met hun noten en propjes een interessante voedingsbron voor vogels en kleine zoogdieren. Bovendien zijn deze bomen uitstekende houtleveranciers die om de vijf jaar tot op de grond kunnen worden terug gesnoeid.

KrentenboompjeBloeiende soorten die de rand van de singel sieren zijn onder andere hondsrozen (Rosa canina), Gelderse roos (Viburnum opulus) en spierstruiken (Spiraea x vanhouttei). Ook het Amerikaanse krentenboompje (Amelanchier lamarckii), de wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) en diverse kornoeltjes (Cornus soorten) zijn prachtige aanvullingen voor het plantenschema van de groensingel.

Essen (Fraxinus excelsior), lindes (Tilia cordata), wilgen (Salix alba) en eiken (Quercus robur) kunnen als bomen goed doorgroeien. Daarnaast zijn essen en wilgen interessante houtleveranciers.

Haagplanten zoals haagbeuk (Carpinus betulus), meidoorn (Crataegus monogyna), liguster (Ligustrum ovalifolium), sleedoorn (Prunus spinosa) en veldesdoorn (Acer campestre) kunnen goed worden toegepast in een houtwal of groensingel. Ze geven de aangeplante zone een fraaie structuur die op bepaalde plekken ook als haag kan worden onderhouden.

Wintergroene soorten groeien meestal trager dan loofhout en hebben het vaak moeilijker in deze plantengroepen. Toch kan een goed geplaatste hulst (Ilex aquifolium) hier en daar het geheel compleet maken en voor een mooi contrast zorgen in het groenscherm.

Voor het aanplanten van een houtwal of groenscherm worden vaak subsidies voorzien via overheidsinstanties. Het is dan ook verstandig om bij de milieudienst van jouw gemeente navraag te doen voordat je aan de slag gaat.

Terug naar boven icoon