Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/hebe_addenda_grethe


https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 26 mei 2022

Hebe of struikveronica: een bloeiende plant tegen Allerheiligen

Hebe Addenda Grethe

Hebe Addenda GretheEr zijn ruim honderd Hebe-soorten: bloeiend en groen, klein- en grootbladig, smal-en breedbladig. De plant is een graag geziene gast in borders, bakken en potten. De laatste jaren is de vraag naar Hebe dan ook sterk gestegen.

Soorten en maten

Het Hebe-assortiment is grofweg in te delen in twee groepen:

  • De eerste Hebe-groep bestaat uit winterharde, bladhoudende, traditioneel Boskoopse dwergtypen als H. ‘Green Globe’ (‘Emerald Green’), ‘James Sterling’, ‘Autumn Glory’ en H. pimeloides. De meeste planten worden verhandeld in een 9 tot 17 centimeter pot. De planten worden vooral gebruikt voor tuinaanleg en tuinonderhoud en zijn veelal jaarrond leverbaar.
     

  • De tweede Hebe-groep bestaat uit bonte blad-Hebes (ook bekend als Veronica-types), die bloeien rond Allerheiligen. Men noemt deze soorten ook wel de Allerheiligentypen. Ze worden geleverd in een 9 tot 12 centimeter pot.
    De dwergtypen bloeien rond deze tijd ook, maar minder opvallend. Onder de merknaam Addenda ® worden van juli tot en met oktober Hebes voor balkon en terras aangevoerd. Deze groep is weer onder te verdelen in bont, kleinbladig bloeiend, mediumbladig bloeiend en grootbladig bloeiend.
    Deze worden in een 9 tot 24 cm pot verhandeld. Een bekende variëteit is Hebe Addenda ® ‘Grethe’.

Steeds meer Hebe-variëteiten worden kwekersrechtelijk beschermd. Een voorbeeld hiervan is de 'Hebe exclusive collection'. Ze zijn herkenbaar een een gekleurde pot met een afbeelding van het assortiment. Hebe Addenda Grethe

Verbeterde kwaliteit

Hebe wordt zowel buiten als in kassen opgekweekt. De plant wordt 15 tot 40 centimeter hoog. Grotere potten zijn een trend. Dit verbetert de pot/plant-verhouding en verhoogt de sierwaarde. De dwergsoorten doen het goed in kuipen, balkonbakken en potten. Ze doen het ook prima in perken en borders, in rotstuinen en als vijverbeplanting. Hebe’s zijn in het algemeen – zeker de cultivar ‘Emerald Green’ – goed bestand tegen zoute lucht. Voor tuinen aan de kust is het daarom een ideale plant.

Hebe – en met name het Veronica-type – is gevoelig voor aantasting door de schimmel Fusarium. Deze bevindt zich in de vaatbundels van de plant en wordt bij het snijden van stek overgedragen. Dankzij selectie is het mogelijk om raszuivere, gezonde Hebe te verkrijgen. Deze worden verhandeld onder het internationaal erkende Elitecertificaat. De planten die onder Addenda ® merk worden verhandeld zijn ook uit dit materiaal opgekweekt. Ondanks het feit dat het selectieproces langdurig en kostbaar is, is de vraag naar dit gecertificeerde uitgangsmateriaal groot. Gezond, raszuiver uitgangsmateriaal vormt de basis voor een kwalitatief goed eindproduct.

Verzorgingstips

Hebe is binnenshuis 4 tot 6 weken houdbaar is, maar buiten kan de levensduur gemakkelijk oplopen tot enkele jaren. De plant houdt van nature van een koele omgeving. De meeste soorten, met name de dwergtypen, zijn winterhard. Bij zware vorst is het wel verstandig om de planten te beschermen. De bloeiende, grootbladige soorten zijn niet winterhard.

Hebe Addenda GretheHebe is een zeer geschikte plant voor een buitenpresentatie op het verkooppunt. De plant kan ook in de volle zon staan, maar heeft dan geregeld water nodig. De potgrond mag niet uitdrogen. De bloeiende soorten kun je best elke maand mest geven; de groenblijvende soorten hebben minder vaak mest nodig.

Verkrijgbaarheid

In augustus, september en oktober is het complete Hebe-aanbod verkrijgbaar. De winterharde dwergtypen worden echter al vanaf het voorjaar aangevoerd. De blad-Hebes (Veronica/Addenda ® -types) staan van half juli tot en met oktober in bloei en worden dan ook in die periode verhandeld. Het overgrote deel van het assortiment wordt echter gemengd aangevoerd. De meeste planten worden voorzien van een steeketiket met verzorgingstips.

#752
Terug naar boven icoon