Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groente_veldsla

Tuinadvies

Toon alles uit: "Bladgroenten"

Veldsla telen in de serre of in de moestuin.

veldsla telen

ALGEMEEN :

Hoewel veldsla eerder een wintergroente is kan ze het hele jaar door verkregen worden, ze wordt vooral binnen geteeld in serres, koepels of koude bakken. Het is een losse slasoort (geen krop) die rijk is aan vitamine A, C en mineralen, het meest typerende aan deze groente is de uitgesproken notensmaak.
Veldsla behoort tot de Valeriaanfamilie en er zijn 2 soorten:

  • de Hollandse (lange bladeren)
  • de Italiaanse (kleine korte blaadjes of roosjes)

De eerste soort die het productiefst is wordt het meest gekweekt, losse bladeren of roosjes (rozet van bladeren) worden los of in potjes verkocht .Veldsla is gemakkelijk te telen en is in de winter een welkome groente op koude schotels of in rauwkostsalades en een echte aanrader is soep op basis van veldsla (zie recept onderaan dit artikel).


roosjes

DE TEELT

Het zaaien:

  • zaaidatum: september – november

  • zaaiplaats: in de serre

  • zaaiwijze:

    • - in multicelplaten

    • - in potten

    • - in volle grond ( in rijen van 20 cm afstand – ondiep zaaien 2mm

  • zaaitemperatuur: 10 – 15°C

  • zaaidiepte: 0,5 cm dekgrond

Hoe ga ik tewerk ?


vul de multicelplaten op met potgrond groenteteelt


druk de grond goed aan in de cellen


zeef de groenteteeltgrond boven op de cellen


strijk de grond af met een latje


leg 5 tot 8 zaden per cel


druk de zaden in de cellen goed aan (0,5 cm diep)


zeef er zaaigrond bovenop en strijkt terug gelijk af

de zaaiteil broezen en op tablet plaatsen

bovenop de zaaiteil geperforeerde plastiek leggen tot de kieming

Zorgen na het zaaien :

gieten, luchten, gaatjesplastiek verwijderen.

 

RAS: Noord-Hollands breedblad

!!!! Opgelet voor muizen, deze zijn verzot op de zaden en kunnen veel schade berokkenen!!!!

Grondbewerkingen en bemesting:

  • spitten van het plantbed.

  • organische meststoffen strooien (organo brown) à 1,5 kg per are

  • meststoffen infrezen of inwerken

  • effenen van het plantbed

  • plantkoorden spannen

 

Het planten:

  • plantdatum : wanneer de plantjes voldoende gegroeid zijn in de cellen(5-6 blaadjes hebben en de potkluit goed rondgeworteld)
     

  • plantplaats : koude serre , plastiek koepel , koude bak
    (evt open lucht begin sept)
     

  • plantafstand :

    • 20 cm tussen de rijen

    • 10 à 15 cm op de lijn
       

  • plantdiepte: het potje 1 cm boven de grond laten uitsteken (beter opdrogen grond) dit om schimmelaantasting te voorkomen.


uitplantbare plantjes

plantwijze :

  • de plantbare plantjes uit de cellen duwen en in teilen leggen

  • plantkoorden plaatsen op 20 cm afstand

  • met plantschop plantputje maken

  • uitgedrukt plantje in plantput zetten op 15 cm afstand in de rij en goed aandrukken
    (plant moet 1 cm boven de grond uitsteken om goede luchtcirculatie te hebben om alzo bothrytis te voorkomen).

 

Zorgen na het planten :

  • gieten
  • luchten
  • de grond tussen de rijen verluchten met cultivator, eventueel hakken en wieden

Het oogsten

  • Oogstperiode :
  • zaaiing
    • september = november december
    • november = februari maart

Oogstwijze : met scherp mes of met tuinkersmes de volwassen roosjes of bladeren afsnijden en gele, beschadigde of rotte bladeren verwijderen, eventueel afspoelen met koud water

De geoogste bladeren worden in aanvoerkistjes gedaan en los verkocht. Men kan in sommige winkels ook veldsla kopen die nog in potjes groeit, zo kan men zéér vers oogsten.

Veldsla bewaart maar een tweetal dagen (in de koelkast bij een temperatuur van 2 à 3 graden, in een open of gesloten plastiekzak). Vóór gebruik in de keuken grondig spoelen, daarna droogzwieren of droog deppen.

Teeltbescherming :

Ziekten : botrytis of grauwe schimmel komt voor bij onvoldoende luchten , te hoge luchtvochtigheid ,slechte grondtoestand.


botrytis of grauwe schimmel

Insecten : bladluizen kunnen soms wel eens schade berokkenen

Doorschot : is het voortijdig doorschieten en in bloei komen van de veldsla. Komt meestal voor bij te warm weer (late voorjaarszaai en vroege najaarszaai)

 

VELDSLASOEP

recept van de afdeling “grootkeuken” op school

Benodigdheden :

  • 250 g veldsla
  • 4 sneetjes gerookt spek
  • enkele aardappelen
  • 1 grote ui
  • enkele sjalotjes
  • 50 g boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • scheutje room
  • enkele druppels tabasco
  • peper en zout naar eigen smaak
  • enkele sneetjes brood

Bereidingswijze :

  • Maak de veldsla schoon, snij de uien en de sjalotten fijn.
  • Snij de aardappelen in plakjes.
  • Laat de helft van de boter smelten, laat de ui, sjalot en de veldsla 5 minuten stoven (enkele blaadjes houden voor de versiering)
  • Doe er de aardappelen bij en giet 1,5 l kokend water bij
  • Zet het vuur op een lagere stand en laat alles gedurende 30 min koken
  • Snij intussen het brood in kleine stukken en laat dit goudgeel bakken in de resterende boter.
  • Snij het spek in stukjes en laat bakken in de olie, laat uitlekken op keukenpapier
  • Mix de soep en roer de room eronder
  • Breng op smaak met peper en zout en voeg er enkele druppels tabasco toe
  • Roer het spek door de soep en strooi er de broodcroutons over
  • Versier nog met enkele blaadjes veldsla

Als een van de vele goede voornemens in de gure winterperiode 'gezond leven' is, dan is het recept van deze soep zeker op zijn plaats, lekker, niet duur en boordevol vitamientjes, bovendien hartverwarmend, lekker na een lange winterwandeling maar ook gezellig bij het haardvuur of gewoon als tussendoortje.

SMAKELIJK !!!


#274

Auteur: Wilfried Van Hecke