Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groente_suikermais

Tuinadvies

Toon alles uit: "Overige groenten"

Suikermais telen in de moestuin

botanische benaming: Zea mays var. saccharata (grassenfamilie).
Oorsprong : Midden Amerika

Deze jonge maïs waarvan de suikers in de korrels nog niet tot zetmeel is omgezet, was van oudsher (5000 jaar voor Christus) reeds het basisvoedsel voor het inheemse volk van Midden-Amerika. (Maya's en Azteken).
Omstreeks 1493 bracht Christoffel Columbus voor het eerst maïs mee naar Europa.
De suikermaïs (mutatie van snijmaïs) is tegenwoordig meer gegeerd en kent steeds meer toepassingen. Over het algemeen geldt de regel dat hoe zoeter de maïs is, hoe trager het proces van suiker tot zetmeel verloopt. Dat zorgt dan weer voor een verbeterde bewaring. Afgeleide producten van maïs zijn: maïszetmeel, maïsolie, popcorn.
De maïskolven voor veehouders daarentegen worden verhakseld voor dierenvoeder.

 

Groeiwijze:

  • Mannelijke aren die stuifmeel produceren staan aan de top ingeplant.
  • Lager staan de kolven die met hun "draden", ofwel stampers die het stuifmeel moeten opvangen om enige bevruchting te kunnen
    waarborgen. (windbestuiving).
  • De plant is dan ook éénhuizig.
  • De bloemen zijn éénslachtig
  • De kolf omvat schutbladeren.
  • Maïs is een eenjarige plant.
  • Soms ontstaan er luchtwortels vanuit de onderste knopen.

Zaaien kan buiten vanaf mei, of men kan al vroeger binnenskamers in perspotjes zaaien. Deze moeten dan wel 3 weken na het zaaien worden uitgeplant.

Buiten zal men maïs nooit zaaien zolang de temperaturen de 10°C. niet halen. Maak de grond de dag voordien voldoende vochtig, daar de zaden anders makkelijk schimmelen en rotten. Bewaar een tussenafstand tussen de rijen onderling van 75 cm. Zaai vervolgens 3 zaden in elk plantgaatje, (zaaidiepte tot 5 cm mag). Na het kiemen de sterkste zaailing behouden. (uitdunnen dus). Tussen de planten onderling zeker 15 cm plaats vrij houden.
Opmerking: plant korte rijen naast elkaar, i.p.v. 1 lange rij, en dit om een betere vruchtzetting te garanderen.
Planten bereiken ongeveer een lengte van 1,2 tot 2 meter. ---> Makkelijk als windschutting te gebruiken, voor bvb.: komkommer, augurken, bonen en ander teer gewas.

Bemesting:
Humusrijke losgewerkte bodem is vereist, mulching is hier ook aan te raden. Stalmest indien goed verteerd kan ook.
Bekalk in de herfst de plaats waar de maïs komt te staan.
Oppervlakkig wortelgestel wordt soms snel beschadigd bij het schoffelen.
Bij droge periodes is watergift noodzakelijk, voor een kwalitatieve maïs.
Maïs leeft ook in symbiose met vrije bacteriën, die de stikstof vanuit de lucht kan binden. (Zoals vlinderbloemigen: bonen, erwten,...).

Standplaats: Zonnige standplaats vereist.
Teeltwissel is niet echt nodig, veroorzaakt weinig bodemproblemen.

Soorten: 2 belangrijkste zijn zoete of extra zoete rassen. Beide zijn hybrides.
Er zijn ook kleine soorten (kolven) en gekleurde soorten.

Bloeiperiode: juli - augustus is de bloeimaand voor maïs.
Tip: Verwijder tijdig de bijkomende zijscheuten, deze leveren enkel kleine kolven en vervolgens minder suiker in zijn geheel.

Oogsten van de kolven:
Als de bloeiaren donkerbruin geworden zijn aan de buitenkant, is de maïs rijp voor consumptie.
Slecht gevormde kolven wijzen op geklonterd stuifmeel, dat gevormd werd door barre weersomstandigheden.
Witte korrels wijzen op een te vroege pluk en harde korrels op een te late pluk.
Opmerking: de ideale temperatuur als bewaartemperatuur is ongeveer 0,5 °C.
Een 8 minuten blancheren stopt de omzetting van suiker naar zetmeel.
Nutriënten: Eiwitten, vetten, vitaminen B1, B2, caroteen, calcium, ijzer, mineralen en sporelementen.

Zaden winnen:
Bij niet hybrides ofwel zaadvaste rassen kan je maïszaad winnen.
Pas echter wel op dat je geen kruisbestuiving krijgt door ander gewas, bvb.: voedermaïs. (Soms wordt er een afstand van 500 meter gevraagd, om deze kruisbestuiving te vermijden).
Je kan altijd een zak over de plant heen doen. Vanaf dat deze stuifmeel vormt mag deze over de stampers worden gewreven en vervolgens de zak terug plaatsen tot de kolf volledig afgerijpt is.

Ziekten en plagen:
Groene bladluis, fritvlieg (Oscinella frit), vogelschade, rupsen (op de kolven), fosfor en magnesiumgebreken.

Wat is resistente maïs?
Er zijn 2 onderverdelingen:

  1.  voor het onkruid met herbicides. (Glyfosinaat/Glyfosaat).
    Wat wil zeggen dat zodra deze plant met dit "gif" in aanraking komt, er geen reactie plaats vindt op de maïs, maar wel op alle andere onkruiden in de buurt. Het ingeplante enzyme breekt het "gif" als het ware af.
     
  2. voor de insecten met insecticides.
    Voor de insecticides gebruikt men het Bt-gen (Bascillus thuringiensis), ofwel CRY1A(b) bacterie.
    Deze wordt ingeplant als extra gen in de maïs en zorgt op haar beurt voor de aanmaak van een dodelijk eiwit in de plant.
    Van zodra er larven beginnen te vreten aan de plant, zal dit hen onherroepelijk doden.

Transgene maïs
Transgene maïs of genetisch gemanipuleerde maïs draagt een nummering, die al dan niet wordt geweerd in de E.U.,
Bt-11 = goedgekeurd en Bt 10 bvb.: wordt geweerd in de E.U. ---> Meestal is dit import vanuit de Verenigde Staten of Azië.
Er werden dan ook snel betrouwbare testen doorgevoerd om deze (Bt-10) makkelijker te traceren en indien nodig te weren.

Momenteel wordt er al in Afrika op grote schaal gewerkt met desmodium een vlinderbloemige die tussen de maïs wordt gezaaid. Dit natuurlijke "product" zou een betere opbrengst geven, daar deze inwerkt op de maïsstengelboorder en het zogenaamde heksenkruid,
dat onherroepelijk parasiteert op de wortels van de plant.

Kortom : wanneer we bij onze oude soorten blijven, lijkt me dit een goeie aanvuller voor onze voeding. Wat de resistentie betreft van vele planten lijkt het mij eerder een gevaarlijk "spel", daar je niet weet wat voor uitwerking deze hebben op lange termijn ? Daarom ben ik persoonlijk voorzichtig in aankoop van eten en (planten)-zaden die mogelijk gemodificeerd zijn. Trouwens als het vroeger kon met de oude soorten, waarom nu dan niet meer?


#259

Auteur: Maurice Claes