Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/graszoden_leggen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 29 juli 2021

Gazon aanleggen met graszoden

graszoden of grasrollen in de tuin leggen

Een gazon zal er beter en langer gezond blijven wanneer de bodem goed wordt voorbereid alvorens graszoden te plaatsen. Verwijder alle onkruid, stenen en ander puin en zorg voor een goede egale bodem. Hoewel het plaatsen van graszoden duurder is dan het inzaaien van gras, toch zijn er een aantal belangrijke voordelen aan verbonden

  • Het ziet er vanaf dag 1 al mooi uit
  • Na een 2-tal weken zijn de graszoden vastgegroeid en kunt u het gazon beginnen gebruiken.
  • In het begin zijn er geen problemen meer met onkruid die sneller groeit dan het gras.
  • Het is bijna mogelijk om het jaar door graszoden te leggen, behalve bij zeer hoge of lage temperaturen of wanneer de ondergrond te nat is, worden best geen zoden aangelegd.

aanleg graszoden in kleine tuin

Graszoden leggen stap voor stap

Wanneer het plan gemaakt wordt om graszoden aan te leggen wordt er best wel even naar de weersvoorspelling gekeken. Hoewel de aanleg van graszoden bijna het jaar door kan, wordt het aangeraden om dit te doen wanneer er regen voorspelt wordt. Hou er wel rekening mee dat de ondergrond niet te nat is, want de wortels kunnen dan gaan rotten. Te droog zorgt ervoor dat er veel moet beregend worden.

oogsten van graszoden
Oogsten van graszoden wordt machinaal gedaan op perfect onderhouden kweekgazons

Verwijder alle oude grassen, onkruiden, stenen, wortelstronken en ander puin.
Meerjarige onkruiden kunnen uitgegraven worden, maar doe dit voor ze opnieuw in het zaad staan.
Uitgraven is vaak moeilijk, omdat de kans bestaat dat het wortelgestel van de onkruiden wordt afgebroken, waardoor het onkruid opnieuw de kans krijgt om te groeien.
Het alternatief hiervoor is behandelen met een alles-dood-middel ook wel “systemisch bestrijdingsmiddel” genoemd. De werkzame stof wordt doorheen de hele plant gevoerd via de sapstroom, waardoor de volledige plant verzwakt en uiteindelijk uitsterft.

De grond moet best losgemaakt worden, dit kan door het omspitten of te frezen. Een diepte van 25 cm wordt aangeraden om een goede start te kunnen voorzien van de graszoden. Zwarte aarde is een must, voer extra aarde aan indien nodig.

Men zal ook een bodemverbeteraar willen aanbrengen. Deze bodemverbeteraar zorgt voor een goede basis aan voedingsstoffen, structuur en een micro-bacterieel leven van de grond.

Probeer de ondergrond zo vlak als een biljarttafel te maken. Doe dit net voor het leggen van de graszoden; onkruid zal immers onmiddellijk zijn kop proberen opsteken.
Zorg ervoor dat de grond vast ligt zodat er geen verzakkingen optreden wanneer er over wordt gelopen. De graszoden zullen immer mee verzakken in dat geval waardoor er putten ontstaan in het gazon.

Komen de graszoden tot tegen terras of bestrating? Hou er dan rekening mee dat de grond tot anderhalve centimeter onder de bestrating wordt gelegd. De dikte van de zoden zorgen er dan voor dat de hoogte van het gras gelijk is als uw terras of oprit.
Voor het leggen van de graszoden wordt ook nog een meststof gebruikt. Het wortelgestel van de grassen zijn kort daarvoor afgesneden en zijn dus nog niet erg stevig. Bij een te sterke meststof riskeert u verbranding. Gebruik een milde meststof die bedoeld is voor aanleg van gazons.

Leggen van graszoden
Leggen van graszoden
merk op dat de aarde anderhalve centimeter lager ligt dan de rand van het wandelpad.

Leg de zoden in banen naast elkaar, maar hou in het oog dat de naden niet op 1 lijn liggen. Komen ze toch dicht in de buurt van elkaar, dan kunt u een rol in het midden doorsnijden om zo een “halfsteensverband” te bekomen.

In het begin en het einde van een baan ‘plooit’ u best de rol even om, zodat de wortels zeker contact hebben met de grond. Omwille van deze reden worden de zoden best ook even aangedrukt na het leggen.

Hou er sowieso rekening mee dat de verwerkingstijd van verse graszoden ongeveer 24 uur bedraagt. De snelheid waarmee u werkt is dus bepalend voor het tijdstip van aanlevering. 30 tot 40 m² per uur leggen is een haalbare kaart. Is het te leggen oppervlak echter te groot, laat dan liever iedere dag een deel van de zoden leveren dan 1 keer alles om uiteindelijk uitgedroogde of minder goede zoden te moeten leggen.

Veel succes !

#3234