menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 21 juni 2024

Er zit een kauw in mijn schouw

Kauw (Corvus monedula)

Het zachte weer, zet vogels terug druk aan het werk met het zoeken en verbouwen van een geschikt nest. Sommige koppels starten van nul terwijl anderen het zich liever makkelijk maken en een nest van een vorig broedseizoen inpalmen. Eens ze een veilige locatie hebben gevonden, gaan de mannetjes op zoek naar takken om het nest te maken of te verstevigen. Geen evidente klus wanneer de tak te groot of te zwaar is. Maar wie tijdig begint, is tegen de start van het broedseizoen helemaal klaar.

Niet alle vogels zijn gek op een nest in een boom of struik. Uilen, kauwen en duiven zijn holenbroeders en zoeken graag een knusse plaats in een boomholte. Door het vaak ontbreken van oude, holle bomen zijn deze vogels genoodzaakt op zoek te gaan naar alternatieven. Zo bouwt sinds een weekje een koppel bosduiven hun nest in onze tuin. Daarvoor vonden ze geen beter plaatsje dan de stekelige maar mooi dichtgegroeide ilexstruik niet ver van het terras. Veilig voor roofdieren en helemaal uit het zicht van pottenkijkers. Wie zoekt, die vindt wel iets. Maar niet iedereen neemt er graag alle tijd voor.

Koppel kauwen op een schoorsteenKauwen hebben zo hun eigen manier van nesten bouwen ontwikkeld. Ze staan erom gekend een grote voorkeur te hebben voor schoorstenen. Want waarom zou je tijd steken in lang zoeken, als deze stenen broedplaatsen overal in grote aantallen te vinden zijn? Is jouw schoorsteen nog niet afgesloten, dan is de kans groot dat hij op dit moment bezet wordt. Kauwen zijn fervente nestbouwers. Op enkele dagen tijd vullen ze de te grote of te diepe schouw op met stevige takken die ze één voor één in de opening laten vallen. Eens af is het geen uitzondering dat het nest enkele meters hoog is. Een grote hoeveelheid hout op een wel heel gevaarlijke plaats van de woning. Want zo lang de haard niet brandt, is het nest niet storend en een veilige plaats.


Bescherm kauwen maar ook jouw schouwMaar bij de eerste winterse kou zorgen achtergelaten kauwennesten elk jaar opnieuw voor schouwbranden. De takken zijn sterk verdroogd door de warme zomer en vatten makkelijk vuur. Wanneer de brand niet tijdig wordt opgemerkt, stapelen giftige gassen zich op onder het dikke nest in de schouw. De gassen zullen zich uiteindelijk verspreiden via de woonkamer naar de rest van het huis waardoor er kans is op CO-vergiftiging. Daarom is het belangrijk om voor het begin van de winter, de schouw opnieuw te laten nakijken door een erkende schoorsteenveger of zelfs nog beter: om ze definitief af te sluiten. Bij het afsluiten wordt de toegang verhinderd door een metalen rooster waarlangs de rook nog steeds weg kan maar de vogels er niet in kunnen. Gebruik van gaasdraad biedt geen oplossing op lange termijn: kauwen maken de draad los met hun sterke snavel.

Omdat de kauw bescherming geniet, mogen de vogels niet gedood, gevangen of verstoord worden. Neem dus tijdig maatregelen om geen schouwbrand te veroorzaken in het najaar. Door het plaatsen van een rooster over de rookgaten, ben je er snel en relatief goedkoop van af. Wil je de kauwen toch helpen bij het vinden van een goede broedplaats? Voorzie dan een nestkast aan een hoogstammige boom, zoals een beuk of plataan, met een afmeting die ook voldoet voor de bosuil en de holenduif. Want ondanks alles, blijft het een prachtige zwarte zangvogel met unieke heldere ogen.


Neem alvast een kijk in onze rubriek vogelweringsproducten en bescherm jouw schouw of tuin preventief.

Meer lezen?

De kauw heeft een grote familie en wordt soms ook verward met de raaf. Maar ook de ekster behoort tot deze sterke familie. Ontdek de kraaiachtige familie hier.

#5872Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).