menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 22 april 2024

Grote poppenrover bestrijdt eikenprocessierups

Calosoma sycophanta - de grote poppenroverIn de strijd tegen de eikenprocessierups, werd de eerste grote poppenrover in onze natuur uitgezet. De kever die tot een paar jaar terug van nature bij ons voorkwam, is sinds enkele jaren niet meer te zien in België en Nederland. Nochtans is dit insect een welgekomen soort om explosieve rupsenplagen, zoals de eikenprocessierups, in toom te houden. 

Eén keverpaar kan al heel wat verorberen: per seizoen consumeren ze zo'n 200 rupsen waarbij één larve een 40-tal rupsen eet en een 13-tal poppen. Dit maakt van de kever een natuurlijke, onmisbare bestrijder die alsmaar vaker wordt geïntroduceerd in gebieden waar ze van oorsprong niet voorkomen en waar populaties nog te klein zijn om rupsenplagen te bestrijden. Zo ook nu in België en later in Nederland.

Maar laten we eerst even kennismaken met dit uniek exemplaar.


Calosoma sycophanta

Ook de grote poppenrover genaamd, is een inheemse kever uit de familie van loopkevers en zien we voornamelijk verschijnen rond juni en juli in bosrijke en agrarische gebieden. Zijn pantser is fijn gestroomlijnd en valt op door het glanzend groen- en koperkleurig dekschild. Een volwassen exemplaar kan tot drie centimeter groot worden, wat de kever tot één van de grootste in zijn soort maakt. Hoewel de kever in onze contreien bedreigd is, verspreidt het leefgebied zich verder over Europa en Azië.

Op het menu van de kever staan larven van verschillende insectensoorten. Vanwege zijn grote voorkeur voor de poppen van rupsen, kreeg de kever zijn naam als grote poppenrover. Vooral de harige exemplaren op de menukaart maakt de kever zo gewaardeerd in zijn soort. De in brandharen omhulde rupsen, maakt hen voor andere soorten oneetbaar. Maar daar heeft de grote poppenrover geen last van waardoor hij de nummer één vijand is in de bestrijding tegen plagen zoals de eikenprocessierups.

Biologische bestrijding

Ecologisch bestrijden van de eikenprocessierupsDoor het verdwijnen van zijn natuurlijke vijand, neemt de eikenprocessierups snel in aantal toe. Het insect ontpopt zich tot een onschuldige nachtvlinder maar de rups waaruit de vlinder groeit zorgt voor heel wat overlast. De brandhaartjes die de rupsen met zich meedragen zorgen voor irritatie aan de ogen, luchtwegen en huid van mens en dier. Een goed jaar levert de populatie tot wel drie generaties op. Maar dit jaar zijn de rupsen niet zo talrijk aanwezig door de natte zomer die 2021 kende. De frisse temperaturen zorgden ervoor dat zowel de eikenprocessierups als de zomereik (waar de rups leeft) zich nauwelijks kon ontwikkelen. Goed voor even, want eens het weer beter wordt, plant de vlinder zich opnieuw verder. 

De grote poppenrover die hier wordt geherintroduceerd, is afkomstig van Turkije. Daar wordt de kever ingezet tegen de bestrijding van de dennenprocessierups, een rups die nauw verwant is aan de eikenprocessierups. Bij ons werden de larven in de lente in de bodem geplaatst waar ze nu als kevers uit ontpoppen. De plaatsen zijn aan de hand van een habitatmodel geselecteerd, in de buurt van geïnfecteerde eikenbomen. Met behulp van lichtgewicht zenders, kan men de kevers op de voet volgen en hun populatie monitoren. 

In afwachting van het eerste resultaat, opent het heel wat deuren naar een betere biologische bestrijding.

#6005Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon