Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Niet winterharde kuipplanten moeten onverbiddelijk naar een plek waar de vorst geen kans krijgt. Hieronder vind je enkele tips om je kuipplanten optimaal te laten overwinteren.
Niets zo zomers als languit relaxen op je terras, drankje in de hand. Om het plaatje af te maken tover je je terras met enkele kleurrijke bloemen om in een mediterrane patio. Zo waan je je helemaal in het zwoele zuiden.: Laat je terrasplanten stralen!
Meestal belanden potten en bakken van uitgebloeide zomerbloeiers in de bergruimte waar ze blijven tot de lente. Nochtans, met aangepaste beplanting kunnen we ze ’s winters omtoveren tot kleurrijke blikvangers. Een groen terras, het hele jaar door, het kan! Beplant de potten en bakken met kleine groenblijvende struikjes, winterbloeiers of planten die heel vroeg in het voorjaar bloeien. De mogelijkheden zijn legio: kies planten met kleurrijke bessen en/of kleurig getinte bladeren en vul ze aan met bolgewassen. Maak eigen composities en combineer mooie kleuren met speelse bladvormen.
Het terras is waar je op zonnige dagen volop geniet van het dagelijks leven. Word jij ook zo goedgezind als je omringd bent door je favoriete planten en bloemen? Met voldoende aandacht hou je ze een heel seizoen lang in topvorm.
Denk je bij Salvia spontaan aan het keukenkruid? Of aan die felrode eenjarigen, die ‘s zomers openbare bloemperken vullen? Hoog tijd om kennis te maken met twee geweldige bloeitoppers van deze familie: Salvia microphylla en Salvia guaranatica.
Hibiscus is een relatief onbekende terrasplant en dat is onterecht. De prachtige en exotische bloemen in meerdere kleuren doen denken aan Hawaii en maken de plant tot een eyecatcher op elk terras.
Ik heb een terras langs de westkant op 13 meter hoogte ik ben op zoek naar winterharde plant(en) of haag om over een afstand van 15 meter een groene stook te voorzien met een hoogte van 1 meter. Het maakt niet echt uit wat als het maar sterk is en winterhard en niet te veel onderhoud vraagt (ik denk hier aan herpotten) Wat zou je aanraden.
Delosperma congestum Wellicht de meest winterhard Delosperma soort, ook de witte versie Delosperma basuticum 'White Nugget' bleek vorige winter keiwinterhard!
Vandaag stonden er weer planten in het Atrium, neergezet door Aad de tuinman, wat een feestje elke keer. Heb meteen een plant meegenomen en in een bloempot op het terras gezet, mooie aanwinst en nog gratis ook!
Hier staat de winterharde Fuchsia hopelijk beschut genoeg. In het voorjaar wordt hij terug gesnoeid en de hortensia, daar haal ik ook wat lange takken vanaf.
Fuchsia ‘Fairy Lights’ Zou winterhard moeten zijn. Ik heb een stek meegenomen van een weggegooide plant in het tuincentrum, ben best trots op dit mooie compacte plantje.
Dit is de eerste stap richting "mijn tuin": het tuinhuis is gezet en ook mijn planten zijn mee verhuist van de vorige woning (niet-winterharde planten zoals olijfboom en passieflora staan momenteel nog ff binnen, maar die zullen in de border komen links op de foto). De papavers en tulpen zijn al gezaaid (mss te vroeg, maar ik ben een beginner) en ik sta klaar om te beginnen, maar ik zal nog enkele maanden geduld moeten hebben
Sarracenia purpurea: een onbenaamde cultivar die ik vorig jaar als kamerplant kocht en na langzaam wennen aan de zon in het veenmoerasje zette. Dit blijkt de meest winterharde Sarracenia in onze vijver tot nu toe!
Toch een beetje kleur erbij.Ook nieuwe boomschors (color wood) Ik weet juist niet of mijn viooltjes winterhard zullen zijn ,kheb die gekocht bij een handelaar in de straat die moest sluiten door covid regels.
Latijnse naam: Calibrachoa Merknaam van het bedrijf Suntory ®: Million Bells ® Bloeimaand: mei, juni, juli, augustus, september, oktober Standplaats: Zon Winterhardheid: Niet winterhard Soort gewas: Eenjarige plant Speciale kenmerken: Rijk en langdurig bloei met een enorme hoeveelheid kleine bloemen.
Hier is ze dan - de G. pratense - winterhard zaait zichzelf uit (is inderdaad vanzelf in de tuin gekomen) - gemiddeld 75 cm hoog, maar in een weide en tussen andere wilde grassen kan ie zichzelf oprichten tot 1m50 Goed voor een (ver)wild(erd)e border - en wees maar zeker, dat hebben we !
Deze winterharde cactus de Echinocereus x roetteri, kan de winter in nederland makkelijk doorstaan. Het probleem met deze cactus is dat hij niet tegen veel vocht kan in de winter.
Hier enkele grassen Miscanthus sinencis---met een lijntje in het blad en donkere pluimen. Lampenpoetser die ook nog geen pluimen (komt nog) heeft maar wel heel sierlijk en goed winterhard.
Iemand leuke ideëen om deze mooie zuidgerichte muur in te kleden? Graag ook groenblijvende winterharde tips want nu is het wachten op de opkomst van de gladiolen; gaura en verbena.
Het lieveheersbeestje heeft het huisje op het terras gevonden om te overwinteren, nu nog een mooi plekje vinden op de sedum of op één van de andere planten in het huisje.
Maandag bij de doe het zelf materiaal gehaald en gisteren afdakjes gemaakt voor de winter. De meeste rotsplanten kunnen goed tegen de vorst, maar veel regen in de winter is funest.
De planten van vorig jaar hebben de winter doorstaan maar het heeft wel een tijd geduurd tot er weer bloei was . Heb er nog een stek tussen gezet en de rest heb ik maar uitgedeeld
Hier en daar verschijnen er elk jaar weer wel planten op plekken waar ik me niet van kan herinneren dat ik ze daar ooit gezet heb zoals hier tussen de varens aan het zonneterras
Hier de nieuwe planten in de border gecombineerd met de vaste planten die ik al had. Hier en daar moet nog wat komen maar de eerste border is zo goed als klaar.
Ben het kaartje kwijt maar meen mij te herinneren dat het deze is: Rosa 'Goldstar' - syn. 'Sunny Yellow' - Cants of Cochester 1983 (UK) , mooie opgaande theehybride , bloeit met korte bloeipauzes van juni tot diep in de herfst , met grote, goed gevulde , bijna goudgele bloemen Stamhoogte : tussen 0,8 en 1,2m - Goed winterhard
Pirouette, Candy Love of HGC Merlin, 'k weet het ook niet meer, maar ze komt - niet overhaasten hé (ik citeer "'t is niet omdat die kasplantjes nu bloeien dat ik ook per sé moet")
Al mij roosjes zijn 2 de hands,iemand ging ze op de compost gooien,laat kunnen planten,maar met veel liefde doen ze het goed gooien,laat kunnen planten ,veel liefde en ze doen het prima
Het stukje tuin waar de Hortensia's zijn gerooid , er staan nog wel wat planten in potten die de winter nog op een beschut of warm plekje mogen doorbrengen
Krulhazelaar (Corylus avellana Contorta) niet te verwarren met de krulwilg. Deze struik geeft hele mooie kronkellige takken, zelfs de stam is gedraaid, heel goed bruikbaar bij de bloemschik.
De nieuwe planten staan nog maar net waar ze moeten staan en Happy kan het weer niet laten.Als een slang sluipt hij rond de planten en duwt ze opzij zodat hij er kan liggen.
Werken aan de voortuin, nog enkele planten ontbreken, zoals de helleborus, te planten in het latere najaar en de voorjaarsbollen, ook nog later aan te planten
Update van de border die we dit jaar hebben aangepakt: woekerende en oude planten eruit, zoals hop en lelietje-van-dalen. Nu een mix van eenjarige en vaste planten.
Wat ik al allemaal niet moet doen om Chevy uit dit stukje tuin te houden. Het ziet er niet uit, maar de planten hebben even geen last van die graver op vier poten.
Nu het weer wat koeler is moet ik maar eens beginnen met deze plantjes te planten. De plantjes in de rechter bak heb ik gekocht bij Vivara, die moeten in de grond.
Door de coronaperikelen is het lastig om aan leuke nieuwe rotsplanten te komen: alles is afgelast! Gelukkig verraste Jan Tholhuijsen ons met deze mooie Astilbe.
26 augustus 2017 Physoplexis comosa een héél klein plantje heb ik in april in een spleetje van een grote steen geplant omdat ik hem in het rotsplanten bordertje altijd kwijt raakte. Spannend zou hij aan slaan en zie nu staat hij in volle bloei te pronken.
In de waterafvoer van het vervallen huisje in onze tuin heb ik vanmorgen zeven planten uitgegraven, maar ik weet echt niet wat het is, om te weten waar ik ze het best naar zou verplanten.
Door het kijken naar de foto,s van Tuinvrienden, leer ik veel en plant nu grotere groepen van dezelfde planten bij elkaar. Door de planten te delen krijg ik voor elkaar, dat de tuin, toch rust uitstraalt.
Blad houdende planten sieren de herfst / wintertuin. De vele Heuchera's doen het prima maar ze verkleuren nogal door de tijd daarom zijn de namen niet gemakkelijk terug te vinden.
Geluncht in onze favoriete locatie in deze buurt, " De Sfeerstal" in Nieuwveen. Een prachtig terras met overal bloemen en planten en je mag er ook bloemen plukken in de pluktuin!
Ooit begonnen met drie planten die ik sindsdien meerdere malen "gedeeld" heb waardoor ik nu zo'n 15-tal planten her en der in de tuin heb staan. Ze staan met de "kop in de zon" en de "voeten in de schaduw" en dat lijkt ze heerlijk te bevallen.
Ooit begonnen met drie planten die ik sindsdien meerdere malen "gedeeld" heb waardoor ik nu zo'n 15-tal planten her en der in de tuin heb staan. Ze staan met de "kop in de zon" en de "voeten in de schaduw" en dat lijkt ze heerlijk te bevallen.
Ooit begonnen met drie planten die ik sindsdien meerdere malen "gedeeld" heb waardoor ik nu zo'n 15-tal planten her en der in de tuin heb staan. Ze staan met de "kop in de zon" en de "voeten in de schaduw" en dat lijkt ze heerlijk te bevallen.
Ooit begonnen met drie planten die ik sindsdien meerdere malen "gedeeld" heb waardoor ik nu zo'n 15-tal planten her en der in de tuin heb staan. Ze staan met de "kop in de zon" en de "voeten in de schaduw" en dat lijkt ze heerlijk te bevallen.
Ook hier staat al twee jaar een nep maar de sfeer is er niet op achteruitgegaan. Wat ik wel mis; de geur en daarna hoef ik hem niet in de tuin te planten.
IK DEZE WEEK DE AANTAL PLANTEN GETELD IN ONZE KLEINE TUIN 110 SOORTEN EN 369 STUKS DUS U KUNT WEL NAGAAN DAT HET VOL IS MAAR DAT VERTELLEN DE FOTO.S OOK WEL
Deze planten waren zo erg beschadigd door de vorst, dat ik de gelegenheid heb aangegrepen om ze even te verplanten. Nu ineens lijken ze toch nog mooi te gaan bloeien!
Ik ben langzaam 'land' aan het veroveren door iedere keer wat beton eruit te halen en er planten neer te zetten. Krijg ik dadelijk achter toch nog een groene tuin.
Blad van de Ginkgo Biloba, Japans notenboom of Japanse Tempelboom. Deze plant mocht ik ook overnemen van de oude bewoners, samen met nog twee andere planten.
Juli 2017 nieuwe voortuin, juni 2018 dit resultaat. Wat je ziet is de border tussen ons en onze buren, in overleg zijn we voor mediterrane planten gegaan.
Gezien deze planten bijna tot de grond beschadigd waren met de laatste nachtvorst, heb ik ineens er maar van geprofiteerd om ze nog te verplanten. En nu ineens .
Na drie weken wat rustiger aangedaan ( Lumbago) ben ik gisteren toch wat kalmpjes aan begonnen. De border waar ik een grote struik uitgedaan heb ben ik stilletjes aan aan het "renoveren".
Vandaag de planten uit hun winterverblijf terug in de woonkamer geplaatst .de Calathea staat nu in volle bloei en de Medinella beloofd ook dit jaar weer veel plezier .
07-07 2016 mijn fuchciahoekje,afgelopen winter overgehouden in de koude kas, sommige planten zijn almeer dan twintig jaar oud, zeker die in het zuiltje en we kunnen er nu weer van genieten
Dit jaar eens een paar meloenplanten gekocht. Ik heb eerder wel eens een poging gedaan om zelf meloenen te kweken, maar van zaadjes die ik uit een gekochte meloen haalde.