OPGELET: Beste klant, door het stijgend aantal orders omwille van COVID-19 kan het zijn dat uw bestelling één tot twee werkdagen later wordt geleverd. Dit onder meer door vertragingen bij onze logistieke partners. Dank voor uw begrip.
Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Een zachte winter heeft de positieve eigenschap dat groenten en vruchten een vlot uitgroeien. Ideaal voor deze tijd is dat de asperge ( de Koningin der groenten) haar kop opsteekt! Geniet van deze exclusieve lekkernij aan zeer schappelijke prijzen.
In het algemeen is het eten van witloof heilzaam voor lever en gal. Verder heeft deze groente een zuiverend effect op het bloed, de nieren en de milt. Witloof bevat een hoog gehalte vitamine A, B12 en C, is zeer arm aan calorieën en mag dus door iedereen zonder beperking worden gegeten.
Met de komst van het mooie weer nodigen muggen zichzelf uit in het huis of op het terras. Daarbij verstoren ze met hun onophoudelijke gezoem een gezellige avond.
Voordelig tuinieren en besparen. De media staan er vol van: geldbesparingen her en der. Niet alleen bij bedrijven of overheden gaat men op zoek naar financiële besparingen of bezuinigingsmaatregelen. Maar voor de tuinier zijn er ook enkele tips die kunnen helpen. Bekijk hier hoe u kunt besparen in de tuin
De planten in blote wortel zijn beschikbaar. Nu we de herfst zijn ingetreden, de bladeren van de bomen vallen, is het moment aangebroken om je haag, groenscherm of je eigen bosje in je tuin aan te planten.
Naar mijn weten, kan er van de Taxus baccata een middel gemaakt worden tegen kanker. In ieder geval komen ze af en toe in Wuustwezel het snoeisel bijeen halen van de Taxus voor het bestrijden van de kanker.
Welke planten kan ik als bodembedekker onder de Taxus baccata planten? Er staat sinds ongeveer 2 weken een Vince minor, die het schijnbaar goed doetDeze vraag is gesteld vanop Taxus baccata.
En ik maar denken dat de spin waar ik zo van schrok vanochtend toen ik de voordeur open deed, lekker buiten aan het spelen was ! Nee hoor hij zat gewoon binnen !
En ik maar denken dat de spin waar ik zo van schrok vanochtend toen ik de voordeur open deed, lekker buiten aan het spelen was ! Nee hoor hij zat gewoon binnen !
Deze winterharde cactus de Echinocereus x roetteri, kan de winter in nederland makkelijk doorstaan. Het probleem met deze cactus is dat hij niet tegen veel vocht kan in de winter.
Aad de tuinman heeft weer een nieuwe plant bij gezet in het atrium,een mooie Calathea Leopardina. Vanaf mijn voordeur naar beneden kijkend kan ik hem zien, mooi!
Deze middag had Frosti een klein eekhoorntje gepakt. Toen ik een uur later ging kijken,lag het volledig ontveld,kop afgebeten en met alle ingewanden "mooi" aan de voordeur.
De koperen ketel bij de voordeur. Drie vaste planten en links: blauwe Salvia, midden: Pentas, boven: Begonia Dragon Wings, onder: dubbele Million Bell.
Het is alsof de Tillandsia's hier een strijd leveren om het kleinst mogelijk bloempje te laten zien. Ik denk dan dit Tillandsia bandensis is maar ben niet helemaal zeker.
Pineberry White Dream of ananasaardbei, hoewel ze toch meer naar aardbei dan ananas smaken Voordeel is dat de vogels ze (tot nu toe) met rust laten omdat ze denken dat ze nog niet rijp zijn
Gisteren alle bladeren die aan de voordeur lagen in de potten gepropt en m'n andere er terug bovenop,zodat ze niet terug wegwaaien.Heb zo elk jaar verse bladgrond.
Met m'n nieuwe speeltje (sorry dat ik er over doorhamer) kan ik nu echt wel beter scherpstellen (in jullie en mijn voordeel dus!), Zelfs tussen de naalden door - dat kon ik met vorig compact toestel niet)
Aan de voordeur en oprit een deel van de nieuwe bakken en manden geplaatst die vanachter stonden. De namen hieronder zijn enkel van de bloeiers en degene die nu boven komen.
Voordeel van zo'n grote tuin is dat feestjes buiten gevierd kunnen worden. De partytent staat klaar voor het verjaardagsfeestje wat vanavond gevierd gaat worden.
Voor dit stukje in de voortuin, links en rechts van de voordeur zoek ik een alternatief voor de middenste plant die - teveel dezelfde kleur heeft als de buxus onder en de bolbuxus - en die niet genoeg blokvormig is.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare, synoniem: Chrysanthemum vulgare) is een overblijvende plant uit de composietenfamilie. Hij lijkt op Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris subsp.
Dit klein koolwitje vond ik 'snachts tijdens een ronde in de moestuin op zoek naar slakken die een hapje uit de groenten probeerden te stelen. Het voordeel van ze 'snachts te fotograferen is dat ze heel stil blijven zitten dus alle tijd om de flits en de camera te plaatsen.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag Juffertje-in-het-groen (Nigella damascena) is een eenjarige plant van het plantengeslacht Nigelle (Nigella) uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De soort wordt in tuinen als sierplant toegepast.
Stengelvanger (eigen fabrikaat) = geplastifieerde hardstalen draad zo spiraalvormig geplooid met een stukje van 5 cm dat als "scharnier" in de holte van een afgezaagde bamboestok past. Dient om planten te steunen met lange stengels die riskeren om te vallen.
Onze nieuwe buren zitten met hun bouw al op het eerste verdiep. Op die hoogte mogen ze 2 meter voorbij ons huis komen en daarachter op de gelijksvloers 3 meter.
Gisteren het roze gieterbloempotje op de foto meegebracht naar huis voor mijn schattebout en vandaag was de kerstdecoratie aan de voordeur al vervangen door valentijnsdecoratie !
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag Lelie Lelie (Lilium) is een geslacht van kruidachtige planten, behorend tot de leliefamilie. Het geslacht telt meer dan honderd soorten, waarvan de meeste voorkomen op het Noordelijk Halfrond.
Stel tussenringen aangeschaft , daarmee wordt het bereik van de lens groter , het nadeel is dat de scherptediepte afneemt . Ook het uit de hand fotograferen wordt minder eenvoudig , zeker met een zware macro lens .
Voor Hugo en Rika stek van Taxus , deze zijn ongeveer 1jaar nu en beginnen nu pas wat groei te tonen. Ik neem altijd bij deze stekken met een hieltje en zet ze dan op een licht plekje weg, hou ze zo droog mogelijk en zeker uit de zon.
Voordat ik de druifjes weer buiten ging zetten, hoorde ik gezoem in het huisje, een Blinde bij (Eristalis tenax) Die was meteen door de openstaande deur naar binnen gekomen, aangetrokken door de blauwe druifjes.
Iedereen heeft wel eens een buxus bol gezien, bij een voordeur, of bij de ingang van een bedrijf, geplant in een mooie pot of bak. Meestal zie je na een paar jaar, de buxus gele/bruine blaadjes krijgen, soms door droogte soms door uitputting van de grond.
Kirengeshoma palmata,Japanse wasbloem - vaste plant 90cm hoog, 3x verplant, ging niet goed in de zon en ook niet onder Taxus waar ze weinig vocht kreeg. Nu staat bij de muur in een hoek van de tuin, 90% in schaduw met veel licht en ze keek aan zon opgang.
Van achter naar voor bekeken: -3 Buddlea'tjes:-Back Night,White Profusion en Pink Delight -Solidago Canadensis -Chelone Obiqua\"Pink Turtle\" -aan zijkant Gladiolen
Dit zijn mijn fruit bomen appel en kers en perzik waarvan 1ne appel van mijne vorige wooning komt dus zo'n 3jaar al en kers van enkele maanden gekocht dus nog geen kers
Vanavond mogen de kassen hun licht weer even laten branden, we kunnen de krant erbij lezen, zoveel licht is er in de lucht! Het lampje is van onze schuur.
Op het strand kan je deze rolstoelen met grote banden huren. Wat had ik dat graag nog eens willen doen met mijn moeder, maar helaas is het er nooit meer van gekomen.
Deze twee zijn twee dagen later geboren,de witte is gelukkig een geitje de bruin en bokje. Dus over vier maanden moeten we daar een ander baasje voor zoeken.
Naamloze Roos en dit jaar met prachtig onaangetast blad, waardoor er gelukkig geen noodzaak is voor de buur om -ongevraagd!- te komen spuiten met Bordelaise Pap
Wat is natuur toch mooi he na zoveel regen of bewolkte dagen zo maanden heb eens foto genomen van lucht dat ik in men lig zetel lag aan de perenboom en je zon is er nog
In de oksel van onze oude boom in het oude huis stond een plantje en vroeg me af of het nog ging bloeien voordat we gingen verhuizen. En ja, inderdaad, maar wat het voor plantje is weet ik niet.
Dit is een schets dat ik zelf maakte dat het zou kunnen worden op het einde van de tuin met zicht op weilanden .Al één nog beter schets maken met de afmetingen .
Kroelie hoorde dat iemand had gezegd dat hij zwaar zou zijn. Nu heeft hij dit tactisch opgelost: gewoon onder de grote Buxus bol gaan liggen, dan lijkt hij kleiner!
Lilium tigrinum var. splendens de grootouders van mijn vrouw hadden deze tijgerlelie al in de tuin staan, en wij hebben hem weer van mijn schoonvader een hele mooie lelie
De ruil Voordat baboe begon te zingen nam ze de beide handjes van het anakje dat nog niet wist dat ze blond was in beide handen. Plaatste de vingertjes zacht tegen haar strottenhoofd.
Al weken proberen de tortelduiven hier een nest te maken op 5 hoog bij mijn moeder. Hoe lang zal het duren voordat ze begrijpen dat dit niet geschikt is!
Op de terugweg hoorden we een kabaal van vogels. Even verderop zagen we al vele nesten van de aalscholvers, wat leuk, die hebben ook de lente in hun kop!
Tussen de viooltjes zag ik een soort motje zitten. Helaas vloog het weg voordat ik het beter kon bekijken wat het was, maar vind het beestje wel parmantig zitten.
Zwemvijver met links het filtergedeelte reeds gecementeerd. Taxus in bollen was oude plant op het perceel en zal in de komende jaren verder vorm gegeven worden.
De Hibiscus eerst in de koude serre gezet en nu in de huiskamer. Hier mag hij zijn laatste bloemen nog open gooien voordat hij aan de winterslaap begint.
Vaak zie je pareltjes op blad en grote druppels verzameld rond de stengel. Hier is het "proces van water verzamelen - condenseren" pas begonnen en/of nog aan de gang en de druppels vormen eerst en vooral aan de rand zo te zien.
Doe ik elk jaar; sla planten als de bonenstokken op hun plaats staan, dan kan ik de sla oogsten voordat de bonen te hoog worden. Die ruimte is anders toch verloren.
De herfst is er weer dus komen de koude dagen er weer aan, daarom maar weer eens aan 'n projectje begonnen. Wordt de komende maanden hopelijk vervolgd.
Sagres en San Vicente, het einde van de wereld. Hier heeft de wind vrij spel, komt zowel uit het noorden als uit het zuiden, een paradijs voor surfers.
Deze bijzondere Pelargonium (ook bekend met de naam P.laxum) bloeit in de winter en is afkomstig uit het zuiden van Namibië en het noorden van Zuid-Afrika.
Deze oude karrewiel was in zeer slechte staat,heb er 3 maanden aan bezig geweest een paar jaar terug,ik heb er nog zo een staan in de kelder die er nog slechter aan toe is,wie intresse heeft mag hem voor een prikje hebben,wel heel zwaar 60 a 70 kg
Deze vlinder bleef maar terug komen op het tegelpad, en elke keer vloog hij op als ik passeerde om achter mij weer te landen. De tegels zijn lekker warm denk ik.
Iemand enig idee hoe ik hier van af kan komen? groen containers doen ze hier niet aan, tuinafval verbrand je gewoon maar dit spul wil niet branden en waar je het ook neergooit het groeit gewoon verder.
Deze stoere had meer dan de handen vol met een hoge borst op te zetten tegen eksters en kauwen, vlaamse gaai en bonte specht om het hoopje graantjes te verdedigen voor zijn gade en zichzelf.
Spijtig dat ik de vijver zo moet beschermen tegen de reigers ,deze dagen vliegen ze hier over ,maar landen durven ze toch niet meer goed,daar er eens eentje in de draad is blijven hangen.de vissen zijn mij een beetje te duur om zo maar te laten vangen.
Van de groninger kroon appel is een hele tak afgescheurd. Een halve emmer met onrijpe appels staat te wachten op de koude wintermaanden voor de vogels.
Vorig jaar hebberig geworden door een foto van Sophora haastten we ons in augustus naar Esveld en scoorden daar de Hydrangea involucrata Yoraku tama. Ze doen het prima.
Foto en gedicht van Eljo "Loflied" Mijn handen gaan mijn voeten vooruit voelen, of ik niet droom dan vliegt er een Libelle voorbij alsof ze zeggen wil: "Voor mÍj, is dit gewoon!" Een praatje maken heeft geen zin want ik sta midden in een poétisch veld stil mee te wiegen.
Een karwei wat we uit handen hebben gegeven, 2 dagen lang de boomexperts aan het werk gehad in de oude eiken. Zo knap hoe ze daarboven in de takken klimmen en hangen en zo hun snoeiwerk verrichten.
Nieuw planten border gedeelte was paar maanden geleden al gedaan de afrondingen was ik nu aan bezig en er sta nu Amelanchier lamarakii in het late avond gezet meer foto later.
Ze is af en ondertussen met bijtjes ,de voorbereiding ,de curcus imkeren heeft toch ongeveer 2 jaar in beslag genomen voordat er effectief bijen waren .Het was het waard .
De Fluweelboom, stak haar takken over het graspad. Voordat Dick er met de snoeischaar in ging, heb ik het toch al slechte pad weg gehaald en het perk vergroot, Voor Dick minder werk en de lavendelhoek mooier.
'n prachtige visvijver op onze laatste camping in de vallei van de Maas nabij Rocroi, het was 'n heerlijke avond ter afsluiting van 3 maanden rondzwerven.
De ene week stonden de tulpen "Early Harvest"er schitterend bij, ene week later met sneeuw lagen ze plat, maar direct daarna bloeiden ze gewoon verder. Hebben door het koude voorjaar bijna maanden gebloeid.
Dit is bij achter als ik met de honden ga wandelen. Het is suikerriet, wat ongeveer 14 maanden moet groeien voor het in dit geval met een machine wordt kortgemalen, en de bladeren komen weer terug op het land.
Na de schutting gezet te hebben zijn nu ook vandaag de betonnen banden in de grond gegaan en een stukje gras en wortels weggehaald. Nu nog de zakken tuinaarde toevoegen.
Liep net een rondje door de tuin en hoorde steeds geklop van een specht. Steeds voorzichtig dichter naar het geluid gelopen en daarna geduldig gewacht met mijn camera in de hand en ja, daar kwam de specht tevoorschijn uit onze boom!
Dichtje week 34 Bladeren Wanneer de bomen "bomen" struikelen struiken over de ruisende woorden en hebben het daardoor zó druk dat ze gewas blijven. eljo groet-je Met dank aan LT voor inspirerende bomen foto,s.
Vandaag is het Wereld Hondendag,Mijn lieverd gaat gn sec uit mijn gedachten en dit is ondertussen mijn zelfontworpen Gsm hoesje Voor altijd dicht bij mij.Het is morgen al 9 maanden ,waar is die tijd naar toe,ik mis ze nog heel erg.
Hier al wat meer blad afgedaan - ik schat dat ik nu 1/8 (mss 1/10) geplukt heb - en dat zijn 2200 + 2600 gr geritste druiven zonder steel. Daarvan 4x 75 cl sap in de fles.
Vandaag alsnog maar even wat gezaaid, wellicht aan de late kant maar dat is niet erg. Dit project gaat er puur om dat ik de plantje's weet op te kweken en ok in leven weet te houden.
Een haast onmogelijke plaats voor deze kolossen om via de veel te lichte takjes tot bij de bessen te geraken - en toch doen ze het, al wordt de struik heftig door elkaar geschud, zeker als er twee 747 in zitten (zo noemen we de houtduif - 747 - omdat ze veel wind maken bij landen en opstijgen) mvg hugo
Het beloofd mooi weer te worden vandaag. Een koppeltje rode wouw (Milvus milvus) vliegt over de weilanden opzoek naar kleine zoogdieren, grote insecten of een stuk aas.
Twee vinken in gevecht, reuze dominante mannetjes, belanden in de woonkamer, één vliegt weer naar buiten, de andere maar een handje geholpen. Wat een hoop kleuren heeft zo'n vogeltje, prachtig!
Heeft eerst in een pot gezeten die kapot was gegaan door de vorst. Toen snel in een hangpot gepleurt, maar de pot was te klein en hij stak er bovenuit.
Krijg er niet genoeg van, zo leuk om vogeltjes te kijken. Stoel achterste voren voor het raam gezet en met mijn armen steunend op de leuning en fototoestel in mijn handen, zien jullie het voor je en klikken maar!
't Verhuizen gaat beginnen. De linkse mag blijven staan,middelste is normaal een kamerjasmijn(die ik eens goed onder handen heb genomen begin v/d zomer) en de kleinste is een mooi sparretje dat gans de zomer gebloeid heeft.
De Hortensia's die er voor stonden eruit gehaald dus dit plantje krijgt nu veel meer zon en het resultaat laat zich raden , veel meer bloei De Hortensia's trouwens niet gerooid voor dit ene plantje , ik was het beu dat ze jaar na jaar verbranden . Kunnen we weer een leuk stuk opnieuw gaan aanplanten .
Muurleeuwenbekje - staat graag tegen een muur maar doet het zeer goed als bodembedekker op een laag zand met kiezels. Bloeit maanden lang en verspreidt zich snel.
De keizersmantel (Argynnis paphia) Deze soort begint nu te vliegen, maar twee maanden in het jaar waarneembaar. Rupsen van deze vlinder zijn gek op bosviooltjes en maarts viooltjes.
Toch nog een vlinder op de muur. De kleine vos (Aglais urticae) Ook een liefhebber van brandnetels De kleurenstelling schrikt zijn vijanden af (aposematisme)
Onze Lork is bijna verwerkt. Dat leverde genoeg houtsnippers om 50 m tuinpaden te bedekken en zeker voldoende brandhout om volgende winter ons huis warm mee te houden gedurende een tweetal maanden.
Een paar maanden geleden tijdens onze wandeling langs de Nieuwe Waterweg een stekje meegenomen van de Sedum Album. Deze even bij andere planten gezet in de pot.
Afscheid van een vriend. Vandaag 2 december 2016, is onze beste vriend, na een kortstondige ziekte, Prins heengegaan op de gezegende leeftijd van 17 jaar en 9 maanden.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De kanarie (Serinus canaria) is een zangvogel uit de familie Fringillidae. De wilde soort komt voor op de Canarische Eilanden.
Kwam vanmiddag bij het bekijken van wat oudere bestanden tegen met foto's van de keukenhof met het daar aansluitende corso tegen, deze wilde ik met jullie delen en na overleg met Stijns ze toch maar bij mijn tuinfoto's te plaatsen met de vermelding van het onderwerp. VEEL KIJK PLEZIER !
Deze prachtige orchidee komt in de natuur voor in de Himalaya; dat betekent dus koud kweken en een droge rustperiode. Op de oorspronkelijke standplaats verdwijnen ze voor enige maanden onder de sneeuw
Dichtje week 5 Januari, de treurwilg onder de maanden is bijna voorbij ook de vlokkige wolken zijn opgelost door zuidoosten wind. De prikkel om het iets te veel aan buik-vet in te tomen begint bij mij altijd in februari, daarom nu een heerlijk kopje koffie en een laatste stroopwafel hmmm.
Tholen bestond vroeger net als de andere Zeeuwse eilanden uit allemaal kleine stukjes land die steeds weer bedijkt werden maar ook vaak weer aan het water moesten worden prijsgegeven . Vandaar dat het hier wemelt van de dijkjes en dijken die vaak aangeplant zijn met bomen.
Pot van de Action, kleine plantjes klimop erin, en ik noem het bamboe maar dat is 't niet soort bamboe hol van binnen is groen en word later bruin, kun je ook binnen in bloemstukken verwerken, ik heb er 4 op lengte in gestoken en bij elkaar gebonden met sier draad (ijzer) uiteindelijk na ongeveer 8 maanden dit resultaat.
De muurhagedis (Podarcis muralis) Hij maakt zijn rug platter voor meer oppervlakte om zich nog even op te warmen in het zonlicht. Vijanden zijn voornamelijk slangen en roofvogels, maar soortgenoten ook want het zijn kannibalen.
Waar eerst de papagaaienkooi stond van een vorige eigenaar, volledig dichtgegroeid met Braam en brandnetels, hebben we dit jaar aangepakt. Het was veel "auwwww.
Ondanks het feit dat deze blauwe druif veel trossen oplevert, zijn er toch steeds (en ook nu al) (te)veel bladeren met bruine stippen erop. Zint me niet .
Dichtje week 30 Geurende heimwee. Nog voor ik een taal bezat behoorde fluister van de wind tot mijn wereld kleurende kerries vervlogen opgenomen door palm en pisangblad het gebeurt elke keer weer het opzoek gaan naar het oer in mijzelf ogen dicht en snuiven de hunkering naar buitens boven een simpel bordje nasi.
Ook ondervonden dat ik een beetje minder actief ben. Verschiet niet maar ik ben al een weekje weer aan het werk en daarom een echte "dank jullie wel" voor al de steun en lieve woorden die ik de laatste weken gekregen heb.
Onze Kroelie was ineens niet meer actief en at bijna niet meer. Eerst dachten we omdat alles zo voor hem veranderd was, omdat hij nu binnen mocht en slapen.
Een zeldzaamheid in de Lage landen; de stadsreus, een zweefvlieg die om en bij de 2 à 3 cm groot wordt en compleet onschuldig is. Familie van de zweefvliegen, de larve leeft in en rond wespennesten in de grond waar hij zich voed met dode en/of stervende wespen.
Dit is voor mij nog een aandenken aan wijlen Bèr Slangen, oprichter van zijn gelijknamige rotstuin in Amby bij Maastricht. Jaaaaren geleden van hem blaadjes gekregen t.
Op deze rustige herfstdag zijn we uit de sleur gebroken en de wijde natuur ingegaan - op safari - om paddenstoelen te "trekken" - ik wilde eens zien hoeveel moeite het zou kosten om 10 verschillende soorten te zien in een doordeweeks bos als dat van Zandvliet - Grens BE-NL nabij Putte Berendrecht etc.
Vandaag de Campanula's aan 't Pampasgras en de witte lavendel bij de andere lavendel gezet. Bij 't gras weghalen kwam een hele bende slakken tevoorschijn.
Hydrangea macrophylla 'Magical Noblesse' is een bolhortensia die in de maanden juli en augustus verkleurt van witgroen naar zachtgroen. In 2016 aangeplant.
Niet de mooiste foto, maar zo moeten wij in de 'hete' kempen de grootbladige hortensia's beschermen tegen de zon. Deze 'For Ever&Ever'|staat in de halfschaduw (morgenzon) en zou met dit 'rotweer' toch nog verbranden.
De restanten van een gierzwaluw (Apus apus) Ondanks de naam is het geen zwaluw, maar een aparte familie. Ze zijn razend snel (in duikvlucht 200 km/u) en kunnen maanden in de lucht blijven zonder aan de grond te komen.
De Durian: Het gaat nog steeds prima met de Durian gekweekt uit een pit meegebracht uit Indonesie. Het heeft de 'winter'overleefd, wel in de huiskamer hoor.
Mijn voornaamste wapens bij het vellen van een boom (heb er toch al verschillende grote achter de kiezen) - een fikse bijl - goed geprofileerde steel - oude nog ambachtelijk gemaakt - een nieuwe bijl (chinese, wit merk.
Galante kusjes. Februari de treurwilg onder de maanden mijn humeur fladdert ze is moe van het moe zijn de gordijnen blijven open tot het laatste licht.
Renovatie stukje border gisteren. De stekken van de Heuchera (CjdK dank) teruggeplant; de Astilbe die de Heuchera aan het vermoorden was, ernstig toegesproken; flink grond en turf toegevoegd; en woekerende Bonekruid verwijderd.
De gele lissen komen stilaan bovenpiepen. Over een paar maanden zullen zij weer fungeren als verloskwartier voor zovele libellen en waterjuffers die hier uit hun larvestadium het luchtruim zullen kiezen.
Dit is de eerste stap richting "mijn tuin": het tuinhuis is gezet en ook mijn planten zijn mee verhuist van de vorige woning (niet-winterharde planten zoals olijfboom en passieflora staan momenteel nog ff binnen, maar die zullen in de border komen links op de foto). De papavers en tulpen zijn al gezaaid (mss te vroeg, maar ik ben een beginner) en ik sta klaar om te beginnen, maar ik zal nog enkele maanden geduld moeten hebben
Week 21 Pril maisveld Morgenwind blies de mist aan flarden wakker prikte de zon een weg naar naakte aarde omgewoeld en reeds gevoed met de gele korrels. Zwart wordt zachter grijs in diepere dag streepjes groen van prille lengte doen de akker trillen.
Terugblik Mijn handen groeven in de aarde maakten mijn hoofd vrij een voedingsbodem vol woordjes stroomde over het landschap bereikte mijn brein weer in een teruggave van poezie. Ik kon er niet mee stoppen in afzondering gebruikte ik de tijd om mij zinnig uit te leven in de tuin van kleurverwondering over de aarde heb ik gezworven Maar steeds wakker geworden in eigen bed.
Denken en doen. Door zeeen ben ik gegaan brandingen hebben gedachten gekruld tot lokken in dalen van zwijgzaamheid klokten kleine golven tegen de wanden van mijn ziel in het kielzog van de tijd dreef dit gedicht naar de toekomst.
Week 1 ging in rust voorbij. De rode kleur van de bessen wakkerde mijn verlangen weer aan naar vliegende kleine vriendjes en in dit jonge jaar is delen fijn: Lieve gedachten.
In de luwte: Wanneer mijn dromen woorden dromen wordt mijn fantasie mijn recht gaat de vis in mij bewegen en de vogel ze vliegt echt. Neemt de grizzly graag haar ruimten een leeuwin ze sluimert zacht want als mijn dromen zinnen dromen is mijn fantasie mijn recht.
Dichtje week 29 De laatste schooldag is voorbij het schoolplein staat nog vol de kinderen willen weg en wachten ongeduldig op het vertrek sein groep 8 wordt uitgezwaaid. Terug van weggeweest voel ik nog steeds de lieve armpjes om mij heen in de auto hoorde ik het nieuws Nice het is woelig in mijn hart in de tuin vang ik het laatste zonlicht.
Mijn voornaamste wapens bij het vellen van een boom (heb er toch al verschillende grote achter de kiezen) - een fikse bijl - met goed geprofileerde steel - oude nog ambachtelijk gemaakt - een nieuwe bijl (chinese, wit merk.
Ook hier is het goed om te weten wie we in de tuin hebben; een lid van een tuinclub die gisteren onze tuin bezocht pakte dit kevertje uit een plant en zette haar voet er op: een leliehaantje, dacht ze.
Dit is richting Noorden - aan de Oostkant staat de Clematis-wand - vorig jaar was het eerste jaar na de verplanting van de Clematissen her en der verzameld - dit gaf al wel wat spectakel (= bekijks) dit tweede jaar gaan ze uitbundig de terrasrand versieren.
Dichtje week 9 "Hoera, het is maart!" Januari, maand van uitbuiken en tijd nemen voor goede voornemens de treurwilg onder de maanden februari, is gelukkig voorbij het duurde wél een dagje langer nu zijn we in de crocus-maand die ik de "kusjesmaand" noem omdat deze dagen vol verwachting zijn élk kleurpuntje kietelt om naar buiten te gaan mét of zonder fototoestel deze maand brengt tuinspinsels in onze bovenkamers want de gedachten dwarrelen in lente-sfeer.
Zo het oerwoud vordert gestaag, 2 Gojibessen geplant alle boompjes en struiken hebben de voor hun specifieke grondsoort gekregen, soms zelf samengesteld, soms kant en klaar, enkel zo als te zien is het veld erg nat, daarom maak ik mijn looppaden 10 centimeter lager met een worteldoek en houtsnippers erop, swinters watert het zo af en zomers bewaard het water.
Lang geleden - in heuglijke tijden - voordat de moesson begon 3 dagen geleden - zijn de mieren uitgevlogen. Jawel - ze kweken blijkbaar enkele (honderden) speciale zwaardere exemplaren met vleugels, ze begeleiden die dan naar de top van de staak van de composthoop in bekaert-draad, en op het topje ervan zeggen ze Adieu en vliegen ze dan weg met een missie.
Leuke kinderen heb ik toch! Toen ze hoorden dat er een merelpaar zat te broeden in de klimop werd dat stuk tuin meteen deskundig afgezet met kegels zodat ze er met hun gocart of fietsen niet langs zouden rijden.
Week nummer 48 Vandaag, rond 9 uur deed ik 16 Nijntjes boekjes en een knuffel op zijn kistje heb een liedje in mijzelf gezongen terwijl hij, door "Moeder Aarde" werd toegedekt. Het kwam zo: Een jongetje stond mij aan te kijken in een opwelling tilde ik hem op nam hem op mijn rug en ging gewoon door met het geven van tennisbal- spelletjes aan de vluchtelingen kindertjes.
Hier nog eens de knabbelaar vanuit een andere hoek ik gebruik nu veelal PhotoScape en snij de foto's uit tot een vierkant. dan exporteer ik de foto, en daarbij geef ik de grootte aan van 700x700.
Hier zie je enkele technische details van een Jumbo 747 - zoals we deze houtduiven noemen, vanwege de grote luchtverplaatsing bij opstijgen en landen - er zijn overwegend lichte materialen gebruikt zoals holle buisstructuren en waterafstotende resp. corrosie werende texturen, dit alles vervat in een tijdloos gestroomlijnd design.
URK - aan het werk op de boten - en op 8 jarige leeftijd overleden - mss mee met vader en overboord gegaan met een storm ? enfin 't is lang geleden - maar in andere landen werken tegenwoordig ook nog kinderen.
Deze nu nog kleine boom,ziet er nu nog leuk uit,ieder jaar bescherm ik het tegen de vorst en zet het binnen in een lichte vorstvrije ruimte. Niet lang daarna worden de blaadjes geel en vallen af.
Telopea Shady Lady White. Een dichte middelgrote tot grote struik met breed diepgroen blad met medium formaat bloemknoppen, nectarstroom voorziet anthousiaste honingeters.
Schrijfseltje 19 december kwart voor 11 in de avond. Kerstmis was vroeger zo onbevangen versieren, lichtjes en alles wat erbij hoorde heel veel liedjes zingen en zo.
Op 17 juni 2018 zette ik deze advocadopitten op water met de bedoeling om er mijn eigen avocadoplantjes uit te kweken. Ik deed er meteen twee om bij uitval van een plantje nog een reseveplantje over te hebben om verder mee te experimenteren.
Dichtje week 19 Wanneer mijn dromen woorden dromen wordt mijn fantasie mijn recht gaat de vis in mij bewegen en de vogel ze vliegt echt. Pakt een grizzly graag haar ruimten en de leeuwin ze sluimert zacht want als mijn dromen zinnen dromen is ook die fantasie mijn recht.
Langs deze weg wens ik iedereen zalige Kerstdagen , fijne eindejaarsdagen en een gelukkig nieuw jaar 2017. En dat we ook in 2017 elkander mogen blijven tips geven , moed geven, blijven steunen in moeilijke tijden.
Dichtje week 31 "De Plumeaus en de vlinder" Als geknotte rondborstige wilgenlijven stonden dames met uitgestreken plumeau gezichten haar met volle monden woorden uit te kauwen. Als een trillende vlinder te hoerig in haar mooi stond een meisje bang opstandig, pál voor wat ze wou maar werd toch weggeblazen.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De paardenbloem (Taraxacum officinale) is een soort uit de composietenfamilie (Asteraceae). In deze familie zijn bloemen sterk gereduceerd en klein en staan ze dicht bij elkaar in een bloemhoofdje.
Na mijn werk rond de vijver eens een toerke gemaakt in de tuin. Stond versteld hoeveel bloemetjes dat er hier en daar bloeien of hun neusje al boven steken.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag weidebeekjuffer (vrouwtje ) De weidebeekjuffer (Calopteryx splendens) is een 45 à 48 mm grote Juffer uit de familie van de beekjuffers (Calopterygidae), die in Nederland en België vrij algemeen voorkomt bij stromend water van redelijke kwaliteit. In het westen van Nederland is hij zeldzaam.
De aanleg van het Amsterdamse Bos kreeg een onverwachte impuls door de grote werkloosheid in de jaren dertig. Met de slogan "vijf jaar werk voor duizend man" werden Amsterdamse werklozen met overheidssteun aan het werk gezet.
Een tijde terug deze expositie gezien: Een groot gedeelte van de wereldbevolking – met name in ontwikkelingslanden – loopt op teenslippers van schuimrubber (polyurethaan). Dit schoeisel is goedkoop in aanschaf, maar niet duurzaam in gebruik.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een goed weekend Chaenomeles speciosa Chaenomeles speciosa : Japanse sierkwee , dwergkwee is een opvallende voorjaarsbloeiende heester die over het algemeen zeer rijk bloeit. In de wintertuin is de sierkwee een zeer gewaardeerde struik, aangezien de meeste planten tijdens dit jaargetijde in diepe winterrust zijn.
Al dertig jaar staat er een beuk pal op de perceelsgrens met de buren. Eigenlijk heeft hij intussen recht van daar te staan volgens het veldwetboek, maar toch bleven zijn lange armen die zich langzaam uitstrekten over hun veranda en zijn duizenden blaadjes die hij elk jaar afwerpt, onderwerp van voorzichtige klachten.
Dit zou Ilex Altaclerensis Golden King moeten zijn. In een reeks van 15 planten zijn er 3 volledig bruin: Komt dit nog goed, snoei ik, of moet deze vervangen ?
3 van de 4 plantjes vertonen deze zwarte hangende top alsof verbrand. Voor de rest stelt deze eigenlijk niet veel (bladeren) voor en ik vraag me af of dat normaal is.
De keuze van een Larix als schaduwboom boven de vijver, bleek na 25 jaar, niet zo'n goede keuze. Nog niet zozeer vanwege de honderdduizenden naaldjes die in de herfst overal rondwaaien en ook in de vijver belanden,maar meer doordat er het jaar door steeds verdroogde strengen vol zaadkegeltjes af vallen.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een zonnig aankomend weekend De sprinkhaan is een insect dat goed kan springen. Hij is familie van de krekel.
= = = = = = = = = = = = Onze tuin (Hugo/Rika) = = = = = = = = = = = = Wat onze tuin betreft kan ik de rozen eens opnoemen waar wij zelf ontiegelijk veel plezier aan beleven - zonder er veel "spel" van te maken. Onze rozen moeten het stellen met een minimum aan onderhoud, we zijn niet gepassioneerd genoeg om er veel tijd in te steken.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina