Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Het zijn net ijsbergen: het belangrijkste zie je niet. Iedere paddenstoel is eigenlijk het voortplantingsorgaan van een groot draderig organisme, een schimmel, die leeft in hout van een boom, onder de grond of in een hoop afval. Paddenstoelen hebben bij de mensen altijd in een kwade reuk gestaan. De ‘stoel van de pad’ brachten ze vroeger in verband met de duivel en met hekserij.
Paddenstoelen zijn heel mooie en mysterieuze verschijnselen in de natuur. In de herfst, als de bodem in het bos vochtiger wordt, komen de paddenstoelen tevoorschijn.
Dat paddenstoelen goede vleesvervangers zijn behoeft geen uitleg meer, ze zijn bovendien erg lekker en ook gezond. Zelf paddenstoelen kweken of telen is niet moeilijk.
Met een kweekset is het heel eenvoudig om zelf oesterzwammen of champignons te telen. De styropor-bakjes bevatten een zakje met doorgroeide compost met de schimmel die je nodig hebt om een bepaalde soort paddenstoel te kweken. Zo kan je ook soorten telen die in de winkel moeilijk verkrijgbaar zijn.
Hoewel de meeste paddenstoelen of zwammen niet zichtbaar zijn worden ze meestal pas opgemerkt in de herfst. Wat de rol is van deze zwammen en hoe ze zich gedragen in de natuur verduidelijken we hieronder:
Soorten culinaire paddenstoelen
Paddenstoelen zijn in de keuken veelzijdige smaakmakers. Het zijn dankbare ingrediënten met tal van bereidingsmogelijkheden.
Niet zomaar alledaagse paddenstoelen, maar beukenzwammen, pieds bleus en maitaké. En evenmin gewone peren, maar 'the best of': Conference, Doyenné, Durondeau.
Er zijn echter heel wat zwammen die het wortelhout of het spint- en kernhout van de boom wel binnendringen en vervolgens aantasten, vaak leiden deze parasitaire aantastingen tot boomsterfte.
Porcini of gedroogd eekhoorntjesbrood wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Eekhoorntjesbrood is een heerlijke paddenstoel die vers niet gemakkelijk te verkrijgen is maar gedroogd in bijna elke supermarkt te vinden is.
Enkel champignons van de beste kwaliteit vinden nog hun weg naar de versmarkt. De huidige marktsituatie weten de Vlaamse champignontelers om te buigen in een uitdaging. Ze onderscheiden zich door kwaliteit!
In het vroege voorjaar denk je niet zo snel aan wildplukken, maar ook in deze tijd van het jaar is er heel wat lekkers te vinden in de natuur. Sommige kruiden verstoppen zich ondergronds in het bos terwijl andere graag natte voetjes hebben langs een meertje. Zo lang de grond vrij is van sneeuw, zijn de meeste eetbare planten vlot te vinden. Informeer steeds vooraf waar je mag wildplukken en doe dit uitsluitend met een expert.
Voor onze feesttafel zijn de dagdagelijkse witte of bruine 'champignons de Paris' wat gewoontjes. Oesterzwam daarentegen is een paddenstoel met bijzonder veel sterallures.
De Champignon de Paris ofte de 'gewone' witte champignon is de meest gegeten paddenstoel ter wereld. Hieronder wat meer uitleg en tips bij het kopen en bewaren van champignons
Tuinieren stopt niet op je vijfenzestigste, ook niet als je minder mobiel bent, niet veel kracht meer hebt of een beperkte mobiliteit. Net zoals je je huis op een bepaald moment herinricht naar levenslang wonen, kun je ook je tuin perfect aanpassen aan de oudere dag.
Paddenstoelen maak je met een borstel of droog keukenpapier schoon. Er komt geen water aan de pas. Een gouden regel overigens bij het prepareren van veel groenten: een teveel aan water zorgt voor een concentratieverlaging van de aanwezige vitamines, net als een te lange kooktijd of een veelvuldig heropwarmen.
Champignons vormen altijd een buitenbeentje in onze voeding. Hun vorm, hun kleur, de onmiskenbare en typische umami-smaak, de mooie gezondheidseigenschappen, de oneindig veel toepassingen in zowel traditionele streekgerechten als exotische fusiegerechten, de eenvoud en snelheid van bereiding,…
Champignons hebben niet echt een seizoen, je kunt ze het hele jaar door telen. De vraagt piekt wel in de herfst en winter en loopt wat terug in april en mei, de prille lente.
Deel 2 van mijn foto's van paddenstoelen in al hun vormen, geuren en kleuren! Vandaag genomen (25/10/2008) op natuurgebied Fort IV te Mortsel (B), er zullen er de komende herfst en winter nog vele volgen.
Deel 5 van mijn foto's van paddenstoelen in al hun vormen, geuren en kleuren! Vandaag genomen (08/11/2008) op natuurgebied Fort IV te Mortsel (B), er zullen er de komende herfst en winter nog vele volgen.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina