Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Vaste planten zijn, zoals de naam het zegt, een vaste waarde in je tuin. Het zijn planten die de winter overleven en waar je van kan blijven genieten. Bij de aankoop van vaste planten in de herfst- of winterperiode wordt vaak dezelfde vraag gesteld door de klant: zijn de planten wel in goede conditie? Leven de planten nog? Komen ze volgend voorjaar wel terug tot leven?
Bloemschikken najaar en herfst - bloemstuk volgens herfst, zomer en nazomer - zomers bloemstuk met vleugje herfst en najaar - bloemschikken slangengras
Voordelig tuinieren en besparen. De media staan er vol van: geldbesparingen her en der. Niet alleen bij bedrijven of overheden gaat men op zoek naar financiële besparingen of bezuinigingsmaatregelen. Maar voor de tuinier zijn er ook enkele tips die kunnen helpen. Bekijk hier hoe u kunt besparen in de tuin
Als jij dorst hebt, moet je drinken. Hetzelfde geldt voor de planten in je tuin. Met de aangekondigde hittegolf van de komende dagen zullen de zomertemperaturen hoog oplopen en is een flinke dosis water hét redmiddel tegen droogte in de tuin.
Misschien heeft u de hazelworm al eens gezien tijdens een wandeltocht door de bossen.
De meeste mensen zijn bang van dit beestje, want "van een slang moet je opletten". Raar genoeg is dit geen slang, maar wel een hagedis; eentje zonder poten weliswaar.
Onlangs tijdens tuinbezoek een plant gezien, waarvan ze de latijnse naam niet kenden 'slangenkop ' zei de mevrouw er tegen. Was een op ananasbloem lijkende bloem in een vaalrose mooi maar wat is de latijnse naam
Denken jullie dat deze bloemborder met bloemen van slangenkop (Penstemon), kattenstaart (Lythrum) en vuurpijl (Kniphofia) het op een droge zandbodem goed zouden doen? Ter info: is wel maar border van 50 cm.
Klein plantje met vele benamingen; vingerknol, zwarte iris, weduwen iris, slangenkop iris. Leukst is nog de vreemd klinkende Latijnse naam: Hermodactylus tuberosus.
Kon ze vrij dicht benaderen maar inmiddels was er een grote bus met vogelaars aangekomen met de nodige kijkers en telescopen dus gingen de meeste op de vlucht.
Net weer in Frankrijk aangekomen waar het voorjaar voorzichtig is begonnen, zat deze vlinder (gevlamde vlinder?) een beetje kleumerig oo het keukenraam.
De verhoogde borderbakken zijn klaar, kan ik nu eindelijk mijn tuin gaan aankleden met planten. En natuurlijk de te enthousiast aangekochte planten van vorig jaar een definitief plaatsje geven.
De muurhagedis (Podarcis muralis) Hij maakt zijn rug platter voor meer oppervlakte om zich nog even op te warmen in het zonlicht. Vijanden zijn voornamelijk slangen en roofvogels, maar soortgenoten ook want het zijn kannibalen.
Dit is voor mij nog een aandenken aan wijlen Bèr Slangen, oprichter van zijn gelijknamige rotstuin in Amby bij Maastricht. Jaaaaren geleden van hem blaadjes gekregen t.
De nieuwe planten staan nog maar net waar ze moeten staan en Happy kan het weer niet laten.Als een slang sluipt hij rond de planten en duwt ze opzij zodat hij er kan liggen.
Op de terugweg langs een hele lange straat in Den Haag met heel veel Narcissen. Een drukke straat, dus helaas kan het bijna niet zonder een auto op de foto.
Van alle merkwaardige Pinus Nigra Nigra die ik al ben tegengekomen, te voet, fiets, soms zelfs auto, heb ik een foto (tenzij ik geen toestel bij had) - deze is van omgeving Hoederloo op de heide.
Waarom groeit deze cactus zo ongelofelijk slangachtig , zodat ik niet weet welke pot ik moet gebruiken ? Precies de zelfde groeien wel mooi recht naar boven , wat is hier loos ?
Bloeit die nu langer als anders of lijkt dat maar zo , is hoe dan ook nog wel mooi op het voorste stukje na waar de schilder met zijn steiger overheen is gereden
Nieuwe aanwinst, geen kaartje bij. Ben hem wel al verschillende keren hier op digi tegengekomen, had beter meteen naam kunnen noteren, want die ben ik alweer kwijt.
Nadat het gras twee keer gemaaid was, begon het weer ergens op te lijken! Het gras bleek van de winter enorm sterk, ondanks de wekenlange natte voeten, bleef het gewoon groen.
En nee ik ga ze niet opeten, want het zijn dunne lende's op lange poten, er hangt amper vlees aan. Hopelijk vind ik een adoptie gezinnen die een haantje voor hun hennetjes willen.
Een kop van een slang,maar wel een bijzondere, dus heb ik hem bij de speciaaltjes gezet. Had deze foto er van de week opgezet, maar is ineens verdwenen!
Spike al vroeg op bezoek - tussen de regendruppels - als ze met haar kop zo wat langer in het ovale putteke blijft, dan is zij (want geen rode vlek op de wang) alles lekker aan het aflikken .
Een paar weken geleden heb ik, net als alle andere jaren, het blad van de Helleborussen tot op de grond afgeknipt. @Svoffel ik was wel wat langer bezig dan jij morgen
De bloemen van de acacia zijn wit en vormen 10 tot 20 cm lange, sterk geurende trossen. De nectar kan 35 tot 59% suiker bevatten waardoor de boom veel bijen lokt.
Oktober 2013 - de eucalyptus is met bak en al ingegraven en hier afgedekt met een kokosring, eronder staat een tricyrtis; nu ik een tuinslang heb en flink water kan geven begint hij het echt naar zijn zin te krijgen
Dit jaar heb ik veel rozenstruiken die veel te lange stelen hebben gekregen al heb ik ze in maart gesnoeid. Deze lijkt wel uit de grond te komen, maar de tak ligt gewoon op de grond.
Woon nu in Langerlo bij Genk ,Heb alles achter mij gelaten,alles deed mij denken aan mijn lief vrouwtje,en dan kan je beter opnieuw beginnen op een plaats waar je niet zo aan alles wordt herrinerd
Voor R en mijzelf ook mag het best wat meer winter worden - we verlangen naar de stilte na de sneeuwval, de gezuiverde lucht, en de stralende zon op klaar-blauwe hemel.
Kweet niet of dit duidelijk is omdat ik heel vlug moest zijn en inzoomen ,maar kan iemand mij zeggen welk vogeltje dit is .Heel klein,lange staart ,lijktop een meesje maar zonderen kleuren
De hyacint in het atrium gezet, daar is het koeler en blijven de bloemen misschien iets langer staan. Nu kan iedereen een beetje mee genieten van de geur en bloemen!
Hier is de berk zij is in okt. helemaal ingekort dit moet iedere 3 jaar anders is de kruin te groot en is bij storm teveel beweging voor het dak van de serre verder is zij erg handig omdat de zon achter de berk verdwijnt in de zomer waardoor er een fijne temperatuur kan worden gecreëerd
Gisteren alles nog eens losgeharkt voor de regen van vandaag. Bloempotten aan en in de tuinhuizen gezet,tuinslang opgerold en in tuinhuis en de tafel aan de compostbakken gezet.
Deze berk staat bij ons in de serre en gaat door het dak , het dak moet steed meer ruimte maken voor de berk want die groeit het water gaat langs de stam in de groen die wij hebben open gelaten voor de brek de berk verzorgt voor on bij warmte dat er schaduw is dus is hij belangerijk voor on s iedere 3 jaar wordt de berk terug gesnoeit anders word hij te hoog en dan gaat hij bij storm te veel heen en weer in het dak
Kon het niet langer aanzien de kale takken van de skimmia. Heb er enkele teruggeknipt en deze rieten hoes had ik nog van de kringloop en die kon er nu mooi overheen.
"Kapucijner" : toch al de eerste bloempjes en nu wachten op de peultjes om te zien hoe de erwtjes smaken. En zeg nu zelf; de erwt mag lang genoeg wegblijven dan kan ik langer genieten van het rode bloempje.
Dit is Dioscorea Elephantipes uit zuid afrika. Deze vormt een groot, bovengronds vochtreservoir waaruit enorm lange dunne draaiende stengels komen met hartvormige bladeren.
Op de terugweg veel akkerbouw, maar nu ipv zonnebloemen heel veel verschillende bloemetjes in de berm. Een prachtige lange weg om zo langs te wandelen!
We hebben er al heel wat bijeen verzameld - ze moeten dienen om een feest op te fleuren - in de lange bakken komt nog oasis en dan allerlei takjes met fris lentegroen, katjes of krulletjes en misschien ook blad van klimop.
Vermoedelijk betreft dit een Lissonota setosa, een vrouwtje. Met de lange legboor zet deze sluipwesp eieren af in houtvretende rupsen, larven en houtworm.
Aan de nectar waar de honingbijen en zelfs de hommels niet bij kunnen, geraken de vlinders wel, met hun lange roltong. Hier een citroenvlinder op de bloemen van de vlasleeuwenbek.
Een onbekende dat ik jaren geleden cadeau gekregen had van een collega. Ze had het kaartje afgedaan omdat ze dat niet mooi vond en de vorst van de winter 2012 was er te veel aan voor mijn mooie witte roos die ik dan maar Nadia noemde.
Dichtje week 2 Glimstraal Het morgenlicht van vandaag duurt ietsjes langer dan gisteren ach was ik maar een schemerlamp dan ging ik vroeger schijnen opdat de helleborus tot haar recht komt. eljo groet-je
Dagje Den Haag, Scheveningen en de volgende dag naar Heenvliet naar mijn jongste broer. We zijn weer wat wijzer geworden hoe hij dat kruisen van dahlia bloemen toch doet.
Hier staat de winterharde Fuchsia hopelijk beschut genoeg. In het voorjaar wordt hij terug gesnoeid en de hortensia, daar haal ik ook wat lange takken vanaf.
Na een lange tijd terug met een foto vanuit De Berceau, met zicht op de besneeuwde Echinaceaborder. Deze border zal dit voorjaar er terug anders uitzien met een laatste uitbreiding en een graspad ertussen.
Dit hadden salixboompje moeten zijn die tussen zijn andere vriendjes stond ,iemand de ze weg deed omdat dit lelijke eendje het niet deed,gn groei of bloei.Ik wou hem dus ook een kans geven en tot mijn grote verbazing groeide er een lange scheut uit met wilgenkatjes .
In de hele border hadden we de planten al afgeknipt. Als laatste was de Molinia 'Transparent' aan de beurt, die al met zijn lange halmen over het tuinpad zwierde.
Opbouw van een kampvuurkring / Amfitheater met lange takken Corylus avellana (hzaelaar) maak ik een cirkel waarop ik bakstenen ga plaatsen. In de cirkel komt een worteldoek met grind, en een grote vuurschaal.
Hypermodern tuinindeling maken, Jawel de natuur mag ook best haar wilde gang gaan in mijn tuin hoor! Vandaag 2 soorten bosbessen 10 stuks, 10 cranberry's, 2 stamkruisbessen rood en wit, 2 stamgojibessengekocht, we zijn weer arm!
Een zomers gevoel even vastleggen : regen wordt verwacht en dan zal deze Magnolia Soulangea Alba Superba zijn witte bloemen inruilen voor een groene aankleding. Het was genieten dit jaar want die bloeitijd was uitzonderlijk lang door het prima weertje.
Ons bubbelbad, gemaakt van een recycling lichtkoepel, en met speciale verf geschilderd. In de bak is een pvc ring bevestigd met gaatjes , wanneer de compressor aan is ,dan hebben wij bubbels.
Fase 1 van de voortuin gaat toch nog dit jaar beginnen. De stratenmaker had nog tijd en het weer is nog goed genoeg om de nieuwe inrit en het paadje in de voortuin aan te leggen!
Dichtje week 7 Roodborstje Elke morgen zit ze op haar plekje en kijkt hoe er ontbeten wordt wanneer wij bewegen maakt ze zich iets langer en kijkt onverschrokken de huiskamer in. Zij bepaalt wanneer ze opvliegt het genieten komt van twee kanten wij verzorgen zij slooft zich uit.
De Clematis viticella ‘Purperea Plena Elegans’ heeft gevulde, roodpaarse bloemen, op lange stelen.Staat bij mij naast schuurtje klimt langs een ketting.
Deze hibiscus is altijd een droom in de tuin, staat voornamelijk in de schaduw en krijgt vanf 14.00 uur zon, bloeit daardoor wat later maar ook langer.
Hierop komt dus dat 'eetdak' zoals Minouke het noemt. Rondom het tuinhuis bevindt er zich een pergola waar bessen en druiven aangebonden werden aan de voorkant en aan de achterkant werden er 5 perenbomen geleid waarvan de oogsttijd gespreid is tussen september en november.
Dichtje week 50 Roodborstje In het naderend licht van het kerstfeest zoekt ze in elke boom een stukje Jezus Christus of zeg je God gewoon. Nu de dagen zich nog korten alle takken zichtbaar zijn zit daar rood geborst een vogeltje te wachten in verlangen de wereld is zó kaal ze fladdert zacht de vleugeltjes vouwt ze gedonst dan op trekt haar kopje naar het hartje toe en fluit heel zacht: "zou God.
De Atlantikwall was een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie, die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bezette gebieden heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie.
Stengelvanger (eigen fabrikaat) = geplastifieerde hardstalen draad zo spiraalvormig geplooid met een stukje van 5 cm dat als "scharnier" in de holte van een afgezaagde bamboestok past. Dient om planten te steunen met lange stengels die riskeren om te vallen.
Voederplank-klever - wanneer het dak er af is komt ie makkelijker, gaat bijna 2x zo hard heen en terug als een doorsnee mees. Heeft blijkbaar ook iets stevigere poten, en langere klauwen.
De Romneya (Californische boompapaver) die, misschien door de afgelopen warme periode, nóg uitbundiger bloeit dan anders, oogstte gisteren op de Open Tuindag weer veel bewondering. Foto en gedicht van Eljo Een knipoog.
Intro de Korte en Verte de Lange Ietwat in zichzelf gekeerd maar toch ondersteund door een mager zonnetje kijken Intro en Verte koppig naar voren. "Recht zo die gaat!
Zo ongeveer moeten de kauwen vanuit "hun" schouwen op het schooldak onze tuin kunnen zien. Dit is een zicht vanop 4m hoog (nok schuurtje) richting zuid-west kijkend naar het woonhuis vooraan in de tuin.
Week 21 Pril maisveld Morgenwind blies de mist aan flarden wakker prikte de zon een weg naar naakte aarde omgewoeld en reeds gevoed met de gele korrels. Zwart wordt zachter grijs in diepere dag streepjes groen van prille lengte doen de akker trillen.
Week 1 ging in rust voorbij. De rode kleur van de bessen wakkerde mijn verlangen weer aan naar vliegende kleine vriendjes en in dit jonge jaar is delen fijn: Lieve gedachten.
In verlegenheid gebracht eljo 9 jaar er bewoog iets in het gras en ik sprong onder mijn rechter voet plette ik een beestje ik boog me voorover en keek onder mijn schoen tot mijn grote schrik zag ik een kleine vlinder dat nare gevoel, weet ik nu nog 60 jaar later Parijs zoveel mensen weggevaagd ik voel verbijstering en een kriebel in mijn buik van onmacht vlinders vliegen door mijn geweten ik was toen een kind en deed dom maar oh, wat heb ik ervan geleerd het goed en kwaad verschil bedremmeld loop ik de tuin in en beland bij de lange wal van oud hout de brandnetels ertussen in laat ik met rust meer kan ik niet doen eljo groet-je
Dichtje week 47 Van dwarrel, naar scharrel. De herfst wordt gedicht door veel vallend blad windstilte laat haar dwarrelen tot ze zich scharrelend op elkaar verzuchten.
Steeds groen - vaste waarde in winter en zomertuin - beter dan plastic over/in/tegen uw omheining - is niet moeilijk te onderhouden, desnoods gewoon met de haagschaar effe erdoor, en de "lange tuten" gewoon weg/uittrekken (ze schieten wel makkelijk wortel, afleggers, dus niet te lang z'n gang laten gaan) - ik hou er wel niet van als ze hoog in de cypress klimmen - heb ooit één cypress geheel van klimop ontdaan - LASTIG - sedertdien hou ik ze onderaan aan de stammen in de gaten.
Voorkant van het gesloten deel van schuurtje met zwart geschilderde kant-delen (NB er moeten nog twee venstertjes met luikjes in) - In Nederland gebruikt men vaak kant-en-klare "potdekselplanken" die ook zwart maar aan beide lange kanten recht afgezaagd zijn. Dat vind ik niet mooi, mooier vind ik de schors-zijde van de plank.
Dichtje week 9 "Hoera, het is maart!" Januari, maand van uitbuiken en tijd nemen voor goede voornemens de treurwilg onder de maanden februari, is gelukkig voorbij het duurde wél een dagje langer nu zijn we in de crocus-maand die ik de "kusjesmaand" noem omdat deze dagen vol verwachting zijn élk kleurpuntje kietelt om naar buiten te gaan mét of zonder fototoestel deze maand brengt tuinspinsels in onze bovenkamers want de gedachten dwarrelen in lente-sfeer.
Over dit pad, dat de scheiding vormt tussen een border en het moestuintje, loopt een dubbele pergola die op een iets langere termijn een soort 'fruitloofgang' moet worden. Tussen de palen werden 3 perenbomen geleid en twee appelaartjes.
De wegenwerken waar ze misschien al 10 jaar over spreken gaan in maart starten. En de regenpijpen zijn afgekoppeld (word gescheiden riolering) lopen nu gewoon in het gras.
Onze nieuwe buren zitten met hun bouw al op het eerste verdiep. Op die hoogte mogen ze 2 meter voorbij ons huis komen en daarachter op de gelijksvloers 3 meter.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De gele lis (Iris pseudacorus) is een plant uit de lissenfamilie (Iridaceae). Het is een 0,8–1 m hoge oeverplant van zoet, stilstaand of langzaam stromend water.
De Decaisnea fargesii is een prachtige heester die het best tot zijn recht komt als deze solitair geplaatst wordt. De blauwgroene bladeren zijn veervormig en staan aan lange paarsachtige stengels.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een zonnig aankomend weekend De sprinkhaan is een insect dat goed kan springen. Hij is familie van de krekel.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De tamme kastanje De tamme kastanje (Castanea sativa) is een loofboom uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae), die van nature voorkomt in het Middellandse Zeegebied. De boom kan een hoogte bereiken van 25-35 meter.
Al dertig jaar staat er een beuk pal op de perceelsgrens met de buren. Eigenlijk heeft hij intussen recht van daar te staan volgens het veldwetboek, maar toch bleven zijn lange armen die zich langzaam uitstrekten over hun veranda en zijn duizenden blaadjes die hij elk jaar afwerpt, onderwerp van voorzichtige klachten.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De gewone smalboktor of rode smalbok (Stictoleptura rubra) is een keversoort uit de familie van de boktorren (Cerambycidae). De gewone smalboktor heeft een lengte van tien tot twintig millimeter.
Vanwege R en mezelf het allerbeste toegewenst aan allen hier op Digituin die op m'n foto's en inzendingen gereageerd hebben, of die onuitgesproken ervan genoten of er zich aan geërgerd hebben. Gezondheid is het belangrijkste wat je hebben kan, dus houden zo, of van harte beterschap gewenst.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De bolderik (Agrostemma githago) is een plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina