Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
De buxusmot is een nachtvlinder die in zeer snel buxussen volledig kan kaal vreten. Wellicht zijn ze via uit Azië geïmporteerde planten zo naar onze regio terecht gekomen. Lees hier meer over de gevaarlijke Aziatische buxusrups of buxusmot die ook uw buxus kan kaalvreten in no time !
Wist je dat je deze plaaginsecten vanaf nu helemaal natuurlijk kan bestrijden én in een handomdraai? Met behulp van aaltjes die zich voeden met de schadelijke insecten en een sproeier (of zelfs een gieter) kan je de plaag makkelijk te lijf gaan, zonder al te veel moeite.
Opgepast met honden: de eikenprocessierups is weer actief! En dit jaar vinden we ze niet alleen op hoge hoogte in eiken, ook laag bij de grond vormen ze nu een groot gevaar voor honden en kinderen. Heel wat eikenprocessierupsen overwinteren steeds vaker ondergronds en komen rond juni terug bovengronds. Om zich te beschermen bouwen ze hun nest laag bij de grond op boomstammen of struikgewassen waar honden tijdens het wandelen makkelijk aan kunnen. Een lik met de tong kan fataal zijn. Wees dus alert tijdens de volgende wandeling!
Onkruid op het terras, een molshoop in het gazon of een leger plantenetende insecten in de moestuin? We zien ze elk jaar terug: de storende plagen en ziekten die hinderlijk of schadelijk zijn voor het leven in de tuin. Omdat chemische bestrijdingsmiddelen een toxische werking hebben op het ecosysteem, gaan kwekers en groenliefhebbers vaker op zoek naar alternatieve methoden. We zetten hieronder een aantal alternatieve bestrijdingsmiddelen voor je op een rijtje.
Muizen en ratten bestrijden Verdelging van ratten en muizen. Soorten muizen, ratten, muskusrat, woelrat, zwarte en bruine rat, veldmuis, woelmuis, spitsmuis,...
Onkruiden zijn een ware doorn in het oog van tuinliefhebbers. Ze verstoren niet alleen het esthetische aspect van de tuin maar halen eveneens heel wat voedingsstoffen uit de bodem, waardoor naburige sierplanten zich niet optimaal kunnen ontwikkelen. Daarnaast is het verwijderen van onkruiden een heel lastige taak. Hier biedt Herbistop de oplossing!
Trostomaten, pruimtomaten, kerstomaten, coeur de boeuf … tomaten zijn er in allerlei soorten, maten en smaken, voor elk wat wils. Tomaten uit eigen tuin zijn lekker van smaak, bijzonder vers en heel gezond.
Maar hoe houdt u ze in topvorm?
Zowat iedereen in onze buurt zit met "de rups" op z'n buxus. Producten hiertegen zijn uitverkocht in de winkelrekken ben zelf ook heel de dag bezig geweest, grotendeels met de hand te verwijderen, en nadien met een product dat ik nog had staan te bestrijden.
De Viburnum in de herfst van 2014 helemaal kaal gevreten door het viburnumhaantje. En dit jaar staat hij er weer fier en gezond bij in z'n mooie rode "jas" De bestrijding van het beestje is gelukt!
Een tijdje na de bloei van de Forsythia heb ik een 2tal van deze rupsen ontdekt, nog nooit gezien, noch van lengte, noch van dikte, en noch van kleur Heeft iemand een idee wat dat zou mogen zijn.
Staan bij mij in de straat, boom noni De beplanting van NONI is momenteel al over de gehele wereld verspreid. Zij bloeien het beste op een vruchtbare en vochtige grond met voldoende licht en hoge relatieve vochtigheid.
Zo zag de boom eruit, geheel gevuld met "pluizen" en bijna geen blaadje meer aan de boom, nadat de rupsen vertrokken waren! Gelukkig herstelt de boom zich elk jaar weer.
Deze twee zijn zeker 'n half uur aan het bakkeleien geweest om de voederbak, geweldig om te zien, een viel zelfs van de stam, geweldig om die strijd te zien.
Heb deze rupsen opgezocht en las het volgende: Jakobsvlinders zijn opvallende verschijningen, met rood-zwarte vleugels. Ze vliegen overdag; vooral in mei kun je deze vlinders vaak zien.
Ja hoor, bij ons achter aan de bosrand, een klein nest Processierupsen. Hier spuit de gemeente niet dus we zijn voorzichtig en houden ook de honden daar weg.
Na een heftige strijd met de luizen kwam de knop (lichtelijk gehavend) uit! Misschien niet de meest mooie roos, maar wel een waar ik gigantisch trots op ben.
Paard door de straat, dat zie je hier niet vaak, maar vanwege het feest in het dorp werd er ook een paardenrace gehouden verderop in de straat. In onze straat moeten ze warm lopen voor de wedstrijd.
Kerselaar; de rupsen hebben een flinke aanslag op de bladeren gedaan, de vogels zitten op de hoogste takken (waar wij niet bij kunnen) en misschien houden wij er ook een paar handjes aan over!
De appelboom gaat ieder jaar weer de strijd aan met deze buren. In het voorjaar is de chocolade kleur te zien van de eupatorium en nu de bloei en groener blad.
Deze vlinder leeft nog wel maar het scheelde niet veel . Zat gedeeltelijk vast in een spinnenweb en de spin was al vlak bij toen hij zich nog wist te bevrijden .
Vanaf ons hotelletje op weg naar de Keukenhof reden we door Kinderdijk en heb ik deze foto genomen vanuit de rijdende auto; dus niet echt 'n wandelfoto.Wil hem toch graag delen.
Met deze foto van mijn kleinzoon bij de compostbak won ik de tweede prijs in de categorie mensen in mijn tuin bij de fotowedstrijd van Groei en Bloei afd De Langstraat.
Het is alsof de Tillandsia's hier een strijd leveren om het kleinst mogelijk bloempje te laten zien. Ik denk dan dit Tillandsia bandensis is maar ben niet helemaal zeker.
Vermoedelijk betreft dit een Lissonota setosa, een vrouwtje. Met de lange legboor zet deze sluipwesp eieren af in houtvretende rupsen, larven en houtworm.
De keizersmantel (Argynnis paphia) Deze soort begint nu te vliegen, maar twee maanden in het jaar waarneembaar. Rupsen van deze vlinder zijn gek op bosviooltjes en maarts viooltjes.
Rupsen hebben de Viburnum opulus Roseum bijna in een skelet veranderd en de appetijt van de bewoner was blijkbaar niet groot genoeg om dit te voorkomen. Hopelijk zitten er binnenkort nog genoeg dan heeft zij vlug een maaltje klaar voor haar kroost.
De dader gezocht en gevonden al ken ik hem/haar niet.In de lente begonnen met verschillende soorten radijsjes te zaaien deze groeiden prima in mijn m² tuin en in bloembakken (ik heb niet zoveel tuinierplaats) de laatste weken echter kiemen de radijszaailingen snel en groeien vrij snel tot de vraat toeslaat al escar-go tussen gestrooid hoewel ik nergens slijmsporen zag.
De bloemenborder is af nu nog bemesten, eventueel cocosschilfers op strooien in april en dat deel is klaar voor de moment. Eerste ding dat ik nu moet doen nadat ik mijn vlinderstruik snoei; is mijn gras beginnen afrijden vrees ik (daar hou ik niet van :s heb alleen maar gras omdat mijn hond dat nodig heeft).
Glasvleugelpijlstaart, een dag-actieve nachtvlinder die in Vlaanderen niet veel voorkomt, familie van de kolibrievlinder, De rupsen van de pijlstaart zijn vooral terug te vinden in Kamperfoelie.
De jaarlijkse strijd voor plaats en luchtruim is alweer volop bezig. Tradescantia links begint er het vroegst aan en probeert voorsprong op te bouwen, bij de achtervolgers is de Hosta die nu toch al weer inloopt - uiteindelijk lijken op het einde van de rit beide even sterk - en schoon !
De parelmoermot, netelmot of gewone brandnetelmot (Pleuroptya ruralis, synoniem Syllepta ruralis) Dat is een mondvol voor deze mot met een spanwijdte van 35 mm. Weer een liefhebber van de brandnetels en die hebben we in alle maten hier.
Nooit geweten dat prikneus zó groot kon worden! Deze heeft jaren in een pot gewoond, sinds vorig jaar heeft ze dan eindelijk vrije voeten in mijn tuin.
Een spinselnest van de kardinaalsmutsstippelmot (Yponomeuta cagnagella) Deze rupsen waren in mei en juni aanwezig in de wilde kardinaalsmuts http://www.tuinadvies.
Onder de kamperfoelie staat het geraamte van een oude strijkplank, die hij toen hij nog kleiner was gebruikte als klimhulp. Nu moet je al ver gaan zoeken om hem te zien (de strijkplank)
Leuke kinderen heb ik toch! Toen ze hoorden dat er een merelpaar zat te broeden in de klimop werd dat stuk tuin meteen deskundig afgezet met kegels zodat ze er met hun gocart of fietsen niet langs zouden rijden.
Deze buren knippen niet zelf denk ik - en de ijsco man moet hier ook niet komen - "allez, voor mij eentje met 22 bollen" (ze hebben zo 2 rijen staan langs de inrit.
Heel apart de varen is vorig jaar aan de onderkant door het water gat gegroeid van de buxus pot , en zie nu is zij in vol ornaat weer aanwezig, vreemd maar we leuk om te laten zien.
Buxus stekken water geven. Het gerucht gaat dat ge ze in 50% grof zand en goed dicht bijeen moet zetten zodat ze mekaar goed irriteren en beter wortels maken.
Mijn allereerste plantjes gezet: een rijtje viooltjes, mijn buxusbol en een chrysant. Helaas moesten buxus en chrysant later rap verhuizen omdat het hier vooraan kletsnat werd in het najaar en winter.
Voor dit stukje in de voortuin, links en rechts van de voordeur zoek ik een alternatief voor de middenste plant die - teveel dezelfde kleur heeft als de buxus onder en de bolbuxus - en die niet genoeg blokvormig is.
Allez - hier een denkopdracht voor alle tuinadviseurs die hun gedacht kwijt willen. Voortuin beetje vrij gemaakt nu hebben we binnenin de (2) buxus-vierkanten 2m x 2m plaats voor iets anders.
Zo mooi onder de lantaarn en volgens mij zit er ook een nestje in de buxus, ik zie een klein openingetje. Ik durf nog niet te kijken, want misschien Stoor ik ze.
Kroelie hoorde dat iemand had gezegd dat hij zwaar zou zijn. Nu heeft hij dit tactisch opgelost: gewoon onder de grote Buxus bol gaan liggen, dan lijkt hij kleiner!
Ik ben langzaam 'land' aan het veroveren door iedere keer wat beton eruit te halen en er planten neer te zetten. Krijg ik dadelijk achter toch nog een groene tuin.
Meerdere planten hebben zich mettertijd gevestigd in de buxus haagjes - allicht ook omdat de buxus vaak extra water krijgt en ze zo kunnen meegenieten.
Rijtje buxus gezet en een paar rozen Leonardo Da Vinci en voor de lol even mijn Venusbeeld erbij gezet De boomstronk ook op zijn plek gezet, die staat in de elfentuin.
Vandaag mijn buxussen die hier achteraan op de foto, staan moeten overplanten in nieuwe potten, nadat de storm van afgelopen week deze twee buxuspotten vernield heeft. Ongelooflijk dat juist deze zware potten kapot zijn en verder is er gelukkig geen schade .
Groeit en gaat als een speer Een verbetering was nodig: Een touw gespannen onder de aardbeien om insnijden van de bladstengels te vermijden. Bevloeiing werkt heel goed.
Nadat ik al een paar vijgen rechtstreeks van de boom ingemaakt had, heb ik de rest toch maar verwerkt voor mindere tijden. Ze rijpen nu toch wel snel af.
Deze straat waar ik dagelijks door moet staat over de ganse lengte aangeplant met Japanse kers aan beide zijden - maar 't mooie liedje duurt maar kort, dan is alles weer weg en rossig.
Iedereen heeft wel eens een buxus bol gezien, bij een voordeur, of bij de ingang van een bedrijf, geplant in een mooie pot of bak. Meestal zie je na een paar jaar, de buxus gele/bruine blaadjes krijgen, soms door droogte soms door uitputting van de grond.
Gisteren de aangetaste buxushaag door buxusmot aan mijn kant willen verwijderen met een schup, maar geen beweging in te krijgen onwille van dolomiet. Dan maar met de heggenschaar alles tegen de grond gesnoeid.
Nieuwe blaadjes in de buxus, hopelijk wordt hij weer mooi groen. In de gaten houden wanneer er weer gespoten moet worden, anders zijn de blaadjes zo weer weg gegeten!
Iemand die weet welke vlinder dit is, zie andere foto's Honderd de zelfde vlinders gezien maar een van die. Kwam bij mij vrouw op de terras zitten, nooit meer gezien tijdens de reis in de Ardèche
Tijdens een etentje langs de nieuwe Waterweg zagen we ineens deze etende lepelaar voorbij komen.Met zijn snavel bewoog hij heen en weer en hap daar ging weer wat naar binnen!
Ook de dames nog even gedag gezegd tijdens de maaltijd. Eén dame hier voor aan nog gered uit een benarde positie, want ze was met haar halsband vast komen te zitten aan het hek.
Dit exemplaar staat iets beter - alhoewel - het plantje heeft een dik blad, maar is soepel, en is aan beide zijden behaard, de onderkant is rozig gekleurd.
Dichtje week 5 Droomstem Ga maar slapen wees maar moe trusten liefs en kussen moe slaap je slaap dan slaapt je slaap glijden langs een gouden draad je ontspant je en wordt zacht dit is waar de nacht op wacht. eljo groet-je
De hele dag geknipt en gesnoeid en weet niet of die oude buxusbollen nog zo mooi zijn door een kun dwars doorheen kijken. Nu het rotste karwei nog snoeisel opharken.
Is toch mooi herpakt, niet? zie hier hoe die aangetast was Vorig jaar maart, denk ik, begonnen met "Eminent" - Allez goed, 't een jaarke geen mooi zicht, maar niet onmogelijk.
We kwamen deze tegen tijdens een wandeling, zou het een \\"Parelstuifzwam\\" kunnen zijn, hij/zij was +/- 15 cm hoog en de steel +/- 8 cm dik, ik dacht zelf wel erg groot voor een "Parelstuifzwam"?
Maandag 21 december 2020 De winter begint tijdens een hele natte dag met hoge temperatuur. De laatste blaadjes van de Acer in pot zorgde voor een trieste aanblik.
Tijdens een fietstochtje deze namiddag zaten bij dit mooie vlees vier blauwe reigers. Toen ik mijn toestel bij de hand had waren er al twee opgevlogen en de twee anderen kon ik niet in één beeld vangen.
De citroenvlinder (Gonepteryx rhamni) vrouwtje Goed te zien is dat ze niet wit maar groen is, tijdens de vlucht is dat niet te zien. Als ze rusten lijken ze perfect op een blaadje.
De dame des huizes heeft haar laarsje naast de reuzenbovist gezet om een vergelijk te hebben . Naar het schijnt schijfjes snijden en in de pan bakken .
Zelfde planten vak met padje van andere kant met op kop flamingo boompje buxusjes haagje er stonden ook vlinderstuiken maar waren dood al andere gezet op andere plaats en weer dat zicht op perenboom
Deze voormiddag dit bloemstuk gemaakt met rozen en anjers en wat groen dat ik afgesneden heb tijdens een ochtendwandeling met de baas van de tuin, nl. Trixie .
Ook dit schatje gespot tijdens de dag van de roos: Rosa 'Peaking' (2008 Pearce, Engeland). Een kleine struikroos met trossen rozen, alsof het allemaal kleine boeketjes zijn.
De eerste aardbei van het jaar die ik heb kunnen redden van de slakken uit de serre. We hebben 'm in vieren moeten snijden omdat de jongens allemaal een stukje wilden proeven.
Oude tegelpad, zie vorige foto, inmiddels vervangen door nieuwe bestrating. Zandbed goed laten inklinken en voorzien van een laagje terrasstabilisatie leverde een strak geheel op.
Mijn zwager (rechts) is bij zijn dochter in Rolde de oprit groter aan het maken. Hij heeft de stenen al eerder via markplaats verzameld en nu met hulp de klus geklaard bij zijn dochter.
Even terug naar de herfst,tijdens 'n prachtige wandeling heel wat foto's gemaakt , maar achteraf kon ik ze niet meer terug vinden. In de veronderstelling dat ik ze voor goed kwijt was stuitte ik van de week op de bewuste foto's op 'n externe schijf.
Dichtje week 47 (met terug werkende kracht) Verwondering. Alle avonden zijn een wonder ze weten, dat ze zich over kunnen geven aan het zwart van de nacht zodat de brug naar licht steeds weer opnieuw uitgevonden kan worden ongeacht de jaargetijden.
Hier achter in het bos wordt vaak tuinafval gedumpt. Tijdens een wandelingetje met de honden heb ik wat van deze Vinca Minor mee genomen voor in een hangpot.
Afzakkertje, slaapmutsje, borreltje, neutje of hoe je het ook noemen wilt. Ze zullen beide zeker smaken in koudere tijden, deze kersenbrandewijn en honinglikeur.
Dichtje week 2 Schemer gedachten Alle avonden zijn een wonder kunnen zich overgeven aan het zwart van de nacht zodat de brug naar licht steeds weer opnieuw uitgevonden kan worden ongeacht de jaargetijden. eljo groet-je
De wegenwerken waar ze misschien al 10 jaar over spreken gaan in maart starten. En de regenpijpen zijn afgekoppeld (word gescheiden riolering) lopen nu gewoon in het gras.
Deze bunker is door de Nederlanders gebouwd om tijdens de oorlog schilderijen van beroemde Nederlandse schilders tegen de Duitse roofzucht te beschermen
Dit klein koolwitje vond ik 'snachts tijdens een ronde in de moestuin op zoek naar slakken die een hapje uit de groenten probeerden te stelen. Het voordeel van ze 'snachts te fotograferen is dat ze heel stil blijven zitten dus alle tijd om de flits en de camera te plaatsen.
Een paar maanden geleden tijdens onze wandeling langs de Nieuwe Waterweg een stekje meegenomen van de Sedum Album. Deze even bij andere planten gezet in de pot.
Vandaag kregen de kinderen van de basisschool de Vrijdagmarkt in Brugge geen klassieke lessen maar mochten kiezen tussen verschillende workshops. Eén daarvan was het bouwen van een hotelletje voor solitaire bijen met recyclagematerialen, mijn stokpaardje.
Normaal gesproken is dit altijd de eerste van de bloeiende Clematissen in de tuin, maar door de jammerlijke verwelking en afsterving van de hoofdtak duurde het even tot de tweede rank zover was om me te verblijden met een bloem (en zelfs nog een knop als belofte!)
Ben woensdag mijn allerliefste vrouwtje verloren aan het monster(darmkanker),Zij was mijn alles,mijn inspiratiebron,m\\"n leven .hoop dat ik dit ooit te boven kan komen,Ik kan er rust in vinden dat ze geen pijn meer hoeft te lijden.
Gisteren, tijdens een bezoek bij een opticien, zag ik dit bloem(bol)stuk op de tafel staan. de Amaryllis is hier op een heel originele manier gebruikt met besneeuwde brillen en kerstversiering, liggend op een platte standaard, heel apart!
Dichtje van week 15 Anna Paulownia Wanneer ze nieuwsgierig naar buiten treedt met haar vleugelachtig zachte huidje kan ik het niet laten haar te strelen. Mijn vingertoppen strijken behoedzaam over de uitspruitseltjes bewonderend bekijk ik de oude kleuren van haar bast een symbool van geluk.
Met massa's gezien tijdens een boswandeling in Zuidwest-Frankijk, enkele stonden al in bloei. De Witte affodil ( Asphodelus albus) kan je vinden in - Botanische Tuinen Utrecht - Hortus Botanicus Amsterdam - Hortus Alkmaar
De Atlantikwall was een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie, die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bezette gebieden heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie.
De tuiniers helpen ook mee door de zakjes met bijenplanten tussen hun groenten uit te zaaien. Het ganse terrein ziet er kleurig uit en de bijen zijn er goed mee.
Deze middag een mooie fietstocht door de polders gemaakt. Na een stief kwartier fietsen komen we in de buurt waar tijdens de 80 jarige oorlog Siemon Gieke leefde .
Gisteren heb ik een foto gemaakt van de zieke buxus in de tuin, ik heb die reeds enkele malen behandelt tegen ongedierte, maar toch is het zover dat die helemaal lelijk werd, kan die nog gered worden , bijvoorbeeld door snoeien of doe ik het beter helemaal weg. wie kan me raad geven, het is niet het enige exemplaar dat aangetast is, ook de kleine haagjes vertonen al zulke plekken.
De tijden veranderen de benaming ook , maar de planten blijven hetzelfde . ik laat jullie meegenieten van de begroeiing hier midden in de stad , vroeger was dit onkruid dat ze verwijderden .
Onhebbelijke plaatselijke gewoonte: jachthonden die niet voldoen, worden in het bos gezet om te verhongeren. Dit is "Berlusconi", zo genoemd omdat hij "er niets van bakte".
Stekken van Buxus - het belang van de voorbereiding zie je hier. Links rij - gewoon takjes in de grond rap-rap Midden - 5 cm de onderste blaadjes van de takjes afgedaan - gaat al wat beter Rechts - beste resultaat, maar ook meeste werk, is als je de takjes van de blaadjes ontdoet en de takjes schraapt met een mesje (bvb zoals je wortels schraapt) tot op het hout, dus alle schors eraf.
Zondagochtend wandeling. Het water stroomt gedreven richting stad aan haar oever hollen kinderen met uitgelaten hond ik strek mijn hand naar het water en spreidt er mijn vingers de ogen knijpend tot spleetjes maken de Hand vloeibaar zo, speel ik met de ruimte om mij heen de verte verscholen door de bocht de nog kale bomen langszij en tóch het geruststellende geschater van het spelende kind och argeloos kind haast tastbaar nabij zo moet het ook zijn, zo jong en zo blij de rivier nu belicht, door dit vrolijk gezicht mijn hand en mijn ogen het denken gedicht de vingers ze spelen een vogelendans en vinden mijn haren in strijkend cadans ik looop langs mijn Vechte ben open en vrij deze dag, zo begonnen voor mij.
Er zijn gelukkig nog enkele zekerheden in deze wereld - Marei houdt niet van Paardenbloem, noch Buxusmot - Rhus woekert, net als Antwerpse Sterren, en Incalelie - Pinus Nigra Nigra is de mooiste boom op aarde (al zeg ik het zelf) - Hout is het mooiste materiaal om mee te werken (al zeg ik het zelf) - Belgiê brouwt nog steeds de beste bieren ter wereld (dat weet iedereen - en staat buiten kijf !) Nu is Mort Subite niet het allerbeste Kriek-bier, wel Lindemans en Eylenbosch, maar die zijn echt niet overal te krijgen.
Dichtje week 33 Wandeling langs de Vechte. Het water stroomt gedreven richting Nordhorn langs haar oever hollen kinderen met uitgelaten hond ik strek mijn hand naar het water en spreid traag mijn vingers de ogen knijpend tot spleetjes maken de hand vloeibaar zo speel ik met de ruimte om mij heen de verte verscholen door de bocht stoere bomen langszij en toch het geruststellende geluid van het spelende kind och argeloos kind haast tastbaar nabij zo moet het ook zijn, zo jong en zo blij het gemoed nu belicht door dit vrolijk gezicht mijn hand en mijn ogen, mijn denken gedicht de vingers ze spelen een vogelendans en vinden mijn haren in strijkend cadans ik loop langs de Vechte open en vrij deze dag zo begonnen voor mij.
Lang geleden - in heuglijke tijden - voordat de moesson begon 3 dagen geleden - zijn de mieren uitgevlogen. Jawel - ze kweken blijkbaar enkele (honderden) speciale zwaardere exemplaren met vleugels, ze begeleiden die dan naar de top van de staak van de composthoop in bekaert-draad, en op het topje ervan zeggen ze Adieu en vliegen ze dan weg met een missie.
Naar aanleiding van De foto van Marei, met de prachtige fuchsia en de aantekening over bitterzout, het volgende. Bitterzout (magnesiumsulfaat) MgSO4 Magnesium is het centrale atoom van het chlorofyl molecuul, je kunt dit ook gewoon in je gietwater doen.
Grote rozen teruggeknipt want we moeten ze verplaatsen - 2 x Guirlande d'Amour die verkeerd stond (1 staat juist, daar had ik al foto's van geplaatst) - nu nog zoeken waar naartoe ermee. verder een wilde roos mogelijk een scheut van een onderstam (?
De plant: Petunia's worden in ons land vooral aangewend als perkplant of als rijk bloeiende kuip- of potplant voor op het terras of balkon. Sinds een tiental jaar is er nu ook de hangpetunia of de Surfinia die veel gebruikt wordt in bloembakken die op de vensterbanken staan.
Langs deze weg wens ik iedereen zalige Kerstdagen , fijne eindejaarsdagen en een gelukkig nieuw jaar 2017. En dat we ook in 2017 elkander mogen blijven tips geven , moed geven, blijven steunen in moeilijke tijden.
Schrijfseltje 19 december kwart voor 11 in de avond. Kerstmis was vroeger zo onbevangen versieren, lichtjes en alles wat erbij hoorde heel veel liedjes zingen en zo.
BENGAALS IJS tijdens een heldere voorjaarsnacht. Net zoals bengaals vuur dat wel echt vuur is maar schijnbaar niet warm, is bengaals ijs ook wel echt ijs maar niet gevormd door vrieskou van de lucht rondom.
Heb je een spin al eens gevolgd bij het maken van het makkelijkste deel van haar web (moeilijkste lijkt me de basisvorm te maken, gespannen tussen hoge takken en andere uitsteeksels) .
Al dertig jaar staat er een beuk pal op de perceelsgrens met de buren. Eigenlijk heeft hij intussen recht van daar te staan volgens het veldwetboek, maar toch bleven zijn lange armen die zich langzaam uitstrekten over hun veranda en zijn duizenden blaadjes die hij elk jaar afwerpt, onderwerp van voorzichtige klachten.
Zo ongeveer moeten de kauwen vanuit "hun" schouwen op het schooldak onze tuin kunnen zien. Dit is een zicht vanop 4m hoog (nok schuurtje) richting zuid-west kijkend naar het woonhuis vooraan in de tuin.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina