Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Welke tuinklusjes zijn er deze week te doen in de tuin? Hieronder geven we alvast een handig overzichtje van enkele tuinklusjes in de bloementuin, fruit-en groententuin, in de serre of rond het gazon.
Wanneer jouw tuin ontploft en de dagen nooit lang genoeg lijken zal je blij zijn dat je nu, in het najaar, reeds enkele klussen van de lijst hebt afgevinkt. Bekijk hier een lijst van tuinklussen in de herfst.
Opgepast, hou het hoofd koel! Want er staan weer tropische temperaturen voor de deur. Schenk extra aandacht aan je huis- en tuindieren want ook zij houden van wat afkoeling. Vergeet daarbij niet je vijver en vissen een handje te helpen de hitte te overleven. Lees in dit artikel een aantal tips waar je moet opletten bij warm weer.
De vijver is in juli vol met leven en straalt dankzij de vele bloemen en kleuren. De jonge vissen uit het voorjaar groeien snel, waterplanten laten opnieuw hun mooiste kleurenpalet zien en worden daarnaast frequent bezocht door allerlei libellen en waterjuffers. Samen in paren zoeken ze een geschikt plekje uit om hun eitjes te leggen. De eitjes worden in of rond het water gelegd zodat ze bij het uitkomen kunnen zwemmen, opzoek naar eten tussen de waterplanten en op de bodem.
Water geven is deze maand ietwat wikken en wegen gezien beide weertypes elkaar onregelmatig afwisselen. Een combinatie die ervoor zorgt dat ook het onkruid stevig doorgroeit. Er is werk aan de winkel op het eind van dé tuinmaand van het jaar maar vergeet ook niet uit te rusten en tijdig iets te drinken!
Juli 2020 is voorlopig wisselvallig gestart en de tuinen herademen na enkele malse regenbuien. Probeer toch zuinig met water om te springen, het is tenslotte zomer. Bedenk alvast nieuwe tuinplannen bij een frisdrankje op het terras.
niet wintergroene bodembedekkers in de tuin aanplanten bodembedekker bodembedekkers soorten eigenschappen afbeeldingen bemesten onderhoud onderhouden snoeien mest scheuren bloemen
Ben van plan komende zomer een schaduwdoek te plaatsen. Als ik kijk naar de prijzen van de RVS palen hiervoor, dan varieren deze tussen 150 Euro en 300 Euro het stuk.
Sinds kort heb ik mijn hobby naar een nieuw level gebracht en ben ik sinds een paar weken begonnen met cactussen kweken in de kas. Mijn kas staat overdag in de volle zon en ik merk dat de cactussen beginnen te verbranden.
Ik ben de naam van deze plant even kwijt, maar Ranonkeltje deze plant houdt echt van schaduw! Misschien iets voor jouw in dat stukje tuin waar je nog schaduwplanten wilt plaatsen!
Een van mijn favoriete planten voor een half schaduwhoek is de Tetrapanax, ik hoop hem dit jaar ergens tegen te komen en weer een hoekje te maken waar redelijk wat schaduw is. Het zal ongeveer gelijk worden aan dit, op de border stenen na.
Dit is een foto van het ronde perk waarvoor wij een plant zoeken die graag in de volledige schaduw staat en van vocht houdt. Graag een plant met roze, witte of paarse bloemen.
Deze westerborder is verdeeld in twee delen. Het deel in de voortuin heeft de hele dag zon, het deel achter ons huis heeft veel schaduw en enkel 's avonds een beetje zon.
Het blijft al het hele jaar mooi de oost Indische kers in de zon [en de schaduw] en niet te vergeten in de sla heerlijk radijs smaak licht bitter en kleurrijk op het bord
Kirengeshoma palmata,Japanse wasbloem - vaste plant 90cm hoog, 3x verplant, ging niet goed in de zon en ook niet onder Taxus waar ze weinig vocht kreeg. Nu staat bij de muur in een hoek van de tuin, 90% in schaduw met veel licht en ze keek aan zon opgang.
De blauwe hibiscus, staat vooral in de schaduw en krijgt in de namiddag zon, is een van mijn tuinjuwelen en zo fantastisch bloeiend elk jaar weer! hier een close-up!
Schaduw/lichtspel op het lover van de Beuken (in het Zwarte Woud waar ik met de Electro-bike veel toerkes heb gemaakt - op en af deerde me niet natuurlijk .
Deze berk staat bij ons in de serre en gaat door het dak , het dak moet steed meer ruimte maken voor de berk want die groeit het water gaat langs de stam in de groen die wij hebben open gelaten voor de brek de berk verzorgt voor on bij warmte dat er schaduw is dus is hij belangerijk voor on s iedere 3 jaar wordt de berk terug gesnoeit anders word hij te hoog en dan gaat hij bij storm te veel heen en weer in het dak
Als jullie het niet vervelend vinden gooi ik de live-cam van de ooievaars in de Kasteeltuinen er nog een keer op. Het is zó mooi om te zien hoe de grote iedere keer zo gaat staan zodat de kleintjes schaduw hebben.
Ooit begonnen met drie planten die ik sindsdien meerdere malen "gedeeld" heb waardoor ik nu zo'n 15-tal planten her en der in de tuin heb staan. Ze staan met de "kop in de zon" en de "voeten in de schaduw" en dat lijkt ze heerlijk te bevallen.
Ooit begonnen met drie planten die ik sindsdien meerdere malen "gedeeld" heb waardoor ik nu zo'n 15-tal planten her en der in de tuin heb staan. Ze staan met de "kop in de zon" en de "voeten in de schaduw" en dat lijkt ze heerlijk te bevallen.
Ooit begonnen met drie planten die ik sindsdien meerdere malen "gedeeld" heb waardoor ik nu zo'n 15-tal planten her en der in de tuin heb staan. Ze staan met de "kop in de zon" en de "voeten in de schaduw" en dat lijkt ze heerlijk te bevallen.
Ooit begonnen met drie planten die ik sindsdien meerdere malen "gedeeld" heb waardoor ik nu zo'n 15-tal planten her en der in de tuin heb staan. Ze staan met de "kop in de zon" en de "voeten in de schaduw" en dat lijkt ze heerlijk te bevallen.
Hij deed zijn vleugels niet veel open maar hier bezoekt een Gehakkelde aurelia (volgens mij) onze duizendschoon die in de schaduw staan. Hij weet dus ook waar op het moment beter vertoeven is.
De witte Gaura, die nu niet opvalt, gaat hier weg en dan komt de Jumbo Lelie daar te staan. Ik heb al enkele Phloxen, die uitgebloeid waren in de schaduw gezet.
Hoewel ze niet volop in de zon staan, zijn deze tulpen na vorig jaar toch goed teruggekomen en zelfs uitgebreid. Ze staan wel kurkdroog in iets wat ik "warme schaduw" zou durven noemen (ze staan namelijk vlak naast een drukke weg en naast een tuinpad dat wél in de zon ligt en dus 's zomers heel warm wordt!
Er was een moment waarop hij teveel schaduw kreeg en geen bloemen meer gaf. Ik heb hem uit de pot gehaald en met de grond die er nog aan zat in een emmer gezet.
Bosanemoontje komen nu bij honderden in bloei. Raar hé, 's winters en na de bloei vind je boven en in de grond bijna niks hiervan, enkel fijne draadwortels bijna niet te herkennen.
Paarden maar naar hier gehaald ondanks de kersenbomen, maar schaduw hebben ze nodig met deze temperaturen . De twee rozenboompjes groeien geweldig en geen water of meststoffen gehad.
Mijn vorige tuin (9a) in Humbeek (Grimbergen De schaduwtuin met prieeltje (zelfgebouwd) en klein vijvertje. Achter het prieeltje werkhoekje en compostbakken.
Deze hibiscus is altijd een droom in de tuin, staat voornamelijk in de schaduw en krijgt vanf 14.00 uur zon, bloeit daardoor wat later maar ook langer.
Cortusa caucasica Vormt brede rozetten met zacht behaard diep gelobd blad. De harige stengels zijn bezet met losse trosjes van vijftallige klokvormige bloemen.
Nymphaea Tetragona: Witte waterlelie die net zoals de Nymphaea Pygmaea Rubra van juni tot september onophoudelijk zijn prachtige bloemen laat zien. Door haar grotere bladeren neemt ze iets meer plaats in de vijver waardoor ze de visjes van een beetje schaduw voorziet.
In de schaduw van onze tuin staat deze strelitzia (Paradijsvogelbloem) in onze veranda al in bloem van begin december. het is nog steeds dezelfde bloem die open komt op de foto bij allerlei : https://www.
Niet de mooiste foto, maar zo moeten wij in de 'hete' kempen de grootbladige hortensia's beschermen tegen de zon. Deze 'For Ever&Ever'|staat in de halfschaduw (morgenzon) en zou met dit 'rotweer' toch nog verbranden.
Heet, maar getemperd door de fijne schaduw van de "pin parasol", binnenplein, rustig, relax, in de hoek een klassieke gitaarspeler die zijn CD's verkoopt, een burcht hoog op een heuveltop vlakbij de stad, romeinse en moorse ruïnes, mooi aangelegde wandelpaden en promenades.
Alle pinussen nigra nigra in het nieuw aangelegde bosje staan goed. Vond een denneappel met zaden in (verwonderlijk want er loopt hier een eekhoornje rond .
Deze is van 17/06/2012 - @Lily - het buxoshaagje in rozentuin was nog OK. Hoge Sophora en Gleditia geven nog veel leuke en frisse schaduw op het gazon en de vijver.
Telopea Shady Lady White. Een dichte middelgrote tot grote struik met breed diepgroen blad met medium formaat bloemknoppen, nectarstroom voorziet anthousiaste honingeters.
De plant: Petunia's worden in ons land vooral aangewend als perkplant of als rijk bloeiende kuip- of potplant voor op het terras of balkon. Sinds een tiental jaar is er nu ook de hangpetunia of de Surfinia die veel gebruikt wordt in bloembakken die op de vensterbanken staan.
De keuze van een Larix als schaduwboom boven de vijver, bleek na 25 jaar, niet zo'n goede keuze. Nog niet zozeer vanwege de honderdduizenden naaldjes die in de herfst overal rondwaaien en ook in de vijver belanden,maar meer doordat er het jaar door steeds verdroogde strengen vol zaadkegeltjes af vallen.
Prunus domestica 'Reine Claude d'oulleins' Dit jaar gaf de boom veel te veel vruchten. Ik ben bang het laatste keer, want vorig jaar was hij beschadigd door bliksem of veel wind.
Ik blijf het indrukwekkende dieren vinden. En dat ze schade zouden doen aan je planten is volgens mij toch wat overdreven want ik merk er hier maar weinig van.
Deze klimhortensia is ook een sfeerbepaler en is een witte wolk als zij bloeit in de lente. Voor mij een onmisbaar element inde tuin voorla om dat het een klimmer is die zich hecht zonder schade aan de muur toe te brengen.
Deze planten waren zo erg beschadigd door de vorst, dat ik de gelegenheid heb aangegrepen om ze even te verplanten. Nu ineens lijken ze toch nog mooi te gaan bloeien!
Gezien deze planten bijna tot de grond beschadigd waren met de laatste nachtvorst, heb ik ineens er maar van geprofiteerd om ze nog te verplanten. En nu ineens .
De bloem van de aronskelk is helaas door de vorst beschadigd. Het blad ontvouwt zich nu echter majestueus en lijkt zich bijna als een cobra over de boeddha te buigen om hem tegen de regen te schutten .
De achterste plant is Solanum rantonnetii ´Variegata´ (nachtschade). De voorste stond geen naamplaatje bij en ik kan hem op google zo vlug niet vinden.
De Actinidia arguta 'Weiki' of kiwibes. Vorig jaar veel schade opgelopen door hagelstorm, de mannelijke plant was helemaal afgebroken maar gelukkig is die teruggekomen.
Vandaag mijn buxussen die hier achteraan op de foto, staan moeten overplanten in nieuwe potten, nadat de storm van afgelopen week deze twee buxuspotten vernield heeft. Ongelooflijk dat juist deze zware potten kapot zijn en verder is er gelukkig geen schade .
Ik zou graag mijn blauwe regen verplaatsen. Verleden jaar aan het tuinhuis geplant maar daar hij een stevige constructie nodig heeft en niet onder het dak van mijn tuinhuis mag groeien zou ik deze op een andere plaats willen zetten.
De vijver ziet er niet slecht uit dit jaar. ik denk dat ik eindelijk een beetje evenwicht gevonden heb om niet teveel planten in de vijver te willen zetten.
Ik heb hier vaak de indruk dat aronskelken graag met de achterkant naar het publiek groeien! Er staan hier een aantal zeer mooie soorten maar vaak kijk je enkel tegen de achterkant van het schutblad aan.
Boven - madeliefje voor, en rechts na 2 dagen na een behandeling met een piepklein beetje zout - dit wordt later geheel zwart en verdwijnt. Dus moeiteloos en kostenloos als je wil.
Onze nieuwste aanwinsten: Twee late kuikentjes van de legkippen waarvan de moederkloek heel blij is dat ze eindelijk weer eens een zandbad kan nemen. Een bastaardkrielkipje met een snor, speciaal aangeschaft om de eieren van de legkippen uit te broeden.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina