Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Moestuinieren voor beginners en plantenkeuze als eenvoudigste groenen om te kweken. De grootste oorzaak van mensen die starten met moestuinieren en dit slechts gedurende enkele weken of maanden volhouden, is de ongelukkige keuze van soorten groenten. Dit resulteert in een moestuin die te veel onderhoud vraagt. Bij niet-doorgewinterde-tuiniers past dit niet altijd in de planning waardoor het onderhoud wordt uitgesteld, waardoor de planten niet de nodige zorgen krijgen.
Kruiden kweken, is de eerste stap naar groene vingers. Begin slim, met de écht gemakkelijke, zoals bieslook, munt, citroenmelisse en oregano. En eens je pimpernel en hysop hebt ontdekt, wil je ze nooit meer kwijt.
Om een gezond en lekker gerechtje op tafel te toveren, trekken we maar al te graag naar de supermarkt. Opzoek naar verse groenten en fruit, geïmporteerd uit verre landen. Toch hoeven we het niet zo ver te zoeken en vinden we gratis in onze natuur heel wat smaakmakers en vruchten, klaar om te eten. Je vindt ze van nature terug in onze bossen, velden en zelfs in onze achtertuinen. Stap eens door je achterdeur naar buiten en ga op ontdekkingstocht door je tuin. Want vele wilde kruiden die we kennen onder de naam "onkruid", kunnen we lekker in gerechtjes verwerken. Lees hier hoe je veilig kan plukken en waarop je moet letten.
Droomde je altijd al van groenten uit eigen tuin maar weet je niet met welke te beginnen? Overwin je drempelvrees en zet nu die eerste stap. Met deze 5 supergemakkelijke groenten kan het niet mis gaan.
Heb je nog wat plaats in de tuin? Veel ervaring heb je alvast niet nodig, om je eigen fruit te kunnen kweken. Appels, peren, pruimen, kersen en krieken zijn prima beginnersbomen. Planten doe je van november tot maart.
Tips om zelf kippen te kwekekn:
Onze kippen in de tuin leggen (hopelijk) bijna dagelijks een eitje. Normaalgezien nemen we dat weg en zal de kip nog niet aan broeden denken. Zodra er een aantal eieren in hun nestje liggen bestaat de kans dat de kippen zich klaarmaken om te gaan broeden.
In de meeste gevallen willen we dat niet, maar soms zijn we juist wel op zoek naar kleine kuikens.
Bloedluizen zijn heel kleine (tot 1 mm) bloedzuigende mijten die zich ’s nachts met bloed van kippen en ander gevogelte voeden; overdag zijn ze bijna niet op te merken en verstoppen ze zich in kieren en spleten.
Ik heb enkele leuke en interessante boeken gevonden voor beginnende cactus liefhebbers. Geillustreerde cactus encyclopedie door Libor Kunte en Rudolf Subik isbn 978-90-366-1440-5 met veel kleurenfoto's Cactussen door Nico Vermeulen isbn 90-366-1805-3 ook weer met veel mooie kleurenfoto's Veel plezier ermee.
Hallo allemaal, Palmen, bonsais voor beginners, tropische planten en andere tuinplanten om te ruilen voor 1 of 2 grotere tuinplanten. Graag om te ruilen of verkoop ik weet niet van alles de naam.
Hoi, Ik heb drie kippen en twee worden steeds kaler terwijl een nergens last van heeft. Ik weet zeker dat ze geen bloedluis hebben daar heb ik zowel de kippen als de ren op nagekeken.
De aardbeitjes vormen al volop bloei. Dit jaar dek ik, als de vruchten beginnen rijpen, de boel goed af met een net zodat de merels weer niet met al dat lekkers gaan lopen!
Ik heb de Hibiscus maar in de serre gezet want de nachten beginnen koud te worden. Ik wil hem wel binnen in de kamer neer zetten maar dat zal 'm niet worden met die wervelwind op vier poten.
Dit is de eerste stap richting "mijn tuin": het tuinhuis is gezet en ook mijn planten zijn mee verhuist van de vorige woning (niet-winterharde planten zoals olijfboom en passieflora staan momenteel nog ff binnen, maar die zullen in de border komen links op de foto). De papavers en tulpen zijn al gezaaid (mss te vroeg, maar ik ben een beginner) en ik sta klaar om te beginnen, maar ik zal nog enkele maanden geduld moeten hebben
Voor Hugo en Rika stek van Taxus , deze zijn ongeveer 1jaar nu en beginnen nu pas wat groei te tonen. Ik neem altijd bij deze stekken met een hieltje en zet ze dan op een licht plekje weg, hou ze zo droog mogelijk en zeker uit de zon.
De rode dahlia's beginnen nu ook volop te bloemen, het zijn 2 soorten maar ik ken de naam niet meer, ze staan hier al jaren in potten, zo kan ik ze beter beschermen tegen de slakken.
Voortuin begint mooier te worden (harde werk voor oprit en parkingplaats begin te lonen nu de planten terug hun plaats innemen en beginnen te groeien) - juni 2014
Kijk Diety, dit is ons kippenhok . De deur en twee linkse vensters is mijn \"zaaghok + bergplaats voor het hout\" en via daar is er een achterdeur die naar het kippenhok leidt.
Augustus 2013 - het egelhuis staat bij de heg, de courget doet het prima maar moet met de hand bevrucht worden, de aardbijen beginnen zich uit te breiden
Mijn Forsythia, toen we hier kwamen wonen was dit een flink uitgegroeide struik met maar een paar bloemen. Elk jaar heb ik hem terug gesnoeid, zodat hij nu weer "jong" kan beginnen.
Woon nu in Langerlo bij Genk ,Heb alles achter mij gelaten,alles deed mij denken aan mijn lief vrouwtje,en dan kan je beter opnieuw beginnen op een plaats waar je niet zo aan alles wordt herrinerd
Half zeven ‘s morgens, nog behoorlijk fris, met de buitenlamp aan, wensen me de kleuren een goedemorgen. En ik ben heel blij om de dag zo te mogen beginnen !
De sierpruim heeft echt wel veel en grote rijpe vruchten. Merels eten zich te pletter, en we beginnen ons nu af te vragen of er geen receptje is om dit voor ons ook genietbaar te maken.
Eind mei 2012 De klimrozen moeten weer van nul herbeginnen na de strenge vorst. Einde van de zomer waren ze toch allemaal weer 1m hoog en sommigen zelfs meer geworden.
Moestuin: 2de helft van maart, als de grond niet te nat is, de groentetuin plant- en zaaiklaar leggen. Vanaf dan kan het tuinieren in volle grond beginnen !
Fase 1 van de voortuin gaat toch nog dit jaar beginnen. De stratenmaker had nog tijd en het weer is nog goed genoeg om de nieuwe inrit en het paadje in de voortuin aan te leggen!
Nu ik eindelijk de slakken onder controle heb, beginnen nou deze beestjes mijn herfst asters op te vreten. Die herfst asters hebben het zwaar te verduren.
Alle bloemen hierop aanwezig ,geheel rechts een die nog moet beginnen. Helaas loopt de scherpte van de achterste bloemen wat terug maar dit was de enige manier om alles in een keer er op te krijgen, van boven op een trap!
Nu het weer wat koeler is moet ik maar eens beginnen met deze plantjes te planten. De plantjes in de rechter bak heb ik gekocht bij Vivara, die moeten in de grond.
Doet deugd als je zo kunt ontwaken. Een mooie zonsopgang om de laatste werkdag van de week te beginnen en om daarna weer een mooi weekend in te duiken.
Even naar het plantencentrum geweest, waar ik eind februari weer kan beginnen, tot mei. Daar is me toch een afgeprijsde Orchidee aan de vingers blijven plakken.
't Verhuizen gaat beginnen. De linkse mag blijven staan,middelste is normaal een kamerjasmijn(die ik eens goed onder handen heb genomen begin v/d zomer) en de kleinste is een mooi sparretje dat gans de zomer gebloeid heeft.
Ik had een paar palmpjes meegenomen uit Ticino ( op de grens van Zwitserland/Italie ) , een prachtig mediteriaan gebied .Ze beginnen ondanks dit koude klimaat aardig te groeien .
Het paadje naar varkensstal. Daar hebben ook de konijnen en de legkippen hun hok en als de katten 's avonds niet tijdig binnen zijn slapen ze daar in het zachte stro.
Een schaal met Mammilaria fragilis staat nu weer buiten na een droge overwinteringsperiode in de vorstvrije serre. Ze zullen nu binnenkort wel beginnen bloeien
Dit jaar muurbloemen (tweejarig gezaaid) een maand geleden uitgedund en wat uitgeplant en wat volgend jaar moest gebeuren , gebeurt nu. Ze beginnen te bloeien.
In m'n nieuw gemaakte,verhoogde border en ervoor tot aan de voederplek staan een groot deel zonnebloemen uit een doorsneden pakje dat ik gratis had gekregen. Een paar beginnen te bloeien.
Vorige week tufstenen gehaald bij Cathy Portier voor mijn nieuw rotstuintje. 'De tufrots' Deze week bij een speciale kweker van saxifraga's 80 saxen gekocht en opnieuw gelabeld en ingeboekt in de Dbase.
De bloemenborder is af nu nog bemesten, eventueel cocosschilfers op strooien in april en dat deel is klaar voor de moment. Eerste ding dat ik nu moet doen nadat ik mijn vlinderstruik snoei; is mijn gras beginnen afrijden vrees ik (daar hou ik niet van :s heb alleen maar gras omdat mijn hond dat nodig heeft).
Bij een buurvrouw die een tuin vol met onkruid (distels, paardebloemen etc )had wordt mijn eerste voorbeeld tuin voor het begin als tuinontwerper waar ik volgend jaar mee wil beginnen komen kronkelende paden in en wordt onderhouds vriendelijk. Ze heeft nog niet zulke groene vingers .
Gisteren onze boom (voederboom voor de vogels) geplant . Enkele pimpel- en koolmeesjes als ook een roodborstje was er als de kippen bij om het te inspecteren.
Onze kippenfamilie aan hun nieuwjaarsmenu; Aardappelpurée met boontjes,rode kool ,pompoen en dit op een bedje van witloof. En zoals je ziet zit de baas op kop van het dinée.
Gisteren heb ik ,al was het veel wind, toch wat tijd gevonden om enkele fotootjes te maken. Ik neem je mee op mijn ritje naar het werk met enkele situaties waar je in je haar zou krabben en andere mooiere taferelen.
Ik was foto's aan het nemen en schrok toen deze lieftallige dame ineens vlak naast me zat! Enige gereserveerdheid is onze kippen totaal onbekend, ze lijken soms zelfs aanstalten te maken om op onze schoot te gaan zitten.
Onze nieuwste aanwinsten: Twee late kuikentjes van de legkippen waarvan de moederkloek heel blij is dat ze eindelijk weer eens een zandbad kan nemen. Een bastaardkrielkipje met een snor, speciaal aangeschaft om de eieren van de legkippen uit te broeden.
16-4-2013 nieuwe aanplant bij en in de vijver(liriope spicata,aster dumosus'Prof.Anton Kippenberg',Iris 'Cats eye',Iris pseudacorus,Acorus gramineus,Rudbeckia'Maroccan sun',Poollicht en Hemerocallis'French lingerie')
Eerste troggetje ingericht en een stel plantjes erin gezet, kon niet wachten om te beginnen Sedum sempervivum Rosularia rosularis Sedum pilosum Orostachys thyrsiflora Orostachys spinosa Crassula milfordiae Delosperma sphalmantoides Sedum dasyphyllum var. mesatlanticum
Nog een stuk border afgewerkt met Heuchera's,heel kleine Buddleja's,Callicarpa, Hemerocallis,Pennisetum,Ceanothus. Enkel de Photinia's,Erysimum en de Cupressus zijn blijven staan.
Onze Opa is overleden na een langdurige periode van ziekte. Verleden week werd zijn as, in het bijzijn van familie en vrienden, uitgestrooid in onze tuin.
Elke dag een stukje - bvb van 17u tot 19u - nu nog wat de basis verstevigen in soort stabilisé, dan plastic binnenin, en vullen. Dan is het de beurt aan R om de plantjes erin te zetten.
Wie herinnert zich nog het ringen van die kleine vogels ? welnu ze zijn uit de nestkast gekomen , nog niet perfect van kleur maar toch al mooi in de veren he .
Zwartkopmus volgens de kenners. Ze heeft nog ergens een nest, want telkens als de kat daar rondloopt komt de mus alarm 'slaan' en rare dingen doen om onze "rover" af te leiden.
Over dit pad, dat de scheiding vormt tussen een border en het moestuintje, loopt een dubbele pergola die op een iets langere termijn een soort 'fruitloofgang' moet worden. Tussen de palen werden 3 perenbomen geleid en twee appelaartjes.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina