Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Je houdt van katten en ook van je tuin. Alleen gebruikt de eerste soms het tweede als een kattenbak. En dat is nu net de reden waarom je de katten uit (sommige delen van) de tuin wilt weghouden.
Doordat de mens steeds meer van het natuurlijk habitat van de wilde dieren wegneemt wordt het voor hen steeds moeilijker om te overleven. Vogels worden tijdens hun korte leven geconfronteerd met allerlei obstakels die vaak tot een fatale afloop leiden.
Als het vriest en sneeuwt hebben de vogels onze hulp hard nodig. Om hun lichaamstemperatuur van zo’n 40° op peil te houden hebben ze heel wat extra energie nodig. Daarom is het belangrijk vogels te voederen met het correcte vogelvoeder:
Wil je de vogels die jouw tuin bezoeken ook fotograferen dan komt er iets meer bij kijken dan enkel het voeder aan te bieden op de voedertafel. Lees hier meer tips om zelf vogels te fotograferen in de tuin
Vogels vinden hun voedsel doorgaans in de vrije natuur maar door verstedelijking van onze omgeving, worden bossen en natuurgebieden steeds schaarser. Vogels die in de lente en zomer hun voedsel in bossen vinden, trekken in de winter vaker naar tuinen omdat het aanbod aan voedsel er in dat seizoen meestal groter is. Niet alle vogels lusten het wintervoeder dat we aanbieden. Met welke planten kan je deze vogels wel helpen?
Vele gemeentes organiseren in het voorjaar opnieuw kattenvang-dagen. Een leuke campagne die er voor zorgt dat het aantal zwerfkatten wordt teruggedrongen door middel van sterilisatie en castratie...
Vogels bezorgen je niet alleen veel kijk- en luisterplezier, ze verlossen je ook van een pak (soms vervelende) insecten. Mezen eten bladluizen, en lijsters en merels smullen van slakken. Zorg voor genoeg eten en een fijne woonplek; je krijgt er een pak tsjilp- en fladderplezier voor terug.
Het is weer zover, tuinvogels tellen voor Natuurpunt VZW. Tel de vogels in je tuin op 27 en 28 januari 2018 tijdens Het Grote Vogelweekend. Deelnemen is simpel: bekijk en tel de vogels in je tuin. Zo neem je deel aan de grootste vogeltelling in Vlaanderen.
Ondanks we toe nu toe nog geen strenge winter hebben gehad met slechts een paar dagen vorst, is het bijvoeren van vogels nog steeds een must. De hoeveelheid voedsel in de vrije natuur is beperkt, insecten zijn er in mindere mate en de meeste bessen zijn geplukt of reeds opgegeten. Vogels kunnen aanvullend voedsel dus goed gebruiken.
Natuurpunt organiseert opnieuw een vogeltelweekend op 2 en 3 februari. De vogeltelling vervangt de vogels voeren en beloeren campagne van voorgaande jaren.
Het 13-de "Grote Vogelweekend" van Natuurpunt is een recordeditie geworden.
Afgelopen weekend hebben meer dan 10.000 mensen het aantal en de soorten vogels in hun tuin geteld, in totaal meer dan 390.000 vogels
Een vogeltelling heeft als doel een top tien lijst te maken met de meest voorkomende vogels in België en Nederland. Hiermee kunnen verspreidingen en trends gemeten worden in de populatie van onze gevleugelde vrienden.
Natuurpunt organiseert op 4 en 5 februari een nationaal telweekend van tuinvogels. We roepen iedereen op om in de tuin vogels te voeren, te beloeren en te tellen.
Tijdens Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt roepen we jong en oud op om tijdens het weekend van 17 en 18 januari een half uurtje of langer de vogels in de tuin of op het terras te tellen.
Tijdens Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt roepen we jong en oud op om tijdens het weekend van 16 en 17 januari een half uurtje of langer de vogels in de tuin of op het terras te tellen.
Het leuke aan vogelfotografie is het dat voor vrijwel iedereen toegankelijk is. Je hoeft er geen safarireizen voor te boeken en ook geen hi-tech studio voor te hebben. Wat wel helpt is kennis van het onderwerp en uiteraard geduld. Lees hier de basiscursus inleiding tot de vogelfotografie
Door in te spelen op de behoeften van de vogels kan je ze op verschillende manieren naar jouw tuin lokken. Afhankelijk van de periode van het jaar verschillen hun behoeften en zal je ze met andere middelen moeten verleiden.
Tijdens de herfst- en wintermaanden kan je tuinvogels op verschillende manieren helpen. Uiteraard kan je gaan bijvoederen om vele soorten naar de voedertafel te lokken maar door het juiste planten assortiment kan je er ook voor zorgen dat de vogels nog lang na de bloei van bepaalde soorten van de geproduceerde zaden kunnen genieten.
Naar de vogels kijken in je tuin zorgt voor kleurrijk vertier en heerlijke ontspanning. Maar het is tegelijk ook heel nuttig: tel op 26 en 27 januari de vogels in je tuin en bezorg je resultaten aan Natuurpunt.
Bied je voldoende voedsel aan op de voederplank dan kan je zelfs in een klein stadstuintje de meest diverse soorten aantreffen. Heb je geluk dan kan je ook soorten hebben die uit het hoge Noorden komen. Het zijn trekvogels die in de winter Scandinavië verlaten om in onze contreien te overwinteren en dan misschien wel een bezoekje brengen aan jouw tuin!
Vreemde vogels: Vogels zijn leuke en boeiende dieren om naar te kijken. Zelf kan ik uren naar de vogels staren die in onze tuin foerageren. De winter is het uitgelezen moment om dit te doen. Dan bezoeken ze volop de voedertafel en zijn ze veel minder schuw dan in andere seizoenen.
Een kwartiertje tijdens het weekend van 25 en 26 januari 2020. Dat is alles wat je nodig hebt om mee te doen met het grootste tuinvogelonderzoek in Vlaanderen. Zo kan Natuurpunt de toestand van de tuinvogels volgen over de jaren heen. Begijn Le Bleu stelt zijn tuin open voor al dat vogelgekwetter.
We zien er voorlopig nog niet veel van, maar binnenkort komen de eerste koude dagen er aan. De maagjes van de vogeltjes beginnen dan flink te knorren. Om ze te helpen bij hun maaltijd zijn er tal van mogelijkheden.
Roofvogels zijn tot de verbeelding sprekende dieren die heel wat harten sneller doen slaan. En niet alleen het hart van hun prooien waarop ze jagen. Een buizerd, een uil of een sperwer van dichtbij spotten geeft een kick en creëert bij mij althans een gelukzalig gevoel.
Hoe groot of hoe klein jouw tuin ook is, van elk stukje groen kan je een vogelparadijs maken. De natuurlijke habitat van vogels wordt door verstedelijking steeds kleiner en meer versnipperd. Vogels maar ook andere dieren worden meer afhankelijk van de mens en van wat onze tuinen te bieden hebben. De ecologische waarde van onze tuinen valt dan ook niet te onderschatten.
Kattenliefhebbers hebben ongetwijfeld al eens meegemaakt dat hun kat diarree had. Een vervelend kwaaltje, maar wat zijn daar nu precies de oorzaken van? En hoe los je dit op?
Tijdens de donkere wintermaanden vinden onze gevleugelde vrienden minder gemakkelijk voedsel. Bessen en vruchten werden geoogst en insecten zochten beschutting ondergronds. Sneeuw en vorst belemmeren de speurtocht naar zaden en door de kortere dagen is er minder zoektijd. Om hun lichaamstemperatuur op peil te houden hebben ze nét dan meer behoefte aan extra energie.
De vogelgriep, ook gekend als Aviaire influenze, is een zeer besmettelijke ziekte voor pluimvee zoals kippen, duiven en eenden. Nagenoeg alle vogelsoorten zouden gevoelig zijn voor het virus. De eerste symptomen verschijnen al na enkele uren tot 3 dagen en uiten zich in sloomheid en weinig geluid maken. Wat moet je doen om jouw dieren te beschermen?
Er bestaan nogal wat verschillende theorieën over het (bij)voederen van vogels in de tuin. Echter hoe langer hoe meer lijkt het erop dat het toedienen van extra voeder meer positieve gevolgen kent dan negatieve.
Wil je vogels aantrekken in jouw tuin, dan is het jouw opdracht om het juiste voedsel aan te bieden.
Vogels houden van een gevarieerd menu en zijn vrij kieskeurig in wat ze eten. Lees hier alles over superfoods als vogelvoeder
Onze tuinvogels hebben nood aan antioxidanten, hieronder enkele planten, die rijk zijn aan deze stoffen en vooral veel verschillende tuinvogels aantrekken.
Verwen de vogels met zaden en bessen, zo blijft het een drukte van belang in je tuin! Het is altijd leuk om ook in de stille maanden veel bedrijvigheid in je tuin en op je balkon te hebben. Als je vogels nu al bijvoert, weten ze je de hele winter te vinden en zoeken ze je ook in het voorjaar weer op.
Vervelende vogels: Vogels zijn voor velen een bron van overlast waarop zelden gepaste oplossingen worden gevonden. Geluidsoverlast, vogelpoep, leeggevreten fruitbomen en prachtige siervissen die zomaar verdwijnen.
Een poes is een trouwe bondgenoot die je veel liefde en gezelschap geeft. Een goede verzorging is uiteraard belangrijk. Zeker als je een kitten hebt speelt een goede voeding een belangrijke rol voor zijn gezondheid.
Ik heb zo'n mooi voederhuis gekocht en er zitten 4 verschillende zaden in, er is nog geen een vogel komen kijken. Ik heb ook een pindakaasbistro gekocht en er zit al de derde pot pindakaas in, niet omdat de vogels ervan eten, maar omdat het helemaal zwart wordt,( schimmel)Heeft er iemand een idee hoe dat komt?
Onze katten zitten graag buiten, maar ik wil ze niet vrij, vanwege de gevaren van verkeer, en katten haters, ook omdat ik van andere dieren hou zoals vogeltjes en eekhoorntjes zo zijn ze allemaal welkom en veilig in onze tuin.
Geinspireerd op de huisjes van een tuincentrum, zelf maar in de weer met afvalhout. Zo'n vogelrestaurant was niet moeilijk te maken en wordt regelmatig door allerlei clientele bezocht, echter komen er nog niet zo veel vogels eten als vorig jaar toen de temperatuur veel lager was.
Nog een afbeelding gemaakt op 23 mei 2011 bij het vogelvoederhokje, Solan komt even kijken, er moest nog eens het een en ander op de grond zijn beland.
Een van mijn poezen loert bij het vogelhuisje waar dit jaar voor het eerst een koolmeesje zit te broeden. Hopenlijk redden de vogeltjes het, want helaas voor hen wonen er 3 katten in deze tuin.
Ook al hebben we maar een kleine stadstuin er is veel te beleven. Op een zonnige zondag morgen een week of twee geleden zat op haar gemak, nadat ze haar buik had rond gegeten aan de rozijnen die ik voor haar neer leg, een lijster op haar gemak door de poten gezakt te genieten in het vogelhuis.
Deze cypress - tenonder gegaan aan mijn kettingzaag - heeft het goed vlaggen !eigenlijk was het zo - onze jonge kat Tuurke was tot halfweg geklommen en geraakte er niet meer uit - zo wilden we na drie dagen zonder eten of drinken er toch iets aan doen.
Helemaal blij met de twee katten haakjes gekocht van bij jullie, staat gezellig aan ons huis met die hangplantjes, en meteen ook duidelijk dat hier een katten mens woont en van de natuur houdt.
Op het bankje ligt Kroel vaak met zijn bakje kattenbrokjes naast zich. De vogels loeren altijd of ze er van kunnen snoepen als Kroelie er even niet is!
Was ik 5 seconden eerder geweest met het maken van deze foto, dan zag u deze twee tortelduiven hun liefde tonen boven òp de kat! En dat op zo'n dun stukje metaal.
Dichtje week 19Wanneermijn dromen woorden dromenwordt mijn fantasie mijn rechtgaat de vis in mij bewegenen de vogel ze vliegt echt.Pakt een grizzly graag haar ruimtenen de leeuwinze sluimert zachtwant als mijn dromen zinnen dromenis ook die fantasiemijn recht.
Onze water bron voor de vogels een pilaar en een zinken teil in de grond een klein bronnetje en je heb er jaren plezier van, dus ook de vogels en vergeet niet het klateren van het water die geeft een heerlijke rust
De Civetkat maakt de duurste koffie ter wereld.De Civetkatten eten de koffiebonen en poepen ze dan uit(poepkoffie)daarna worden ze gewassen en geroosterd .
Het lievelings plekje van Kroelie en met een schaaltje kattenbrokjes.Andere dieren lusten deze kattenbrokjes ook, dus als de kat van huis is, dansen de.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dagDe kanarie (Serinus canaria) is een zangvogel uit de familie Fringillidae. De wilde soort komt voor op de Canarische Eilanden.
Zoals wel eens eerder gezegd, hebben vele bewoners hier een vogelhuisje van Jan de vogelhuisjes maker. Ik heb er nu ook een gekocht en opgehangen in het Atrium, voor de sier.
Eerst werden de kleine zangvogels verjaagd door de eksters die nestelen in een grote Els hiernaast. De kauwen waren natuurlijk ook altijd van de partij, om weinig achter te laten voor de kleine vogels, die wij het liefste zien.
Een vogelbadje neergezet tussen de planten en achter de Calibrachoa Triobelle voor wat privacy voor de vogels.Stenen erin gelegd, zodat andere beestjes eruit kunnen klimmen.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De tamme kastanje De tamme kastanje (Castanea sativa) is een loofboom uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae), die van nature voorkomt in het Middellandse Zeegebied. De boom kan een hoogte bereiken van 25-35 meter.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina