OPGELET: Beste klant, door het stijgend aantal orders omwille van COVID-19 kan het zijn dat uw bestelling één tot twee werkdagen later wordt geleverd. Dit onder meer door vertragingen bij onze logistieke partners. Dank voor uw begrip.
Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Oude muren en ruïnes herbergen vaak een bijzonder biotoop, een rijkdom aan planten die perfect kunnen overleven in dit kunstmatige milieu. Muurflora of muurplanten zorgt ook voor verfraaiing van de stad en een grotere biodiversiteit binnen het stedelijk gebied.
Tuinieren kan perfect samen met vleermuizen, die in ruil voor een schuilplaats maar al te graag een handje helpen bij het vangen van muggen en vliegen. Wist je trouwens dat er 13 van de 17 soorten vleermuizen in Vlaanderen met grote ernst zijn bedreigd!
Woekerplanten. Hoe houd je ze binnen de perken?
Een woekerplant in de tuin is de ergste nachtmerrie voor een tuinier, of het nu bamboe is, Japanse duizendknoop, meiklokjes of sommige Solidago. Hoe geraak je er in godsnaam van verlost?
Ik ben al een tijdje op zoek naar een paar bomen voor in mijn achtertuin maar het aanbod van de lokale plantenboeren is zeer beperkt. Dus nu ben ik op zoek naar een kwekerij/winkel met een groot assortiment.
Ik ga volgende woensdag nieuwe klimrozen kopen maar zou graag jullie persoonlijke ervaring willen weten van de volgende rozen. Sommige hebben een mindere reputatie maar zijn dan wel zo mooi dat je de ziektes erbij neemt Amaretto Jasmina a Shropshire Lad (kan als kleine klim gebruikt worden) Gloire de Dijon ( mooi maar.
Het is weer herfst, we hebben heel veel lieve heersbeestjes. Wel hun hotel en voor alle insecten en vlinders die van overwinteren houden is het HDI Hotel des insectes bijna klaar
Struikhei (Calluna vulgaris) een fijne nectarplant, want de nectar is makkelijk te bereiken voor vele insecten met een korte tong. Men kan net als van de takken van de brem een fijne bezem maken.
Helemaal achterin onder de kale bomen liggen veel bladeren en oude takken waar egeltjes soms hun winterslaap houden, maar ook veel insecten en andere dieren vinden daar een plekje.
De glanskop (Poecile palustris) of De matkop (Poecile montanus) Want daar zie ik het verschil niet tussen. Eigenlijk een insecteneter maar hij pikt af en toe een graantje mee.
Het beloofd mooi weer te worden vandaag. Een koppeltje rode wouw (Milvus milvus) vliegt over de weilanden opzoek naar kleine zoogdieren, grote insecten of een stuk aas.
Deze foto ook maar even hier geplaatst, een fijn hulpmiddel om insecten voor de lens te krijgen. Het is zeer fascinerend om van dichtbij het nestgedrag van een Rosse metselbij Osmia bicornis te volgen.
Op het keukenraam komen s'avonds vele insecten zitten, aangetrokken door het buitenlichtje. Steeds weer spannend wat er nu weer zit zoals dit exemplaar van ongeveer 2 cm!
Ben bezig de vijverfilter zijn winteronderhoud te geven en binnen te plaatsen tegen de vorst. Toen ik naar binnen ging om wat spoelwater te halen was er al een roodborstje mijn werk aan het keuren.
Er wonen nu drie hommels en/of solitaire bijen in mijn insectenhotel. Nog een maandje en ze worden aan het werk gezet --> bestuiven van mijn moestuintje Weet iemand wat ze aan het doen zijn: ze vullen verschillende gaatjes met grond.
Het was warm, en dus kwam er extra bezoek - niet dikwijls bij ons, meestal die kleine blauwe rode en grijze waterjuffertjes - maar dit is een groot vliegmachien. We hadden de indruk dat ze in de lucht andere insecten achtervolgt (vangt en opeet allicht) .
Meerdere keren per dag komt hij snoepen van de insecten voederblok. Mannetje en vrouwtje roodborst zaten vandaag naar elkaar te fluiten in de perenboom.
Overdag slaap ik en tegen de avond vliegen we met de hele familie uit, opzoek naar insecten. De ruige dwergvleermuis (Pipistrellus nathusii) Wij hangen achter de luiken, ondersteboven en draaien ons even om als we moeten poepen of plassen.
De hommelzweefvlieg (Volucella bombylans) ook wel de hommelreus genoemd is een nectar-eter Weer een goed voorbeeld van mimicry of mimicrae (dan lijkt een dier of plant op een ander dier of plant) De larven van deze zweefvlieg leven in nesten van andere insecten en voeden zich met dood materiaal.
Ergens in Duitsland, op de terugweg van een weekje Berlijn, zag ik een mega groot veld vol klaprozen. Hup van de snelweg af, kris kras over boerenlandweggetjes tot ik het veld gevonden had.
Ergens in Duitsland, op de terugweg van een weekje Berlijn, zag ik een mega groot veld vol klaprozen. Hup van de snelweg af, kris kras over boerenlandweggetjes tot ik het veld gevonden had.
Na 5 jr. de tuin zo inrichten dat hij voor vele diersoorten en insecten aantrekkelijk word , heb ik vandaag genoten van de vele jonge vogels in de tuin .
De grote engelwortel (Angelica archangelica) is werkelijk een nectar fabriek, met een muskusachtige geur een sterke magneet voor allerhande insecten. Uit de zaden en de wortels wordt Angelica-olie gewonnen voor de cosmetische industrie en ook voor likeur.
De paring van de hoornaarroofvlieg (Asilus crabroniformis) De grootste roofvlieg van de BeNeLux, hun voer bestaat uit vliegen, kevers en sprinkhanen. Ze gebruiken koeienvlaaien om hun eieren in te leggen.
Keizersmantel - mannetje, gespot in Torgny, in het natuurreservaat Raymond Mayné. Torgny is niet alleen één van de mooiste dorpjes van Wallonië maar bevat tevens het oudste natuurreservaat van ons land, bekend om zijn insectenpopulatie én om zijn wilde orchideeën .
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een goed weekend De Europese Hoornaar verleden week bij mijn zoon op het terras gevonden ,het insect was dood , en heb er nog een foto kunnen van maken ,het insect was ongeveer 3.5cm groot .
Als troost denken we dat we hem wel een fijn leven hebben gegeven. Hij kreeg zijn natje en droogje, veel aandacht, hij kon staan en gaan waar hij heen wilde en welke kat heeft een buitenverblijf met vloerverwarming gehad!
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een goed weekend Kop van een insect (naam onbekend ) Sony RX10M3+microscoop lens 4x---1/100sec--f4--iso 100
Ook hier is het goed om te weten wie we in de tuin hebben; een lid van een tuinclub die gisteren onze tuin bezocht pakte dit kevertje uit een plant en zette haar voet er op: een leliehaantje, dacht ze.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag Cicaden (Auchenorrhyncha) ( Aphrophora salicina)---zijn een groep van insecten die vertegenwoordigd wordt door ongeveer 40.000 verschillende soorten.
Een zicht van de bovenverdieping van onze pagode gemaakt op 15 augustus 2011 toen deze net was afgewerkt door Will, mijne man. Hij heeft ook zelf de afbeelding uitgesneden in roestvrij staal waaronder ook de vier windstreken staan, ook eigen productie.
Blinde bij (Eristalis tenax) op de cosmea. Alles aan de Nederlandse naam "blinde bij" is onjuist: dit insect is ondanks de naam geen bij maar een zweefvlieg en is al helemaal niet blind.
De wegenwerken waar ze misschien al 10 jaar over spreken gaan in maart starten. En de regenpijpen zijn afgekoppeld (word gescheiden riolering) lopen nu gewoon in het gras.
Wie dacht dat insecten niet onderhevig zijn aan ouderdomsverschijnselen heeft het wel degelijk fout. Zij hebben geen kinesitherapeuten, ondersteunende kousen of antirimpelcrème zoals wij.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag Mier (insect) Mieren zijn een groep van kolonievormende sociale insecten, die behoren tot de orde van vliesvleugeligen (Hymenoptera). Een mierenkolonie bestaat uit één (of enkele) koningin(nen), werksters (ook allemaal vrouwtjes) en soms jonge mannetjes en maagdelijke koninginnen.
De hortensia Hydrangea macrophylla ‘Ayesha’ is een zeer bijzondere hortensia vanwege de komvormige bloemen. Hydrangeas of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien.
Terug in onze tuin voor een hapje en drankje - ons petattenveld ligt mooi gefreesd - evt vind ik nog de tijd om een gracht 2 spa diep te maken voor de winter.
Deze sabelsprinkhaan zat op de achterdeur van de buren. De Tettigonia viridissima [grote groene sabelsprinkhaan] Sabelsprinkhanen {Tettigoniidae} zijn een familie van insecten behorende tot de orde rechtvleugeligen {Orthoptera}.
Grauwe terrasstenen - rechts zonder HDR - links "eens deftig afgespoten" - was hard nodig dus - Betonklinkers 15cm x 30 cm - de drie originele kleuren zijn Meloen - Perzik/Peach - Sand HogeDrukReiniger is eigenhandig hersteld met reserve-onderdelen - De "pest" is dat ze je niet alle onderdelen willen verkopen in de hoop dat je een volledig nieuwe koopt. Heb dan maar zelf een nieuwe "stroom-onderbreker" gemaakt.
We zijn nu 8 weken verder en de Agave gaat zachtjes aan verder om zijn bloem te openen ik hoop dat we deze temperaturen nog even vasthouden zodat de bloem tot zijn recht komt
Even terug in de tijd naar Dijk van een Tuin op 1 mei 2015 Spring hier recht tot in de Helleborustuin en ga verder naar de formele tuin, en loop naar believen verder rond.
Toch altijd mooi ,een kerselaar in volle bloei. Hopend dat de nieuwe buren, die het stuk grond naast ons gaan kopen,het niet te erg vinden dat hij een meter of twee overhangt .
De keuze van een Larix als schaduwboom boven de vijver, bleek na 25 jaar, niet zo'n goede keuze. Nog niet zozeer vanwege de honderdduizenden naaldjes die in de herfst overal rondwaaien en ook in de vijver belanden,maar meer doordat er het jaar door steeds verdroogde strengen vol zaadkegeltjes af vallen.
Ik kon het niet nalaten om hier 'n foto van te maken. Deze mooie schaal gevuld met bloemen van Helleborissen stond bij de kwekerij waar wij veel van onze planten kopen.
Een stukje verder in de straat staan deze mooie boompjes , ik ga daar nog al eens kijken en wat mij opvalt is dat er meestal maar 1 of 2 echt mooi zijn van de 10 .
Een grove tekening voor het idee, onderdelen en exacte maten is afhankelijk van wat ik op de kop kan tikken. Zoals ik nu denk ga ik gebruik van een voorfilter maken en bewegend bed als nafilter.
Dit boek geeft een mooi overzicht van oude en hedendaagse "tools" die we in de tuin gebruiken. Slechts 7 EUR (Davidsfonds 2e hands boekenverkoop voor een goed doel).
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een zonnig aankomend weekend De sprinkhaan is een insect dat goed kan springen. Hij is familie van de krekel.
Zwaluwstelletje probeert weer een nest in onze garage te maken, maar ik heb er weinig vertrouwen in. Voor volgend jaar toch maar een kant en klaar nest kopen.
De vlinderstruik is nog niet volledig in bloei en al bruin, die gaat eruit en een mooie paarse kopen. Dit heb je toch heel gemakkelijk met witte bloemen, jammer
Vandaag 120l tuinaarde verdeeld op de natte stukken bij de grijsbladigen. Wortels een beetje vrij gegraven en lekker droge warme tuinaarde erlangs verdeeld.
Ze zien er gevaarlijk uit zo van dichtbij. Ik denk dat de bladluizen de schrik van hun leven beleven als ze zulk monster zien naderen en hun broertjes en zusjes horen vermalen worden tussen die grijpgrage kaken.
Aan de nectar waar de honingbijen en zelfs de hommels niet bij kunnen, geraken de vlinders wel, met hun lange roltong. Hier een citroenvlinder op de bloemen van de vlasleeuwenbek.
Bevruchte wespenkoninginnen zijn nu nog meestal in winterslaap. Als de temperaturen stijgen tot rond de 15° komen ze tevoorschijn uit hun winterschuilplaatsen en gaan op zoek naar een geschikt plekje om een nieuwe kolonie te stichten.
Dit klein koolwitje vond ik 'snachts tijdens een ronde in de moestuin op zoek naar slakken die een hapje uit de groenten probeerden te stelen. Het voordeel van ze 'snachts te fotograferen is dat ze heel stil blijven zitten dus alle tijd om de flits en de camera te plaatsen.
De foto is zeker niet van hoge kwaliteit maar ik wou hem toch plaatsen om het verhaal. Wat u hier ziet is niet wat u spontaan zou denken, maar het omgekeerde.
Hier kwam Pa met de hoofdmaaltijd, een dikke gezonde insecticidevrije rups. Aan het geluid in die holle boom te horen lustten ze nog wel meer zulke lekkernijen.
Deze westerborder is verdeeld in twee delen. Het deel in de voortuin heeft de hele dag zon, het deel achter ons huis heeft veel schaduw en enkel 's avonds een beetje zon.
Tja - wie of wat zou hier niet rijp worden - de hele dag tegen een bakstenen muur met zicht op het zuiden - hele dag zon (als ze wil schijnen - maar zelfs op een overdekte dag heb ik de indruk dat de stenen opwarmen.
Vorig jaar kwam ik deze schitterende bloem tegen in het wild een eindje verderop bij mij. Het lijkt wel een wilde orchidee, maar die zijn er toch niet in het wild in Nederland?
Op de terugweg hoorden we een kabaal van vogels. Even verderop zagen we al vele nesten van de aalscholvers, wat leuk, die hebben ook de lente in hun kop!
Joepie, mijn Sophora bloeit! Ik denk dat hij al enkele weken in bloei staat maar ik loop altijd met mijn kop naar beneden en zo is hij aan mijn oog ontsnapt hetzelfde met de Bijenboom (Euodia daniellii) Moet een luchtballon kopen om beter zicht te hebben.
Ook de dames nog even gedag gezegd tijdens de maaltijd. Eén dame hier voor aan nog gered uit een benarde positie, want ze was met haar halsband vast komen te zitten aan het hek.
Nog een dichtje voor week 4, op deze zeer natte dag. Mols'noloogje "Watertrappen is best leuk maar ál te soppig leven doe ik niet graag dus ik duik weer onder kruipt u maar onder de wol en bezoek mij morgen weder op een hoger stukje tuin dan "hoop" ik nu weer verder.
Deze Monarda was ooit een 'Jacob Cline' maar is de laatste 2 jaar van kleur veranderd, minder rood en echt ik zie ze nu veel liever. Ik denk dat ze zich gemengd heeft met de donkere 'Hartwood Wine' die een beetje verder staat.
Dahlia - een paar jaar geleden een mandje vol bollen van buurman verderop gekregen. Dus nu ieder jaar maar weer: voorjaar bollen in de grond en najaar bollen uit de grond.
Het was een werkje maar de brug voor de nieuwe vijver is af ,nu nog effe verven daarna bevestigen en dan verder met het afgraven van de vijver en het maken van de watervallen.
Dit jaar eens een paar meloenplanten gekocht. Ik heb eerder wel eens een poging gedaan om zelf meloenen te kweken, maar van zaadjes die ik uit een gekochte meloen haalde.
Voor R en mijzelf ook mag het best wat meer winter worden - we verlangen naar de stilte na de sneeuwval, de gezuiverde lucht, en de stralende zon op klaar-blauwe hemel.
Iemand enig idee hoe ik hier van af kan komen? groen containers doen ze hier niet aan, tuinafval verbrand je gewoon maar dit spul wil niet branden en waar je het ook neergooit het groeit gewoon verder.
Deze stoere had meer dan de handen vol met een hoge borst op te zetten tegen eksters en kauwen, vlaamse gaai en bonte specht om het hoopje graantjes te verdedigen voor zijn gade en zichzelf.
Ik stond een foto te nemen toen heel veel eenden naar mij toe kwamen rennen, ze dachten zeker iets lekker te krijgen. Ze hadden snel door dat ik niets had, maar er stopte een mevrouw verderop en daar gingen ze weer, allemaal naar die mevrouw toe!
Paard door de straat, dat zie je hier niet vaak, maar vanwege het feest in het dorp werd er ook een paardenrace gehouden verderop in de straat. In onze straat moeten ze warm lopen voor de wedstrijd.
Dit lijkt wel een beetje op een Drosera rotundifolia, maar die heb ik nooit geplant. Zou dit een zaailing kunnen zijn die "meegelift" is met de nieuwe Sarracenia-aankopen?
Vandaag zag ik deze libel in m'n tuin, op de Marjolein. Omdat ik de naam van deze libel niet wist, heb ik de foto naar de Vlinderstichting (beheerder van het Libellennet) gestuurd om de libel te laten determineren, het blijkt een Steenrode heidelibel, een jong, nog niet uitgekleurd exemplaar te zijn.
Wat mooie gouden tarwe-aren moeten zijn, geeft de natuur nu een grauwe zwarte schijn. Dit is niet goed voor ons brood, spijtig genoeg; misschien enkele boerkes dood.
Voor eeuwig en altijd met elkaar verbonden - hij, de wurger, zij de roos - de ene doet niet onder voor de andere, de ene met z'n vasthoudendheid, de ander met haar doornen - geen van beide geeft toe, en toch gaan ze samen verder moeten, en geen van beide wint.
Op de koer een nieuw tuintje aangelegd rond de waterput. De bedoeling is om nog meer groene eilandjes te maken zoals wat verder rond de trog, aan de vensters en tussen de 2 garages.
Dit bedrijf heeft een mooie tuin langs de kassen gemaakt en verderop kunnen de medewerkers er even op een bankje zitten om een boterhammetje te eten bv.
Wat een geduld moeten we hebben met de Agave,we zijn weer 20 dagen verder en de kleur komt er al goed uit,gelukkig hebben we tropische temp.gehad want anders denk ik dat het niets geworden was in ons kikkerlandje
Met deze kan ging ik als zesjarige verse koeienmelk halen bij de boer in de buurt. Nu doet ze goed dienst om geitenmelk te gaan halen, bij geitenhouder/herder iets verderop.
Dichtje week 17 De wil van april. April weet wat ze wil eerst die donkere wolk vol hagel dan het helder blauw door schelle zon die schijnt alsof ze haast heeft want verderop wéér een donkere hagelwolk de lente lijkt speels op een wip te zitten en geniet er ook nog van.
Onderweg in het gebied komt een kat luid mauwend ons tegemoet. Natuurlijk aaien we hem en gaan weer verder, maar onze vriend vind het veel te gezellig bij ons en loopt met ons mee en loopt ons voor de voeten, zodat we bijna struikelen!
Eerst wordt de bal gegooid door zijn baasje en holt de hond erachter aan. Dan verderop gaan liggen, met de kop tussen de poten en als het baasje vlak bij is, spuugt hij zijn bal uit en staart dan naar de bal in afwachting van zijn baas.
Zwemvijver met links het filtergedeelte reeds gecementeerd. Taxus in bollen was oude plant op het perceel en zal in de komende jaren verder vorm gegeven worden.
Dichtje week 5 Cornus serica 'Flaviramea' Leven is een stroom voortdurend verder gaan in nieuwe vormen de Cornus vangt de zon krijgt weer energie ze laat de mens even stil staan in bewondering. eljo groet-je
Net mijn bloemenzee terug opgehangen, de plastic hanger was bezweken onder het gewicht. Gelukkig blijven er nog genoeg bloemen over om verder van te genieten.
De ene week stonden de tulpen "Early Harvest"er schitterend bij, ene week later met sneeuw lagen ze plat, maar direct daarna bloeiden ze gewoon verder. Hebben door het koude voorjaar bijna maanden gebloeid.
Bospaadje ligt vol met dennenaalden - zo hoef ik geen decoratieve schors te kopen - de pinussen zijn nu mijn gratis leverancier. We gingen vroeger stiekem in zandvliet tientallen zakken vullen met naalden - is goed tegen het onkruid.
Een Clematis montana en een blauwe regen veroverden twee oude hoogstamappelaars en staan nu samen en ook samen met de appelaars in bloei. Soms wordt er wat aan gesnoeid, want ik wil ook nog wel appels.
De koolmezen hebben zich nog niet bij het voerhuisje laten zien aan de achterkant . Ontdekte er deze week wel in de bolboom in de voortuin , foto's door dubbele ramen .
Augustus 2013 - een rij tegels langs het hek is verwijderd, daar staat mijn compostbak, verder wat snijbiet, afrikaantjes, druif en een echidnea of zonnehoed
Andere planten doen de belofte om in de nabije of verdere toekomst weer hun best te doen. Ze verwachten van mijn kant uiteraard ook een beetje vertroeteling en daar kunnen ze op rekenen.
De lucht is besprenkeld met mooie wolken Wolken die als een ruimteschip steeds verder varen Terwijl onze ogen verdwaalt raken Wolken die ons doen denken en dromen over de toekomst Want daar zal zijn die wolk die jou droom vandaag opving
Vandaag bezoek gehad buiten op het terras van dit naaksslakje. Zijn oogjes draaide eerst naar mij toe vanwege het fototoestel en gleed toen weer verder.
Heb vorig najaar de slakkenvallen zomaar weggezet, vandaag of morgen schoonmaken en nieuwe korrels erin zodat ze klaar staan om bij de hosta's te zetten. Ik wil er nog een stel bijkopen zodat ik bij iedere hosta er een kan zetten.
Zag allemaal kleine beestjes in de regenron, misschien wel muggenlarven! We hebben de regentonnen leeg gemaakt, want zoveel muggen wil je straks niet hebben.
Gisteren de keien hier gelegd en verkeerd geleverde wolfsmelk uit de achtertuin opgegraven en hier gezet. Tot gisteren was dit onkruid city, dus een hele verbetering!
Ken de naam van dit charmante bloempje niet. Heb hem gekregen uit de tuin van de buren waar hij prachtig lichtblauw bloeit en hier bloeit hij toch niet wit zeker.
De palen die de leibomen recht moeten houden hebben we achter de bomen laten plaatsen, zodat je ze niet ziet. Verder zijn de takken geleid met alleen draden, geen dwarsbalk bovenop.
Zaadjes van links esdoorn - midden en rechts Pinus nigra nigra esdoorn kan ik missen, pinus verzamel ik nu, ligt met massa's rondom de denneappels en ook veel verderop want (rond-)vliegen als helicopterkes doen ze allebei erg goed. mvg hugo
Verder het dak afgewerkt vandaag en na veel meten toch de dakramen kunnen plaatsen desondanks de regen toch kunnen doorwerken! Wat Annabelle planten gekocht om het geheel wat aan te kleden
Overzichts foto vanaf de dijk helaas zijn de steentjes op dus de verdere vorming moet heel even wachten. Maar deze paden worden wel alvast met worteldoek en split gelegd en de andere border kan ook al aangeplant worden de tijd dringt.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina