Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Bied je voldoende voedsel aan op de voederplank dan kan je zelfs in een klein stadstuintje de meest diverse soorten aantreffen. Heb je geluk dan kan je ook soorten hebben die uit het hoge Noorden komen. Het zijn trekvogels die in de winter Scandinavië verlaten om in onze contreien te overwinteren en dan misschien wel een bezoekje brengen aan jouw tuin!
De winter is voor veel vogels een moeilijke periode. Om deze barkoude periode te overleven, moeten ze voldoende eten om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Tijdens de winter loopt dit niet altijd van een leien dakje en brengt vorst en sneeuw graag eens 'roet' in het eten. Het gebeurt dat er een voedselschaarste ontstaat of de kou zo extreem is waardoor vogels gedwongen worden hun thuisland te ontvluchten. Dit doen ze in grote groepen waarbij de kans bestaat dat ze in onze zachte contreien belanden. Deze groepen van 'zeldzame' uitheemse vogelsoorten noemen we invasievogels.
Brandend actueel in onze contreien dit najaar, de pestvogel! Groepjes pestvogels overpoelen onze besdragers dit najaar als gevolg van een te kort aan bessen en ijskoude temperaturen in het Noorden. Tijd dus om dit artikel nog eens naar boven te halen.
Vinkachtigen (Fringillidae), een uitgebreide familie onder de kleine zangvogeltjes waarvan de gemiddelde grootte onze alom bekende huismus (Passer domesticus) evenaart. Enkel de kruisbek (Loxia curvirostra) en de appelvink (Coccothraustes coccothraustes) zijn groter dan dit gemiddelde
Ik weet niet hoe het in jullie tuinen zit maar door het zachte weer tot pakweg vorige week zag ik reeds enkele helleborusbloemen verschijnen. Ik ben een grote fan van deze plant, een liefhebber zelf.
Een zwemvijver is net als een zwembad een kunstmatig aangelegde waterpartij, maar integreert zich doorgaans beter in een tuin die op een natuurlijke manier is aangelegd.
Altijd naar de grond turen is ook niet goed voor de nek - dus even stretchen, en wat hing daar zo'n 3 à 4 meter boven ons aan een stam - een wespennest - papierwesp ? ze ware 2x zo groot als wat we zo in de tuin zien.
Voor het eerst wat prutsen met mijn nieuwe Raynox 250 macro lens. Moet nog ff wennen, maar weet zeker dat ik hier straks hele leuke foto's mee kan maken ^_^ O ja.
Heb er vorige week een stuk tuin er bij gemaakt, nu moet om de vijver nog planten, maar ik moet het eerst uitgraven en andere grond opbrengen want ik zit hier op klei grond
Een zeldzaamheid in de Lage landen; de stadsreus, een zweefvlieg die om en bij de 2 à 3 cm groot wordt en compleet onschuldig is. Familie van de zweefvliegen, de larve leeft in en rond wespennesten in de grond waar hij zich voed met dode en/of stervende wespen.
Pas graszaad gezaaid en de eerst sprietjes komen al uit grond, komt er een mol langs! Langs de hele rand is nu de grond omgewoeld en een molshoop als toetje, pff!
Zo die is gepimpt en hangt nu weer te wachten op een nieuwe bewoner ("het" loopt hier wel rond als een nomade maar hopelijk wordt "het" nu wat sedentair) .
Bosanemoontje komen nu bij honderden in bloei. Raar hé, 's winters en na de bloei vind je boven en in de grond bijna niks hiervan, enkel fijne draadwortels bijna niet te herkennen.
Dahlia - een paar jaar geleden een mandje vol bollen van buurman verderop gekregen. Dus nu ieder jaar maar weer: voorjaar bollen in de grond en najaar bollen uit de grond.
Dit jaar heb ik veel rozenstruiken die veel te lange stelen hebben gekregen al heb ik ze in maart gesnoeid. Deze lijkt wel uit de grond te komen, maar de tak ligt gewoon op de grond.
Moestuin: 2de helft van maart, als de grond niet te nat is, de groentetuin plant- en zaaiklaar leggen. Vanaf dan kan het tuinieren in volle grond beginnen !
Waar die van leeft begrijp ik niet , heeft geen grond voor zijn voeten en krijgt alleen een beetje water als het regent . En toch doet hij het al jaren zo.
Het Winterkoninkje zingt zijn liedje, daarna naar de grond om materiaal te zoeken voor het nest en weer terug op deze zelfde tak voor het liedje, weer terug naar de grond enz. Zo leuk om naar deze explosie van energie te kijken!
Gisteren zag ik deze mol boven de grond kruipen en om mijn tuin wat te sparen heb ik hem toch maar een klap met de hark gegeven,ik ben er de ganse dag nie goe van geweest
Veel tuinderijen hier en ze maken er wat van, zoals hier met op de voorgrond bloeiende heide en op de achtergrond een soort Vikingschip vol mooie planten.
Elke morgen het hok openen en dan rennen ze(de kipjes) achter mijn sloffen aan naar de plek voor het raam, waar ik het voer uitstrooi.Elke dag het zelfde ritueel.
Ik stond een foto te nemen toen heel veel eenden naar mij toe kwamen rennen, ze dachten zeker iets lekker te krijgen. Ze hadden snel door dat ik niets had, maar er stopte een mevrouw verderop en daar gingen ze weer, allemaal naar die mevrouw toe!
Campanula in volle grond al lang uitgebloeit , maar in een pot met af en toe wat mest er bij doet hij het nog aardig. Dit is wel een foto van voor het ging regenen.
Zo de tijdelijke tuinkas is een feit, de eerste peperplantjes staan in de potgrondzakken. Ik klop de zakken potgrond een paar keer op de zijkant en leg ze dan neer, 3 plantjes peper, tomaat, paprika enz erin en groeien maar.
Zo de tijdelijke tuinkas is een feit, de eerste peperplantjes staan in de potgrondzakken. Ik klop de zakken potgrond een paar keer op de zijkant en leg ze dan neer, 3 plantjes peper, tomaat, paprika enz erin en groeien maar.
Moestuin: vanaf begin maart als de grond niet te nat is, wordt de uitgespreide compost met de bovenste tuingrond goed vermengd! Daarna word de bovenlaag met een grelinette luchtig opgestaken.
De azalea’s die voor de winter de grond in gingen staan nu in bloei en kben heel blij dat ze bij mijn vader niet op de composthoop zijn geraakt.Nieuw leven is altijd mooi.
Er was een moment waarop hij teveel schaduw kreeg en geen bloemen meer gaf. Ik heb hem uit de pot gehaald en met de grond die er nog aan zat in een emmer gezet.
Hij deed het niet zo goed in de pot, dus in een hoekje tegels eruit gehaald en een gat gaan graven. Gele zand en heel veel puin, zoals op de volgende foto te zien is.
Vermits de grond te droog en te hard is om te planten ben ik nieuwe plannen aan het maken voor het najaar. Want er is een deel van de border die ik zou willen vernieuwen
Er wonen nu drie hommels en/of solitaire bijen in mijn insectenhotel. Nog een maandje en ze worden aan het werk gezet --> bestuiven van mijn moestuintje Weet iemand wat ze aan het doen zijn: ze vullen verschillende gaatjes met grond.
Ik kan even niet op de naam komen maar ze worden bij ons veel aangeboden als kuipplant, alleen deze is ruim 3 meter hoog en breed, en staat op een verwilderd stuk grond.
Toch altijd mooi ,een kerselaar in volle bloei. Hopend dat de nieuwe buren, die het stuk grond naast ons gaan kopen,het niet te erg vinden dat hij een meter of twee overhangt .
Deze zweefvlieg imiteert een hoornaar, daarom wordt hij ook wel hoornaarzweefvlieg genoemd. Het is de stadsreus (Volucella zonaria) De larve van de stadsreus groeit, zonder herkend te worden, op in een wespennest en hij brengt het er levend vanaf.
Geef toe, ge moet het al héél goed kennen om hierin 4x dezelfde plant Helleborus Emma te zien - niet teveel op kleurverschillen/veranderingen betrouwen.
Maar dit is nog fijner als je jeuk hebt op je kop, iets meer naar rechts graag! Op de achtergrond de Stena Line die door de Nieuwe Waterweg vaart naar zee, richting Engeland.
Ieder jaar een waar feest, en elk jaar weer groter en mooier deze japanse esdoorn. Wat mij eigenlijk wel verrast, daar onze tuin een zware kleigrond heeft die in de winter vrij nat is.
De nieuwe planten staan nog maar net waar ze moeten staan en Happy kan het weer niet laten.Als een slang sluipt hij rond de planten en duwt ze opzij zodat hij er kan liggen.
Een paar weken geleden heb ik, net als alle andere jaren, het blad van de Helleborussen tot op de grond afgeknipt. @Svoffel ik was wel wat langer bezig dan jij morgen
Het voormalig postkantoor en daarna belastingkantoor, heden een horeca gelegenheid, op de achtergrond "De Grote Kerk (Onze Lieve Vrouwe Kerk), en op de voorgrond het partyschip "Spinola".
\"Wat de toekomst brengen moge\" Om haar heen houden de bloemen de adem in de tijd staat even stil evenals de bruid haar stralende houding duidt dat zij de toekomst met open blik tegemoet zal treden over 2 uurtjes klinkt haar \"Ja!\" eljo groet-je De bruid kennen wij niet, daarom des te mooier.
Ik dacht dat ik mooie grote sieruien in mijn tuin had, maar deze waren enorm en zo mooi tegen deze achtergrond in de Oud Hollandse tuin in het Clingedaelse bos!
Er is een winterkoninkje druk in mijn tuintje. Zo ontzettend leuk, doordat ik vorig jaar een groot deel van de tuin opnieuw heb moeten aanplanten (na 26 jaar gingen alle dennen kapot) staat er nog 1 boom, en net daar hebben ze bedacht een nestje te bouwen.
Krijg er niet genoeg van, zo leuk om vogeltjes te kijken. Stoel achterste voren voor het raam gezet en met mijn armen steunend op de leuning en fototoestel in mijn handen, zien jullie het voor je en klikken maar!
Onze water bron voor de vogels een pilaar en een zinken teil in de grond een klein bronnetje en je heb er jaren plezier van, dus ook de vogels en vergeet niet het klateren van het water die geeft een heerlijke rust
Twee jaar terug verhuisden we de planten uit de potten naar de volle grond. Blijkbaar zijn er nog wat wortels blijven steken want dit plantje groeit terug.
De laatste spoorbiels (met dank aan Mien Ruys) uit de grond verwijderd. De balk is niet te tillen en dus maar een rustbankje van gemaakt in een uithoek van de tuin.
Dit jaar zijn de kattensnorren minimaal. Maar de hortensia heeft twee hele grote bloemen die op de grond liggen straks even in een vaas te drogen zetten.
Gisteren de aangetaste buxushaag door buxusmot aan mijn kant willen verwijderen met een schup, maar geen beweging in te krijgen onwille van dolomiet. Dan maar met de heggenschaar alles tegen de grond gesnoeid.
Toen ik 10 jaar geleden de beukenhaag plantte zat er een frutselig plantje tussen. Dat heb ik toen tegen de kas aan in de grond gepland met dit resultaat.
Nieuwe behuizing gekregen , de grootste die ik kon vinden. Er ging 50 l potgrond bij dus die kan er weer even tegen , gelukkig een pot met wieltjes er onder .
Vandaag 3 maart 2021 Sem begint mooi uit te lopen. De uitlopers in de grond worden altijd verwijderd en met goede snoei wordt de struik in toom gehouden.
Vandaag alsnog maar even wat gezaaid, wellicht aan de late kant maar dat is niet erg. Dit project gaat er puur om dat ik de plantje's weet op te kweken en ok in leven weet te houden.
Dit sukkelaartje was juist tegen onze ramen gevlogen en lag bewusteloos op de grond maar na een tijdje kwam hij er terug door. Nu vliegt hij weer vrolijk in de tuin rond samen met zijn partner.
Allium 'Ambassador' 31 januari 2015 Gisteravond eerst nog een regenbuitje op hun kop gehad en nu is de grond rondom hard van de vorst. Nou dan krijg je wel rode neusjes!
Ons nieuw tuinpad , laten aanleggen maar de grondwerken zijn voor ons(al mee bezig). Denk er nog aan om misschien een rozenboog te plaatsen in het begin van het pad.
Heerlijk plaatje zo, hier doe je het voor, he! De garage op de achtergrond wordt ook steeds mooier, nog een paar dagen klussen en ik heb een prachtige garage / studio
Elk jaar geniet ik weer van de Echiveria,'s winters zet ik hem in de kas,en in het voorjaar haal ik hem uit zijn pot,verwijder de dorre bladeren en krijgt hij nieuwe grond,en als dank,zie het resultaat.
De renovatie: we hadden extra grond nodig en konden dat halen op een bouwwerk van de gemeente; het laden door de werklui was heel wat gemakkelijker dan het lossen door ons.
Even vooropgezet dat dit niet in onze tuin is, maar in de tuin van mijn beste vriendin, wil ik dit prachtig plaatje graag hier delen. De Cornus Causa, op de voorgrond de Lavendula 'dwarf blue'
Een zijtak van de "Mark", met op de achtergrond "Het Kasteel van Breda" in 1353 verbouwd tot Kasteel door Jan van Polanen. De beroemste bewoner was Willem van Oranje.
We zijn bezig met de grasmat weg te doen waar de struiken, vijver en bloemenweide komen. vrijdag 21 april gaan we 50 struiken gaan halen bij ecoflora in halle.
We hadden méér dan genoeg van deze veel te grote heester voor de plek waar die stond en hebben hem vorig jaar tot op de grond afgezaagd, maar vergeten hem te rooien. Nu staat die weer mooi klein te wezen en mag hij voorlopig weer eventjes blijven.
Vandaag in de rozentuin de rozen gesnoeid, morgen nog de twee klimrozen bij de entree en de drie die voor de achtergrond zorgen. En opruimen hoort er ook nog bij.
In onze tuin - deze viezerikkken schijnen meer en meer voor te komen in BE/NL - Inktviszwam - al veel weggedaan eerder deze herfst, nu staan er weer zo'n 4 of 6 .
Langs de zandweg vlak bij ons huis komen de narcissen alweer te voorschijn. Deze zijn ooit in de grond gezet door de buurman die er zelf al lang niet meer is, maar elk jaar worden we weer aan hem herinnerd dankzij deze mooie bloemen!
Een "regen van eikels uit de grote eik naast ons huis zorgt momenteel voor aardig wat werk. Om te voorkomen dat ze zich vastbijten in de grond is het dagelijks opruimen geblazen.
Gisteren alle bladeren die aan de voordeur lagen in de potten gepropt en m'n andere er terug bovenop,zodat ze niet terug wegwaaien.Heb zo elk jaar verse bladgrond.
Bak op noord met die prachtige rode Rhodo, Heuchera en het Kiespijn boompje (hierop niet te zien)(of misschien toch: het sprietje rechts achter in het nog lege vakje) Wel is te zien hoe moeilijk het hier is foto's te maken zonder storende achtergrond, sinds buurman n raam in zn schutting hakte.
Foto uit de krant " Het laatste nieuws " regio Dender van 08/04/2015. De titel " Mooi weer lokt volkstuinders naar buiten " Met op de achtergrond mijn tuintje met de aardbeitoren.
April. Altijd ergernis over die onnatuurlijke kleur kas-doek van de buurman maar hier istie nu eens wel mooi als achtergrondje voor de haastige Clematis.
Als takje van 20cm door iemand meegenomen uit Bulgarije. Takje in de grond gezet, glazen pot erover tot je uitlopers ziet en nu na een aantal jaar een prachtige rozenstruik.
Ik werk als chef-kok en de zaadjes bewaard van de paprika's ik ze afgespoeld en daarna laten drogen op een krant en daarna gezaaid in zaai en stekgrond dit gaat dus prima dus geen zaadjes meer weggooien
Sarracenia purpurea: een onbenaamde cultivar die ik vorig jaar als kamerplant kocht en na langzaam wennen aan de zon in het veenmoerasje zette. Dit blijkt de meest winterharde Sarracenia in onze vijver tot nu toe!
Tuinwerken afbeelding 7 - 2016 - voorlopig resultaat van 50 vrachtwagens aangevoerde grond, hier zie je de terrassen. Verdere aanvulling moet er nog langs de rechterkant geschieden.
Vandaag is de kelk aan ons voorbij gegaan, op een andere dag gaat ie misschien boven onze kop, en liggen al m'n Pinussen omver - had deze in de gaten deze morgen, lijkt me niet zomaar een wolkje dat effe snel opstijgt.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina