OPGELET: Beste klant, door het stijgend aantal orders omwille van COVID-19 kan het zijn dat uw bestelling één tot twee werkdagen later wordt geleverd. Dit onder meer door vertragingen bij onze logistieke partners. Dank voor uw begrip.
Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
December is de eerste wintermaand en meteen de laatste maand van het jaar. Op de vogels in onze tuin na zijn de meeste dieren in rust. Toch kan er nog het één en ander gebeuren in de tuin om het de diertjes naar hun zin te maken.
Vlinders en lieveheersbeestjes in de tuin zijn geweldig om te zien! Bovendien vinden je (klein)kinderen het betoverend om te blijven kijken naar een fladderende vlinder of de stippen van een lieveheersbeestje. Je kan de natuur een handje helpen om ze naar je tuin te lokken met de bloemenmengsels van DCM.
Zalig toch die gedachte dat het nieuwe moestuinseizoen niet zo veraf meer is. Binnen een paar maanden kunnen we ons terug uitleven in de tuin en met onze vingers in de aarde wroeten. Het maakt een mens gelukkig! Januari en februari zijn de maanden om ons voor te bereiden, om grootse plannen te maken en reeds zaden en pootgoed te bestellen zodat we alles tijdig in handen hebben en we zeker niks missen.
Omdat planten en dus ook kiemen heel veel licht nodig hebben, wordt er heel vaak beroep gedaan op groei – of kweeklampen. Deze lampen zijn zo ontwikkeld dat ze het zonlicht trachten na te bootsen om de zaailingen op die manier goed te laten ontwikkelen zodat ze later op het jaar ook meer oogst genereren.
Planten die niet of niet voldoende beschermd worden zullen serieus afzien komende winter, vaak met afsterven tot gevolg.
Dit kunt u nu nog voorkomen door tijdig een beschermende winterhoes te voorzien.
Onderstaande tuinfoto's van de lente die ontwaakt zijn ingezonden door lezers van Tuinadvies.
Om zelf uw mooiste tuinfoto's hier te plaatsen, zet ze in de rubriek fotoalbums waar iedere bezoekers van Tuinadvies kan stemmen op de ingezonden foto's.
Dit is een bijzonder leuk forum, zeer leerrijk en vele lieve mensen. Blij dat ik hier mag vertoeven Ik ben nog maar een klein super-beginnertje, maar vol goede hoop op een flinke oogst uit de (potten)moestuin deze zomer.
Een tijdje geleden kwam Guusje vanuit Spanje naar zijn nieuwe adoptiegezin bij Vieke. De eerste dagen werd hij apart gehouden van de andere gezinsleden, maar dít wilde ik jullie niet onthouden: De eerste persoonlijke kennismaking van Voyou en Siam met Guusje!
Een tijdje geleden zag ik een Magnolia in bloei bij iemand hier vlakbij. Ik wist niet wat voor een boom het was, maar hij wad zo mooi dat ik op internet was gaan zoeken.
Tenminste zes bamboestokjes heb ik gebruikt. Die stokjes heb ik eens bij elkaar gescharreld toen iemand een gazen afscheiding had en hij wel de hedera met stok had maar niet de tijd om ze even zonder stok goed te plaatsen en in te vlechten.
Een paar jaar geleden deze Conference bij een bouwmarkt (ja sorry, hij was natuurlijk in de aanbieding) gekocht, een miezerig staakje, maar ik zag in gedachten al schalen vol heerlijke peren. Het staakje flink vertroeteld en ziedaar, vorig jaar, twee miezerige bloesempjes.
Net een feestje in de bak met sempervivum plantjes, maar zo blijven de vogels echt weg, want de extra stokjes en steentjes werkten toch niet helemaal. De stokjes wapperen in de wind en als de zon schijnt, schitteren ze ook nog!
Wat bloeit deze roos uitbundig, krijg er niet genoeg van. Wel hier en daar wat stokjes gezet, want de bloemen hangen een beetje door de vele regenbuien.
Pimpel- en koolmees aan het eten terwijl er een andere koolmees al in het wachtrijtje zit. De houten stokjes heb ik er op geplaatst omdat ijzer in de winter toch koud aanvoelt.
Nog een foto (close up) van de eerste zelf opgekweekte wilde akelei op zijn vooraanstaande plek bij ons vijvertje. De stokjes er om heen staan er om te voorkomen dat de katten en hond er makkelijk door heen gaan lopen of er zelfs triomfantelijk boven op gaan liggen !
Ik heb mijn spiraal "af" verklaard De stokjes in het midden er uit getrokken (voor het uitmeten van nog meer wendingen), de steen in het midden, rozenkwarts erbij. En de rhodondendron die ik van een vriendin heb gekregen staat er ook naast.
Mijn overjaarse Pelargoniums in zware potten tegen het omwaaien want soms zijn ze twee meter hoog, staan netjes aangebonden aan bamboestokjes. De Fuchsia's waarvan sommigen zeker tien jaar en ouder zijn, werden rondom getopt om meer vertakkingen te bekomen en de bloei wat uit te stellen.
Kolibrie vlinder , het arme beest was mijn kweekhok binnen gevlogen en zat zielig tegen de lichtkoepel , met een beetje aandrang van een bamboestokje toch naar buiten kunnen loodsen ::
Ik heb er letterlijk en figuurlijk een stokje voor gestoken bij de sempervivum plantjes, want de vogels zoeken steeds tussen de plantjes of er wat te eten valt. Elke ochtend lagen de plantjes op de tegels, nu niet meer!
Nu gaan we naar Mappa Mundea, wat verderop in de dierenwinkel te vinden is. Onderweg zagen we net een medewerker van de winkel met een papegaai op zijn schouder lopen.
Gisteren zag ik een lieveheersbeestje in een bak met water drijven en heb hem er snel uitgehaald door een stokje voor zijn snoet te houden en ja hij stapte er meteen op. Daarna heb ik hem in het zonnetje op een tegel gelegd.
Papaver 'Lilac Pompom' Slechts een enkele bloem is de opbrengst van een heel zakje; teleurstellend. Dus nu maar weer zaad van deze bewaren en hopen op een beter resultaat volgend jaar.
Het lievelings plekje van Kroelie en met een schaaltje kattenbrokjes. Andere dieren lusten deze kattenbrokjes ook, dus als de kat van huis is, dansen de.
Zicht vanuit onze slaapkamer aan de Moezel - Sprookjeskasteel, knisperende blokjes in de haard - eens leuk voor de verandering (hebben we immers hier allemaal niet)
Er zijn tientallen manieren om troggen te maken en te beplanten, het mooiste zijn natuurlijk de originele zandsteen troggen, en dan het mooiste zijn de uitgekapte van een paar honderd jaar oud. Zoals uit mijn vorige tuin .
Deze mocht ik groot brengen. Moeder dahlia 'pink Butterfy' Bestuurder 'David Howard' en uit de gein noemen we deze nu MS ( Marten Smeding) 'Koning David'.
Dit hangt in de nieuwe hal van de orchideeën hoeve. We hebben er heerlijk gezeten, terwijl de kinderen op blote pootjes in de speeltuin aan het spelen waren.
Op het bankje ligt Kroel vaak met zijn bakje kattenbrokjes naast zich. De vogels loeren altijd of ze er van kunnen snoepen als Kroelie er even niet is!
De grote klit, ook wel grote klis genoemd (Arctium lappa) De penwortels zijn eetbaar. Medicinale plant Pas op voor de klitten als die opgedroogd zijn, want ze blijven in de vacht van uw huisdier hangen of aan uw kleding.
En nu een foto van vandaag, het was weer ijzig koud met een straffe oostenwind, door deze eeuwige koude winter genieten we wel heel erg lang van onze sneeuwklokjes!
Ons Babs heeft het lekker warm op ons bed (20/11/18 ,mijn man ligt al op zijn gemak ernaast,nu nog een plaatsje maken voor mezelf . Zolang ze bij ons kan zijn genieten we ervan ,want ze is nu al weer 10 Dagen ziek .
Dichtje week 9 Niks bijzonders, is bijzonder. Zo, begint de morgen hier een licht gekeuvel slokjes van het heldere water geven sjeu en straks gewoon weer de tuin verkennen.
De eerste \\"waterige\\" sneeuwvlokjes komen hier naar beneden gedwarreld. Ondertussen dat ik dit hier schrijf zijn de vlokjes al natte vlokken geworden.
Ook onder en rond de Pinus Mugo Mughus, met de plantaarde meegekomen, wat bosanemoon, en straks ook blauwe klokjes (OK ze staan er wat verloren, na de bloei gaan ze op een betere plaats allemaal wat meer bijeen)
Massa's sneeuwklokjes en krokussen onder de struiken waar 's zomers toch niets groeit en die nu veel stuifmeel leveren voor onze bijen als de temperaturen wat hoger zijn.
Een egel die s' avonds uit het bakje van Kroelie eet met kattenbrokjes, gefotografeerd door hert raam. Pas gebeurde het weer, maar heb daar geen foto van, vandaar deze wat oudere foto van dit jaar.
Moestuin eerste jaar , gezamenlijk project onder drie buren, met als doel; verse groenten op biologische wijze geteelt, dus zelf bemest en geen chemische voedingsstoffen gebruikt. Eigen kweek en vooral gezond !
Een zomers gevoel even vastleggen : regen wordt verwacht en dan zal deze Magnolia Soulangea Alba Superba zijn witte bloemen inruilen voor een groene aankleding. Het was genieten dit jaar want die bloeitijd was uitzonderlijk lang door het prima weertje.
Vanop het terras - Hydrangea is een witte, maar zijn eigenlijk zaailingen van de 'Blue Wave', denkt R - ze zijn zo blauw-achtig wit dat ze 's nachts a.h.
Na jaren zonder sneeuwklokjes (knolletjes verdwenen altijd) toch nog eens geprobeerd,maar deze keer in de bloembakken. En een goed resultaat,ééntje gaat bijna bloeien.
Sneeuwklokjes met op de achtergrond een van de eerste zaailingen van de Helleborus die in bloei staan. Zo leuk, op verschillende plaatsen staan er nu zaailingen in bloei.
Vandaag en gisteren bezig geweest met de constructie van winterhokjes rond de Brahea Armata en Washingtonia robusta palmen. De bedoeling is om ze droog te houden zodat ze beter de koude weerstaan.
Een regendag. Binnenshuis maak ík nat lekker de ramen sponzen vloeren soppen nou ja lekker soms moét het gewoon want door al het mooie weer blijft het gewone gedoe een beetje liggen normaal toch?
Wilde aardbei heeft dit bedje mooi ingenomen. Verder staan er varens en in de lente krokus, tulpen, bosanemoon en meiklokjes Tuurke houdt me gezelschap op m'n toer door de tuin, en probeert me te verschalken door van achter de boskes naar m'n knoesels te springen.
ZOMERUUR niet vergeten (op klokjes zonder automatische aanpassing) Hier een ezelsbrugske (in het frans) mArs = Avancer l'horloge octobRE = REculer l'horloge Wie kent er trouwens een goed NL ezelsbrugske ? mvg hugo
Terugblik Mijn handen groeven in de aarde maakten mijn hoofd vrij een voedingsbodem vol woordjes stroomde over het landschap bereikte mijn brein weer in een teruggave van poezie. Ik kon er niet mee stoppen in afzondering gebruikte ik de tijd om mij zinnig uit te leven in de tuin van kleurverwondering over de aarde heb ik gezworven Maar steeds wakker geworden in eigen bed.
Dichtje week 6 Op naar morgen. Een beetje verloren loop ik naar het beeld en vertel haar: "Morgen krijgt hij, mijn Dick een verbreding in de halsslagader en dan, zal het weer goed komen hoor.
Kleintjes steken de kop op en zuchten -oef we zijn er eindelijk - ze halen fris adem, want zo onder de grond is maar niks als erboven zoveel te zien is. Rondom blaadjes van de bosanemoon.
Dit is een nieuwe aanwinst in onze tuin : Rhodochiton atrosanguineus of simpelweg het paars klokje genoemd. ik vind de bloemen zo speciaal en groeien in grote getallen op een rij, het heeft iets sprookjesachtig,past goed bij mijn andere hobby , elfjes boetseren.
Galante kusjes. Februari de treurwilg onder de maanden mijn humeur fladdert ze is moe van het moe zijn de gordijnen blijven open tot het laatste licht.
Wanneer de kolmeesjes uitvliegen - komen ze ofwel rechts in de Azalea terecht, ofwel links in de vijver, ofwel recht onder in een zacht bedje vol meiklokjes (mijn voorkeur) - Ms.T heeft huisarrest maar wordt voor de rust van ons geweten en ter compensatie en zoethouding vertroeteld met hapjes, snoepjes, crackers, paté, gentse kop, etc.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een zonnig weekend De Vlieg deze vlieg is kort geleden uit de pop gekomen is nog niet volledig op kleur en vleugels nog niet opgepompt De vlieg wordt geboren uit een eitje. Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost.
Heb je een spin al eens gevolgd bij het maken van het makkelijkste deel van haar web (moeilijkste lijkt me de basisvorm te maken, gespannen tussen hoge takken en andere uitsteeksels) .
Border op komst - u vond deze combinatie op andere foto's ook mooi dus ik herhaal even wat er in staat (op variaties na van jaar tot jaar en volgens dat we goesting hebben) Mooi gecombineerd zijn zeker - blauwe, lichtroze en donkerroze geranium (laag) - roze lupine (middelhoog) - donker blauwe irissen (middelhoog) - Paarse Thalictrum (hoog) Komt daarbij wat later wiite phlox (hoog) En verder staan er - hemerocallis eendagslelies oranjegeel/zalm (middelhoog) - Incalelie oranje/safraangeel (middelhoog) - gilliena trifoliata (middelhoog) - longkruid (laag) - meiklokjes, (laag) - allium christophii (hoog) - anemone japonica (middelhoog - kwam er vanzelf bij), - astilbe (laag) , - hosta (laag) - akelei (ook vanzelf erbij gekropen), - fucchia magellanica (middelhoog), - 2x magnolia (boom), - 2x krenteboompje (hoog), Als achtergrond achteraan tegen het riet een rij/haag Hibiscus (hoog), - hortensia (middelhoog), malus (boom), - lavatera (hoog) om wat gaatjes te vullen, - polygonium, - rosa rugosa (struik, nu nog laag, om de composthopen te camoufleren - witte en blauwe seringen (boom), - blauwe korenbloem (midelhoog) - euphorbia (middelhoog) geel - vrouwenmantel (laag) - echinops blauwe kogeldistel (middelhoog) - monnikskap (middelhoog) - Ypericum (hertshooistruik) - cornus alba marginata (hoog, waaiervormig, mooie rode takken in de winter en overal vergeet-me-nietjes, meiklokjes en bosanemoon tussenin en op dit moment staan er de blauwe boshyacinten nog bij .
Week nummer 48 Vandaag, rond 9 uur deed ik 16 Nijntjes boekjes en een knuffel op zijn kistje heb een liedje in mijzelf gezongen terwijl hij, door "Moeder Aarde" werd toegedekt. Het kwam zo: Een jongetje stond mij aan te kijken in een opwelling tilde ik hem op nam hem op mijn rug en ging gewoon door met het geven van tennisbal- spelletjes aan de vluchtelingen kindertjes.
Zo ongeveer moeten de kauwen vanuit "hun" schouwen op het schooldak onze tuin kunnen zien. Dit is een zicht vanop 4m hoog (nok schuurtje) richting zuid-west kijkend naar het woonhuis vooraan in de tuin.
Van de groninger kroon appel is een hele tak afgescheurd. Een halve emmer met onrijpe appels staat te wachten op de koude wintermaanden voor de vogels.
Toen er in het land tegenover mijn huis nieuwe woningen werden gebouwd kwamen deze stenen tevoorschijn. Ik laat ze maar begroeien want ze blijven niet schoon.
Boven links is geranium sessiliflorum \\"Sanne\\" ---------- rechts osmanthus burkwoodii onder links is arum italicum ---------- onder rechts is sarcococca \\"Hookeriana\\" Dit zijn allemaal groenblijvers die keurig de ijzel hebben doorstaan.
Links boven primula paxiana rechts boven papaver oriëntale links onder helychrisum italicum die dit jaar niet heeft gebloeid . recht onder astilbe arendsii denk ik.
Nog even toevoegen aan de één en twee jarigen. Deze eenjarige papaver is nu vervangen door papaver orientale 'Coral Reef' die staat bij de vaste planten en is minder hoog en geen gedoe meer met zaaien.
Omdat Lilly steeds van die mooi viooltjes had heb ik me ook laten inspireren. Hangt al de hele winter heen en weer te zwiepen en ze krijgen er nu zin in.
En hier het begin van mijn hobby tuinieren. Was van de honderd volkstuintjes de eerste vrouw en mocht de boel ook met bloemen inplanten, om zo nog meer dames enthousiast te krijgen.
De hesperis -achter bij de schutting- zorgt er weer voor dat dat het gat is opgevuld. Heb in het voorjaar twee toppen van deze plant aan de praat gekregen.
Vlug de tuin in voor dat de witte wereld weer foetsie is. Ook zaten we ruim een uur zonder stroom en de cake die ik juist aan het bakken was is een plat gevalletje gebleven.
Zo die staan ineens helemaal om mijn kerrie plant. Na drie jaar gaan ze ervandoor En ze vallen niet op behave twee groene stukjes die ik er tussenuit heb gehaald.
Deze hemerocallis was in het voorjaar plat gaan liggen. Heeft steun gekregen en ik was eerst al dat blad zat, maar nu doet de plant geweldig zijn best.
Krijg niet zo goed het grijs blauwe kleurtje op de foto. Maar dit stekje van twee jaar terug gaat volgend voorjaar in de tuin op verschillende plaatsen.
En hier kwamen hele grote uitlopers aan die over de rest van de planten heen slingerden. De loten hadden niet de behoefte om omhoog te gaan dus heb ik ze een tijdje geleden terug gesnoeid.
Heerlijke dag en prachtig weer gisteren Een uitstapje naar Een dijk van een tuin in Gameren. Weer helemaal onder de indruk van de aangelegde rotstuin en als je boven op de dijk staat zie je pas hoe laag alles achter die dijk is.
Deze persicaria is nog redelijk, maar de licht roze knip ik straks helemaal terug. Er staat tijdelijk een mini appeltje tussen die met allerhande stokken steun nodig had.
De appelboom gaat ieder jaar weer de strijd aan met deze buren. In het voorjaar is de chocolade kleur te zien van de eupatorium en nu de bloei en groener blad.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina