Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Meer en meer mensen kiezen tegenwoordig voor een zitmaaier wanneer ze op zoek gaan naar een nieuwe grasmaaier. De keuze bij het al dan niet aankopen van een zitmaaier is afhankelijk van enkele factoren.
Hakselen is het verkleinen van snoeiafval, zoals takken, haagscheersel en kleine stammetjes.
Het versnipperde hout, de gebroken schors en het versneden blad kunnen als mulchlaag gebruikt worden of ze kunnen gecomposteerd worden.
Aubergines zijn er in verschillende vormen - lang en rond, groot en klein - en in diverse kleuren van wit via geel en groen tot zachtpaars en dat zowel egaal als gestreept. Al liggen vooral de prachtige dieppaarse in het groenterek. Bekijk hier tips om aubergines te kopen, aubergines te bewaren en klaarmaken van aubergine
Hallo allemaal Met dit heerlijke weer barbeknoeien wij heel vaak en in de avond gebruiken we dan de buitenhaard om een gezellig sfeertje te krijgen en wat langer buiten te kunnen blijven zitten. Bovendien is het (samen met wierook) een uitstekend middel om vliegen en muggen weg te houden.
Ik ben al een tijdje op zoek naar een paar bomen voor in mijn achtertuin maar het aanbod van de lokale plantenboeren is zeer beperkt. Dus nu ben ik op zoek naar een kwekerij/winkel met een groot assortiment.
Ik ga volgende woensdag nieuwe klimrozen kopen maar zou graag jullie persoonlijke ervaring willen weten van de volgende rozen. Sommige hebben een mindere reputatie maar zijn dan wel zo mooi dat je de ziektes erbij neemt Amaretto Jasmina a Shropshire Lad (kan als kleine klim gebruikt worden) Gloire de Dijon ( mooi maar.
Daar het buiten zo kou bleef heb ik de phyllo cactus maar in de kamer gezet,de knoppen kwamen wel maar voor buiten was het dit jaar te koud,vorig jaar had ik er op 7 juni buiten in bloei
Buiten waait het hard, maar binnen is het lekker warm. Deze mus heeft het goed bekeken en heeft een mooi plekje op de leuning van een bank uitgezocht en kijkt zo door het raam naar buiten.
Laatste foto van de tuinbar oude stijl word gehalveerd en er komt een buiten bar die aansluit op het terras met BBQ plek En de bar binnen komt met uitkijk op de buitenbar en terras.
De merel heeft het gevonden en smult er dagelijks van. Hij vertrouwd me voor geen meter want als ik ook maar even een voet buiten de deur zet vliegt die weg.
Het huisje bij de vijver is eindelijk klaar aan de buitenkant geverfd en wel ,nu kan eindelijk de folie in de vijver (want anders kon ik de buitenkant niet meer verven. )en gebouwd worden aan de watervallen.
En ik maar denken dat de spin waar ik zo van schrok vanochtend toen ik de voordeur open deed, lekker buiten aan het spelen was ! Nee hoor hij zat gewoon binnen !
En ik maar denken dat de spin waar ik zo van schrok vanochtend toen ik de voordeur open deed, lekker buiten aan het spelen was ! Nee hoor hij zat gewoon binnen !
Dichtje week 19 Glans De morgen is met mij opgestaan doch buiten mij om ik heb er niet aan meegedaan en voelde stom de stip van mijn bestaan. eljo groet-je
De kuiflavendel ook even buiten gezet, in de zon, 's nacht moet hij terug binnen. Weet iemand of ik die nog korter mag snoeien, want hij is al terug groen aan t worden?
De phyllo cactus heb ik dit jaar maar even in de kamer gezet, de knoppen waren al zover dat ik hem niet buiten kon zetten Nu nog van de mooie bloemen genieten, er zitten nog 60 knoppen in
Weg mooi weer, het is nu net half 1 geweest en het stormt hier en regen plus onweer! De tuinstoelen moeten even wachten voor we weer buiten kunnen zitten!
Ik zat op het bankje buiten met Kroel en had even een zakje brood neergelegd om zo aan de vogels te geven. Deze kraai kon blijkbaar niet wachten: he, een zakje brood, hoe krijg ik dat eruit!
Een vrouwtje groenling (Chloris chloris) heeft ook de namen groenvink of groninger. Dit vrouwtje heeft een nest gebouwd samen met haar mannetje van hondenhaar en stukjes sisal touw, wat we ophangen in de netjes waar mezenbollen in hebben gezeten.
Echinopsis, meer weet ik niet; al vijf jaar staat die hier en bloeide nooit. Dit voorjaar heb ik 'm buiten gezet en nu word ik in de avondregen verrast.
Tot mijn verrassing stond mijn orchidee prachtig te bloeien in de winterstalling(De kas)verstopt tussen alle andere bloemen die in de winter niet buiten kunnen. Wie weet tot welke fam.
De geranium die buiten in een zak hang begint weer te groeien en zelfs hier en daar een knopje! Ik wilde het weggooien, maar de geranium wordt steeds groener, even wachten maar.
Bloeit nog steeds met enige regelmaat maar er komt ook enorm veel blad bij . Heb hem al een grotere pot gegeven maar het nieuwe blad heeft bijna geen plaats.
Deze muurkas alias serre hebben we nu bijna al weer 3 jaar en het is een combinatie van moes - kruidentuin en terras. Heerlijk om in te dineren als het buiten de kas net iets te koud is.
De Ribes sanquineum zit al in de knop Als experimentje een paar takken in de vaas gezet; en ja hoor ze zijn open gegaan. Weliswaar niet in de mooie rode kleur als buiten , maar toch alvast een beetje lente in de vaas.
Deze was de basis voor mn kleine 'Heemtuin' want hij woont hier van nature: vroeger was het hier een moeras. Het tuin complex ligt ook een paar meter lager tussen de stad en de opgespoten buitenwijk.
Deze Sperwer zat plotseling in onze tuin, omdat deze de dode vogel ontdekt had in het gras! Wel gefotografeerd door het raam, omdat ik bang was dat hij anders weg zou vliegen als ik naar buiten zou gaan.
Het was maart 2020 de straten waren leeg, de meeste winkels gesloten mensen kwamen bijna niet meer buiten, iedereen wist wat er aan de hand was maar de lente wist het niet en de bloemen bleven bloeien en de zon scheen .
Half zeven ‘s morgens, nog behoorlijk fris, met de buitenlamp aan, wensen me de kleuren een goedemorgen. En ik ben heel blij om de dag zo te mogen beginnen !
De aarbeien buiten onse tuin in de sloot ,deze week zijn we begonnen om ze opteeten ,ze groeien in een grote plastiek bak en deze hebben wij gekregen van een oude buurman , dus die kunje niet weg doen geen ruite in de tuin dan maar inde sloot achter de tuin in de mand mooi toch?
Huismus - Passer Domesticus wilde terug naar buiten ( was aan de verkeerde kant in het tuinhuis ) er zijn de laatste dagen vele groepjes mussen in de tuin !
Toen ik op het werk een houten krat op het werk verzette hing deze aan de zijkant. Dacht eerst dat het dood was maar toen we het buiten gezet hadden vloog het rustig weg.
Ongenode gast(2)dit mussenjong was in de kas op de een of andere manier in de kas beland gelukkig liet die zich makkelijk vangen zodat ik hem weer buiten heb losgelaten waar die hoort.
Toen ik de serre een beetje aan het opkuisen was zag ik enkele mooie vogeltjes buiten passeren die ik al een tijdje niet meer gezien had in de tuin. Buiten de mezen , merel en roodborstje waren er nog 2 goudhaantjes en een zwarte roodstaart.
Dichtje week 30 Geurende heimwee. Nog voor ik een taal bezat behoorde fluister van de wind tot mijn wereld kleurende kerries vervlogen opgenomen door palm en pisangblad het gebeurt elke keer weer het opzoek gaan naar het oer in mijzelf ogen dicht en snuiven de hunkering naar buitens boven een simpel bordje nasi.
Ik ging naar buiten omdat ik een Citroenvlinder zag fladderen. Om het hoekje keek mij een meesje aan, alsof hij wou zegen: "wegwezen, ik wou net gaan eten" !
Na de mooie dagen van donderdag en vrijdag,waar we heerlijk buiten konden zijn,was het vandaag een stapje terug en nog even genieten van de bloeiende orchideeen in de serre
Deze roos cordana stond met kerst op tafel als miniroos , maar tot mijn verrassing is ze buiten uitgegroeid tot normale hoogte en heeft mooie roomwitte bloemen.
Foto uit de krant " Het laatste nieuws " regio Dender van 08/04/2015. De titel " Mooi weer lokt volkstuinders naar buiten " Met op de achtergrond mijn tuintje met de aardbeitoren.
En zo ziet nu de buitenkant van het "bos" eruit, waar eerst alleen oud hout en brandnetel stond, staan nu leuke struiken en grassen, die een kans krijgen. Voor de wandelaars, zal het leuker worden.
Even in een stal kijken bij een boerderij waar van alles wordt georganiseerd. De koeien staan buiten, maar deze mussen zitten lekker binnen, lekker in het stro zitten en zoeken naar iets lekkers.
Ik vind de witte berken tegen de blauwe lucht ook zeer sierlijk. Heb ooit eens geprobeerd het sap van een berk af te tappen maar dat is me niet gelukt.
Grappig verhaal, inmiddels weten de bijen de weg naar binnen én terug naar buiten, wellicht geholpen door deze bieslook die om het hoekje van de deur staat. Je kan geen moment naar de plant kijken of er zit wel minstens één hommel op.
Deze morgen vroeg - bij een winters nevelig maar kordaat zonnetje - op safari geweest even buiten onze bebouwde kom - overal berijmde velden en restanten van vorige zomer.
Deze morgen vroeg - bij een winters nevelig maar kordaat zonnetje - op safari geweest even buiten onze bebouwde kom - overal berijmde velden en restanten van vorige zomer.
Deze morgen vroeg - bij een winters nevelig maar kordaat zonnetje - op safari geweest even buiten onze bebouwde kom - overal berijmde velden en restanten van vorige zomer.
Deze morgen vroeg - bij een winters nevelig maar kordaat zonnetje - op safari geweest even buiten onze bebouwde kom - overal berijmde velden en restanten van vorige zomer.
Deze morgen vroeg - bij een winters nevelig maar kordaat zonnetje - op safari geweest even buiten onze bebouwde kom - overal berijmde velden en restanten van vorige zomer.
Deze morgen vroeg - bij een winters nevelig maar kordaat zonnetje - op safari geweest even buiten onze bebouwde kom - overal berijmde velden en restanten van vorige zomer.
Deze lieverd kwam vorig jaar in mijn tuin, toen was hij nog niet aangelegd. Hij krabte als een kat aan de achterdeur, net alsof hij iets nodig had, ik was net buiten en ik ben onmiddellijk een appeltje en wat water voor hem gaan halen.
Grote gele kwikstaart komt juist uit onze moerasvijver. Links en rechts haar pluimen nog aan het goed leggen om in het midden mooi op de foto te staan.
Onze katten zitten graag buiten, maar ik wil ze niet vrij, vanwege de gevaren van verkeer, en katten haters, ook omdat ik van andere dieren hou zoals vogeltjes en eekhoorntjes zo zijn ze allemaal welkom en veilig in onze tuin.
Nog een afbeelding gemaakt op 23 mei 2011 bij het vogelvoederhokje, Solan komt even kijken, er moest nog eens het een en ander op de grond zijn beland.
Botanische pelargoniums en succulenten naar buiten gebracht, staan op beschutte plaats, beter hier dan in de kas waar de ruimte steeds kleiner lijkt te worden.
Dichtje week 11 (b) Speelplek der hormonen. Meneer Zwart u bent een sprankeling een hanig ding een bruisen en soms gnuiven u bent een volle kúkelboog een temperament van laag naar hoog een opvliegende niet te stuiten lentekriebel naar buiten.
Vandaag bezoek gehad buiten op het terras van dit naaksslakje. Zijn oogjes draaide eerst naar mij toe vanwege het fototoestel en gleed toen weer verder.
Kolibrie vlinder , het arme beest was mijn kweekhok binnen gevlogen en zat zielig tegen de lichtkoepel , met een beetje aandrang van een bamboestokje toch naar buiten kunnen loodsen ::
Voordeel van zo'n grote tuin is dat feestjes buiten gevierd kunnen worden. De partytent staat klaar voor het verjaardagsfeestje wat vanavond gevierd gaat worden.
Twee vinken in gevecht, reuze dominante mannetjes, belanden in de woonkamer, één vliegt weer naar buiten, de andere maar een handje geholpen. Wat een hoop kleuren heeft zo'n vogeltje, prachtig!
De dagpauwoog (Aglais io) 's Winters hangen hier in de kelder soms wel 20 stuks in een diepe winterslaap. Zodra het in april buiten boven de 15 graden is vliegen de eerste generatie uit.
Zandoogje had zich flink in de nesten gewerkt tegen de binnenkant van de lichtkoepel. Na een kwartiertje voorzichtig proberen vangen had ik hem en kon hij weer naar buiten
Beste tuinvrienden, deze pion (Peonia Sarah Bernhard) zou volledig roze moeten zijn, doch is deze alleen aan de buitenkant roze en de blaadjes binnenin zijn wit. Heeft iemand een idee wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn?
Dit exemplaar staat iets beter - alhoewel - het plantje heeft een dik blad, maar is soepel, en is aan beide zijden behaard, de onderkant is rozig gekleurd.
Zoals wel eens eerder gezegd, hebben vele bewoners hier een vogelhuisje van Jan de vogelhuisjes maker. Ik heb er nu ook een gekocht en opgehangen in het Atrium, voor de sier.
Op het keukenraam komen s'avonds vele insecten zitten, aangetrokken door het buitenlichtje. Steeds weer spannend wat er nu weer zit zoals dit exemplaar van ongeveer 2 cm!
Drie weken geleden narcissen tevoorschijn gehaald en in een pot met grond buiten gezet en nu komen er al groene puntjes tevoorschijn. Ik heb nog nooit bloembollen van een vorig jaar bewaard, dus extra leuk dat het werkt!
Niet direct een tuinplant, hoewel hij het zomers fijn vind om buiten te staan om in een regenbui zijn bladeren schoon te spoelen. Dracaena Fragrans Dorado laat zich nu van zijn mooiste kant zien met 3 bloemstengels en vult de kamer met een zware zoete geur.
Als troost denken we dat we hem wel een fijn leven hebben gegeven. Hij kreeg zijn natje en droogje, veel aandacht, hij kon staan en gaan waar hij heen wilde en welke kat heeft een buitenverblijf met vloerverwarming gehad!
Verleden jaar rond ongeveer dezelfde periode spotte ik de "avondroodrups". Vandaag eindelijk droog buiten en tijd voor wieden van onkruid en wie zie ik daar ?
Het is buiten dan wel koud, maar in het orchideeënkasje is het intussen toch gewoon lente geworden en bloeien bijna alle Dendrobiums en nog veel meer deze Dendrobium farmeri brengt ons in Paassfeer.
Her en der diep-wijnrode kleuren - R heeft de tellers verzameld, de middelste bloemknopjes - of wat er van rest - afgeknipt, en de buitenste samengebonden, mooi voor boeketjes.
Met deze kan ging ik als zesjarige verse koeienmelk halen bij de boer in de buurt. Nu doet ze goed dienst om geitenmelk te gaan halen, bij geitenhouder/herder iets verderop.
Het wat wildere hoekje bij het speelveldje; de omheining is niet om de planten binnen te houden, maar wel om eventuele ballen buiten te houden! En dat lukt behoorlijk (gelukkig zijn mijn kinderen geen grote voetballers!
We zijn nu ook nog wel, in diverse kamers van het huis, voor een paar weken verzekerd van Cliviabloemen en ook nog een paar Cattleyabloemen zijn in aantocht. Eigenlijk staan de serres te vol om er nog vlot in te bewegen, laar staan er te zitten.
Qua temperatuur zou deze plant wel buiten mogen maar ik durf haar nog niet bloot stellen aan die windstoten en stortvlagen die we nu krijgen. Ik heb haar drie jaar lang vertroeteld voor ze kon bloeien en ze zou me dat waarschijnlijk zeer kwalijk nemen en er de brui aan geven.
Een schaal met Mammilaria fragilis staat nu weer buiten na een droge overwinteringsperiode in de vorstvrije serre. Ze zullen nu binnenkort wel beginnen bloeien
Zaterdag onze moerasvijver uitgekuist en nu zien we onze gasten beter. Buiten het dagelijks bezoek van wat mezen, merels en een winterkoninkje was vandaag de grote gele kwikstaart weer te zien.
Dichtje week 10 Lente gevoelig. Ik weet wat het is om bergen te beklimmen om te zeilen op zee of om salto,s te maken soms met schroeven erbij maar een duizelgevoel dat opspeelt en vrijuit haar buitel in mijn hoofd uitprobeert dat is nieuw een gekke ervaring mijn houvast?
Dit plantje nieuw terug gezet op de plaats waar ik ze vorig jaar ook neer had gezet. Wat schetst mijn verbazing, er hebben er twee de winter overleefd !
Vandaag 21 en morgen 22febr. zijn weer de jaarlijkse Helleborusdagen bij de bekende kweker Bastin in Aabeek (L) zeer bekend in binnen- en buitenland om o.
Die rekjes zijn handig - maar ik zet onder alles nog eens extra wielekes - zo kan ik het interieur en de hele inhoud van de zagerij makkelijk verplaatsen, respectievelijk rekken met jongen Pinussen buiten in de zon rollen of terug naar binnen/overdekt indien nodig.
De struik heeft waarschijnlijk enige tijd te droog gestaan bij de kweker of het tuincentrum . Bij het afhalen zaten er best veel knoppen aan alleen allemaal met een bruine rand , veel knoppen afgevallen en de rozen die opengaan wat lelijke buitenste blaadjes .
Vandaag de watervoorziening buiten ook nog even afgesloten; bij het openen van de waterput bleek dat er iemand daar een riant onderkomen had gevonden. Hij/zij was al aan de wintervoorraad begonnen.
De ruil Voordat baboe begon te zingen nam ze de beide handjes van het anakje dat nog niet wist dat ze blond was in beide handen. Plaatste de vingertjes zacht tegen haar strottenhoofd.
Een deel van de buitentuin staat met de huidige vriestemperaturen noodgedwongen binnen Het is een binnentuin met jungle aspiraties, wel heel effectief tegen aanvallen van wintersomberte !
Toen ik buiten naar de brievenbus ging zag ik aan de overkant Kroelie 2, de waarschijnlijke nazaat van onze Kroelie. Luid miauwend kwam hij aan de kant van de sloot zitten.
De kleuren van de beukenhaag zijn op dit moment op hun mooist. Later in het jaar worden de kleuren vager en is het contrast niet meer zo mooi - maar evengoed mooi!
Toch altijd mooi ,een kerselaar in volle bloei. Hopend dat de nieuwe buren, die het stuk grond naast ons gaan kopen,het niet te erg vinden dat hij een meter of twee overhangt .
Een koppeltje gespot in de hoge bomen van "den buiten" achter ons - ze zijn eerder al in onze tuin komen verkennen maar toen had ik de eekhoornhuisjes nog niet opgehangen. Hopelijk komen ze snel weer eens langs en ontdekken ze de 2 vrijstaande woningen (zal misschien niet snel gebeuren - ze leven graag heel ver weg in de wildernis.
Een regendag. Binnenshuis maak ík nat lekker de ramen sponzen vloeren soppen nou ja lekker soms moét het gewoon want door al het mooie weer blijft het gewone gedoe een beetje liggen normaal toch?
Ik kon het niet nalaten om hier 'n foto van te maken. Deze mooie schaal gevuld met bloemen van Helleborissen stond bij de kwekerij waar wij veel van onze planten kopen.
Toen ik 10 jaar geleden de beukenhaag plantte zat er een frutselig plantje tussen. Dat heb ik toen tegen de kas aan in de grond gepland met dit resultaat.
Deze voormiddag m'n \"herfstpotje\" uit elkaar gehaald en alles alleen gezet zodat ze beter groeien. Ze staan al 2 maand in de hobbykamer omdat er een Kalanchoë bij stond ( die staat nu in de living.
Zwaluwstelletje probeert weer een nest in onze garage te maken, maar ik heb er weinig vertrouwen in. Voor volgend jaar toch maar een kant en klaar nest kopen.
De vlinderstruik is nog niet volledig in bloei en al bruin, die gaat eruit en een mooie paarse kopen. Dit heb je toch heel gemakkelijk met witte bloemen, jammer
Dichtje week 8 Weer thuis. Hoewel de vrieskou deze dagen bespeelt en de zon haar best doet dit weer te verdrijven begint in huis het oer van gezellig bij elkaar mogen zijn een prachtig gevoel te krijgen.
Dichtje van week 15 Anna Paulownia Wanneer ze nieuwsgierig naar buiten treedt met haar vleugelachtig zachte huidje kan ik het niet laten haar te strelen. Mijn vingertoppen strijken behoedzaam over de uitspruitseltjes bewonderend bekijk ik de oude kleuren van haar bast een symbool van geluk.
Toen we deze plant kochten stond er alleen maar een naam en foto op het plaatje. We kenden 'm niet en bij nader opzoekingswerk kwamen we er achter dat hij ook wrede motplant wordt genoemd, doordat hij met zijn zoete geur motten lokt en hun tong vastklemt.
Gisteren mijn net zelfgefabriceerde vuurput aangestoken. Deze heb ik gemaakt met arduinen boordstenen rondom de put en afgewerkt met leisteen op de grond.
Kerriebladboom, curry leaves, sweet neem leaves, karipatta (India), Daun kari, Murraya koenigii / Bergera koenigii / Chalcas koenigii (L), zoete neem Het is een tropische plant die bij ons is de plant in pot te houden en mag ‘s zomers naar buiten. Enige nachtvorst is niet desastreus.
Op een oor na gevild, deze klus; in oktober 2011 zetten we de eerste 35 m en in 2012 de volgende 35. Nu eindelijk de voltooiing, morgen nog 20 planten, een draad spannen om ze vast te zetten en dan is de beukenhaag van ruim 100 m een feit!
Het vrouwtje van de grote bonte specht was tegen de spiegel aangevlogen en in de waterval gevallen. Ik heb haar er uitgehaald en op een tafel neergezet zodat zij kon bijkomen.
Dichtje week 6 Een moedig voorgangertje. Een koude ietwat grijze deken vlijt zich kalm neer over het buitengebeuren de tuin bekommert zich om niets waarom zou ze ook ze rust.
Boerke schreef:" De jongen worden drie tot vier weken door beide ouders gevoerd, alvorens ze uitvliegen. In de tweede helft van deze periode is dit nest eenvoudig te ontdekken, daar de jongen dichtbij het vlieggat continu om de ouders roepen".
Voorkant van het gesloten deel van schuurtje met zwart geschilderde kant-delen (NB er moeten nog twee venstertjes met luikjes in) - In Nederland gebruikt men vaak kant-en-klare "potdekselplanken" die ook zwart maar aan beide lange kanten recht afgezaagd zijn. Dat vind ik niet mooi, mooier vind ik de schors-zijde van de plank.
Zicht vanuit onze slaapkamer aan de Moezel - Sprookjeskasteel, knisperende blokjes in de haard - eens leuk voor de verandering (hebben we immers hier allemaal niet)
Dichtje week 52 Meer, meer meerkoetjes grazen in het drassig gras spetteren en koeteren daarna genoeglijk kwekkerend in het doorstromende water. Als een klasje, dat op schoolreisje is zie je het groepje genieten af en toe een duik.
In het serretje worden begonia's, de in februari gezaaide Hongaarse paprika's, Cerinthes, zwarte stokrozen en Ipomoea's eerst nog wat opgepept en vertroeteld voor ze in de volgende weken naar buiten gaan. Anderen zoals de later gezaaide pompoenen, Dianthussoorten en Cleomes krijgen dan wat meer plaats en kunnen dan zorgvuldig verspeend of verpot worden.
Dichtje week 9 "Hoera, het is maart!" Januari, maand van uitbuiken en tijd nemen voor goede voornemens de treurwilg onder de maanden februari, is gelukkig voorbij het duurde wél een dagje langer nu zijn we in de crocus-maand die ik de "kusjesmaand" noem omdat deze dagen vol verwachting zijn élk kleurpuntje kietelt om naar buiten te gaan mét of zonder fototoestel deze maand brengt tuinspinsels in onze bovenkamers want de gedachten dwarrelen in lente-sfeer.
Er zijn gelukkig nog enkele zekerheden in deze wereld - Marei houdt niet van Paardenbloem, noch Buxusmot - Rhus woekert, net als Antwerpse Sterren, en Incalelie - Pinus Nigra Nigra is de mooiste boom op aarde (al zeg ik het zelf) - Hout is het mooiste materiaal om mee te werken (al zeg ik het zelf) - Belgiê brouwt nog steeds de beste bieren ter wereld (dat weet iedereen - en staat buiten kijf !) Nu is Mort Subite niet het allerbeste Kriek-bier, wel Lindemans en Eylenbosch, maar die zijn echt niet overal te krijgen.
Joepie, mijn Sophora bloeit! Ik denk dat hij al enkele weken in bloei staat maar ik loop altijd met mijn kop naar beneden en zo is hij aan mijn oog ontsnapt hetzelfde met de Bijenboom (Euodia daniellii) Moet een luchtballon kopen om beter zicht te hebben.
Mijn lupine van vorig jaar staat weer in bloei, maar met heel veel bewoners, sta ze steeds met de bloemspuit eruit te spuiten, maar ze komen steeds terug. Iemand een tipje?
Dit jaar eens een paar meloenplanten gekocht. Ik heb eerder wel eens een poging gedaan om zelf meloenen te kweken, maar van zaadjes die ik uit een gekochte meloen haalde.
Deze is van 17/06/2012 - @Lily - het buxoshaagje in rozentuin was nog OK. Hoge Sophora en Gleditia geven nog veel leuke en frisse schaduw op het gazon en de vijver.
Dit lijkt wel een beetje op een Drosera rotundifolia, maar die heb ik nooit geplant. Zou dit een zaailing kunnen zijn die "meegelift" is met de nieuwe Sarracenia-aankopen?
Deze vorstbeveiliging voor de buitenkraan heb ik zelf gemaakt , heel eenvoudig en doeltreffend. Een emmer gevuld met bubbeltjes plastik,rondom de emmer rand een kunststof buis klikken (normaal ter bescherming voor de vorst van de waterleidingen) Een gaatje maken met een hete nagel in de bodem van de emmer,daar een koordje dubbel doorheen steken,zodat het om de kraan valt,veterstoppers aan beide uiteinde eraan schuiven,dat alles strak aantrekken,zodat de emmer plat tegen de muur aansluit,en vastzetten met een lusknoop.
Houtsnijwerk van (wijlen) Jaromir Grunlich, had een van de grootste en spectaculairste rotstuinen in Tsjechie net buiten het plaatsje Sedlo?ov in de Orlické hory (adelaarsgebergte) Woonde 5 km van ons vandaan.
Hier kwam Pa met de hoofdmaaltijd, een dikke gezonde insecticidevrije rups. Aan het geluid in die holle boom te horen lustten ze nog wel meer zulke lekkernijen.
Cortusa caucasica Vormt brede rozetten met zacht behaard diep gelobd blad. De harige stengels zijn bezet met losse trosjes van vijftallige klokvormige bloemen.
Vlak voor we weer naar Frankrijk vertrekken nog wat foto's: Rosa Compassion weer bevrijd van de hedera, die in 11 weken flink uit de kluiten was geschoten.
Op enkele plaatsen in de tuin hebben we bodembedekkers toegepast; het scheelt een heleboel wieden in de zomer; hier een strook tussen coniferenhaag en pad van Asarum europeum; vroeg in het voorjaar scheren we het vlak boven de grond af.
Stengelvanger (eigen fabrikaat) = geplastifieerde hardstalen draad zo spiraalvormig geplooid met een stukje van 5 cm dat als "scharnier" in de holte van een afgezaagde bamboestok past. Dient om planten te steunen met lange stengels die riskeren om te vallen.
Fargesia murieliae groeit niet zo snel, maar is na een dikke tien jaar toch redelijk uit de kluiten gewassen De witte rododendron ondersteunt hem wel mooi.
Bospaadje ligt vol met dennenaalden - zo hoef ik geen decoratieve schors te kopen - de pinussen zijn nu mijn gratis leverancier. We gingen vroeger stiekem in zandvliet tientallen zakken vullen met naalden - is goed tegen het onkruid.
In september 2015 werd dit gat gehakt in onze pruimenboom. we hoopten natuurlijk in het voorjaar van 2016 op een uitbreiding van de familie Grote Bonte Specht.
Zag allemaal kleine beestjes in de regenron, misschien wel muggenlarven! We hebben de regentonnen leeg gemaakt, want zoveel muggen wil je straks niet hebben.
Heb vorig najaar de slakkenvallen zomaar weggezet, vandaag of morgen schoonmaken en nieuwe korrels erin zodat ze klaar staan om bij de hosta's te zetten. Ik wil er nog een stel bijkopen zodat ik bij iedere hosta er een kan zetten.
Toch een beetje kleur erbij.Ook nieuwe boomschors (color wood) Ik weet juist niet of mijn viooltjes winterhard zullen zijn ,kheb die gekocht bij een handelaar in de straat die moest sluiten door covid regels.
Naamloze Roos en dit jaar met prachtig onaangetast blad, waardoor er gelukkig geen noodzaak is voor de buur om -ongevraagd!- te komen spuiten met Bordelaise Pap
Februari afsluiten met een TIKI carving projectje waarvoor de afgezaagde stam van één van onze berken prima kon dienstdoen, ‘t is eens wat anders dan brandhout zagen.
Gisteren heb ik ,al was het veel wind, toch wat tijd gevonden om enkele fotootjes te maken. Ik neem je mee op mijn ritje naar het werk met enkele situaties waar je in je haar zou krabben en andere mooiere taferelen.
Vandaag de kou 20 Km getrotseerd met de fiets, wind tegen was het alles of niets. En onderweg foto's pakken, oei,oei,oei, mijn toestel bleef in mijn zakken.
Enkele wilde eenden dobberen rustig op de Maalbeek toen ik er gisteren middag voorbij reed naar mijn werk.Deze foto's zijn allemaal te Grimbergen genomen.
BENGAALS IJS tijdens een heldere voorjaarsnacht. Net zoals bengaals vuur dat wel echt vuur is maar schijnbaar niet warm, is bengaals ijs ook wel echt ijs maar niet gevormd door vrieskou van de lucht rondom.
Heb nog wat oude werktuigen en diverse uit onze vorige tuin op een foto gezet. 1 = Hoofdstel, deze hing buiten, we hadden er 12 verschillende (voor div.
De Bali - zithoek Ik woon op een chalet park met allemaal coniferen - en ik hou eigenlijk helemaal niet van coniferen - Toen was ik een keer in Alkmaar en kwam palmbladeren tegen - en het idee was geboren - Ik heb de palmbladeren op het prieeltje gelegd en het gaf meteen al een lekker sfeertje. Daarna Bamboe's langs de coniferenhaag gezet voor de pui - En van het één kwam het ander.
Overzichtsfoto: vooraan de siertuin, achteraan het speelveldje van de kinderen. Het "poortje" wordt stilaan ingepalmd door een doornloze klimroos (Zéphyrine Drouhin") en de beukenhaag krijgt stilaan de vorm van een kasteel: over een paar jaren hoop ik overtuigende kantelen te kunnen snoeien op de top van de toren.
Deze foto heeft me doen besluiten naar Basel te trekken en er een tijd lang werk te zoeken. Wettsteinplatz, mooie bloemenperken (en niet alleen hier) in de aanloop naar de Wettsteinbrücke die licht-bergop naar het centrum leidt.
Al eens banaan geroosterd (neem een overrijpe banaan - in de pel laten en geheel zwart laten worden op de grill aan beide kanten - op het bord vel eraf en suiker op laten smelten) er kan nog wat kaneel op en een bolleke ijs op als je wil - de overdrijvers spuiten het vol met "creemfattee"
Heb je een spin al eens gevolgd bij het maken van het makkelijkste deel van haar web (moeilijkste lijkt me de basisvorm te maken, gespannen tussen hoge takken en andere uitsteeksels) .
Boven het boerderijtje van onze "buur-boerin " vlogen vandaag 4 boerenzwaluwen. Spijtig van de foto,klein en wazig door hun snelheid dat ze door de lucht al kwetterend klieven.
Tijdens een fietstochtje deze namiddag zaten bij dit mooie vlees vier blauwe reigers. Toen ik mijn toestel bij de hand had waren er al twee opgevlogen en de twee anderen kon ik niet in één beeld vangen.
Wat mooie gouden tarwe-aren moeten zijn, geeft de natuur nu een grauwe zwarte schijn. Dit is niet goed voor ons brood, spijtig genoeg; misschien enkele boerkes dood.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina