Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb het wel voor pionierssoorten met, voor mij één van de favorieten, de zwarte els (Alnus glutinosa) op kop. Ik hou ervan ze te planten, te bewonderen en ze zelfs te kappen of om te zagen. Deze interessante soort doet het goed op natte gronden waar elzen heel veel water opnemen via hun oppervlakkige wortelgestel.
Er sneuvelen jaarlijks te veel bomen zonder een reden die gegrond is, en sneuvelen ze niet, dan worden ze maar gesnoeid, hoe korter hoe beter! Want hoe korter we snoeien...hoe meer brandhout we hebben. Daar staan ze dan met stompe, vaak bloedende takken als geamputeerde ledematen.
Heel snel is ze daar, de laatste maand van het jaar…december. De dagen worden nu wel heel kort en we maken ons stilaan op voor de winter. Onze tuin is in rust maar hier en daar moeten we steeds het nodige doen om alles mooi en net te houden.
Moeder natuur heeft echt aan alles gedacht. Zelfs voor de dagelijkse was heeft ze een oplossing bedacht. Wist je dat er een boom bestaat waarvan de noten gebruikt kunnen worden om onze vuile was weer proper te maken?
Een houtwal, het woord zegt het in feite zelf, is een verhoogde berm die beplant is met kreupelhout. Of het stuk dat we beplanten in dit artikel nu verhoogd moet zijn dat laat ik tussenbeide, vandaar het woord groensingel. Met deze term willen we eigenlijk een gemengd plantsoen beschrijven die zowel nootdragende, besdragende en bloeiende soorten bevatten.
Wie pluimvee houdt, heeft er wel eens mee te maken...ratten. De bruine rat is vandaag de dag meer dan ooit aanwezig en dit is te danken aan de afwezigheid van een streng winterseizoen.
Een tuin is van oorsprong een omheind stuk grond. Omheinen kan met muren, schuttingen en hekwerken, maar de mooiste en oudste manier is omheinen met een levende plantenhaag.
De temperaturen worden al wat hoger, de dagen langer en overal begint de natuur op te fleuren.
Alleen jammer, want het gazon wil plots niet doen wat we ervan verwachten. Het gazon kan volstaan met mos of veel kale plekken vertonen, de groene kleur lijkt er ook niet door te komen, …
Tijd voor een nieuwe tuininrichting? Denk dan eens aan een urban jungle en breng de tropen naar hier. Met deze tropische planten en tips, maak je in een hand omdraai van je tuin, terras of klein balkon een exotisch stukje groen.
Is het veilig om coniferen, meer bepaald blauwe Chamaecyparis lawsoniana, te gebruiken als brandhout? Ik heb namelijk mijn coniferen uitgedaan en wil deze als brandhout gebruiken.
Februari afsluiten met een TIKI carving projectje waarvoor de afgezaagde stam van één van onze berken prima kon dienstdoen, ‘t is eens wat anders dan brandhout zagen.
Onze Lork is bijna verwerkt. Dat leverde genoeg houtsnippers om 50 m tuinpaden te bedekken en zeker voldoende brandhout om volgende winter ons huis warm mee te houden gedurende een tweetal maanden.
Over een lengte van 12 meter ook alle coniferen verdroogd. Een begin gemaakt deze te vervangen door rondhout afwisselend met houtsnippers en boomstammetjes.
Dit is de rups van de veelvraat, de nachtvlinder die ik vandaag heb laten zien. Hier in Frankrijk kunnen ze 8 cm lang worden in Nederland en België iets kleiner.
Iemand enig idee hoe ik hier van af kan komen? groen containers doen ze hier niet aan, tuinafval verbrand je gewoon maar dit spul wil niet branden en waar je het ook neergooit het groeit gewoon verder.
Vanavond mogen de kassen hun licht weer even laten branden, we kunnen de krant erbij lezen, zoveel licht is er in de lucht! Het lampje is van onze schuur.
Nu het mais hoog Staat, kann ik in alle rust, de dode bomen ,takken en vooral de brandnetel weghalen. Wie suggesties heeft,voor struiken, die in deze natuur van de Vechte passen, dan graag!
Eind april 2014, Valle Gran rey, La Gomera Doet zijn naam eer aan; bijna 2 jaar na de allesverwoestende brand zijn de palmen nog steeds zwartgeblakerd, maar vol leven.
3 van de 4 plantjes vertonen deze zwarte hangende top alsof verbrand. Voor de rest stelt deze eigenlijk niet veel (bladeren) voor en ik vraag me af of dat normaal is.
En zo ziet nu de buitenkant van het "bos" eruit, waar eerst alleen oud hout en brandnetel stond, staan nu leuke struiken en grassen, die een kans krijgen. Voor de wandelaars, zal het leuker worden.
De parelmoermot, netelmot of gewone brandnetelmot (Pleuroptya ruralis, synoniem Syllepta ruralis) Dat is een mondvol voor deze mot met een spanwijdte van 35 mm. Weer een liefhebber van de brandnetels en die hebben we in alle maten hier.
In Park Den Brandt - één van de drie van het geheel MIDDELHEIM - staan ook machtige oude bomen - Dit is dé alombekende locatie voor romantische huwelijksfoto's, vanwege de bomen en het romantische decor, vanwege dit beeld van dansende meisjes, maar vooral de foto's op het trapje met leuning en zicht op een meer en zwanen achter het kasteel - wie trouwt gaat daar naartoe met de fotograaf voor een shoot.
De Hortensia's die er voor stonden eruit gehaald dus dit plantje krijgt nu veel meer zon en het resultaat laat zich raden , veel meer bloei De Hortensia's trouwens niet gerooid voor dit ene plantje , ik was het beu dat ze jaar na jaar verbranden . Kunnen we weer een leuk stuk opnieuw gaan aanplanten .
Tja en omdat ze daar zo mooi staan, de overkant vol opschot van de vogelkers en heel veel brandnetel en wilde braam weggehaald en wat verschillende grassen neergezet. Het is toch nat weer dus het werkte goed.
Toch nog een vlinder op de muur. De kleine vos (Aglais urticae) Ook een liefhebber van brandnetels De kleurenstelling schrikt zijn vijanden af (aposematisme)
Afzakkertje, slaapmutsje, borreltje, neutje of hoe je het ook noemen wilt. Ze zullen beide zeker smaken in koudere tijden, deze kersenbrandewijn en honinglikeur.
Heerlijk, dat het mais er taat, kan ik heel rusig, de brandnetels verwijderen en de troep, naar de andere kant van het bos brengen, zodat het daar rotten kan, ten behoeve van padden, egels en veel andere beesten. In de avond gaat aan de mais kant de zon onder en krijgt het heugera ´´en hortentiaveld volop het avondlicht.
Waar eerst de papagaaienkooi stond van een vorige eigenaar, volledig dichtgegroeid met Braam en brandnetels, hebben we dit jaar aangepakt. Het was veel "auwwww.
Niet de mooiste foto, maar zo moeten wij in de 'hete' kempen de grootbladige hortensia's beschermen tegen de zon. Deze 'For Ever&Ever'|staat in de halfschaduw (morgenzon) en zou met dit 'rotweer' toch nog verbranden.
Vandaag prachtige tocht over de Kalmthoutse heide, helaas flink uitgebloeid . Wel bijzonder hoe de natuur daar hersteld na bosbrand (wel met beetje hulp) Deze bomen stukje verder vroegen ons af of ze op deze manier omgewaaid zijn, of vanwege veiligheid omgetrokken.
Aangezien het een beetje regent vandaag, geen vlinders. Wel dit motje, de bonte brandnetelroller (Anania hortulata) het is een dagactieve vlinder en lijkt veel op de bonte bessenvlinder (Abraxas grossulariata) een nachtvlinder.
Met heel veel geluk en geduld worden deze kleintjes de bomen voor volgende generatie - ze trotseren weer en wind, staan op rotsen, in de branding en de stijve bries, bar klimaat, onreinheden in stadslucht, ook de drukte van het verkeer, warmte, hitte en erge koude - de boom voor alle werk dus - de Pinus Nigra Nigra - 360 zaden gezaaid in verschillende bakken, en na 3 dagen al zo'n 50 uitgekomen .
Denken en doen. Door zeeen ben ik gegaan brandingen hebben gedachten gekruld tot lokken in dalen van zwijgzaamheid klokten kleine golven tegen de wanden van mijn ziel in het kielzog van de tijd dreef dit gedicht naar de toekomst.
In verlegenheid gebracht eljo 9 jaar er bewoog iets in het gras en ik sprong onder mijn rechter voet plette ik een beestje ik boog me voorover en keek onder mijn schoen tot mijn grote schrik zag ik een kleine vlinder dat nare gevoel, weet ik nu nog 60 jaar later Parijs zoveel mensen weggevaagd ik voel verbijstering en een kriebel in mijn buik van onmacht vlinders vliegen door mijn geweten ik was toen een kind en deed dom maar oh, wat heb ik ervan geleerd het goed en kwaad verschil bedremmeld loop ik de tuin in en beland bij de lange wal van oud hout de brandnetels ertussen in laat ik met rust meer kan ik niet doen eljo groet-je
Wie kan mij vertellen wat dit voor aantastingen of ziekte is de bomen van mijn buur inmiddels heb ik geen plant meer staan ik heb mijn tuintjes totaal ontruimd, verwelkingsziekte ook alles van de andere buren is aangetast. Het begon bij de brandbacterie van buur zijn walnotenboom.
Telopea Shady Lady White. Een dichte middelgrote tot grote struik met breed diepgroen blad met medium formaat bloemknoppen, nectarstroom voorziet anthousiaste honingeters.
Dichtje week 25 Schemerstroom Rust keert weer terug op het land de aarde wordt klam en vochtig hier en daar aarzelt een vogel met laat gezang. In schemerstroom zuig ik me vol energie onbewust recht ik de schouders mijn vingertoppen zoeken de scherpe lijnen in mijn gezicht gewoon verdwenen.
De nieuwe kozijnen zitten erin, gepikt maranti uit de afvalcontainer van de kunstof kozijnen boer is omgetoverd tot nieuwe kozijnen. Eerst het plaatwerk afwerken en dan de ramen erin.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina