OPGELET: Beste klant, door het stijgend aantal orders omwille van COVID-19 kan het zijn dat uw bestelling één tot twee werkdagen later wordt geleverd. Dit onder meer door vertragingen bij onze logistieke partners. Dank voor uw begrip.
Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Bijen zijn in onze samenleving van zeer groot belang. Ze hebben een uiterst belangrijke functie bij de bestuiving van planten. Voor de landbouw en dus voor ons dagelijks voedsel is dit van cruciaal belang. Vooral de honingbij speelt bij de bestuiving een primaire rol omdat deze voorkomen in grote kolonies.
Bijen vliegen in wilde tuinen, dus zorg voor een gemengde haag met bladafval en 'onkruid' en plant nectar- en stuifmeelrijke bloemen, samen met een variëteit van weideplanten een eenjarige veldbloemen.
Solitaire bijen is een grote groep van solitair levende bijen en hommels. In tegenstelling tot de honingbijen hebben de solitaire bijen geen sociale levenswijze. Nest maken, op zoek gaan naar voedsel en eieren leggen doen ze allemaal alleen. Hieronder een aritkel over de levenscyclus van de solitaire bij.
Februari is de bloembollenmaand bij Tuinadvies, de maand waarin bloembollen in de kijker staan en we jullie willen overtuigen om er zoveel mogelijk in de tuin te planten. Want bloembollen die veel nectar geven, helpen bijen en vlinders om te overleven en zich voort te planten.
Neen, je hoeft niet in de politiek te gaan om je gemeente bijvriendelijk te laten evolueren. Elke actie die je onderneemt in eigen buurt is al een bijdrage.
Naast honingbijen zijn er nog ontelbare insecten die bloemen bestuiven. Wat zou een fruitboom trouwens aan oogst opleveren zonder bestuivers? Om deze 'liefdesboodschappers' naar uw tuin te lokken heeft DCM vier bloemenmengsels samengesteld.
Maak kennis met de belangrijkste bijensoorten en de mooiste planten en struiken die van jouw tuin een paradijs maken. Een boek vol tips voor zowel grote als kleine tuinen, scholen en openbaar groen.
Door de verstedelijking krijgen de bijen het jaar na jaar lastiger om te overleven. Het valt bovendien al aardig op wanneer men kijkt in de natuur. En dit heeft zo zijn weerslag op de productie van onze voeding, de bijen staan immers in voor de bestuiving van de vele vruchtgewassen.
Hoe kan ik uit mijn gazon de zogenaamde grondbijen verplaatsen,verwijderen of verdelgen; bijten of steken doen ze niet maar de kinderen hebben er een duivelse schrik van en verklaar maar een kind van 3 dat deze niets doen maar helaas wel heel talrijk rondvliegen zeer zeker wanneer de zon schijnt. Lees je hierover dan zie je ze komen enkel een paar dagen in het voorjaar uit helaas het is half juni en ik zie ze nog telkens de kop opsteken.
Hallo, ik heb een tuin die ik natuurvriendelijk probeer te beplanten. Ik heb al veel opzoek werk gedaan en al wat plantjes gekocht dees voorjaar en zomer.
Het was vandaag voor de bijen moeilijk te kiezen tussen de Echinacea en de Vuurkaars (Lythrum salicaria) Minstens een drietal bijen die de Echinacea kozen, zijn "er in" gebleven, totaal bezopen !
Bijen die stertselen. Dit wil zeggen dat zij door , met het achterlijf omhoog, heel snelle vleugelbewegingen te maken, de geur van de koningin in de omgeving al waaierend verspreiden om de andere bijen duidelijk te maken waar de koningin zich bevindt en om hen naar de nieuwe verblijfplaats te lokken.
De bijen geraken niet uitgeraasd op de distels. Daartussen fijne spijltjes van polygonum maar deze fijne soort hebben we nog niet gevonden in onze boeken.
Mijn bijenstalletje bij de volkstuintjes nadert zijn voltooiing. Enkel nog het groendak verder aanplanten en de wand voor solitaire bijen nog wat aanvullen.
Gisteren en vandaag volop bijen, de spinnen halen nu hun slag thuis. Ze hebben de bijenactiviteit hoog in de "bollen" gespot en hebben hun netten daar zeer strategisch geplaatst vandaag is het smullen !
De speerdistel (Cirsium vulgare, synoniem: Cirsium lanceolatum) Zeer nectar rijk. Wilt u vlinders, bijen en hommels in uw tuin, maak dan een hoekje met speerdistels.
Massa's sneeuwklokjes en krokussen onder de struiken waar 's zomers toch niets groeit en die nu veel stuifmeel leveren voor onze bijen als de temperaturen wat hoger zijn.
Ik voel me erg bevoorrecht, want ook de koningspage kwam uitgebreid langs. Hij had een voorkeur voor de lavendel, waar het nog steeds een ontzettend gegons is van de bijen.
Ze is af en ondertussen met bijtjes ,de voorbereiding ,de curcus imkeren heeft toch ongeveer 2 jaar in beslag genomen voordat er effectief bijen waren .Het was het waard .
De blauwzwarte houtbij (Xylocopa violacea) Een van de grotere bijen in Europa. Niet agressief, maar zorg voor een plek waar zij haar eitjes kan afzetten, anders doet ze het in het hout in/van uw huis
Op de werkbank van het "bijenproject" ligt nog een dikke schijf die is afgezaagd van de kerselaar die plaats heeft moeten maken voor het pinusbosje. Met de gepaste gaten in deze schijf wordt het een pure "houtskeletbouw" voor bijen en andere what-nots .
De nog vrij lege rozenborder met als grote blikvanger de ondertussen best al grote Cornus controversa. Over een paar dagen staat hij weer in bloei en gonst het er van de zweefvliegen en bijen.
De bloemen van de acacia zijn wit en vormen 10 tot 20 cm lange, sterk geurende trossen. De nectar kan 35 tot 59% suiker bevatten waardoor de boom veel bijen lokt.
Overweldigend - overheersend - overheerlijk voor ons en de bijtjes, in afwachting dat de Persicaria de loef afsteekt en de bijen aantrekt als een MAGNEET, doen ze zich nu tegoed aan deze blauwkes.
Trekt enorm veel bijen aan en is zijn naam niet gestolen. Hij geeft mij proustiaanse herinneringen aan de de tassen melk met honing die mijn moeder mij vroeger gaf voor het slapen gaan.
Grappig verhaal, inmiddels weten de bijen de weg naar binnen én terug naar buiten, wellicht geholpen door deze bieslook die om het hoekje van de deur staat. Je kan geen moment naar de plant kijken of er zit wel minstens één hommel op.
Dag van de Roos in het Rosarium - Westbroekpark Den Haag. Een van mijn favorieten van die dag: de klimmer Rosa 'Checkmate' (Diclanky) (2013, Dickson uit Noord-Ierland).
Zomerfijnstraal (Erigeron annuus; synoniem: Phalacroloma annuum) Een invasieve drachtplant. Erg veel nectar en stuifmeel is er niet te halen voor vlinders en bijen.
De peren wachten ongeduldig op warmer weer opdat de bijen zouden vliegen. De aardbeien werden eerst een beetje opgepept in de serre en sommige rassen laten zich al tot bloei verleiden en ook het mandarijnboompje doet als een schuchtere poging tot bloei.
Clematis wand, nu meer rozenwand met vooraan Bobby James (kleintje, uit nieuwe scheut) en achteraan Filipes Kiftsgate. Bobby James ruikt geweldig goed, Kiftsgate nauwelijks.
Er wonen nu drie hommels en/of solitaire bijen in mijn insectenhotel. Nog een maandje en ze worden aan het werk gezet --> bestuiven van mijn moestuintje Weet iemand wat ze aan het doen zijn: ze vullen verschillende gaatjes met grond.
Volop knoppen en vertakkingen in de rambler roos "Bobby James" - we verwachten dus volop mooie witte bloementrossen en gezoem van de bijen gedurende 1 à 2 weken. Dan is het liedje alweer even uit - wat gaat de tijd snel.
Als je je al afvroeg waar de vlinders vandaag gebleven zijn, wel ze zitten hier ! (7 of zo op deze foto - ik schat 25 of meer op de struik - 2 soorten) .
De tuiniers helpen ook mee door de zakjes met bijenplanten tussen hun groenten uit te zaaien. Het ganse terrein ziet er kleurig uit en de bijen zijn er goed mee.
Af en toe vallen er slachtoffers in de tuin. Met het afgelopen goede weer, was deze Europese hoornaar steeds opzoek naar prooien om zijn larven te voeden.
Rosa "Ghuislaine de Féligonde" tegen de schutting is een dankbare plant: de bloemen blijven maar komen en veranderen gedurende de dag van kleur. Bijen en bladluizen weten hem ook te waarderen.
Twee bijen in een Boerenjasmijn bloem en als je goed kijkt zit er op het linker witte blad ook nog een vlieg. Dit jaar heb ik niet zoveel bloemen in de Jasmijn, maar ik heb hem ook van pot naar volle aarde geplant.
Gisteren begonnen met een stuk gras weg te doen.1e perk ga ik erwten (geen siererwten)planten en daar komt ook de Tamarix,verste perk is voor de Nandina domestica,en een paar Ceanothussen.
De bijen op de bloementrossen van de rosa Filipes Kiftsgate zoeken bij voorkeur de bijna nog gesloten bloemekes op, en ze wringen er zich geheel in, soms om slechts met moeite achteruit er terug uit te klimmen.
Een imkerij-informatiestand en honingproeverij, maar ook met aandacht voor solitaire bijen. Er waren ook mezennestkastjes te koop en toevallig vloog er op de open tuindag ook net een nestje koolmezen uit.
Dichtje week 29 De laatste schooldag is voorbij het schoolplein staat nog vol de kinderen willen weg en wachten ongeduldig op het vertrek sein groep 8 wordt uitgezwaaid. Terug van weggeweest voel ik nog steeds de lieve armpjes om mij heen in de auto hoorde ik het nieuws Nice het is woelig in mijn hart in de tuin vang ik het laatste zonlicht.
De regendaas (Haematopota pluvialis) Het vrouwtje probeert door de trui van mijn wederhelft te bijten, dat lukt dus niet, maar door een spijkerbroek kunnen ze wel bijten. Ze steken dus niet, maar bijten.
Augustus 2013 - het egelhuis staat bij de heg, de courget doet het prima maar moet met de hand bevrucht worden, de aardbijen beginnen zich uit te breiden
Vandaag kregen de kinderen van de basisschool de Vrijdagmarkt in Brugge geen klassieke lessen maar mochten kiezen tussen verschillende workshops. Eén daarvan was het bouwen van een hotelletje voor solitaire bijen met recyclagematerialen, mijn stokpaardje.
Onze honingman heeft net 16 potten honing (à 1kg) gebracht. Achterin zijn auto had hij al weer een andere bijenkast opgehaald voor de volgende potten (niet voor ons hoor, met 16 redden we het wel een poosje)
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag Juffertje-in-het-groen (Nigella damascena) is een eenjarige plant van het plantengeslacht Nigelle (Nigella) uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De soort wordt in tuinen als sierplant toegepast.
Aralia californica, een giga plant; komt in maart met rode neuzen boven de grond en is vier weken later al een meter hoog; in de loop van de zomer verbloeien de bloemen naar een mooie aubergine kleur; dit is een geweldige bijenplant.
Joepie, mijn Sophora bloeit! Ik denk dat hij al enkele weken in bloei staat maar ik loop altijd met mijn kop naar beneden en zo is hij aan mijn oog ontsnapt hetzelfde met de Bijenboom (Euodia daniellii) Moet een luchtballon kopen om beter zicht te hebben.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De tamme kastanje De tamme kastanje (Castanea sativa) is een loofboom uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae), die van nature voorkomt in het Middellandse Zeegebied. De boom kan een hoogte bereiken van 25-35 meter.
Aan de nectar waar de honingbijen en zelfs de hommels niet bij kunnen, geraken de vlinders wel, met hun lange roltong. Hier een citroenvlinder op de bloemen van de vlasleeuwenbek.
Mijn echtgenote zorgde er steeds voor dat onze goedkopere, zelfgemaakte bijenkasten net dat ietsje meer en unieks hadden dan die uit de handel door er een versiering op aan te brengen. Daar gaat ze in de eerste dagen ook weer aan beginnen met de nieuwe kasten.
"monstertje" gespot! Blauwzwarte houtbij (Xylocopa violacea), dit is een grote en spectaculair ogende bijensoort met donker getinte glanzende vleugels.
Met zestien waren we voor een kleine workshop bijenhotelletjes maken. Er waren heus wel handige kinderen bij en ook creatieve die het, voor een deel reeds voorbereide huisje nog wat uitbreidden en aanpasten.
Na een jaar afwezigheid heeft mijn bijenkorfje een come back gemaakt. Zij hebben zich hergegroepeerd rondom de waslijnpaal waar ze rijkelijk bemest worden door koolmeesjes die op hun beurt bij de pindakaaspot zitten te wachten.
Als ik me niet vergis is dit zoals Marei al zei Ajuga reptans 'Atropurpurea' (kruipend zennegroen) 'k heb er eentje uit het gazon gehaald waar het zich goed voortzet.
Enkele van de foto's die ik hier af en toe eens plaats, werden ook gebruikt voor het educatief infobord dat bij de bijenhal werd geplaatst. Op de opening werd het onthuld door belangrijke mensen.
Natuurreservaat in de omgeving van Gilze-Rijen waar wilde runderen vrij rondlopen. Wel staan er waarschuwingen niet te dicht in de buurt van de dieren te komen.
Ongelooflijk, dat dit veld vorig jaar oktober is beplant en er nu zo fijn uitziet. Vandaag hebben we weer een dunne, bijn zonder bladeren boom omgezaagd.
Buxus stekken water geven. Het gerucht gaat dat ge ze in 50% grof zand en goed dicht bijeen moet zetten zodat ze mekaar goed irriteren en beter wortels maken.
Een volhouderke - mijn grootste vijand - haat/liefde ligt dicht bijeen - ik begin er van te houden - 400 miljoen jaar, net zoals krokodillen en haaien.
Op de terreinen waar er volgend jaar een paar tientallen volkstuintjes komen, ben ik momenteel een bijenstal aan het optimmeren voor 4 à 5 kasten. Hopelijk valt het weer in de komende dagen wat mee, dan kan ik het dakje afdichten, gereed voor het sedumdak dat er ook nog op komt.
Ook onder en rond de Pinus Mugo Mughus, met de plantaarde meegekomen, wat bosanemoon, en straks ook blauwe klokjes (OK ze staan er wat verloren, na de bloei gaan ze op een betere plaats allemaal wat meer bijeen)
Deze buren knippen niet zelf denk ik - en de ijsco man moet hier ook niet komen - "allez, voor mij eentje met 22 bollen" (ze hebben zo 2 rijen staan langs de inrit.
We hebben er al heel wat bijeen verzameld - ze moeten dienen om een feest op te fleuren - in de lange bakken komt nog oasis en dan allerlei takjes met fris lentegroen, katjes of krulletjes en misschien ook blad van klimop.
Het groot vliegend hert (Lucanus cervus) mannetje. De handschoenen zijn niet vanwege de enorme kaken, want het mannetje kan niet knijpen of bijten, dit in tegenstelling tot het vrouwtje, die dit wel degelijk kan.
"Even stout zijn" Vandaag zal een zonlose dag worden weemoed trippelt over mijn huid en ik denk aan vroeger het in de rij moéten staan terwijl ik juist wilde hinkelen of gewoon baldadig zijn. Terug naar het nu in rijen keurig netjes staan de sprietjes pril te wezen mijn blik verdwaalt in netheid maar een grijns laat mijn frons verdwijnen.
Dichtje week 44 EljoH Het motregent zachtjes deze morgen een ochtend vol mijmer verbonden door de glimlach van de tijd die ons bijeen heeft gebracht. Wat zijn we jong in delen met elkaar en rijk geworden, door de moed van "ja".
Over dit pad, dat de scheiding vormt tussen een border en het moestuintje, loopt een dubbele pergola die op een iets langere termijn een soort 'fruitloofgang' moet worden. Tussen de palen werden 3 perenbomen geleid en twee appelaartjes.
Elke dag een stukje - bvb van 17u tot 19u - nu nog wat de basis verstevigen in soort stabilisé, dan plastic binnenin, en vullen. Dan is het de beurt aan R om de plantjes erin te zetten.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina