Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Gans de maand juli staat in teken van vlinders. Natuurpunt roept iedereen op om tussen 6 en 28 juli vlinders te tellen in de tuin. Men denkt dan onmiddellijk aan dagvlinders zoals een dagpauwoog, het zandoogje, de atalanta of het koolwitje maar misschien kan het ook leuk zijn om te ontdekken welke vlinders er ’s nachts in jouw tuin rondfladderen?
Het is weer vlindertijd want de talrijke vlinderstruiken ontluiken hun bloemen, dit zijn natuurlijk niet de enige struiken of planten die vlinders aantrekken en sommige vlinders vragen zelf specifieke waardplanten om hun nageslacht te verzekeren.
Van alle insecten in de tuin spreken de vlinders wellicht het meest tot de verbeelding. Ze zijn niet alleen mooi, ze dragen ook een belangrijk steentje bij tot de bestuiving. Met deze tips lok je de vlinders je tuin in.
De tuin of een stukje daarvan inrichten om vlinders aan te trekken zorgt ervoor dat je een plaats creëert om deze mooie diertjes te observeren. Bloeiende bloemen die nectar aanbieden en planten die als gastheer voor de larven dienen zullen aantrekkelijke plaatsen worden voor verschillende soorten vlinders.
Vlinders houden van verschillende soorten bloeiende planten voor hun nectar. De tuin vlindervriendelijk inrichten? bekijk hier een lijst van planten die bij verschillende soorten vlinders geliefd zijn.
Een van de meest aantrekkelijke planten in de zomertuin is de vlinderstruik. Niet alleen vanwege de indrukwekkende bloemtrossen maar ook omdat de plant als een magneet is voor vlinders! Zet de vlinderstruik of Buddleja daarom in het zonnetje en geniet van kleur, fleur en vrolijk gefladder.
Net zoals bij de dagvlinders zijn er ook bij de nachtvlinders tal van soorten, kleuren en groottes. Toch springt één nachtvlinderfamilie boven alle andere vlinders uit, de pijlstaarvlinders.De wondere wereld van de nachtvlinders:
Nachtvlinders zijn geen saaie bruine motten zoals ze vaak worden omschreven maar stuk voor stuk juweeltjes die de natuur heeft geschapen. Als je even de tijd neemt om deze vlinders van dichtbij te bekijken, zal je versteld staan van de kleurenpracht die ze hebben! Heel wat soorten fladderen elke nacht lustig rond in je eigen tuin!
Op 5 & 6 augustus 2017 is het zover: Het Grote Vlinderweekend. Doe mee en tel de vlinders in je tuin. Zo leer je de mooiste bezoekers van je tuin kennen. En kan Natuurpunt te weten komen welke vlinders het goed doen en welke het moeilijk hebben.
In de zomer is het heel fijn om veel vlinders in je tuin te zien rond fladderen. Ze zorgen voor dat tikkeltje extra leven, kleur en sfeer tussen de vele bloemen. Bloeiende planten zijn een absolute noodzaak om vlinders naar jouw tuin te lokken.
Natuurpunt heeft afgelopen weekend (3-4 augustus 2014) voor de achtste keer het vlindertelweekend georganiseerd. De gegevens stromen nog volop binnen, maar uit de eerste cijfers blijkt de meest getelde vlinder de kleine vos te zijn: een kleine, oranje dagvlinder met gele en zwarte vlekken op de vleugels
Een overzicht van prachtige tuinfoto's met in de hoofdrol verschillende soorten vlinders: blauwe ijsvogelvlinder, koninginnenpage, blauwtjes, kolibrievlinder, dagpauwoog, ...
Vlinders en lieveheersbeestjes in de tuin zijn geweldig om te zien! Bovendien vinden je (klein)kinderen het betoverend om te blijven kijken naar een fladderende vlinder of de stippen van een lieveheersbeestje. Je kan de natuur een handje helpen om ze naar je tuin te lokken met de bloemenmengsels van DCM.
Graag zou ik Verbena bonariensis verplicht in elke tuin willen zien. Het is een streling voor het oog en bovendien hebben de schermvormige bloemen een bovennatuurlijke aantrekkingskracht op bijen, hommels en vlinders.
Zomervlinder - Dit bloemstukje kan voor verschillende gelegenheden gemaakt worden.
Je kunt de basis voor deze zomervlinder zelf maken of de ondergrond gewoon kopen.
Kleurrijk vlindervoer: Wil je de zomertuin of het terras een oppepper geven? Dan heb je met de Hebe, ook wel bekend als struikveronica, in een mum van tijd weer kleur in de tuin!
Hey allemaal,Sinds één jaar ben ik bezig met onze tuin om te omvormen naar een ecologische natuurtuin, gericht op het ondersteunen van vlinders, hommels, wilde bijen en honingbijen. Hierbij geef ik steeds de voorkeur aan inheemse soorten.
Wil je rond het antwerpse machtige bomen zien - behalve dan in de bekende arboreta - bezoek dan eens MIDDELHEIM park, In drie aanpalende parken, ooit eigendom van adelijke families, staan mooie exemplaren van bomen. Daarin ook een permanente openlucht kunsttentoonstelling van beelden.
Aan de nectar waar de honingbijen en zelfs de hommels niet bij kunnen, geraken de vlinders wel, met hun lange roltong. Hier een citroenvlinder op de bloemen van de vlasleeuwenbek.
Heb deze rupsen opgezocht en las het volgende:Jakobsvlinders zijn opvallende verschijningen, met rood-zwarte vleugels. Ze vliegen overdag; vooral in mei kun je deze vlinders vaak zien.
Glasvleugelpijlstaart, een dag-actieve nachtvlinder die in Vlaanderen niet veel voorkomt, familie van de kolibrievlinder, De rupsen van de pijlstaart zijn vooral terug te vinden in Kamperfoelie.
En deze kolibrie vlinder krijgen we nog steeds elke dag op bezoek, ze zijn blijkbaar zot van de phlox (hier op de foto zit hij wel juist op de vlinderstruik)
Als je je al afvroeg waar de vlinders vandaag gebleven zijn, wel ze zitten hier ! (7 of zo op deze foto - ik schat 25 of meer op de struik - 2 soorten) .
Netels, de waardplant van de Atalanta of Admiraalvlinder - wil je ze ook, de vlinders? zet dan Klimop op je muur, en daarachter bij de buur, of zoals bij ons achter de tuin bij de achterbuur - een verlaten stukje natuur met beek - netels.
Kijk omhoog (remember Armand Pien - hij kwam steeds omstreeks 20u het weer voorspellen, en het viel op dat hij vaak moest 'boeren' - mogelijk omdat ie pas van tafel kwam.
In verlegenheid gebrachteljo 9 jaarer bewoog iets in het grasen ik sprongonder mijn rechter voetplette ik een beestje ik boog me vooroveren keek onder mijn schoentot mijn grote schrik zag ik een kleine vlinderdat nare gevoel, weet ik nu nog60 jaar laterParijs zoveel mensen weggevaagdik voel verbijsteringen een kriebel in mijn buik van onmachtvlinders vliegen door mijn gewetenik was toen een kinden deed dommaar oh, wat heb ik ervan geleerdhet goed en kwaad verschilbedremmeld loop ik de tuin inen beland bij de lange wal van oud houtde brandnetels ertussen in laat ik met rustmeer kan ik niet doen eljo groet-je
De veelvraat vlinder (Macrothylacia rubi)Een grote dikke nachtvlinder die hier graag komt vanwege de braamstruiken.Dit jaar zijn de vrouwtjes een beetje de weg kwijt.
Roomvlek (Arctia villica) een nachtvlinder uit de onderfamilie 'Beervlinders', lijkt enigszins op de bonte beer (Callimorpha dominula) maar heeft een ander patroon aan de bovenzijde van zijn voorvleugels.Overal waar water en warmte is, kan men deze vlinder aantreffen.
De Phegeavlinder (Amata phegea, vroeger Syntomis phegea), ook wel melkdrupje genoemd, is een dagactieve nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen (Erebidae), onderfamilie beervlinders (Arctiinae). De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 34 en 40 millimeter.
Haarbos (Ochropleura plecta)Een nachtvlinder uit de familie van de uilen.Veel voorkomende vlinder, maar ze verstoppen zich graag tussen het gras, dus niet zo makkelijk waar te nemen.
Aangezien het een beetje regent vandaag, geen vlinders. Wel dit motje, de bonte brandnetelroller (Anania hortulata) het is een dagactieve vlinder en lijkt veel op de bonte bessenvlinder (Abraxas grossulariata) een nachtvlinder.
Bruine vuurvlinder (Lycaena tityrus) vrouwtjeOverwintert als half volgroeide rups tussen de afgevallen bladeren.De vlinders kan men nu vinden op struikheide en dophei.
Graag wil ik jullie attent maken op de internetsite van Petra TengeEen site met schitterende foto's van vlinders.DAGVLINDERSNACHTVLINDERSBLADROLLERSMOTTEN
Terug eentje voor onze persoonlijke 'vlinderhof', de dagpauwoog op de donkere Buddleja davidii 'Black Knight'. Leuk is dat deze hier later bloeit dan onze andere vlinderstruiken die praktisch volledig uitgebloeid zijn.
Ik ging naar buiten omdat ik een Citroenvlinder zag fladderen.Om het hoekje keek mij een meesje aan, alsof hij wou zegen: "wegwezen, ik wou net gaan eten" !
Dichtje week 40Goudgele gedachten.Mijn innerlijke handtast naar de beeldende uiterlijke handschrijft taalze tarten beiden mijn gedachtenin een samenspelnaar een verbaal.
Dichtje week 4Bewuste berusting.In het al opgeschoonde deelvan de tuinstaat mijn dame beeldschoonde kale hortensia,s te observerendie berustend rustenen de vierde week over zich heen zullen laten gaan.
Dichtje week 6Op naar morgen.Een beetje verloren loop ik naar het beelden vertel haar: "Morgen krijgt hij, mijn Dickeen verbreding in de halsslagaderen dan, zal het weer goed komen hoor.
Mooie rups. Kuifvlinder of helmkruidvlinder, moeilijk te onderscheiden volgens de vlinderstichting (zie link), hebben allebei toorts als waardplant en dat zal ik geweten hebben.
Iemand die weet welke vlinder dit is, zie andere foto's Honderd de zelfde vlinders gezien maar een van die. Kwam bij mij vrouw op de terras zitten, nooit meer gezien tijdens de reis in de Ardèche
Net weer in Frankrijk aangekomen waar het voorjaar voorzichtig is begonnen, zat deze vlinder (gevlamde vlinder?) een beetje kleumerig oo het keukenraam.
De atalanta of admiraalvlinder of nummervlinder is een van de meest voorkomende vlinders in België en Nederland. In Noord-Europa is het een van de laatste vlinders die gezien kan worden vooraleer de winter begint.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina