Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Zowel onkruid als ongedierte dat we liever niet in onze tuin hebben. Vaak grijpen we dan naar chemische bestrijdingsmiddelen die jammer genoeg heel wat nadelige gevolgen hebben voor mens en dier. En omdat ieder stukje natuur waardevol is, is het goed te realiseren dat het ook anders kan!
Bij het aanleggen van de tuin worden planten gekozen volgens de plaats waar ze komen en de hoeveelheid zonlicht ze krijgen. Onder grote bomen en achter muren zijn er schaduwpartijen die vaak zeer weinig zonlicht krijgen.
Woekerplanten. Hoe houd je ze binnen de perken?
Een woekerplant in de tuin is de ergste nachtmerrie voor een tuinier, of het nu bamboe is, Japanse duizendknoop, meiklokjes of sommige Solidago. Hoe geraak je er in godsnaam van verlost?
Ons leven en ons tuinieren kan natuurlijker, eenvoudiger, goedkoper en gezonder. Bekijk deze pagina over natuurlijk tuinieren en leer hoe het ook anders kan!
Alvorens een soort bloemen park aan te leggen overweg ik om eerst anti worteldoek aan te brengen met daarop nadien een laag boomschors. Echter zou ik liefst niet de meest gangbare zwart geweven (ik denk) symmetrische doek, maar liever iets natuurlijk gebruiken.
Overzichts foto vanaf de dijk helaas zijn de steentjes op dus de verdere vorming moet heel even wachten. Maar deze paden worden wel alvast met worteldoek en split gelegd en de andere border kan ook al aangeplant worden de tijd dringt.
Opbouw van een kampvuurkring / Amfitheater met lange takken Corylus avellana (hzaelaar) maak ik een cirkel waarop ik bakstenen ga plaatsen. In de cirkel komt een worteldoek met grind, en een grote vuurschaal.
Zaterdag 20 februari 2021 De voortuin wordt een beetje onderhouds vriendelijker gemaakt. De Waldsteinias zijn gerooid, de vakken worden opgevuld met antiworteldoek daarop trays en die worden gevuld met castle grind.
Ik weet niet of jullie het verschil zien: maar ik heb van deze lentedag gebruik gemaakt om mijn pad voor het tuinhuis aan te leggen en alvast de worteldoek en wat steentjes weggedaan. Nu volgende week de afwerking en overwegen om te verhogen.
Zo het oerwoud vordert gestaag, 2 Gojibessen geplant alle boompjes en struiken hebben de voor hun specifieke grondsoort gekregen, soms zelf samengesteld, soms kant en klaar, enkel zo als te zien is het veld erg nat, daarom maak ik mijn looppaden 10 centimeter lager met een worteldoek en houtsnippers erop, swinters watert het zo af en zomers bewaard het water.
De Adderwortel moet je wel in de gaten houden, vormt snel nieuwe planten door worteluitlopers. De Geranium phaeum zaait zich overal uit maar vind ik niet storend.
Al weken proberen de tortelduiven hier een nest te maken op 5 hoog bij mijn moeder. Hoe lang zal het duren voordat ze begrijpen dat dit niet geschikt is!
Hallo, wat ben jij aan het doen lijkt deze tortelduif te denken. Steeds als ik op het terras bezig ben komt hij of zij even kijken en gaat dan op het zelfde plekje zitten en ook nog eens dichterbij zitten.
Buxus stekken water geven. Het gerucht gaat dat ge ze in 50% grof zand en goed dicht bijeen moet zetten zodat ze mekaar goed irriteren en beter wortels maken.
Deze hibiscus is altijd een droom in de tuin, staat voornamelijk in de schaduw en krijgt vanf 14.00 uur zon, bloeit daardoor wat later maar ook langer.
Twee jaar terug verhuisden we de planten uit de potten naar de volle grond. Blijkbaar zijn er nog wat wortels blijven steken want dit plantje groeit terug.
Een 'wilde' scheut van de japanse esdoorn. Als hij wortels krijgt, kan ik hem dan in een potje zetten en wordt het uiteindelijk echt een goede japanse esdoorn?
Kon het niet nalaten om een witlof wortel - die op het erf lag bij mijn zoon- op te rapen en in een pot met wat turf te poten. Het resultaat na 20 dagen in de kast v/d verwarmingsketel is niet verkeerd.
Stuk wortel van een te grote conifeer vorig jaar bij het groenafval gevonden. In een betonblok gezet, gaten in geboord nu niet maar moet je van de winter de drukte eens zien als ik vet in de gaten smeer.
Op de terugweg nog deze mooie boom gezien met zijn mooie wortels. We hebben ook nog een bezoekerscentrum ontdekt in het bos, maar dat laat ik de volgende keer zien.
De boomstronken en wortels van de bomen worden al overgroeid door de klimop en zijn straks niet meer te zien. Deze bomen waren vorig jaar omgevallen vanwege de storm.
De antwerpse sterren zijn "back" - R gaat toch nog eens goed nagaan of er nu wel degelijk knollen aan de wortels zitten, zoals enkele lezers hier beweren .
De grote engelwortel (Angelica archangelica) is werkelijk een nectar fabriek, met een muskusachtige geur een sterke magneet voor allerhande insecten. Uit de zaden en de wortels wordt Angelica-olie gewonnen voor de cosmetische industrie en ook voor likeur.
Na meer als een week zijn de tulpen in de vaas niet zo mooi meer, maar de siertakjes krijgen wortels en er komen blaadjes en leuke hartjesvormige bloemetjes aan?
Na de schutting gezet te hebben zijn nu ook vandaag de betonnen banden in de grond gegaan en een stukje gras en wortels weggehaald. Nu nog de zakken tuinaarde toevoegen.
Ik heb dus mijn hostas uit gedaan en straks krijgen ze een nieuwe beschutte plaats.maar bij het uit doen zaten er tientalen van deze goud gele aard kruipers aan de wortelen.
Prachtig toch, vandaag: pimpelmezen, koolmezen,vinken, tortelduiven, een gaai, het roodborstje, een heggemus, wat merels en daar bovenop een sperwer die de boel wat kwam verstoren!
Vandaag de Paascactus en Luizenplant verplant. Een afgebeten Aloe Vera (Frosti bijt daar heel graag in) die na een paar weken in 't water mooie wortels had, geplant.
De grote klit, ook wel grote klis genoemd (Arctium lappa) De penwortels zijn eetbaar. Medicinale plant Pas op voor de klitten als die opgedroogd zijn, want ze blijven in de vacht van uw huisdier hangen of aan uw kleding.
Een rozenstek (Rosa polyanthra) en een scherm-Hortensia stek in een aardappel gestoken en in de pot gedaan. Volgens het filmpje op You Tube moeten ze zo wortel schieten.
Vandaag 120l tuinaarde verdeeld op de natte stukken bij de grijsbladigen. Wortels een beetje vrij gegraven en lekker droge warme tuinaarde erlangs verdeeld.
Twee bijen in een Boerenjasmijn bloem en als je goed kijkt zit er op het linker witte blad ook nog een vlieg. Dit jaar heb ik niet zoveel bloemen in de Jasmijn, maar ik heb hem ook van pot naar volle aarde geplant.
Deze reuze pastinaak haalde wij uit onze moestuin,gewicht 2,5 kg. Lekker verwerkt tot pastinaaksoep en geroosterd bij de eveneens geroosterde worteltjes.
Bosanemoontje komen nu bij honderden in bloei. Raar hé, 's winters en na de bloei vind je boven en in de grond bijna niks hiervan, enkel fijne draadwortels bijna niet te herkennen.
Helaas heeft deze enorme beuk in onze achtertuin de storm van afgelopen Pinksteren niet doorstaan. De boom bleek aangetast door de honingzwam en had daardoor een heel zwak wortelgestel.
Dit volhouderke - waarvan iemand me de naam gaat verklappen - staat al enkele jaren in de tuin - heb 'm al 3 of 4 keer met diepe wortel en alles uitgedaan, maar op één plaats komt ie steeds weer terug. Ik heb de indruk dat iemand me ooit zei dat deze in de streek van brussel zeer bekend is.
Had een stek gekregen van een Thunbergia mysorensis Maar van alles geprobeert maar er gebeurde niks, alleen maar rotten. Maar tot mijn verbazing een week geleden is er toch een scheut uitgekomen van een stek.
Gisteren de aangetaste buxushaag door buxusmot aan mijn kant willen verwijderen met een schup, maar geen beweging in te krijgen onwille van dolomiet. Dan maar met de heggenschaar alles tegen de grond gesnoeid.
De grote engelwortel (Angelica archangelica) met diverse zweefvliegen waaronder een paar bosbijvliegen (Eristalis horticola). De larven van de bosbijvlieg leven niet aan land maar in het water.
Was ik 5 seconden eerder geweest met het maken van deze foto, dan zag u deze twee tortelduiven hun liefde tonen boven òp de kat! En dat op zo'n dun stukje metaal.
Dichtje week 27 Glimlach. Als een grauwsluier valt de zondag over mij heen vogels trekken zich er niks van aan en knetteren of zingen hun lied ook de planten en bloemen storen zich niet aan dit verre van zondagsgevoel en stralen hun oranje kleur zó dat mijn glimlach zich vanzelf ontplooit in reine warmte op naar het kopje wortelsoep.
Omdat er achter de haag geen gras groeide, knutselde ik vorig jaar deze loopbrug in elkaar. De middelste planken buigen een beetje mee door wat het allemaal extra spannend maakt.
Ik zou graag mijn blauwe regen verplaatsen. Verleden jaar aan het tuinhuis geplant maar daar hij een stevige constructie nodig heeft en niet onder het dak van mijn tuinhuis mag groeien zou ik deze op een andere plaats willen zetten.
Geen paddestoelen. Fijngeknepen \"smurfenklei\" uit diepere lagen om te drogen in de zon (Heermoeswortels ook) en later te vergruizen en aldus de mineralen weer aan grond toe te voegen.
Een eenvoudig bewatering systeem meegebracht van Intratuin, nog geen 5 euro voor 6 stuks. Neem een plastic fles, snij de bodem eraf en draai het plastic buisje erop, steek in de grond en vul met water.
Vogeltelling deze namiddag. 2 pimpel-en 2 koolmezen,1 roodborstje,1 winterkoninkje,1 heggenmus,2 eksters,4 tortelduiven,2 houtduiven en man en vrouw merel.
Steeds groen - vaste waarde in winter en zomertuin - beter dan plastic over/in/tegen uw omheining - is niet moeilijk te onderhouden, desnoods gewoon met de haagschaar effe erdoor, en de "lange tuten" gewoon weg/uittrekken (ze schieten wel makkelijk wortel, afleggers, dus niet te lang z'n gang laten gaan) - ik hou er wel niet van als ze hoog in de cypress klimmen - heb ooit één cypress geheel van klimop ontdaan - LASTIG - sedertdien hou ik ze onderaan aan de stammen in de gaten.
De straatkant is een heg met rozen, doornloze bramen, druiven en kamperfoelie, met als ondergroei struikroosjes, lavendel, vingerhoedskruid,karmozijnbes, Rudbeckia, smeerwortel, scheefbloem, papaver en .
Hoogstwaarschijnlijk weer een erg foute combinatie van mij, of verkeerde standplaats (ochtend tot iets na de middag zon) maar mijn steeds groen wordende fonteinen omgetoverd tot plantenbakken. Planten staan onderaan op hydro korrels en water loopt weg helemaal onderaan, maar planten kunnen er met de wortels wel nog bij als ze zoeken.
Mijn voornaamste wapens bij het vellen van een boom (heb er toch al verschillende grote achter de kiezen) - een fikse bijl - met goed geprofileerde steel - oude nog ambachtelijk gemaakt - een nieuwe bijl (chinese, wit merk.
Deze (water ?)-muntsoort heeft een zeer voortvarend wortelverspreidingssysteem vandaar dat ik hem heb opgesloten maar de gevangenis wil nog niet erg onzichtbaar verborgen worden door de omgeving en is dus wel tamelijk lelijk.
Het is dus zeer zeker geen Razzmatazz dat heeft Easy plant toegegeven . Er zijn geen vervangende planten meer en wat het dan wel is werd ook niet verteld .
Stekken van Buxus - het belang van de voorbereiding zie je hier. Links rij - gewoon takjes in de grond rap-rap Midden - 5 cm de onderste blaadjes van de takjes afgedaan - gaat al wat beter Rechts - beste resultaat, maar ook meeste werk, is als je de takjes van de blaadjes ontdoet en de takjes schraapt met een mesje (bvb zoals je wortels schraapt) tot op het hout, dus alle schors eraf.
Deze irissen heb ik twee jaar geleden uitgeplant als zaailingen en nu zijn het stevige grote planten geworden. Ze staan momenteel op springen om te bloeien.
Verleden jaar aangeplant en niet verwacht dat hij het zo goed zou gaan doen, blijkt nu te dicht op het pad te staan. En werd er op gewezen op de groeikracht door mede leden van onze tuinvereniging, maar werd ook gewezen op de mogelijkheid dat deze heester worteluitlopers maakt die spontaan voor de dag zouden komen.
Vandaag zou er een vrouw uit een andere stad bij mij een formulier komen invullen voor haar paspoort, maar ze vertelde er niet bij dat de hele familie mee kwam, zo gaat dat hier in Colombia. Was wel gezellig
Ik weet niet of ik eigenlijk al eens verteld heb, dat we een Kaki boom in onze tuin hebben staan. Bloemen hebben we al eerder gezien, maar vruchten staan er dit jaar voor het eerst aan.
Er zijn tientallen manieren om troggen te maken en te beplanten, het mooiste zijn natuurlijk de originele zandsteen troggen, en dan het mooiste zijn de uitgekapte van een paar honderd jaar oud. Zoals uit mijn vorige tuin .
Op 17 juni 2018 zette ik deze advocadopitten op water met de bedoeling om er mijn eigen avocadoplantjes uit te kweken. Ik deed er meteen twee om bij uitval van een plantje nog een reseveplantje over te hebben om verder mee te experimenteren.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een goed weekend Distels zijn planten van het geslacht Carduus. Bloemdiagram van Carduus Het zijn stekelige planten met bloemen in hoofdjes, omgeven door puntige omwindselblaadjes.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag BOERENWORMKRUID - TANACETUM VULGARE De gele dicht op elkaar staande op knoopjes lijkende hoofdjes met alleen buisvormige bloemen vallen boven in de tuilvormige bloeiwijze van Boerenwormkruid, Tanacetum vulgare, direct op. De hoge planten vallen ook op door hun groei in groepen.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag Pissebed In achtertuinen komen vooral de ruwe pissebed en de rolpissebed voor. De eerste onderscheidt zich door ruwe bobbeltjes op de rugsegmenten; de tweede doet zijn naam eer aan en kan zich tot erwtgrootte oprollen als er gevaar dreigt.
Zandoogje - (zo leer je ze nog eens kennen hé, met zo'n vlinderteldag) - hier op een Pinus Nigra Nigra Austriaca (maar 'zachte focus" effect toegepast op de camera) My god - deze Panasonic FZ1000 heeft me al zoveel genot opgeleverd.
Rechtsonder: het regenwatereservoir in de grote serre. Gemetseld met bakstenen, bepleisterd met verdichtingsmortel en dan nog eens aangestreken met 2 lagen Toroseal.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina