OPGELET: Beste klant, door het stijgend aantal orders omwille van COVID-19 kan het zijn dat uw bestelling één tot twee werkdagen later wordt geleverd. Dit onder meer door vertragingen bij onze logistieke partners. Dank voor uw begrip.
Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Opnieuw geen witte kerst dit jaar, het ziet er naar uit dat het jaar met te zachte temperaturen zal afsluiten. De tot dusver sombere en natte december maand eindigt in grijze en bovendien zeer korte eindejaarsdagen waarin de temperaturen net onder de 10°C schommelen. Opgelet, de nachttemperaturen schommelen rond het vriespunt!
December is de eerste wintermaand en meteen de laatste maand van het jaar. Op de vogels in onze tuin na zijn de meeste dieren in rust. Toch kan er nog het één en ander gebeuren in de tuin om het de diertjes naar hun zin te maken.
Planten kunnen het in de lente en de zomer wel naar hun zin hebben maar door een verandering van licht in de woonkamer en een te lage luchtvochtigheid kunnen deze ideale omstandigheden, plots niet meer volstaan. Na de winter verdienen jouw kamerplanten best wel wat extra zorgen en aandacht.
Terwijl de weergoden grijs, nat en druilerig voorjaarsweer aankondigen, koud maar eigenlijk opnieuw te zacht voor de eerste maand van het jaar, wensen we jullie allen en nieuw jaar vol geluk, een goede gezondheid en daarnaast ook fijne tuinplannen voor 2021.
Vlinders en lieveheersbeestjes in de tuin zijn geweldig om te zien! Bovendien vinden je (klein)kinderen het betoverend om te blijven kijken naar een fladderende vlinder of de stippen van een lieveheersbeestje. Je kan de natuur een handje helpen om ze naar je tuin te lokken met de bloemenmengsels van DCM.
Zalig toch die gedachte dat het nieuwe moestuinseizoen niet zo veraf meer is. Binnen een paar maanden kunnen we ons terug uitleven in de tuin en met onze vingers in de aarde wroeten. Het maakt een mens gelukkig! Januari en februari zijn de maanden om ons voor te bereiden, om grootse plannen te maken en reeds zaden en pootgoed te bestellen zodat we alles tijdig in handen hebben en we zeker niks missen.
Onderstaande tuinfoto's van de lente die ontwaakt zijn ingezonden door lezers van Tuinadvies.
Om zelf uw mooiste tuinfoto's hier te plaatsen, zet ze in de rubriek fotoalbums waar iedere bezoekers van Tuinadvies kan stemmen op de ingezonden foto's.
Omdat planten en dus ook kiemen heel veel licht nodig hebben, wordt er heel vaak beroep gedaan op groei – of kweeklampen. Deze lampen zijn zo ontwikkeld dat ze het zonlicht trachten na te bootsen om de zaailingen op die manier goed te laten ontwikkelen zodat ze later op het jaar ook meer oogst genereren.
Hallo, De omgekeerde kerstboom, bekleedt met schors had ik al eens gebruikt in een vorige creatie. Nu dus in een nieuw kleedje gestoken met buxus en sneeuwbal.
Een tijdje geleden zag ik een Magnolia in bloei bij iemand hier vlakbij. Ik wist niet wat voor een boom het was, maar hij wad zo mooi dat ik op internet was gaan zoeken.
Een paar jaar geleden deze Conference bij een bouwmarkt (ja sorry, hij was natuurlijk in de aanbieding) gekocht, een miezerig staakje, maar ik zag in gedachten al schalen vol heerlijke peren. Het staakje flink vertroeteld en ziedaar, vorig jaar, twee miezerige bloesempjes.
Deze plantjes doen het goed tussen de steunen van de schommel. Het is dan wel de "foute" soort, maar gezien er hier geen natuurlijke populatie in kilometers omtrek voorkomt, zal het niet zo'n kwaad kunnen zeker?
Vorige week zat er en hommel op het terras en was heel traag, och arm beest. Toen ik een foto maakte deed hij zijn pootjes omhoog alsof hij naar me zwaaide.
Een honingbij (rechts) profiteert van een gaatje dat een hommel in het nauwe bloemkelkje van de Abelia beet om ook bij de nectar te kunnen. Toch moet de hommeltong lang genoeg zijn want ik zag ze ook op de normale manier bezig.
Aan iedereen een heel fijne dag en een goed weekend Vooraanzicht van een hommel Sony slta58-lens Tamron 90mm 21:1 macro +Raynox 250--1/60sec-f5.0-iso 100
Meneer Hommel stond tegen de bloembar te wachten op zijn glaasje nectar maar werd een beetje ongeduldig. Tikkend met zijn pootjes op de bar vroeg hij zich af waar de Bar-bij was gebleven.
De hommelzweefvlieg (Volucella bombylans) ook wel de hommelreus genoemd is een nectar-eter Weer een goed voorbeeld van mimicry of mimicrae (dan lijkt een dier of plant op een ander dier of plant) De larven van deze zweefvlieg leven in nesten van andere insecten en voeden zich met dood materiaal.
Stukje achtertuin en volledige zijkant zijn schoongemaakt en hebben een vers laagje potgrond en gekleurde schors gekregen. Nog wat Hakonechloa macra 'All Gold' en Imperata cylindrica 'Red Baron' bijgeplant.
Grappig verhaal, inmiddels weten de bijen de weg naar binnen én terug naar buiten, wellicht geholpen door deze bieslook die om het hoekje van de deur staat. Je kan geen moment naar de plant kijken of er zit wel minstens één hommel op.
De speerdistel (Cirsium vulgare, synoniem: Cirsium lanceolatum) Zeer nectar rijk. Wilt u vlinders, bijen en hommels in uw tuin, maak dan een hoekje met speerdistels.
Aan de nectar waar de honingbijen en zelfs de hommels niet bij kunnen, geraken de vlinders wel, met hun lange roltong. Hier een citroenvlinder op de bloemen van de vlasleeuwenbek.
Er wonen nu drie hommels en/of solitaire bijen in mijn insectenhotel. Nog een maandje en ze worden aan het werk gezet --> bestuiven van mijn moestuintje Weet iemand wat ze aan het doen zijn: ze vullen verschillende gaatjes met grond.
Hommel steekt nog net zijn kont uit de akelei. Die beestjes zijn moeilijk te fotograferen, ze blijven niet lang stil zitten, of kruipen helemaal een bloem in.
Mooie grote kruisspin in de Hebe gezet. Hij hing eerst voor mijn raam, maar dat maakt dan zo'n rommel, hier mag hij zoveel als mogelijk zijn best doen.
Dit hangt in de nieuwe hal van de orchideeën hoeve. We hebben er heerlijk gezeten, terwijl de kinderen op blote pootjes in de speeltuin aan het spelen waren.
Deze mocht ik groot brengen. Moeder dahlia 'pink Butterfy' Bestuurder 'David Howard' en uit de gein noemen we deze nu MS ( Marten Smeding) 'Koning David'.
De grote klit, ook wel grote klis genoemd (Arctium lappa) De penwortels zijn eetbaar. Medicinale plant Pas op voor de klitten als die opgedroogd zijn, want ze blijven in de vacht van uw huisdier hangen of aan uw kleding.
Ons Babs heeft het lekker warm op ons bed (20/11/18 ,mijn man ligt al op zijn gemak ernaast,nu nog een plaatsje maken voor mezelf . Zolang ze bij ons kan zijn genieten we ervan ,want ze is nu al weer 10 Dagen ziek .
Rudbeckia is ontploft na terugkomen van vakantie . Rest is een beetje en rommeltje, nu tweede jaar tuin en we zien nu pas hoe wat groeit en hoeveel ruimte inneemt.
Moestuin eerste jaar , gezamenlijk project onder drie buren, met als doel; verse groenten op biologische wijze geteelt, dus zelf bemest en geen chemische voedingsstoffen gebruikt. Eigen kweek en vooral gezond !
Een zomers gevoel even vastleggen : regen wordt verwacht en dan zal deze Magnolia Soulangea Alba Superba zijn witte bloemen inruilen voor een groene aankleding. Het was genieten dit jaar want die bloeitijd was uitzonderlijk lang door het prima weertje.
Het ziet er maar een rommeltje uit en de bladeren waren een beetje rot maar de stengels waren voortreffelijk. Mocht iemand ervaring hebben met het kweken van gebleekte rabarber dan kan ik wel nog wat tips gebruiken.
Een regendag. Binnenshuis maak ík nat lekker de ramen sponzen vloeren soppen nou ja lekker soms moét het gewoon want door al het mooie weer blijft het gewone gedoe een beetje liggen normaal toch?
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag Juffertje-in-het-groen (Nigella damascena) is een eenjarige plant van het plantengeslacht Nigelle (Nigella) uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De soort wordt in tuinen als sierplant toegepast.
Dichtje week 6 Op naar morgen. Een beetje verloren loop ik naar het beeld en vertel haar: "Morgen krijgt hij, mijn Dick een verbreding in de halsslagader en dan, zal het weer goed komen hoor.
Terugblik Mijn handen groeven in de aarde maakten mijn hoofd vrij een voedingsbodem vol woordjes stroomde over het landschap bereikte mijn brein weer in een teruggave van poezie. Ik kon er niet mee stoppen in afzondering gebruikte ik de tijd om mij zinnig uit te leven in de tuin van kleurverwondering over de aarde heb ik gezworven Maar steeds wakker geworden in eigen bed.
Bak op noord met die prachtige rode Rhodo, Heuchera en het Kiespijn boompje (hierop niet te zien)(of misschien toch: het sprietje rechts achter in het nog lege vakje) Wel is te zien hoe moeilijk het hier is foto's te maken zonder storende achtergrond, sinds buurman n raam in zn schutting hakte.
De eerste uien zitten erin, de rest van de tuin is door de bouwwerkzaamheden nog een rommeltje, toch mn oude kotje is vandaag gesloopt en het wrek vordert gestaag, naast het nieuwe kot zie je een lager gedeelte, hierin zit mn watervat geisoleerd en donker verstopt, met eronder mn generator en hogedrukspuit.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een zonnig weekend De Vlieg deze vlieg is kort geleden uit de pop gekomen is nog niet volledig op kleur en vleugels nog niet opgepompt De vlieg wordt geboren uit een eitje. Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost.
De rest vd achterkant vd kast moet ook nog zwart want hiervoor komt een Amandelboompje. Doordat dit de enig mogelijk plaats was voor de kast, werd hier een warmteval gecreeerd, doordat de kast aansluit op de aspergebak links ervan.
Heb je een spin al eens gevolgd bij het maken van het makkelijkste deel van haar web (moeilijkste lijkt me de basisvorm te maken, gespannen tussen hoge takken en andere uitsteeksels) .
Van de groninger kroon appel is een hele tak afgescheurd. Een halve emmer met onrijpe appels staat te wachten op de koude wintermaanden voor de vogels.
Vorige week mochten de schilders met hun zware stellage oversteken. Maar dan had ik wel even hulp nodig met het snoeien van de vlier en koninginnekruid.
Een klein plukje laten staan maar die luistert niet en drukt de chocolate koninginnekruid weg en die dahlia werkt met hem samen. Dat was de bedoeling niet!
De Million Bells zagen het zeker niet zitten met de parasol zo boven hun snufferd. Nu de parosolpoot geknakt is krijgen zij de kans weer om in bloei te komen.
Mijn misbaksel heeft al weer mooie takken voor straks met de kerst. De onderkant is geen kijk, maar dat valt in de zomer niet op omdat er bloemen omheen staan.
Hier enkele grassen Miscanthus sinencis---met een lijntje in het blad en donkere pluimen. Lampenpoetser die ook nog geen pluimen (komt nog) heeft maar wel heel sierlijk en goed winterhard.
Achter huis zijn gisteren wat wilgentakken gesneuveld door een rukwind. Vanmorgen mijn versnipperaar klaargezet en er verdwenen heel wat dunnere takken.
Deze persicaria is nog redelijk, maar de licht roze knip ik straks helemaal terug. Er staat tijdelijk een mini appeltje tussen die met allerhande stokken steun nodig had.
Gisteren voor het eerst met een kleine drietand tussen de planten de grond wat losgemaakt. Heb er nu een zwiepende hoed tussen gezet, maar dat was wel te laat.
De appelboom gaat ieder jaar weer de strijd aan met deze buren. In het voorjaar is de chocolade kleur te zien van de eupatorium en nu de bloei en groener blad.
Nog even toevoegen aan de één en twee jarigen. Deze eenjarige papaver is nu vervangen door papaver orientale 'Coral Reef' die staat bij de vaste planten en is minder hoog en geen gedoe meer met zaaien.
En hier het begin van mijn hobby tuinieren. Was van de honderd volkstuintjes de eerste vrouw en mocht de boel ook met bloemen inplanten, om zo nog meer dames enthousiast te krijgen.
Tenminste zes bamboestokjes heb ik gebruikt. Die stokjes heb ik eens bij elkaar gescharreld toen iemand een gazen afscheiding had en hij wel de hedera met stok had maar niet de tijd om ze even zonder stok goed te plaatsen en in te vlechten.
Mijn zwager (rechts) is bij zijn dochter in Rolde de oprit groter aan het maken. Hij heeft de stenen al eerder via markplaats verzameld en nu met hulp de klus geklaard bij zijn dochter.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina