menu
Tuinadvies

Citroenmelisse als kruid

Citroenmelisse (Mellisa officinalis)

Citroenmelisse is een doorlevende, kruidachtige plant. De kleine, geurige witte bloemen in kransen verraden dat de plant tot de “Lipbloemigen” behoort. Het kruid wordt 50 à 80 cm hoog en geeft een citroengeur af. De naam officinalis wijst op de geneeskrachtige werking van het kruid. De naam Melissa komt uit het Grieks en betekend 'bij'. De plant is dan ook een prima bijenplant die door imkers vaak in de buurt van de bijenkorven wordt aangeplant.

Citroenmelisse is gemakkelijk te kweken en stelt weinig eisen wat grond en standplaats betreft. Het best voelt het zicht thuis op voedzame en vochtige grond. Ook een zonnig plaatsje, maar dan niet te fel, liefst vanaf de vroege namiddag met een beetje schaduw valt in de smaak. Planten in de zon geven meer aroma af, oudere planten verliezen dit laatste en geven ook minder smaak aan onze gerechten. Ook in potten op het terras groeit het keukenkruid uitstekend.

Het plantje is zeer gemakkelijk te vermeerderen door zaaienCitroenmelisse --- Melissa officinalis  - Citroenmelisse als kruid in de lente, het kiemt wel traag.
Planten scheuren in de lente kan ook, en daarnaast kan met citroenmelisse stekken in het voorjaar of het najaar.
Dit sterke keukenkruid, goed bestand tegen ziekten en insecten, kan wel eens geplaagd worden door het zuringhaantje. Dit kopergroenblauwe kevertje op zich is niet erg, maar vooral de larven kunnen de plant schade berokkenen. De kevers vangen en vernietigen is de enige oplossing !

Citroenmelisse in de keuken
De bladeren worden vers geplukt, niet gekneusd ze zijn op hun best juist aan het begin van de bloei. Dan is het aroma optimaal zowel voor onmiddellijk gebruik maar ook om ze te drogen of om op azijn te steken.
De bladeren, vers gehakt, worden gebruikt in visgerechten (paling in het groen, …) , soepen , sauzen , omelet maar ook voor fruitsalades en bowls.
Ook bij de inmaak van haring, paling en rog kan men wat citroenmelisse toevoegen.
Het vormt ook de basis voor vele likeuren, zoals “Chartreuse” en “Eau de Carmes”. Ook als aftreksel in thee is citroenmelisse aangenaam.

Geneeskrachtige werking van citroenmelisse:

  • Werkt ontspannend
  • Goed voor de spijsvertering
  • Krampstillend bij maagklachten, darmklachten en winderigheid
  • Behulpzaam bij ingewandstoornissen
  • Tegen slapeloosheid
  • Gunstige werking op allergieën
  • Gunstige werking bij depressies
  • Onregelmatige menstruatie verbeteren

Meer info op https://www.tuinadvies.be/artikels/kruiden_citroenmelisse

 

Terug naar boven icoon